60. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

60. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

Bratislava 27. apríla 2019 (HSP/Roman Bednár/Foto:Screenshot:YouTube)

 

„Bolo to už veľmi dávno, keď v jednom kláštore, vysoko v horách, pod Olympom boha Zeusa, žila mladá panenská mníška. Jej spolusestry ju považovali za posadnutú a bláznivú. Všetky mníšky sa jej preto vyhýbali a sa jej stránili, ba dokonca s ňou nechceli ani len stolovať. Ona však ani slovkom nereptala a sa nikdy nežalovala. A všetko prijímala s trpezlivou pokorou

Ilustračné foto

V kláštore pracovala stále len v kuchyni a vykonávala tam vždy len najpodradnejšie služby, lebo všetko čo bolo nepríjemné a špinavé, tak to musela urobiť len ona. Ale ani v takých prípadoch nikdy neprejavila jediné slovko nevôle a či odmietania. Najpodivnejšie však mníškam bolo to, že nijaká z nich ju počas tých rokov, odkedy bola v kláštore, nikdy nevidela jesť spoločne s ostatnými.

Reklama

Nikdy si neprisadla k stolu, keď všetky mníšky jedli a nikdy si nevzala zo stola nič z toho, čo tam bolo pripravené ako pokrm. Vždy sa uspokojila len s tým, čo našla medzi zvyškami jedla, keď umývala riady.

Nikdy nikoho neurazila a nikdy neukazovala na sebe hnev na niekoho. Nebola nikdy ani smutná, ani veselá, vždy ukazovala tú istú tvár. Nehovorila príliš veľa, ani príliš málo. A nikdy na sebe nedala znať, že ju to bolí, keď ju urážali a ponižovali a nebolo to zriedkavo.

Reklama

V tom istom čase žil na opačnej strane Olympu jeden zbožný muž, pustovník, menom Arkadios. Ľudia ho nesmierne uctievali, bol pre nich ako nepoškvrnený svätec. Veľmi často ho v jeho pustovni navštevovali nešťastní, životom zlomení ľudia a žiadali ho o múdru radu. Niektorí ho uctievali viac ako patriarchu v Konštantinopole a držali sa každého slova, ktoré vyslovil. A boli prešťastní, keď im udelil svoje požehnanie.

Aj on sám bol presvedčený o svojej mimoriadnej zbožnosti a svätosti, akou sa máloktorý veriaci vyznačoval.

Jednej noci sa mu však vo sne zjavil anjel a prehovil k nemu: Arkadios prečo si taký pyšný a hrdý na svoju zbožnosť a na svoj pustovnícky život? Ak chceš videť ženu, ktorá je oveľa zboznejšia, svätejšia a pokornejšia ako si ty, hoci ju za to nikto neoslavuje a ani nikto nechodí za ňou pýtať si rady a požehnanie, tak urob to, čo ti teraz poviem.

Choď sa čo najskôr pozrieť na opačnú stranu tvojho vrchu do kláštora zbožných mníšok, ktoré ale vôbec nie sú také zbožné ako sa dávajú. V tom kláštore nájdeš ženu, ktorá je zaodená v úbohom starom, celkom už rozodratom mníšskom habite a s ktorou nechce hovoriť ani jediná z ostatných mníšok v kláštore, hoci si, podobne ako aj ty, pyšne namýšľajú, aké sú len zbožné, bezúhonné a ako veľmi milujú Boha a ako mu oddane slúžia.

Táto žena, o ktorej ti hovorím, je však oveľa zbožnejšia a lepšia ako vy všetci, lebo vôbec nepozná pýchu, ale len pokoru. Vo svojom srdci totiž nosí veľkú, čistú a ničím nepoškvrnenú lásku k Ježišovi. A nosí v srdci aj nekonečnú trpezlivosť. To je to, čo je Bohu najmilšie, a to je to, čo je najvyššia možná zbožnosť. A to bolo v nej už dávno predtým, ako prišla do kláštora a stala sa mníškou. Preto jej srdce bolo u Boha už vtedy, keď ho ešte ani vedome nehľadala a nebola v kláštore a preto aj Boh bol už vtedy s ňou.

Reklama

Všetky ostatné mníšky, ktoré sa pokladajú za zbožné a jej len ubližujú a ju ponižujú, ubližujú aj Bohu a preto im chýba pravá zbožnosť. Ty si síce tiež veľmi blízko k Bohu, lebo žiješ sám vo svojej pustovni a nezište pomáhaš iným ľuďom. No práve preto sa pokladáš za výnimočného a za lepšieho ako sú všetci ostatní.

To ale znamená, že si celkom nedokázal vyhnať pýchu z tvojho srdca. A preto ani tvoje srdce nemôže byť celkom u Boha, tak ako je u Boha srdce tejto zbožnej mníšky. Len ona je naozaj zbožná, lebo táto žena nie je poškvrnená ani len náznakom niečoho, čo by bolo hriešne alebo nečisté.

Arkadios bol taký prekvapený a zarazený z toho, čo sa mu v noci prisnilo a čo mu anjel zvestoval, že trvalo nejaký čas, kým sa z toho spamätal. Bol veľmi zarmútený, lebo odrazu videl sám seba inými očami. Preto už neváhal ani okamih a vydal sa na cestu do kláštora. Bolo to po veľmi dlhom čase, čo svoju pustovňu opustil.

Keď po niekoľkých hodinách prišiel ku kláštornej bráne a požiadal, aby ho vpustili dnu, tak mu ihneď vyhoveli, hoci do kláštora nesmel vstúpiť žiadny muž. Arkadios však bol známy široko ďaleko a ako svätec mal znamenitú povesť.

Predstavená kláštora si preto pokladala za veľkú česť, že ich prišiel navštíviť. Jeho návšteva ju ale veľmi prekvapila, lebo si vôbec nevedela predstaviť, aký mohol byť jej dôvod. Zvedavosť ju priam spaľovala, ale sa ho neodvážila opýtať, čomu vďačia za jeho príchod.

Reklama

Už skoro sa to ale mala dozvedieť. Keď prešli peknou udržiavanou záhradou a vstúpili do budovy, tak Arkadios požiadal predstavenú, aby dala zavolať všetky mníšky.

Pokračovanie nasleduje

Roman Bednár

 

1. časť si môžete prečítať TU

….

58. časť si môžete prečítať TU

59. časť si môžete prečítať TU

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali