Adam Lučanský pre HS: Všetci už čakajú, keď bude po voľbách. Mnohé veci potom vyjdú najavo

Adam Lučanský pre HS: Všetci už čakajú, keď bude po voľbách. Mnohé veci potom vyjdú najavo

Bratislava 27. septembra 2023 (HSP/Foto:screenshot)

 

Jednou zo zaujímavých osobností, ktoré pred týmito voľbami obohatili kandidátku SNS, je Adam Lučanský, syn generála Milana Lučanského. Odpovedal na otázky Hlavných správ

Adam Lučanský, syn generála Milana Lučanského
Na snímke Adam Lučanský, syn generála Milana Lučanského

Hlavné správy: Momentálne pracujete ako asistent europoslanca Miroslava Radačovského. Čo je nové v Bruseli? Stíhate popri volebnej kampani venovať sa aj dianiu v európskych inštitúciách?

Reklama

Lučanský: Dianie v európskych inštitúciách priebežne sledujem, ale teraz trochu menej. Pravidlá Európskeho parlamentu totiž hovoria, že kto kandiduje v národných voľbách, ten nemá povolené tam pracovať v období počas troch mesiacov pred voľbami. Takže teraz mám trojmesačné neplatené voľno a venujem sa skôr iným veciam.

 

Reklama

Hlavné správy: Študovali ste informatiku a ste aj autorom zaujímavej a svojím spôsobom unikátnej počítačovej aplikácie na kontrolu volieb. Akým témam a akým oblastiam sa venujete a plánujete venovať v budúcnosti, napríklad keby vás zvolili za poslanca Národnej rady?

 

Lučanský: Ako ste spomenuli, mojou „domácou“ oblasťou, ktorej sa venujem dlhodobo, je informatika vo všeobecnosti. Čoraz viac sa však ťažisko môjho záujmu presúva aj k témam ako je právny štát a jeho inštitúcie ako polícia či prokuratúra. V súčasnosti nemám na tieto záležitosti dosah, ale vidím viacero vecí, ktoré by bolo treba zmeniť, a na tom by som chcel aj v spolupráci s ďalšími ľuďmi pracovať.

Konkrétne  napríklad ide o alarmujúci stav občianskej spoločnosti a to, akí ľudia si za posledné tri roky pre seba ukradli tento štát. To nemôžeme nechať len tak, treba nastaviť zrkadlo.

 

Reklama

Hlavné správy: Ako je to s tou spomínanou vašou aplikáciou na kontrolu volieb? Je v prevádzke, je nasadená na tieto voľby?

Lučanský: Áno, nahrávame zoznamy podľa politických strán, ešte sa dolaďuje časť funkcionality, ktorá bola viackrát zmenená, aby zvládol bežný užívateľ nahrať počty hlasov. Systém je spustený na stránke www.kontrolavolieb.sk, kde okrem iného sú v evidencii okrsky, politické subjekty a kandidáti.

So sčítaním hlasov nám pomôžu okrskári aj za iné strany. Predpokladám, že sa pridá kto bude môcť z okresných vedúcich za politické strany, a že tým pádom bude kompletné paralelné sčítanie hlasov.

V praxi to znamená, že nominant vo volebnej komisii za okres má prístup do systému, kde nahrá telefónne čísla okrskárov, ktorým príde link špecifický pre ich okrsok, a nahrá do systému počty hlasov. Všetko to teda bude online digitalizované v systéme. Každý politický subjekt ma samostatný prístup do každej okresnej komisie, aj okrskov, aby si navzájom neprepisovali údaje. Pri zadávaní finálnych výsledkov prichádza k dvojitému overeniu. Všetky počty hlasov sú verejne prístupné, taktiež aj s grafmi ako budú hlasy nabiehať počas volebnej noci.

Je to urobené formou intranetu, do ktorého napokon nebude zapojená verejnosť, ako sme to pôvodne mali naplánované. To sme nateraz museli zastaviť, lebo pri tomto spôsobe získavania informácií by sme nemali potrebnú mieru rýchlosti.

Reklama

 

Hlavné správy: V čom bol problém?

Lučanský: Dôvod bol ten, že na tých školeniach, ktoré sa robia v jednotlivých okrskoch – kde okrskári prídu na obecný úrad, a tam je im vysvetlené ako sa hlasuje, ako sa zratúvajú hlasy a všetky tie ostatné veci – im v niektorých obciach explicitne povedali, že je zakázané si zápisnice fotografovať. Niekde však zase bolo oznámené, že každý okrskár dostane kópiu. Okrem toho, je jednoduchšie mať web stránku prístupnú na linke, ktorá príde cez SMS, než riešiť zložité prihlasovanie cez emaily, alebo nejakú samostatnú aplikáciu.

Preto sme online prevádzku systému obmedzili na zber počtu hlasov z okrskov a zápisnice budú pozbierané následne zo stránok jednotlivých obcí, pretože obce majú povinnosť ich zverejňovať.

 

Hlavné správy: Je podľa vás v poriadku zakazovať členom volebných komisií fotografovať si zápisnice? Veď základom férovosti volieb je ich transparentnosť, teda čo najväčšia možnosť ich verejnej kontroly, čiže zverejnenia všetkých čiastkových aj súhrnných výsledkov volieb…

Lučanský: Je možné, že tu sa jedná čisto o nepochopenie potreby zozbierania fotografií.

V každom prípade je dôležité, aby niekto odfotografoval alebo prinajmenšom zaznamenal sumárne počty, koľko hlasov ktorá strana dostala, ostatné sa potom dá dohľadať po voľbách.

Adam Lučanský, syn generála Milana Lučanského
Na snímke Adam Lučanský, syn generála Milana Lučanského

Hlavné správy: Keďže toto je téma, ktorou sa zaoberáte dlhšie, aký je váš názor: bude možné tieto voľby dostatočne ustrážiť, aby neexistovala hrozba, že by ich mohol niekto „kreatívne vylepšiť“ v niečí prospech?

Lučanský: Podľa mňa sa bude dať ustrážiť aspoň to, že každý okrskár odošle na paralelné sčítanie korektný počet odovzdaných hlasov pre každú stranu. Ak sa podarí zozbierať údaje zo všetkých okrskov, a ak sa týmto spôsobom dopracujeme k tomu istému číslu, ako zverejní Štatistický úrad, tak nevidím priestor pre manipuláciu s dátami. Predpokladáme, že takáto krížová kontrola zabezpečí férovosť procesu hlasovania a zberu a spracovania dát. Ale samozrejme, to nerieši férovosť volebnej kampane a ďalších súvisiacich vecí.

Reklama

 

Hlavné správy: Je niečo nové v prípade vášho otca? Nejaké nové informácie alebo právne skutočnosti?

Lučanský: Je veľa vecí, na ktoré čakáme, avšak asi až keď sa zmenia pomery, budeme môcť s tým vyjsť na svetlo sveta.

 

Hlavné správy: Prijali ste ponuku kandidovať na spoločnej kandidátke Slovenskej národnej strany. Je to projekt, ktorému spočiatku veľa ľudí neverilo, ale teraz to vyzerá, že by sa táto platforma mohla dostať do Národnej rady, čo by bol asi najväčší úspech vlasteneckej politiky za posledné roky. Ako sa na to pozeráte vy?

Reklama

Lučanský: Som rád, že sa podarilo postaviť kandidátnu listinu s takýmito ľuďmi. Keby išiel každý subjekt do volieb samostatne, tak by sa pravdepodobne nikto z nich do parlamentu nedostal. Predtým mnohých z nich a aj samotnú SNS všelikto odpisoval a teraz prieskumy vidia SNS nad stranami ako SaS a pod.

Bude to ešte tvrdý boj, som veľmi zvedavý, aké kauzy a marketingové triky sa ešte objavia, ale bez ohľadu na to, ako to nakoniec dopadne, toto je krok správnym smerom.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:17

V noci na piatok (10. 5.) treba takmer na celom Slovensku rátať s prízemnými mrazmi. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Vydal výstrahy prvého stupňa.

15:50

Tchaj-pej vo štvrtok uviedol, že v okolí odľahlého taiwanského ostrova Ťin-men zaznamenal sedem lodí čínskych námorných síl a päť plavidiel čínskej pobrežnej stráže. Informuje agentúra AFP.

Flotila siedmich čínskych lodí vstúpila do “zakázaných” vôd Taiwanu približne o 15.00 h miestneho času (9.00 h SELČ), oznámila taiwanská pobrežná stráž. Dodala, že to isté urobili štyri plavidlá čínskej pobrežnej stráže, pričom piate sa plavilo v okolí ostrova mimo taiwanských vôd.

15:49

Tridsať šteniatok našli koncom apríla colníci v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko počas kontroly vozidla so slovenským evidenčným číslom. Zvieratá boli natlačené v klietkach a ich zdravotný stav bol veľmi zlý, uviedla vo štvrtok agentúra APA s dovolaním sa na oznámenie rakúskeho ministerstva financií.

Šteniatka prevážal 46-ročný Slovák, na ktorého bolo podané trestné oznámenie.

15:47

Na osobnom lietadle Boeing 737 spoločnosti Corendon Airlines smerujúcom z nemeckého Kolína nad Rýnom do tureckého stredomorského letoviska Alanya vo štvrtok pri pristávaní praskla pneumatika. 

Všetkých 190 ľudí na palube vrátane šiestich členov posádky evakuovali, nikto sa nezranil, informoval turecký telerozhlas TRT s odvolaním sa na ministerstvo dopravy.

15:45

Turecká centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju inflačnú prognózu a oznámila, že bude pokračovať v prísnej menovej politike s cieľom obmedziť prudký rast spotrebiteľských cien. Informovala agentúra Reuters.

Spotrebiteľské ceny v apríli zrýchlili tempo medziročného rastu na 69,8 % napriek sérii zvyšovania úrokových sadzieb.

15:43

Situácia s informačnými systémami finančnej správy (FS) nie je dobrá, čo by mohlo ohrozovať napríklad výber spotrebných daní. Upozornil na to vo štvrtok na rokovaní finančného výboru parlamentu prezident FS Jozef Kiss.

Pripomenul, že fungovanie FS, výber daní a ciel stojí na informačných systémoch. “Chceme vás informovať o tom, že tá situácia nie je úplne ideálna. Naozaj máme v niektorých prípadoch riziko, že bude ohrozený výber daní, hlavne spotrebných daní. Bavíme sa o sume 800 miliónov eur ročne, ktoré vyberáme cez Informačný systém kontrolných známok (ISKZ),” priblížil Kiss.

14:59

Nový model nájmu bytov prináša riešenia najčastejších problémov pri prenájme bytov. Služba Nájom plus, ktorú pripravila Realitná únia (RÚ) SR, má chrániť prenajímateľa i nájomcu. Realitné kancelárie, ktoré novú službu nájmu poskytujú, sú evidované v špeciálnom registri. Vo štvrtok o tom informoval tajomník RÚ SR Mojmír Plavec.

14:57

Americká automobilka Tesla znižuje počet pracovných miest v Číne po údajoch o poklese predaja. Šéf automobilky Elon Musk je pod rastúcim tlakom, aby získal späť podiel na najväčšom automobilovom trhu na svete, kde Teslu začínajú predbiehať domáci rivali. Informovala agentúra Bloomberg.

14:56

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok dekrétom oficiálne vymenoval bývalého vrchného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného za mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Británii. V stredu ho zároveň prepustil z armády zo zdravotných dôvodov. Dokument bol zverejnený na jeho oficiálnej stránke, informovala agentúra Reuters.

14:55

Pred budovou krajinského parlamentu v Stuttgarte došlo k napadnutiu skupiny politikov krajne pravicovej nemeckej politickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Dvaja z nich pri útoku utrpeli ľahké zranenia, informuje agentúra DPA.

Väčšina páchateľov utiekla, podarilo sa však zastaviť dve ženy vo veku 19 a 23 rokov.

14:51

Americké plavidlo s nákladom humanitárnej pomoci vyplávalo z prístavu cyperského mesta Larnaka a smeruje k dočasnému mólu v Pásme Gazy, ktoré na tento účel vybudovali Spojené štáty. Ide pritom o vôbec prvú takúto zásielku, ktorá k novému mólu pripláva. Oznámil to vo štvrtok cyperský minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos, podľa správy agentúry AP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali