Katalánska polícia nevylučuje, že hľadaný Abouyaaqoub mohol ujsť do Francúzska

Katalánska polícia nevylučuje, že hľadaný Abouyaaqoub mohol ujsť do Francúzska

Barcelona 20. augusta 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Španielska polícia zriadila množstvo cestných uzáver na severovýchode krajiny v rámci pátrania po podozrivom vodičovi dodávky, ktorá vo štvrtok zabila na pešej zóne v Barcelone 13 ľudí a zranila viac ako 120 ďalších. Informovala o tom dnes agentúra AP

Polícia v Katalánsku pátra aj naďalej po Younesovi Abouyaaqoubovi, 22-ročnom Maročanovi podozrivému z vykonania útoku, ku ktorému sa prihlásila skupina Islamský štát. Podľa miestnych médií sa pátranie sústredí na mestá Ripoll a Manlleu.

Reklama
Ilustračné foto

Vyšetrovanie sa tiež zameriava na nezvestného imáma, o ktorom sa polícia domnieva, že zahynul v stredu pri explózii v jednom dome v Alcanare. Podľa polície Abdelbaki Es Satty radikalizoval mladých mužov v extrémistickej bunke.

Polícia sa domnieva, že výbuch v Alcanare mohol nastať pri domáckej výrobe výbušnín a mohol by súvisieť so štvrtkovými útokmi v Barcelone a Cambrilse. Oba útoky boli spáchané rovnako – páchatelia autami vrážali do chodcov na pešej promenáde a o život prišlo celkovo 14 ľudí.

Reklama

Podľa polície i vicestarostky mesta Ripoll, Marie Dolors Vilaltaovej, do oboch týchto atentátov je zapletených spolu osem ľudí z Ripollu. Všetci patria k miestnej marockej komunite, ktorej členovia sa do mesta začali sťahovať pred 20 rokmi a momentálne ich je v 11-tisícovom meste asi 700.

Miestnych ľudí situácia zaskočila – podozrivých považovali za plne integrovaných. Poukazujú na to, že hovorili plynule po katalánsky a s nikým nemali konflikt. Viacerí z opýtaných obyvateľov mesta však uviedli, že po zatvorení niekoľkých textilných tovární v okolí sa prehĺbili rozdiely medzi Kataláncami a prisťahovalcami.

 

Polícia spojila tri dodávky s teroristickými útokmi v Katalánsku

Španielska polícia spojila tri prenajaté dodávky s hľadaným Maročanom z islamistickej extrémistickej bunky, ktorá vykonala teroristické útoky v Barcelone a v neďalekom prímorskom letovisku Cambrils.

Reklama

Policajný predstaviteľ dnes uviedol, že všetky tri dodávky boli prenajaté s použitím kreditnej karty Younesa Abouyaaquouba, 22-ročného Maročana podozrivého z riadenia dodávky, ktorá na barcelonskej promenáde zabila 13 chodcov a zranila ďalších vyše 120. Je stále na slobode a polícia po ňom intenzívne pátra na severovýchode krajiny.

Policajný predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienku anonymity, ďalej povedal, že jedna z dodávok bola použitá pri barcelonskom útoku. Ďalšiu našli v meste Vic, 70 kilometrov severne od Barcelony na ceste do Ripollu, kde všetci hlavní podozriví žili. Tretiu našli v samotnom Rippole.

Polícia sa domnieva, že členovia bunky chceli naplniť vozidlá trhavinami s cieľom vykonať veľký útok. Plány sa však zmenili, keď v stredu došlo k výbuchu v jednom z domov v Alcanare, ktorý mohol podľa polície nastať pri domáckej výrobe výbušnín. Preto o deň neskôr použili pri útokoch dodávky.

 

Polícia je veľmi blízko ďalšiemu podozrivému z teroru

Reklama

Katalánska polícia je tri dni po teroristickom útoku v Barcelone veľmi blízko ďalšiemu podozrivému, osobe, ktorú spájajú s útokom v katalánskej metropole i pokusom o útok v letovisku Cambrils. Zatiaľ však zostáva nezodpovedanou otázkou, akú úlohu zohrala táto osoba pri teroristických akciách.

Hlavná pozornosť vyšetrovateľov je upriamená aj naďalej na pátranie po predpokladanom vodičovi bielej dodávky, ktorá v centre Barcelony vrážala do ľudí a spôsobila smrť najmenej 13 z  nich, pričom desiatky ďalších nevinných utrpeli sčasti životy ohrozujúce zranenia.

Po Younesovi Abouyaaqoubovi, 22-ročnom Maročanovi podozrivom z vykonania útoku, ku ktorému sa prihlásil tzv. Islamský štát (IS) sa pátra predovšetkým v mestách Ripoll a Manlleu, ich okolí, ale aj na medzinárodnej úrovni.

Jeho matka vo vysielaní Televisió de Catalunya i Catalunya Radio apelovala na syna, aby sa vzdal polícii. “Nechcem, aby ďalej zabíjali,” zdôraznila a dodala, že uprednostní synovo uväznenie pred jeho smrťou. Osobne však v jeho vinu neverí.

Kriminalisti sa zameriavajú aj na doteraz nezvestného imáma Abdelbakiho Es Sattyho, o ktorom sa polícia domnieva, že zahynul v stredu pri explózii v dome v Alcanare. Práve on mal stáť za radikalizáciou neskorších členov teroristickej bunky a mohol byť jej hlavou.

Ide o muža, ktorý si už za obchodovanie s drogami odpykal štvorročný trest väzenia a ktorý mal mať kontakty so zodpovednými za teroristické útoky na prímestské vlaky v Madride z roku 2004, informoval mienkotvorný denník El País. Až do júna pôsobil ako kazateľ v mešite v Ripolle okolo 100 km severne od Barcelony.

Je však viac ako otázne, či je imám ešte medzi živými.

Polícia totiž objavila biologické stopy troch osôb v troskách domu zničeného explóziou v Alcanare, ktorý mal podľa predpokladov vyšetrovateľov slúžiť na prípravu teroristického útoku s ešte tragickejšími následkami a v ktorom došlo k neplánovanej explózii trhaviny.

Aj keď bezpečnostné zložky zlikvidovali v Cambrilse piatich teroristov a ďalších štyroch už zadržali, pričom poznajú aj identitu troch zatiaľ nezvestných, respektíve na úteku, katalánska polícia i tamojšia regionálna vláda spochybnili sobotňajšie vyjadrenie španielskeho ministra vnútra Juana Ignacia Zoida o rozbití teroristickej bunky. Podľa ich názoru nemožno o tom hovoriť, kým neskončilo pátranie po podozrivých.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali