78. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

78. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

Bratislava 31. augusta 2019 (HSP/Roman Bednár/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Anastázius v ten večer ešte dlho nemohol usnúť. V hlave sa mu prevalovali myšlienky. Musel myslieť na múdre slová derviša Maleka a tie mu neustále vírili mysľou. Pritom si plne uvedomoval, že to boli okamihy, keď sa jeho vlastný duch menil a rozširoval a nasával do seba múdrosti iných výnimočných ľudí. A tak sa teraz Malekova múdrosť stala aj jeho múdrosťou, lebo ju obsiahol naplno a ju prijal za svoju

Ilustračné foto

Kto sa nebráni prijať múdrosti z inej, cudzej kultúry, pre toho po čase už vôbec nebude cudzia, ale stane sa mu blízkou. A len skutočne opravdiví mudrci sa nebránia poznávať cudzie poznanie a cudzie múdrosti.

Reklama

***

Už druhý rok sa chýlil ku koncu odo dňa, keď Anastázius vstúpil na pôdu Bagdadu. V Konštantinopole mu všetci dávali pocit, aký je veľký mudrc. Ale až teraz si to trochu začal myslieť aj sám – veď v Bagdade sa naučil nesmierne veľa nového, a to z najrôznejších oblastí poznania. Až tu sa naučil v matematike používať nulu, ktorú matematici v Byzanci vôbec nepoznali. Arabi poznali v tom čase rôzne matematické operácie, o ktorých sa učencom Byzancie ani len nesnívalo. Aj tie študoval a nasal do seba.

Reklama

Anastázius v Bagdade prenikol veľmi hlboko aj do islamu a spoznal všetky princípy a základy jeho učenia. Hoci dovŕšil len dvadsiaty piaty rok svojho života, tak si už pripadal dosť starý.

Jeho život prebiehal intenzívne a rýchlo a bol nesmierne bohatý na rôznorodé neobyčajné zažitky a na nové a nové skúsenosti a preto jeho odbeh zdanlivo zrýchľoval  rýchlosť času vnímanú jeho vedomím, a to mu dávalo pocit, že už veľmi dlho žije na svete.

A pomaly sa opäť začal u Anastázia dostavovať pocit – podobný tomu, ako ho premkol svojho času v Konštantinopole – že prišiel čas nového rozhodnutia – a hľadať novú zmenu vo svojom živote a či novú výzvu.

Mal ísť ďalej dopredu, ako žiadal od neho jeho skvelý rozum, alebo sa mal konečne vrátiť tam, kam ho posielal hlas jeho srdca – k Meline? Nie, nie,……hlas srdca volajúci ho k Meline, musel opäť raz umlčať.

Už oddávna ho lákala vo fantázii pramatka múdrosti, starobylá egyptská Alexandria. Už v Solúne o nej veľa počul od svojich učiteľov a tak vedel, že takmer všetci veľkí starogrécki mudrci tam boli na štúdiách a priniesli si odtiaľ množstvo poznatkov, ktoré potom vtiekli do filozofie i do ostatných vied antického Grécka. A preto mu teraz jeho racionálny rozum naliehavo odporúčal a doslova aj prikazoval, aby odišiel do Alexandrie.

Reklama

Takže teraz bol zase raz na rázcestí rozhodovania sa medzi srdcom a rozumom.

Pred mesiacom mu prišiel list, v ktorom mu Melina plná smútku oznamovala, že na neho nemôže dlhšie čakať, lebo otec, že ju už veľmi naliehavo a dôrazne núti do sobáša s bohatým a vplyvným kupcom Melasom.

Po veľkom prosení a prelievaní sĺz, že jej povolil ešte jeden mesiac čakať na neho, ale že ak nepride ani po jeho uplynutí naspäť do Konštantinopolu, tak ju vydá za Melasa, a to aj proti jej vôli.

Ešte raz a naposledy ho naliehavo prosila, aby prišiel, ak ju ešte miluje.

***

Reklama

Medzitým ho ale kalif Mutavakil dal nečakane zavolať k sebe do paláca a požiadal ho, aby sa na čele jeho posolstva vybral do Alexandrie a pomohol tam nastoliť pokoj a prímerie medzi kresťanskými koptami a tamojšími mohamedánmi, lebo  sa tam množili krvavé zrážky.

Kalif mu povedal, že v tejto veľmi chúlostivej veci ho pokladá za najvhodnejšieho vyjednávača, ktorý dokáže najoptimálnejšie a najrýchlejšie upokojiť a vyriešiť nebezpečnú situáciu, lebo aj sám je kresťanom a zároveň aj skvelým znalcom islamu.

V žiadnom prípade nemohol odmietnuť naliehavú kalifovu žiadosť. V skutočnosti mu ale táto ponuka prišla mimoriadne vhod a aj v správnom čase. Veď predsa o Alexandrii sníval už dlhšie a teraz mal príležitosť ako vyslanec kalifa sa tam dostať rýchlo a bezpečne. Okrem toho ako kalifov vyslanec bude mať v Alexandrii všade a ku každému otvorené dvere.

To bolo pre Anastázia znamením, ako sa mu to stalo už viackrát v minulosti, že aj túto záležitosť jeho srdca s Melinou vyrieši za neho náhoda a či osud.

Úloha, o splnenie ktorej ho požiadal kalif, bola síce nebezpečná a vyžadovala nielen odvahu, ale predovšetkým veľkú rozvahu, múdrosť, výbornú rétoriku a schopnosť vedieť presviedčať. Tým všetkým ale Anastázius oplýval, a to naozaj hojnou mierou.

Už niekoľko dní po tom, ako bol u kalifa, napísal dlhý list Meline i jej otcovi, v ktorom im obšírne vysvetlil prečo musí nevyhnutne a neodkladne odísť do Alexandrie.

V liste už ale nebolo ani jediné slovo o láske k Meline. A ani ich neprosil, aby ešte trpezlivo čakali, kým sa predsa len raz vráti. Vecne im však vysvetlil, že nevie ako dlho sa tam zdrží, lebo vopred nemohol vedieť, ako sa tam veci vyvinú. Na záver však zdôraznil, že ide o nebezpečnú a riskantnú záležitosť a nevie nikomu povedať, či sa odtiaľ vôbec niekedy vráti.

To vyznelo tak, že bude v situácii, kde môže stratiť aj svoj život. Na to však vôbec nemyslel, keď jej to napísal – myslel na niečo celkom iné.

Myslel už na to, že v Egypte je veľa prekrásnych žien a jeho srdce sa po tom, čo oznámil Meline, opäť stalo voľným.

Voľným a prístupným pre novú veľkú lásku.

Reklama

Nájde ju v Egypte? – čaká tam na neho?

Pokračovanie nasleduje

Roman Bednár

 

1. časť si môžete prečítať TU

Reklama

….

76. časť si môžete prečítať TU

77. časť si môžete prečítať TU

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali