Uskutočnil sa jedenásty Košický kurz regionálnej anestézie a historicky prvý Medzinárodný česko-slovenský kongres regionálnej anestézie v Košiciach

Uskutočnil sa jedenásty Košický kurz regionálnej anestézie a historicky prvý Medzinárodný česko-slovenský kongres regionálnej anestézie v Košiciach

Košice 26. septembra 2017 (HSP/Foto:LF UPJŠ)

 

V piatok 22. septembra 2017 sa na Ústave anatómie Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach uskutočnil v poradí už jedenásty Košický kurz regionálnej anestézie, ktorý zorganizovala I. klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny spoločne s Ústavom anatómie UPJŠ LF za účasti špičkových európskych odborníkov v regionálnej anestézii. Následne sa v sobotu 23. septembra v hoteli Double Tree by Hilton konal prvý Medzinárodný česko-slovenský kongres pripravený v spolupráci s Európskou spoločnosťou regionálnej anestézie (ESRA).

Na snímke účastníci kongresu

Tejto oblasti anestéziológie a intenzívnej medicíny nebolo u nás dosiaľ venované žiadne podujatie takéhoto významu – jednalo sa o historicky prvý a zároveň „inauguračný“ kongres venovaný regionálnej anestézii pod hlavičkou ESRA, ktorej členom sa Slovensko stalo iba minulý rok.

Reklama

Hlavným organizátorom kongresu bol prezident Slovenskej asociácie regionálnej anestézie a bývalý pracovník I. kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny UPJŠ LF a UNLP Košice MUDr. Peter Merjavý, PhD., EDRA, CETC, pôsobiaci v súčasnosti v Severnom Írsku. „Ešte ako pracovník I. KAIM som sa dostal do kontaktu s veľkým množstvom nových liečebných metód, keďže jej prednosta docent Firment mal vždy víziu prinášať na kliniku nové myšlienky a postupy. I. klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach a UNLP preto bola, a dodnes je, jedným z najpokrokovejších pracovísk v SR a medzičasom sa stala lídrom v ďalšom vzdelávaní lekárov pôsobiacich v odbore anestéziológia a intenzívna medicína,“ hovorí Peter Merjavý, ktorý k tomu osobne prispieva nemalou mierou svojou významnou spoluprácou na vzdelávacích podujatiach organizovaných I. KAIM, ako je Košický kurz regionálnej anestézie či Medzinárodný airway workshop pre anestéziológov a intenzivistov zameraný na výučbu a nácvik zvládania sťaženej intubácie.

Ústrednou témou piatkového kurzu regionálnej anestézie boli periférne nervové bloky a umŕtvenie trupu a končatín bez použitia celkovej anestézie a jeho súčasťou boli prednášky i praktické nácviky na modeloch ľudských tiel a kadáveroch v pitevni na Anatomickom ústave UPJŠ LF na Šrobárovej ulici. Lektormi boli okrem Petra Merjavého viacerí špičkoví odborníci s praktickými zahraničnými skúsenosťami. Workshop pozostával z veľkej časti praktických nácvikov významu jednotlivých anatomických štruktúr pre vykonávanie úspešných a bezpečných postupov v regionálnej anestézii – pripravených bolo päť stanovísk s minimálne dvoma lektormi, na ktorých sa striedalo po šesť školencov – lekárov. Ich počet bol obmedzený tak, aby boli tréningy naozaj intenzívne a každý účastník sa dostal nielen k praktickému nácviku, ale aby bol aj dostatok času na diskusiu s domácimi i zahraničnými lektormi. Tými boli okrem anestéziológov aj pracovníci Ústavu anatómie UPJŠ LF pripravení v prípade nejasností lekárom z praxe dokonale ozrejmiť anatomické štruktúry. Najnáročnejší bol ranný blok venovaný blokádam hornej končatiny, ktoré sú pomerne náročné a pritom sa často realizujú v klinickej praxi, predovšetkým v ortopédii, traumatológii a cievnej chirurgii.

Reklama

„Úlohou anestéziológa je tlmiť pacientovu bolesť pri rôznych chirurgických výkonoch, čo je možné realizovať jednak liekmi – analgéziou, a tiež blokádou určitých nervov. Najväčší prínos regionálnej anestézie je minimalizovanie následkov použitia opioidov pri celkovej anestézii, ktoré majú nielen krátky účinok, ale aj veľa nežiaducich účinkov zaťažujúcich pacienta – napríklad zvracanie, svrbenie, zástavu moču a podobne. Regionálna anestézia nielenže v mnohých prípadoch nahrádza použitie morfínu, ale tiež lepšie tlmí pooperačnú bolesť, pričom dnes dokážeme zabezpečiť umŕtvenie istej časti tela aj na dvadsať hodín, takže výhody pre pacienta sú nesporné. Regionálna anestézia sa pritom dá využiť nielen na ‚umŕtvenie‘ (anestéziu) horných a dolných končatín, ale aj na blokády na hrudníku a v brušnej oblasti. Má teda naozaj široké uplatnenie,“ vysvetľuje MUDr. Peter Merjavý, podľa ktorého je vo vyspelých krajinách trend realizovať čo najviac jednodňových operácií a znižovať používanie opioidov na tlmenie bolesti na čo najnižšiu možnú úroveň, čomu napomáha využitie nejakej formy lokálnej anestézie. Týmto smerom sa chcú uberať aj slovenskí anestéziológovia a napomáhajú im pritom edukačné aktivity, ako je práve spomínaný Košický kurz regionálnej anestézie.

Ako poznamenáva prednosta I. kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny doc. MUDr. Jozef Firment, PhD., nevyhnutným predpokladom podania bezpečnej anestézie je dokonalá znalosť anatómie, ktorú si v rámci jedinečného workshopu na Ústave anatómie UPJŠ LF oživili anestéziológovia  z rôznych slovenských a  českých miest. Na modeloch a zakonzervovaných ľudských telách trénovali identifikáciu jednotlivých štruktúr, predovšetkým svalov, ciev a nervov a umŕtvenie tej-ktorej časti tela, či už končatín alebo trupu, prostredníctvom periférnych nervových blokov. „Tento intenzívny tréning umožní lekárom cielenejšie podávanie anestetík s nižšími dávkami a teda výrazne menším zaťažením pacienta, pričom poznatky získané na workshope uplatnia v praxi najmä pri operačných zákrokoch na horných a dolných končatinách,“ podotýka doc. MUDr. Jozef Firment, PhD.

Účastníci workshopu

Zatiaľ čo workshop bol obmedzený kapacitne, sobotňajšieho kongresu sa zúčastnila takmer stovka lekárov. Najnovšie poznatky v oblasti regionálnej anestézie im prezentovalo vyše dvadsať špičkových anestéziológov, okrem iného nestor regionálnej anestézie v Českej a Slovenskej republike Daniel Nalos, ďalej Dušan Mach, Peter Štourač a David Doležal (Česká republika), Paul Kessler (NSR), Slobodan Gligorijevic (Švajčiarsko), Gabriela Iohom (Írsko) či expert na pôrodnú anestéziu a analgéziu Colin Winter (UK). Potešujúce je, že viacerí prednášajúci na konferencii a lektori na workshope boli úspešní odchovanci I. KAIM UPJŠ LF a UNLP, ktorí v súčasnosti pôsobia v zahraničí – okrem Petra Merjavého to bol aj Vladimír Hudák a Zuzana Kušníriková (UK).

„Takýto kongres sa na Slovensku a v Česku dosiaľ nerealizoval a zišli sa na ňom elitní rečníci v danej oblasti z oboch krajín i celej Európy. Preberali sa atraktívne témy súvisiace s využitím regionálnej anestézie pre operácie veľkých kĺbov (koleno, bedro a rameno), ktoré podstupuje množstvo pacientov. Zaujímavou témou bola regionálna anestézia v pôrodníctve, kde je v prípade nutnosti uvedenia rodičky do celkovej narkózy možné urobiť rôzne blokády na zmiernenie pooperačnej bolesti. Prezentované boli techniky centrálnych a periférnych blokov u detských pacientov a anestézia pri rôznych špeciálnych situáciách, napríklad jej využitie v úrazovej chirurgii. Hovorilo sa aj o výhodách takzvanej pacientom kontrolovanej analgézie, pri ktorej si pacient sám dávkuje lieky špeciálnou pumpou priamo do žily a samostatnou kapitolou bola edukácia anestéziológov,“ hovorí MUDr. Peter Merjavý.

Podľa docenta Jozefa Firmenta kongres predbehol všetky očakávania organizátorov a to nielen čo sa týka záujmu účastníkov a špičkových lektorov, ale aj kvality pripravených prezentácií i výbornej diskusie, ktorá nasledovala. Ako poznamenáva jeho hlavný organizátor MUDr. Peter Merjavý, výbornú spätnú väzbu dostali organizátori aj od samotných zahraničných lektorov, ktorí vyjadrili tak spokojnosť s priebehom odbornej časti, ako technickým zabezpečením podujatia a prejavili záujem o ďalšiu spoluprácu.

Reklama

Redakciu informovala RNDr. Jaroslava Oravcová z LF UPJŠ v Košiciach.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali