42. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

42. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

Bratislava 22. decembra 2018 (HSP/Roman Bednár/Foto:Screenshot:YouTube)

 

„Máš pravdu kapitán“, ozval sa až po chvíli Anastázius, zamyslený nad jeho slovami a pokračoval:

Ilustračné foto

„Po tieto dni, ktoré trávim na mori, som aj ja nadobudol dojem, že more patrí k najobdivuhodnejším zázrakom na Zemi, ktoré nám daroval náš Stvoriteľ. Je nesmierne protichodné v tom, ako sa nám ukazuje. Raz je strašné vo svojej búrlivosti a vzbudzuje v nás strach a hrôzu, no zároveň je aj nesmierne nádherné a čarovné, keď nám ukazuje svoju druhú tvár. Vždy ale v nás vzbudzuje úžas a obdiv.“

Reklama

Nasledujúci deň, už predpoludním, vplávali do impozantnej a úzkej šije Helespontu. Filialos rukou naznačil Anastáziovi, aby sa pozrel smerom k pravému brehu. Povedal mu, že niekde tam by sa mala nachádzať bájna Trója, o ktorej napísal svoje eposy slepý bard Homér.

Keď sa začal siedmy deň, ako opustili Solún, tak sa už pomaly blížili k Marmarskému moru. A nasledovný, ôsmy deň ich plavby, bol už jej ostatným dňom.

Reklama

Popoludní sa pred zrakom Anastázia konečne v diaľke objavili obrysy najpompéznejšieho a najmocnejšieho mesta Byzantskej ríše – v celom svete presláveného Konštantinopolu.

Čím viac sa k nemu blížili, tým väčšie nadšenie a úžas sa ho zmocňovali. Pohľad na obrovské mesto rozprestierajúce sa na početných pahorkoch nad morskou úžinou bol priam rozprávkovo úchvatný. Tento dojem bol najúchvatnejší vtedy, ak sa k nemu niekto približoval od mora.

Ako oči mladého muža vnímali čoraz intenzívnejšie harmonickú jednotu a spojitosť mora, pahorkov a prekrásnej architektúry chrámov, kostolov, palácov a domov, ktoré sa vyznačovali svojráznosťou a neobyčajnou nápaditosťou tvarov a foriem, tak Anastázius odrazu obsiahol vo svojom vnútri, že najslávnejšie „romány“ antiky, Ilias a Odyseus od Homéra, nie sú ničím iným ako výtvorom a výplodom mora, tak ako ho vedel vtedy zachytiť a pretaviť do literárnych slov len on.

More, jeho nádhera a vznešenosť, dokonalá súhra jeho vlniacich sa vôd so zemou a pieskom pobreží, odraz jasu slnka i mesiaca v jeho hladine, to všetko je geniálnou múzou, ktorá múdreho človeka vediaceho zručne používať pero, inšpiruje k najušľachtilejším ideám prózy, ale i k vzletným poetickým slovám.

Konštantinopol sa v mnohom podobal starému Rímu, a tak sa nemožno čudovať, že tak ako na začiatku Ríma stála mýtická legenda o jeho vzniku, práve tak bolo aj založenie hlavného mesta Byzantskej ríše opradené pútavou legendou:

Reklama

Takto prehovorilo delfské Orákulum v starom Grécku, k Byzasovi, mužovi z mesta Megary, keď si prišiel pýtať radu, ako môže nejaké jeho rozhodnutie urobiť jeho život neobyčajným a priniesť mu veľkú slávu:

„Choď z Megary preč navždy a usaď sa v meste slepcov, tam najdeš tvoje veľké poslanie a aj nesmrteľnú slávu.“

Slepcami nazývali Gréci obyvateľov mestečka Chalkedonu, ktoré ležalo na ázijskej strane Bosporu. Menovali ich slepcami preto, lebo ignorovali pri zakladaní svojej osady oveľa priaznivejšie miesto, ktoré bolo na protiľahlej strane Bosporu.

Stará legenda hovorí, že Byzas poslúchol radu z Delfy a odišiel do mesta slepcov a potom okolo roku 688 založil na správnej strane Bosporu mesto, ktoré dostalo meno po ňom – volalo sa Byzasción, neskôr Byzanción.

***

Reklama

Boli štyri hodiny popoludní, kď sa ich poškodená loď blížila k prístavnej hrádzi. Tam už kotvilo také množstvo lodí, že len veľmi ťažko našli miesto na pristátie. Mali však šťastie, lebo práve v ich blízkosti zdvihla kotvu veľká dvojradová veslica, a tak mohli zakotviť na mieste, ktoré uvoľnila.

Prv ako dvaja muži z posádky spustili kotvu, tak Anastáziovi , ktorý priam hltal očami čo pred sebou videl, ešte v hlave prebleskla spomienka na to, čo mu voľakedy Eutymios rozprával o malom meste, z ktorého raz mal vzniknúť Konštantinopol a ako Alexander Veľký nechtiac vystrašil jeho obyvateľov:

„Jedného dňa makedónsky kráľ Filip II. povedal svojmu synovi Alexandrovi (neskoršiemu Veľkému), aby si vyhľadal kráľovstvo dostatočne veľké a bojaschopné – jedným slovom také, ktoré by ho bolo hodné. Zdôraznil mu, že ich Makedónsko je pre neho príliš malé a bezvýznamné. Bolo to posledný raz, že Alexander svojho kráľovského otca poslúchol.

Už čoskoro sa vydal so svojimi bojovníkmi na cesty. Vhodné kráľovstvo začal hľadať na východe. Najprv ho zlákala obrovská a bohatá ríša Peržanov, ktorej skutočnú veľkosť nepoznal nikto, ani samotní Peržania. Preplavil sa do Malej Ázie. Svoju legendárnu dobyvateľskú cestu, aká nemala v celej histórii obdobu, začal v meste Pella (v tých časoch hlavné mesto Makedónskej ríše), kde sa vyšvihol na chrbát svojho znamenitého koňa a na čele na všetko odhodlaných 40 000 makedónskych bojovníkov vyrazil dobyť a podmaniť si polovicu sveta.

Netrvalo veľmi dlho a na ceste do Ázie Alexander a jeho muži dorazili k Helespontu. Keď ale bojovníci uvideli na jeho druhej strane len nevľúdne vyzerajúce svahy a pusté rokliny, tak sa sklamane pýtali svojho vodcu, či to má byť tá bohatá Ázia, ktorú im nadšene opisoval a sľuboval. Dokonca aj vody deliace ich od ázijských brehov sa im akosi nepozdávali. Boli veľmi tmavé a zdali sa až prihlboké a pôsobili na nich odstrašujúco tajuplne.

No Alexandrovi sa v nich svojou plamennou rečou opäť podarilo zapáliť nadšenie – bol nielen nepremožiteľným bojovníkom, ale aj vynikajúcim a skvelý rétorikom, veď roky bol jeho učiteľom slávny Aristoteles – a tak sa s hromovým bojovým pokrikom vydali na druhú stranu. Počas plavby temnými vodami Helespontu obetovali morskému bohu Poseidónovi prekrásny exemplár býka a potom vyliali do mora holbu vzácneho makedónskeho vína a napokon hodili do vĺn aj drahocennú zlatú čašu. Zároveň pritom prosili cudzích ázijskych bohov, aby im boli milostiví a naklonení pri dobýjaní ázijského kontinentu (čo bolo z nášho pohľadu zaiste nelogické, veď prečo by im mali pomáhať získať územie od tých, ktorí ich zbožne vzývali a stavali im veľkolepé chrámy).

Ľudia v Byzancióne si hovorili s obavami, že čoskoro príde Alexander a zničí ich. Kolovali medzi nimi správy, že ten barbar už bez rozmýšľania zničil aj staré slávne mesto Théby a počas jeho ničenia prikázal muzikantom, aby mu hrali a sa pritom divoko a hlučne zabával a tancoval.“

***

Pokračovanie nasleduje

Roman Bednár

Reklama

 

1. časť si môžete prečítať TU

….

40. časť si môžete prečítať TU

41. časť si môžete prečíta TU

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali