Videoreportáž: Česká Národní domobrana týždeň strávila v Donecku. Hostia z Česka sa na vlastné oči presvedčili, ako je to s prímerím zo strany ukrajinskej armády

Videoreportáž: Česká Národní domobrana týždeň strávila v Donecku. Hostia z Česka sa na vlastné oči presvedčili, ako je to s prímerím zo strany ukrajinskej armády

Doneck 27. marca 2016 (HSP/Foto:Facebook)

 

Delegácia českej občianskej organizácie Národní domobrana celý týždeň strávila v Doneckej ľudovej republike. Hostí z Česka zaujímala humanitárna a ekonomická situácia v tomto regióne, na vlastné oči videli ničivé následky vojenských operácií

Delegácia českej občianskej organizácie Národní domobrana celý týždeň strávila v Doneckej ľudovej republike
Delegácia českej občianskej organizácie Národní domobrana celý týždeň strávila v Doneckej ľudovej republike

O svojom príchode do Donecku informovali aj na svojej facebookovej stránke: „DELEGACE NÁRODNÍ DOMOBRANY V DONĚCKU! V předvečer 2. výročí vyhlášení “domobraneckých” republik DLR a LLR, do Doněcké lidové republiky přijela delegace české nezávislé iniciativy občanů Národní domobrana. Návštěva probíhá pod záštitou Ministerstva zahraničních věcí Doněcké lidové republiky.“

Reklama

Členovia delegácie informovali aj o svojom začiatku pobytu v Donecku: „Dnes odpoledne je na programu oficiální setkání s vedením Ministerstva zahraničních věcí DNR. Delegace průběžně navštěvuje oblasti DLR, které byly nejvíce zasaženy běsněním kyjevské, Západem podporované pučistické bandy – konkrétně Doněck, Ilovaysk, Debaltsevo a Uglegorsk. Delegace se zajímá o humanitární situaci v oblasti a dopady vojenských akcí nepřítele na životy obyvatel republiky. Členové delegace promlouvají s civilisty, domobranci a s představiteli vedení DLR, vyjádřují jim morální podporu a prozkoumávají možnosti, jakou konkrétní formou by Národní domobrana mohla napomoci zmírnit jejich složité životní podmínky. Delegace se rovněž zajímá o praktické zkušenosti domobranců s obranou teritoria DLR a LLR proti agresorům,“ zdôraznili členovia Národní domobrany.

Hostia z Česka pre donecké médiá prezradili ciele svojej návštevy: mienili navštíviť lokality, ktoré boli najviac postihnuté vojnou, chceli zadokumentovať všetky zločiny spáchané na civilistoch vojakmi ukrajinskej armády a dobrovoľníckych bataliónov a potom to zverejniť v českých a zahraničných médiách – samozrejme, iba v tých, ktoré sa odvážia zverejniť podobné informácie. Predovšetkým mali naplánované cesty do niektorých mestských štvrtí Donecku, doneckého letiska, do mesta Ilovajsk, Debaľcevo a Uglegorsk.

Reklama

O návšteve českých hostí informovali mnohé ukrajinské, ruské a donecké média. Domácej verejnosti predstavili samotných českých hostí. Nela Lisková /nar. 1975/, spolupredsedníčka rady Národnej domobrany. V priebehu ostatných 5 rokov sa aktívne zaujíma o politické dianie v Česku, hlavne o bezpečnostnú situáciu. V r. 2013 kandidovala ako nezávislá na primátorku Ostravy. Nela Lisková je obchodnou riaditeľkou spoločnosti a zároveň podniká v obchodnej oblasti. Je vydatá a má jednu dcéru. Druhý člen malej delegácie – František Blažek je jedným zo zakladateľov Národnej domobrany.

Česká delegácia prišla 19. marca a hneď sa chcela oboznámiť so situáciou na doneckom letisku, avšak kvôli ostreľovaniu areálu letiska ukrajinským delostrelectvom v záujme bezpečnosti českých hostí ich hostitelia na letisko nevzali. Ďalší deň českí hostia absolvovali smutnú exkurziu po Donecku, videli, že mesto je dosť poškodené ukrajinským delostrelectvom. Porozprávali sa s obyvateľmi, aby nadobudli jasnú predstavu, čo sa tu vlastne dialo.

Mesto Debaľcevo, ktoré bolo dejiskom krutých bojov, Česi navštívili na poludnie 21. marca. Stretli sa s vedením mesta, navštívili zničené podniky, pozorovali, ako obyvatelia obnovujú svoje mesto, porozprávali sa s niektorými z nich. Ten istý deň večer prišli do Uglegorsku, kde mali podobný program, ako v Debaľceve.

Popoludní 22. marca Česi sa stretli s vedením Doneckej ľudovej republiky. V priebehu pár dní navštívili niekoľko mestečiek a dedín vrátane mesta Ilovajsk, aby sa presvedčili, aké strašné trápenie priniesla vojna do tohto regiónu. Posledný deň svojho pobytu na území Doneckej ľudovej republiky – 25. marca zavŕšili popoludňajšou tlačovou konferenciou pre domácich a zahraničných novinárov, počas ktorej porozprávali o tom, čo všetko videli vo vojnou sužovanej Doneckej republike, odpovedali na otázky novinárov, ktoré sa týkali aj diania v iných regiónoch sveta, napríklad, teroristických útokov v Európe, Sýrie, politickej situácie v Česku a pod.

Donecké médiá v súvislosti s touto návštevou viac razy poukázali na to, že českí verejní činitelia sa snažia pomáhať Doneckej republike a z Česka do Donecku pravidelne prichádza humanitárna pomoc.

Reklama

Pripomenuli, že napríklad vlani v decembri česká humanitárna organizácia Človek v núdzi dopravila do Donecku 21 tonu humanitárnej pomoci, predovšetkým lieky, odevy, potraviny, detské hračky a pod. – to, čo najviac potrebovali v Donecku a Debaľceve, kam smerovala táto humanitárna pomoc.

Eugen Rusnák

 

Videá si môžete pozrieť tu:

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
17:39

Zamestnancom skupiny spoločností Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou mešká výplata za mesiac marec. Odborári sa so žiadosťou o pomoc obracajú na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho vládu. Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

17:33

Americký prezident Joe Biden plánuje nové clá na dovoz z Číny týkajúce sa strategických odvetví, vrátane elektromobilov.

17:32

Spojené štáty v piatok oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur). Pod podmienkou anonymity to uviedol americký predstaviteľ.

17:26

Poľsko bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu pomoc, vyhlásil v piatok poľský veľvyslanec na Ukrajine Jarosław Guzy.

17:20

Moslimovia sa v piatok prvýkrát modlili v istanbulskej mešite Kariye, o ktorej prestavbe zo starobylého byzantského chrámu rozhodol turecký prezident Recep Tayipp Erdogan.

17:19

Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil “mierne rozšíriť” operáciu armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zároveň nariadil svojim vyjednávačom pokračovať v snahách o uzavretie dohody o výmene rukojemníkov s militantným hnutím Hamas.

17:19

Izraelský pozemný útok v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by spôsobil humanitárnu katastrofu. V piatok to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres po tom, ako vyjednávači opustili mierové rokovania v Káhire bez uzavretia dohody.

17:18

Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, v piatok odsúhlasila Michaila Mišustina za premiéra krajiny.

16:58

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

16:56

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok (9. 5.) schválenej legislatívy. Ich výpočet nie je založený na rovnakom základe a nové limity sú vypočítané inou metodikou, upozornilo v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali