Ako je to s Ukrajinou v skutočnosti?

❚❚

Bratislava 20. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko)

 

18. mája sa v Žabokrekoch pri Martine uskutočnilo 12. pracovné stretnutie Vlasteneckého inštitútu Petra Šveca. Nosnou témou bola situácia na Ukrajine. Odzneli dve prednášky, prednáška gen. E. Vestenického a prednáška bývalého premiéra pána Jána Čarnogurského. Generálmajor v.v. Ing. Emil Vestenický predniesol podrobnú analýzu z vojenského hľadiska, trvajúcu 1,5 hodiny. Ponúkam jej stručný sumár

ukrajina
Ilustračné foto

Prednášku gen. Vestenický rozdelil do štyroch častí: 1. Príčiny, 2. vývoj, 3. aktuálny stav a 4. výhľady do budúcnosti.

.

1. – 16.12.2021 doručila Ruská federácia vedeniu NATO a jeho členským štátom požiadavky na zaručenie svojej bezpečnosti. Kľúčová bola požiadavka, aby sa NATO nerozširovalo na Ukrajinu. Rokovania o ruských požiadavkách sa začali 9.1.2022 a skončili 13.1.2022. Ruské požiadavky boli vyhlásené za ultimátum. Ruské vedenie pochopilo, že čas pracuje proti nim, pretože rozšírením NATO na Ukrajinu by sa dostali do bezprostredného raketového dosahu strategické Ruské centrá: Moskva, Sankt Peterburg, Volgograd, Kazaň ako aj kľúčové kozmodromy v Piesecku a v Bajkonure. Preto padlo rozhodnutie situáciu riešiť vojensky.

 

.

2. – 24.2.2022 začalo Rusko inváziu, ktorú nazýva špeciálna vojenská operácia. Ruské vojská využili moment prekvapenia, veľmi rýchlo postupovali a dostali sa do blízkosti Kyjeva. Postup ruskej armády zastavila snaha o mierové rokovanie v Istanbule, kvôli ktorým sa ruská armáda od Kyjeva stiahla, nebola vytlačená vojenskou silou protivníka. Rokovania skončili krachom. Rusi stratili čas a iniciatívu. Bol to ruský neúspech politický, diplomatický a bola to porážka aj v boji o verejnú mienku doma i vo svete. Konflikt prešiel do dlhodobej fázy, v ktorej Rusko zvolilo asymetrickú stratégiu: Kompromitovať, vyčerpať a blokovať zahraničnú podporu a palebne ničiť ukrajinské zdroje. Rusom je jasné, že zahraničná pomoc, finančná aj materiálna je dočasná a raz skončí. Rusi počítajú s faktom, že 22.5.2024 Zelenskyj na poste prezidenta stráca legitimitu, čo situáciu zásadne zmení politicky aj diplomaticky.

 

3. Straty a zisky jednotlivých strán konfliktu:

Straty Ruska:

a) Zablokovaných 300 mld. ruských aktív vo svetových bankách. b) Zničená vlajková loď čiernomorskej flotily, Moskva. c) Zničené dve lietadlá AVACS. d) Útoky na krymský most. e) Prigožinova vzbura. f) Krach kozmického letu Luna 25. g) Obilná zmluva, kde Rusi nedosiahli to, čo chceli.

.

Ruské zisky: Rusko sa vyrovnalo s bezprecedentnými sankciami, čo viedlo k nárastu medzinárodnej autority na poli ekonomickom, vojenskom aj diplomatickom.

Straty Ukrajiny: a) Rozbitý dopravný a energetický systém. b) Rozbité výrobné kapacity. c) Dramatický úpadok poľnohospodárstva. d) Vyčerpané ľudské a materiálne zdroje. e) Absolútna závislosť na zahraničí – závislosť ekonomická, vojenská aj politická. f) Rozklad morálky a nárast korupcie vo vládnych štruktúrach, čo vedie ku konfliktu záujmov na osi vláda-občan-armáda. g) Ohrozená existencia štátu. Ukrajinské zisky: Hľadajú sa len veľmi ťažko.

 

4) Výhľady do budúcnosti. Táto vojna ukázala, že vojenská budúcnosť je dronové vojsko. Satelitné navádzanie dosiahlo presnosť 50 cm. Rokovania bez Ruska pokladajú Rusi za diplomatickú agresiu. Mierové návrhy Číny a Bieloruska sú orientované na súčasnosť, nie na budúcnosť. Na Ukrajine sa bojuje o svet. Vytvára sa nový pomer svetových síl. V budúcich mierových rokovaniach sa dospeje k rokovaniam k návratu NATO k hraniciam v r. 1997.

Druhú prednášku predniesol bývalý premiér pán Čarnogurský. Jednalo sa o teoretickú analýzu záujmov veľmocí, keď ich regionálne záujmy majú globálne dôsledky. Zdôraznil, že prehra na Ukrajine bude strategickou prehrou západu a bude koncom jeho 500 ročnej hegemónie.

.

Prednášky svojou kvalitou zatienili všetko, čo divákom poskytujú mainstreamové televízie. Diskusia prítomných trvala rovnako dlho, ako prednášky samotné. Mnohé diskusné príspevky boli mimoriadne kvalitné, najmä vstupy bývalého premiéra pána Mečiara.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

18:29

Zisk francúzskeho energetického koncernu Électricité de France (EDF) v 1. polroku 2024 stúpol o pätinu. Dôvodom bolo zvýšenie výroby elektriny. Štátna firma však varovala, že pokles trhových cien bude mať negatívny vplyv na zisk v druhom polroku.

18:29

Popredný svetový výrobca batérií pre elektromobily, čínska spoločnosť CATL, dosiahla v druhom štvrťroku výrazný nárast zisku, a to aj napriek intenzívnej cenovej vojne.

18:27

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že Rusko intenzívne pracuje na zvrátení klesajúcej pôrodnosti v krajine, a varoval, že katastrofálne demografické trendy ohrozujú budúcnosť Ruska.

18:27

Juhoafrická polícia odhalila v provincii Mpumalanga tajný vojenský výcvikový tábor, v ktorom sa nachádzalo 95 líbyjských občanov. Úrady sa domnievajú, že tábor je súčasťou väčšej siete a vyšetrujú možné prepojenie s trestnou činnosťou.

17:55

Ruská fregata triedy Admirál Gorškov vyzbrojená hypersonickými raketami zakotvila v piatok v alžírskom prístave Oran v rámci plnenia služobných úkonov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali