Vojenský analytik Koller: Všetci, ktorým nie je ľahostajný osud krajiny, kde žijú a používajú vlastný rozum, sú označovaní za agentov Kremľa, 1. časť

Vojenský analytik Koller: Všetci, ktorým nie je ľahostajný osud krajiny, kde žijú a používajú vlastný rozum, sú označovaní za agentov Kremľa, 1. časť

Bratislava 17. marca 2015 (HSP/Parlamentní listy/Foto:HSP)

 

Rusko nemusí skúšať nejakú hybridnú vojnu. Tú vedie česká politická reprezentácia sama proti väčšine vlastných občanov. Úbohú impotenciu (pro)amerických politikov a ich mediálnych sluhov pri ovplyvňovaní obyvateľstva netreba zvaľovať na akúsi skvelú ruskú propagandu. Po dvadsiatich piatich rokoch americkej slobody, demokracie a ľudských práv už značná časť národa nevidí perspektívu v čechistánskéj kolónii. Ľudia sú naštvaní a prestávajú veriť ako politikom, tak médiám. Preto bude potrebné nasadiť cenzúru ako za nacistov alebo boľševikov. Tí, ktorí sa budú ozývať, sa vyhlásia za pomýlených nebezpečných bláznov a kverulantov a pomažú po rozsudku demokratického súdu za mreže.

Naším verejným priestorom prebehla správa o článku amerického servera Defense policy. Prvé české preklady evokovali možnosť, že u nás bude umiestnená trvalá základňa, avšak skutočnosť je iná. Po odhrnutí závoja hystérie tu máme americkú operáciu Atlantic Resolve, ktorá zahŕňa rad operácií v Pobaltí, Poľsku, Rumunsku a inde. Čo súdite o tejto akcii, ktorá má “odstrašiť” Rusko? Kam až narastie angažmán NATO v ruskom pohraničí? Ide o “sezónnu” vec, alebo trvalú? NATO tvrdí, že tým zabraňuje pokusom Ruska o “hybridné” napadnutie Pobaltia … Každopádne, má Moskva dôvody sa znepokojovať? Keby ste sedeli v štábe NATO, odporúčali by ste túto operáciu?

Reklama
Na snímke vojenský analytik Martin Koller

Do súčasnosti sa vojenské cvičenia plánovali a hlásili spojencom a predovšetkým prípadným protivníkom. V súčasnosti sa už táto bezpečnostná poistka pravdepodobne používať nebude. Kým Rusko už v deväťdesiatych rokoch zastavilo periodické lety bombardérov s jadrovými zbraňami k hraniciam USA, Spojené štáty s týmito letmi okolo hraníc Ruska neprestali dodnes. Výsledkom samozrejme môže byť situácia, kedy dôjde k zámernému vyprovokovaniu, prípadne vygenerovaniu vojenského stretu s pomocou mediálnej lživej propagandy. Nemá zmysel pripomínať rôzne dôvody použité na vyvolanie druhej vojny od útlaku demokratických nacistov v Československu cez “poľský” útok na nemeckú vysielačku v Gliwiciach po jadrovej zbrane Saddáma Husein a boj islamistov za demokraciu a ľudské práva v Sýrii a Líbyi.

Rusko, ktoré je podstatne slabšie než NATO nemôže byť niečím takým nadšené. Bude musieť prijímať zodpovedajúce obranné opatrenia, ktoré budú v médiách NATO a EÚ prezentovaná ako prejav agresivity. Jedná sa o evidentnú tendenciu k vyvolaniu vojenského napätia s možnosťou konfliktu, pretože občianska vojna na Ukrajine, vrátane zostrelenia civilného dopravného lietadla, k tomu neviedla. Keby som sedel v štábe NATO a hájil záujmy a bezpečnosť svojou krajiny, majetku a životov občanov, tak by som niečo také neodporučil. Keby som bol americký politik alebo dôstojník, prípadne európsky poskok amerických záujmov, ktorému nezáleží na vlastnej krajine, tak by som niečo také odporučil. Následky prípadnej vojny s Ruskom, prípadne jej ďalšieho pokračovania by odniesla predovšetkým Európa, rovnako ako aktuálne dopad protiruských sankcií, zatiaľ čo USA zarábajú.

Reklama

Tu treba okomentovať aj slávny vojenský konvoj, ktorý má putovať ako kočovný cirkus po štátoch východnej Európy. Predpokladám, že vpredu pôjde na Mustangu, ako principál americký Buffalo Bill, ale afro-indiánsko-ázijského, prípadne aj iného pôvodu, ženského pohlavia a s “uterákom” na hlave, aby sa urobilo zadosť multirasovosti, multipohlavnosti a multikorektnosti.

Myslím, že všetci veríme v schopnosť obrnenej techniky americkej armády jazdiť po cestách, či už po vlastných kolesách alebo na podvalníkoch. Celý ten konvoj mi pripomína prednovembrové akcie, ktoré usporadúvali politruci ako takzvanú družbu s dočasne umiestnenými sovietskymi vojskami. Výsledkom bolo, že vojakom základnej služby sa dostalo politického školenia, zatiaľ čo súdruhovia dôstojníci a civilné nomenklatúrne kádre sa ožrali za peniaze “vládnucej” robotníckej triedy, ktorá si väčšinou myslela svoje a šmelila benzín a elektroniku. K tomu podliezavé televízne spravodajstvo na tému nerozbornej družby robotníckej triedy a pracujúcej inteligencie s hrdinnými ochrancami. Obsah a forma sa dodnes veľmi nezmenili. Takisto účinok na občanov je rovnako úbohý ako vtedy.

Avšak je pravda, že sovietski ochrancovia a ich technika boli vidieť minimálne a ich konvoje sa presúvali zvyčajne v noci. Niečo také ako americký ozbrojený cirkus sa s výnimkou augusta 1968 v prednovembrových časoch nekonalo. Tentoraz si však politického školenia a osloboditeľského cirkusu znovu užijú aj civilisti. Ako prvý sa predvedú pred kamerami niektorí politici, ktorí budú vítať osloboditeľa, rovnako ako kedysi cisára pána, neskôr ríšskeho protektora a následne straníckeho tajomníka slovami: “Herr Ej súdruh EEE čo to hovorím.” A chlieb z hypermarketu bude štýlovo upečený z americkej geneticky modifikovanej múky. Deti zo škôl budú mávať pridelenými americkými vlajkami, mimovladkari červenými kartami alebo dolármi a médiá budú podliezať a opreteky vyrábať propagandu. Len by mali americkí súdruhovia natrieť niektoré z vozidiel na ružovo, aby to bolo naozaj štýlové a ťahať za ním vozík s bombami, ktoré vyhrali demokraciu v Kosove, Iraku, Líbyi a inde.

Keď som sa od roku 2009 pokúšal na Ministerstve obrany presadiť program na mediálnu podporu armády, brannosti a NATO (a niektorých ďalších krajín) v spolupráci s ČT a obmedziť vplyv politrukov vyštudovaných v ZSSR a ich spolupracovníkov, dostal som nakoniec výpoveď. Fakt, že som pred 23 rokmi pracoval pre vojenskú kontrarozviedku, nikomu nevadil. (To len pre informáciu súdruhom politrukom / trolom, aj keď oni to dobre vedia) Dnes sa zrazu usporadúvajú cirkusové jazdy alegorických obrnených vozov na myšlienkovej úrovni sovietskych i domácich politrukov, ktorí na ministerstve a v médiách sedia dodnes. Výsledky ich proamerickej kampane sú úchvatné. A mňa niekto napadá, že som agent Kremľa. Ale to asi všetci, ktorým nie je ľahostajný osud krajiny, kde žijú a používajú vlastný mozog. Napodiv nikomu to nevadí a ešte by sme chceli bojovať s Ruskom.

Pokiaľ nie sú usporiadatelia amerického plechového cirkusu úplne hlúpi, dorazia na výročie mája 1945 do Plzne. Lenže vtedy prišli ako priatelia. Pred piatimi rokmi sa zastavili s ukážkami svojej vojenskej techniky ako spojenci, ale v tomto roku prídu ako podnecovatelia vojny.

Reklama

Čo USA a NATO môžu žiadať od nás? Ako môže vyzerať prehĺbenie spolupráce našej armády s nimi, aké kapacity od nás môžu chcieť? A akokoľvek to nebolo zatiaľ predmetom diskusie, tak niektorí už o tom hovoria: Čo možnosť trvalej základne USA u nás alebo umiestnenie jednotiek USA či NATO u nás? Sú napr. V Nemecku, Taliansku a mnohokrát sme počuli, že po rozšírení NATO nedošlo k budovaniu kritickej infraštruktúry na území nových členov. Tak čo trebárs u nás či na Slovensku, kde sa proti tejto eventualite demonštruje?

Spojené štáty a ich NATO nič nežiadajú. Na české záujmy v podstate dlhodobo kašlú. Napríklad americké tajné služby operujú na našom území neobmedzene, zatiaľ čo naša ich nesmie ani sledovať v údajne suverénnom štáte. Hlbšia spolupráca už snáď ani nie je možná. Niektorí politici, generáli a mediálni pracovníci sú v USA až po päty. Preto podporujú aj základňu, prípadne základne NATO, teda USA v našej republike. Tu by som chcel pripomenúť, že sme tu mali kedysi nakvartýrované rakúske pluky, neskôr sme podliezali Francúzsku, ktorá nás nechalo Hitlerovi, vytvárali sme takzvanú Malú dohodu, ktorá nám pomohla rovnako, následne nás ochraňovali vojaci tisícročnej ríše. Po kratšej prestávke prišla bratská pomoc a obmedzený kontingent na večné časy. Ozbrojených priateľov, ktorí nás vždy nezištne a v našom záujme ochraňovali, sme si užili až dosť. Nakoniec pre nás nikto z nich nič neurobil. Iba Sovietsky zväz nám v roku 1939 ponúkol vojenskú pomoc, ale pravdepodobne nie vážne. Vláda ju rovnako odmietla v súlade s názorom agrárnického premiéra Barana. Ten vytiahol tisíckorunáčku a konštatoval, že ak príde Hitler, tak mu ju nechá, kým Stalin mu ju vezme. Čo dodať!

Budovanie nejakej základne USA nemá z hľadiska bezpečnosti našej republiky prakticky žiadnu hodnotu. Hlavné ohrozenia predstavuje terorizmus a organizovaný zločin, predovšetkým islamistický a drogový. Proti tomu sa prakticky nebojuje, pokiaľ sa priamo nepodporuje importom moslimov pod heslami o multikulturalizme a multietnicite a boji proti českému rasizmu a xenofóbii.

Ďalším problémom, ktorý povedie k politickej nestabilite je ekonomický vývoj, ktorý ďalej zhoršia zmluvy TTIP, TISA, prípadne ďalšie medzi EÚ a USA. Tu si dokážem veľmi dobre predstaviť amerických profesionálov, ktorí zo základne na českom území slobodne a demokraticky strieľajú do našich občanov nespokojných s rastúcou nespravodlivosťou a chudobou v čechistánskéj kolónii.

Na hranice s Ruskom to máme dosť ďaleko, navyše neschodným terénom, takže nejaký ruský útok po zemi je nezmyselný blábol. Existuje skôr hypotetické ohrozenie zo vzduchu, ktoré sme dlhodobo výrazne zanedbali. Chýbajú radary i protiletecké systémy. Naopak na našich letiskách môžu pristávať aj lietadlá NATO. Z uvedených dôvodov sa nejaká americká (oficiálne NATO) základňa na našom území, ktorá by mala posilniť našu obranyschopnosť, javí ako nezmysel.

Reklama

Čo sa týka takzvanej kritickej infraštruktúry, sú na tom všetky európske štáty v podstate rovnako. Pripravenosť na klasickú vojnu na európskom území je nulová. To, čo zostalo z prednovembrového obdobia, bolo zničené a rozkradnuté. Republika nie je schopná zabezpečiť svoju potrebu potravín, energií ani zbraní. Príprava by trvala desiatky rokov a nie sú na ňu peniaze. Ak chce niekto vojnu s Ruskom, čaká ho hlad, zima a smrad, ak prežije do americko-islamistickej demokratickej budúcnosti.

Druhú časť rozhovoru prinesieme zajtra

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:16

Moskovská polícia zadržala za uplynulých 24 hodín piatich nezávislých novinárov, pričom jeden z nich tvrdí, že ho aj zbili. Vo štvrtok to oznámila ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info.

13:07

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýždňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí. Kremeľ vo štvrtok takúto schôdzku nenaznačil.

13:00

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin.

12:47

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru. Oznámili to vo štvrtok pakistanskí policajní predstavitelia.

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali