Ako by Putin mohol vyvolať nepokoje, výpadky elektriny a zlikvidovať miliardy v Británii. Obavy ostrovanov sú na mieste

❚❚

Bratislava 22. mája 2023 (HSP/Foto:Twitter@SubseaCables)

 

Veľká Británia je v ukrajinskom konflikte najaktívnejšia. USA dodávajú najviac pomoci, ale Briti neustále zvyšujú stávky. Boli to Briti, kto odhovoril Zelenského od podpisu dohody na začiatku vojny, boli to Briti, kto sa ako prvý rozhodol dodať tanky, boli to Briti, kto dodal Ukrajincom rakety dlhého doletu. Briti vedú v podnecovaní a eskalácii ukrajinskej vojny. A majú aj obavy. A vzhľadom na ich prístup k eskalácii konfliktu oprávnené

Ilustračné foto

Odborníci preto varujú: Spojené kráľovstvo čelí “katastrofickému” scenáru, ak Rusko preruší životne dôležité spojenia, informuje o tom Daily Mail

.

Predstavte si tento scenár: Ďaleko od pevniny, v najodľahlejších častiach Severného mora, flotila miniatúrnych ponoriek a žabích mužov nepozorovane vykĺzne z paluby ruských špionážnych lodí a dostane sa na morské dno.

Tu nájdu tepny, ktoré udržiavajú Spojené kráľovstvo pri živote: Káble a potrubia, ktorými sa prenáša všetko od plynu cez elektrinu, bankové údaje až po vojenskú komunikáciu.

.

 

Všetky spojenia naraz prerušené

Podľa Daily Mail, sa to môže zdať prehnané, ale rastú obavy, že Kremeľ sa pripravuje práve na takýto útok po tom, ako boli začiatkom tohto roka prichytené ruské plavidlá, ako sledujú britské pobrežie, a britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok varoval, že Rusko má “zámer a schopnosť” sabotovať kritickú infraštruktúru Západu.

Odborníci varujú, že takýto útok by mal pre Spojené kráľovstvo “katastrofálne následky”, pretože by ohrozil životy ľudí, nemocnice by prišli o elektrickú energiu, hospodárstvo by bolo odpojené od globálneho systému, banky by boli odrezané od sveta, vzdialené obce by boli odrezané od sveta a potenciálne by to mohlo vyvolať nepokoje.

Dr. Dwayne Ryan Menezes z Iniciatívy pre polárny výskum a politiku povedal: “Poškodenie podmorských telekomunikačných a energetických káblov by mohlo mať pre Spojené kráľovstvo katastrofálne následky.

Mohlo by to spôsobiť výpadky internetu a elektrickej energie, ovplyvniť domácnosti a podniky, odrezať komunity, narušiť telefónne, mobilné a internetové služby, verejnú dopravu, záchranné služby, nemocnice, školy a univerzity a miestne samosprávy.

.

“Mohlo by znemožniť uskutočňovanie medzinárodných finančných transakcií a mať výrazné nepriaznivé dôsledky pre hospodárstvo Spojeného kráľovstva a postavenie Londýna ako medzinárodného a najprepojenejšieho globálneho finančného centra na svete.

“Keďže odstránenie poškodenia káblov môže trvať niekoľko dní alebo týždňov, mohlo by to dokonca viesť k potenciálnym občianskym nepokojom a výtržnostiam.

Dodal, že náklady, hoci sa ťažko odhadujú, by sa určite mohli vyšplhať na miliardy.

Minister obrany Wallace medzitým, čo spustil nové bezpečnostné partnerstvo s Nórskom, varoval, že Moskva má ponorky a špionážne lode určené na útoky na podmorské energetické a komunikačné vedenia.

“Vieme, že Rusi majú pracovný program, majú špecifický námorný program určený na sledovanie a potenciálne sabotovanie alebo útoky na kritickú národnú infraštruktúru patriacu ich protivníkom,” povedal.

.

“Má množstvo ponoriek a iných zariadení, špionážnych lodí a všetkého ostatného, čo je špeciálne navrhnuté na tento účel.

Dodal: “Rusko má v úmysle a je schopné zamerať sa na kritickú národnú infraštruktúru Západu. My musíme mať zámer a schopnosť brániť ju.

Podľa daily Mail, podvodná hrozba zo strany Ruska nie je ničím novým a výskumníci varujú pred potenciálnymi sabotážnymi útokmi prinajmenšom od roku 2015.

Vtedy však boli hlavnou obavou podmorské internetové káble, cez ktoré denne prechádza 95 % svetovej internetovej prevádzky a 10 biliónov dolárov finančných transakcií.

V roku 2017 premiér Rishi Sunak – vtedy poslanec – napísal správu, v ktorej varoval pred “existenčnou” hrozbou, ktorej by Spojené kráľovstvo čelilo v prípade koordinovaného útoku na tieto káble, z ktorých väčšina nie je hrubšia ako hadica.

Rúry sú slabo chránené, na ich nájdenie a prelomenie by stačili základné zručnosti a nemajú žiadny záložný systém, pretože satelity nedokážu spracovať objem údajov, ktoré prenášajú.

“Okrem jadrovej alebo biologickej vojny je ťažké predstaviť si hrozbu, ktorú by bolo možné oprávnenejšie označiť za existenčnú, ako je hrozba, ktorú predstavuje katastrofálne zlyhanie podmorských káblových sietí v dôsledku nepriateľskej akcie,” napísal pán Sunak.

Po šiestich rokoch, keď sa hrozba vyvíja, narastajú nové obavy, pokračuje Daily Mail.

Rusko odvtedy výrazne investovalo do technológie boja na morskom dne a vlastní lode a ponorky schopné prevádzkovať miniponorky a roboty na prácu vo veľkých hĺbkach, ktoré by potenciálne mohli vykonávať sabotážne útoky.

V októbri minulého roka ministri nariadili naliehavý prieskum podmorských elektrických a internetových káblov v obavách, že Rusko už na ne mohlo nainštalovať míny.

.

Stalo sa tak mesiac po tom, ako tri rýchle výbuchy v septembri roztrhali plynovody Nord Stream 1 a 2 a zničili hlavné plynové spojenie medzi Ruskom a Európou.

Mnohí podozrievali Kremeľ zo sabotáže a v apríli tím investigatívnych novinárov z Dánska, Švédska, Nórska a Fínska tvrdil, že odhalil dôkazy o tom, že v oblasti pred týmito výbuchmi operovali najmenej tri ruské plavidlá, píše Daily Mail neberúc do úvahy, že hlavným podozrivým sú USA.

Jedno z nich, výskumné plavidlo s názvom Sibirjakov, ktoré má rozsiahle podmorské schopnosti, údajne koncom júna minulého roka obhliadlo severnú zónu výbuchu.

Druhé plavidlo, remorkér SB-123, bolo koncom septembra vypátrané v oblasti medzi severnou a južnou zónou, pričom predtým vyplávalo ako súčasť misie šiestich plavidiel ruského námorníctva z Kaliningradu.

Tretia neidentifikovaná loď sa začiatkom júna nachádzala v rovnakej oblasti ako Sibrijakov.

.

Samostatne ten istý tím vyšetrovateľov sledoval ďalšie plavidlo – Admiral Vladimirski -, ktoré prehľadávalo infraštruktúru v Severnom mori vrátane lokalít veterných elektrární v Spojenom kráľovstve.

Bolo to po prvýkrát, čo analytici zaznamenali takéto správanie, a znamená to, že životne dôležitá energetická infraštruktúra je teraz potenciálnym cieľom spolu s internetovými linkami.

Håvard Gulldahl, jeden z novinárov, nepochyboval o tom, že Rusko má v úmysle sabotovať tieto spojenia, “ak sa súčasný konflikt (na Ukrajine) vystupňuje”.

Keďže Spojené kráľovstvo je ostrov, je voči takýmto útokom obzvlášť zraniteľné a postupom času sa stane ešte zraniteľnejším, pokračuje Daily Mail.

Približne tretina plynu, ktorý ročne spotrebujeme, prichádza do Spojeného kráľovstva potrubím z Nórska, ktoré vedie po dne Severného mora. Tento počet sa v nasledujúcich rokoch zvýši, pretože naše vlastné ložiská plynu vyschnú.

.

Päť podmorských energetických káblov nás spája aj s Francúzskom, Belgickom a Holandskom, pričom šiesty kábel do Dánska sa má otvoriť tento rok.

Medzitým sa má závislosť Veľkej Británie od veternej energie na mori v najbližších rokoch päťnásobne zvýšiť a do roku 2030 bude predstavovať celú tretinu energie, ktorú spotrebujeme.

To všetko je teraz v hľadáčiku Ruska, hoci Moskva takéto sprisahanie popiera.

Dr. Menezes dodal: “V októbri 2020 došlo k prerušeniu 20 míľového podmorského elektrického kábla spájajúceho Západné ostrovy a pevninské Škótsko, čo malo za následok výpadky elektrickej energie, ktoré postihli 18 000 domácností v okolí, ako aj veterné farmy a vodné projekty.

Spoločnosť Scottish and Southern Energy Networks uviedla, že starý kábel sa nedá opraviť a že uvedenie do prevádzky a položenie nového kábla, ktoré by bolo nevyhnutné, by trvalo 6 až 12 mesiacov.

“V októbri 2022 sa v priebehu niekoľkých dní prerušili dva podmorské komunikačné káble [na Shetlandských ostrovoch], čo malo za následok výpadky komunikácie: vážne sa narušili telefónne, mobilné a internetové služby, čo ovplyvnilo rodiny a podniky, záchranné služby, ako aj letisko Sumburgh.

“Hoci sa incident pripisuje rybárskej lodi alebo trawleru registrovaným v Spojenom kráľovstve, ruská “výskumná” loď Boris Petrov, ktorá pravdepodobne slúži ako pozorovacia loď a loď na zhromažďovanie spravodajských informácií, sa náhodou plavila okolo kritickej podmorskej infraštruktúry v Severnom mori.

.

“(Taktiež) sa plavila v blízkosti Shetlandských ostrovov deň po tom, ako bol preťatý druhý podmorský kábel, čo vyvolalo obavy, že za incidentom s káblom mohlo stáť Rusko.

Kráľovské námorníctvo kupuje dve špeciálne podmorské pozorovacie lode, ktoré by mali byť uvedené do prevádzky tento rok, aby mohli bojovať proti takejto hrozbe.

Na samite v Belgicku minulý mesiac deväť ministrov vrátane ministra energetiky Spojeného kráľovstva Granta Shappsa prisľúbilo, že na monitorovanie turbín a káblov na mori sa budú viac využívať bezpilotné lietadlá.

Zaviazali sa tiež, že si budú vymieňať spravodajské informácie o podmorských hrozbách ako odstrašujúci prostriedok pre Putina, pokračuje Daily Mail.

Hovorca MO vtedy povedal: “Našou prioritou bude vždy zachovanie národnej bezpečnosti.

Preto sme po incidente s plynovodom Nord Stream posilnili hliadky Kráľovského námorníctva a investovali sme 65 miliónov libier do prvej z našich dvoch viacúčelových lodí na sledovanie oceánov.

“Všetky naše investície a činnosti naďalej prehodnocujeme vzhľadom na celý rad hrozieb a rizík.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:58

Talianska premiérka Giorgia Meloniová pricestovala v sobotu do Pekingu na svoju prvú návštevu Číny od nástupu do úradu v októbri 2022.

12:51

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v sobotu uviedla, že zmarila sériu plánovaných útokov ozbrojencov v Dagestane. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

12:42

Líder nemeckej konzervatívnej opozície vidí potenciál získať podporu “35 percent alebo viac” voličov v budúcoročných parlamentných voľbách. Šéf Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz v rozhovore pre denník Welt am Sonntag povedal, že jedným z cieľov je “stať sa zďaleka najsilnejším poslaneckým klubom. Ak to bude možné, mali by sme potrebovať (na zostavenie vlády) iba jedného koaličného partnera.”

12:42

Podiel tovarov v akcii v ponuke obchodov v Česku prestal v 2. štvrťroku po mnohých rokoch rásť. Česi pritom zľavy vyhľadávajú. Uviedol to analytik z výskumnej agentúry NielsenIQ Karel Týra.

12:26

Ekonomika KĽDR zaznamenala v minulom roku výrazný rast, pričom k rastu sa vrátila po predchádzajúcich troch rokoch poklesu. K zotaveniu hospodárstva prispelo najmä oživenie obchodu s Čínou po skončení protipandemických opatrení.

12:19

V sobotu bude vo Francúzsku v prevádzke väčšina vysokorýchlostných vlakov na troch dôležitých trasách, ktoré v piatok zasiahli podpaľačské útoky. Výpadky postihli aj pasažierov spoločnosti Eurostar.

12:18

Globálnych milovníkov kávy, ktorí dúfali, že cena ich obľúbeného nápoja čoskoro prestane rásť, čaká nepríjemný budíček: bude ešte horšie. Uviedla to agentúra Bloomberg, od ktorej správu prevzala TASR.

12:08

Izraelská armáda v sobotu nariadila evakuáciu husto zaľudnenej oblasti pri meste Chán Júnis, keďže tam plánuje podniknúť operáciu proti militantom hnutia Hamas. Oblasť, ktorej sa nariadenie týka, je súčasťou humanitárnej zóny, ktorá bola vytvorená na udržanie civilného obyvateľstva mimo oblastí bojov.

12:07

Treba sa pripraviť na to, že Ukrajina sa nestane členským štátom Európskej únie, ale ani členom NATO, pretože k tomu chýba dostatok finančných zdrojov. Ukrajina sa vráti do úlohy nárazníkového štátu, povedal v sobotu na 33. letnej univerzite Maďarov v rumunskom Baile Tušnade predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

12:06

Štvordňový pracovný týždeň by pre zamestnávateľov bol problémom, pretože by prehĺbil súčasný nedostatok pracovnej sily. Kratší pracovný čas by sa podľa nich mal riešiť formou kolektívneho vyjednávania. Odborári naopak v znížení počtu pracovných hodín vidia riešenie nedostatku pracovníkov. Vyplýva to z reakcií zamestnávateľských organizácií a komôr, ako aj odborárov, ktorých TASR oslovila.

12:06

Spotreba energie bola v minulom roku na rekordne najvyššej úrovni, v porovnaní s predchádzajúcim rokom celosvetovo vzrástla o dve percentá. Historicky najvyššiu úroveň dosiahli aj obnoviteľné zdroje energie (OZE), ktoré medziročne rástli o 13 %. Nárast v prípade OZE bol takmer výlučne spôsobený využívaním veternej a slnečnej energie, informovala poradenská spoločnosť KPMG Slovensko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turista na mobile pri Vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali