V Rakúsku údaje o volebnej účasti oficiálne nezverejnili, zdá sa, že je vysoká

V Rakúsku údaje o volebnej účasti oficiálne nezverejnili, zdá sa, že je vysoká

Viedeň 15. októbra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Matthias Schrader)

 

Viac ako 6,4 milióna oprávnených voličov môže dnes spolurozhodovať o novom personálnom zložení rakúskeho parlamentu a nepriamo i o podobe budúcej rakúskej vlády.

Rakúsky minister zahraničných vecí a líder Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz a jeho priateľka Susanne Thierová odchádza po hlasovaní v predčasných parlamentných voľbách

V alpskej republike sa začali predčasné parlamentné voľby, ktoré si vynútila roztržka doteraz koaličných partnerov zo Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) úradujúceho spolkového kancelára Christiana Kerna a z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), ktorej vedenie prevzal následne úradujúci šéf diplomacie Sebastian Kurz.

Reklama

O priazeň voličov sa uchádza 16 politických strán, z toho desať na celom území štátu a šesť iba v niektorých zo spolkových krajín.

Čas hlasovania občanov nie je v Rakúsku stanovený jednotne pre celé územie krajiny, jeho určenie je v právomocí obcí a miest. Jediným pevným časovým údajom je záver volieb o 17.00 h.

Reklama

Už krátko po 17.00 h by tak mali byť známe prvé prognózy volebných výsledkov a o niečo neskôr aj prvé ich odhady.

S predbežným konečným výsledkom sa ráta okolo 20.30 h.

Fakt, že v tomto roku volí písomnou formou rekordný počet oprávnených voličov, však môže znamenať, že skutočne relevantné výsledky budú známe až v pondelok, keď už bude zarátaných aj okolo 780.000 odovzdaných hlasov, ktoré ešte nebudú zohľadnené v údajoch z nedeľňajšieho večera. V závislosti na výške volebnej účasti to môže predstavovať hoci aj 16 percent hlasov, čo s určitosťou nebude zanedbateľný faktor.

Prieskumy verejnej mienky naznačovali víťazstvo ľudovcov, avšak znalci pomerov upozorňovali, že dôležité budú konkrétne zisky jednotlivých strán a hlavne pomer pribudnuvších a stratených stúpencov v uplynulom období. A to aj počas predvolebnej kampane, ktorá bola nielen dlhá a náročná, ale aj mimoriadne nečistá, prešpikovaná rôznymi škandálmi, ktoré budú mať zrejme súdnu dohru.

 

Reklama

Najvyšší rakúski ústavní činitelia už navštívili volebné miestnosti

Najvyšší rakúski ústavní činitelia už navštívili volebné miestnosti a splnili si tak občiansku povinnosť v deň dnešných predčasných parlamentných volieb v alpskej republike.

Spolkový prezident Alexander Van der Bellen, ktorého sprevádzala manželka Doris Schmidauerová, po odovzdaní hlasu uviedol, že povolebné konzultácie s lídrami parlamentných politických strán začne po tom, čo budú známe konečné výsledky dnešných volieb.

Hlava štátu vyzdvihla význam účasti čo možno najvyššieho počtu oprávnených voličov. Ako povedal, domnieva sa, že hlasovanie nie je luxusom, ale povinnosťou.

Podľa Alexandra Van der Bellena doterajšia rakúska vláda kancelára Christiana Kerna zrejme v utorok podá demisiu. Následne ju hlava štátu mieni poveriť, aby riadila krajinu ako úradujúci kabinet až do zostavenia novej rakúskej vlády.

Reklama

Rakúsky prezident naznačil, že priveľmi neverí výsledkom prieskumov verejnej mienky a vie si dnes predstaviť aj iný výsledok ako nimi naznačovaný. Za šťastný by Alexander Van der Bellen považoval vznik vlády zloženej z proeurópsky orientovaných politických strán osobitne v svetle situácie, v ktorej sa Únia ocitla po rozhodnutí občanov Veľkej Británie vystúpiť z EÚ.

Rakúsky spolkový kancelár a líder Sociiálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) Christian Kern, ktorý si pred cestou do volebnej miestnosti bol dnes predpoludním zabehať vo viedenskom Pratri, nebol tak zhovorčivý, vyjadril však istý optimizmus a nádej, že jeho strana prekvapí v porovnaní s preferenciami, ktoré jej pripisujú výsledky prieskumov verejnej mienky. Na jednej zo sociálnych sietí zverejnil potom stále ešte šéf rakúskej vlády apel na voličov s tým, aby podporili sociálnych demokratov a umožnili tak vznik svetu otvorenej rakúskej vlády.

Občiansku povinnosť si krátko pred poludním splnil aj favorit volieb, líder Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz, a to za tak obrovského záujmu viac ako 200 predstaviteľov médií vrátane desiatok televíznych štábov, že pre vzniknutý chaos sa ani nemohol pokojne vyjadriť. Pri odchode z volebnej miestnosti sa obmedzil na konštatovanie, že verí v dobrý volebný výsledok a dúfa, že občania podporia hlasmi zmeny v krajine, ktoré jeho strana považuje za potrebné.

Už pred nimi odvolili aj ďalší volební lídri s ambíciami dostať sa do parlamentu, Matthias Strolz z NEOS, Ulrike Lunaceková z radov zelených, ktorú sprevádzala jej 90-ročná mamička, aby následne zamierili na koncert do Musikvereinu vo Viedni, ale aj Peter Pilz, niekdajší spoluzakladateľ rakúskych zelených, ktorý je v týchto voľbách lídrom vlastnej kandidátky. Ich hlasovaniu médiá nevenovali až takú pozornosť, avšak napriek tomu bolo zrejmé, že každý z nich prežíva volebný deň v inom rozpoložení.

Informovali o tom verejnoprávny rozhlas ORF, ako aj súkromná spravodajská televízia Oe24 TV a tlačová agentúra APA.

Iba volebný líder slobodných z FPÖ Heinz-Christian Strache zamieri do volebnej miestnosti až popoludní, posledné informácie hovorili o tom, že bol predtým v spoločnosti manželky vyvenčiť psa v lesnej oblasti pri Klosterneuburgu.

 

Údaje o volebnej účasti oficiálne nezverejnili, zdá sa, že je vysoká

Predčasné parlamentné voľby v Rakúsku sprevádzalo dnes krásne slnečné počasie, ktoré pamätníci označujú za historicky najkrajšie v novodobých dejinách parlamentných volieb alpskej republiky. Nielen zväčša bezoblačná obloha a slnkom zaliata krajina, ale aj relatívne vysoké teploty, ktoré sa v nižších polohách pohybovali v okolí hranice 25 stupňov Celzia, však neodradili priveľa oprávnených voličov od účasti.

Aj keď sa rakúske úrady na rozdiel od predchádzajúcich volieb rozhodli neposkytovať priebežne médiám konkrétne údaje o volebnej účasti, fakticky zo všetkých spolkových krajín vrátane metropoly Rakúska Viedne prichádzajú správy o značnom záujme občanov a veľkom ruchu vo volebných miestnostiach.

Reklama

V spolkovej krajine Vorarlbersko sa hlasovanie skončilo už o 13.00, avšak aj pre túto spolkovú krajinu platia vyššie zmienené skutočnosti.

Jediným známym incidentom, ktorý narušil pokojný priebeh volieb, je prípad zo štajerského mestečka Hartberg, kde sa 77-ročný miestny občan neúspešne pokúsil podpáliť volebnú miestnosť, údajne pre nespokojnosť s volebnou situáciou. Muža privolaní policajti odviezli a ešte popoludní by ho mal vyšetriť lekár, ktorý stanoví, či je príčetný a zodpovedný za svoje konanie.

Rakúske ministerstvo vnútra vo Viedni však veľmi kriticky reagovalo na zverejňovanie údajných čiastkových výsledkov alebo dokonca odhadov volebných výsledkov, ktoré sa objavujú na rôznych sociálnych sieťach. Pre tieto údaje niet žiadneho opodstatnenia, uviedol rezort, ktorý to označil za “čistý nonsens”.

Favoritom predčasných volieb v Rakúsku je Sebastian Kurz, úradujúci šéf rakúskej diplomacie, ktorý po prevzatí riadenia Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) pred niekoľkými mesiacmi volá po reformách nielen na straníckej, ale aj štátnej úrovni. Ak by sa výsledky fakticky všetkých prieskumov verejnej mienky potvrdili v praxi, v Rakúsku by mohli mať v 31-ročnom Kurzovi najmladšieho šéfa vlády na starom kontinente.

Medzi osobnosti známe i ďaleko za hranicami alpskej republiky, ktoré ho podporili v závere predvolebnej kampane, patria okrem iných niekdajší majster sveta pretekov Formule 1 Niki Lauda či rodák zo Štajerska, hviezda strieborného plátna a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger.

Reklama

Cesta do kresla spolkového kancelára môže byť však pre Kurza ešte komplikovanejšia, ako sa to javilo v uplynulých dňoch, pretože v prípade podpory, ktorá nedosiahne v jeho prípade viac ako 30 percent hlasov môžu byť rokovania o vzniku budúcej vlády náročné. Výsledky prieskumov v období iba niekoľkých hodín pred otvorením volebných miestností totiž naznačovali tak nízke zisky pre NEOS a zelených, že tzv. dirndlová koalícia už nefiguruje medzi reálne zvažovanými možnosťami riešenia povolebnej situácie.

Za spoluprácu Kurzových ľudovcov práve s NEOS a zelenými sa vyslovili viacerí významní konzervatívci, tak napríklad niekdajší vicekancelár a líder ľudovcov Erhard Busek, bývalý rakúsky eurokomisár a minister pôdohospodárstva Franz Fischler, Heinz Nussbaumer, autor a hovorca bývalých prezidentov Rakúskej republiky Kurt Waldheima a Thomas Klestila, ale aj rakúsky kozmonaut Clemens Lothaler, prezident Nadácie Juliusa Raaba Markus Gull, či viaceré osobnosti z podnikateľskej sféry, oblasti vysokoškolského vzdelávania a médií.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali