SNS: Most-Híd chce viac VÚC, aby mohol ovládnuť južné regióny

SNS: Most-Híd chce viac VÚC, aby mohol ovládnuť južné regióny

Bratislava 23. januára (TASR) – Most – Híd chce deliť Vyššie územné celky (VÚC), aby politicky ovládol južné regióny a dosiahol územnú autonómiu. Na margo petície za referendum o vytvorení systému osemnástich VÚC, ktorú organizuje budúci líder eurokandidátky Mosta – Híd Zsolt Simon, to vyhlásil prvý podpredseda Slovenskej národnej strany Rafael Rafaj.

"Keby nebolo zrejmé, že uchádzač o miesto europoslanca Zsolt Simon zneužíva petičné právo občanov Slovenska na svoju osobnú propagáciu a kampaň, nestál by jeho návrh na vytvorenie osemnástich žúp ani za povšimnutie. Je však podpredsedom parlamentnej strany a svojimi iniciatívami ohrozuje územnú integritu a záujmy Slovenskej republiky," vyhlásil Rafaj.

"Keďže sa v svojej dvojitej hre snaží zneužiť aj prirodzený lokálpatriotizmus Slovákov, treba návrh principiálne i politicky odmietnuť ako scestný a etnický iredentizmus. Politicky chce Most-Híd deliť župy, aby ovládol tie južné a dosiahol územnú autonómiu," tvrdí podpredseda SNS. Dodáva, že ak chce osobne Zsolt Simon "úporne kandidovať aj na europoslanca, mal by sa viac venovať poľnohospodárskemu hnoju ako administratívnemu prehnojovaniu Slovenska".

Slovensko podľa Rafaja nepotrebuje územno-správne drobenie a "viac ako 200-percentné rozšírenie byrokratických župných centier," ale efektívne sceľovanie na porovnateľnú úroveň Európskou úniou (EÚ). Drobenie krajov by podľa neho oslabilo aj postavenie slovenských vyšších samosprávnych jednotiek voči Bruselu a ostatným európskym regiónom pri uchádzaní sa o európsku rozvojovú pomoc. "Návrh zvyšuje podiel územno-správnych centier na južnom Slovensku z jedného na päť a zvyšuje aj celkový podiel týchto územno-správnych jednotiek zo súčasných 12 na 27 percent," konštatuje Rafaj.

Reklama

"Na porovnanie: Dvakrát ľudnatejšie Česko má 14 krajov a priemer 729-tisíc obyvateľov na jeden kraj. Šesťapolkrát väčšie Poľsko s 38 miliónmi obyvateľov má iba 16 vojvodstiev, pričom najväčšie má takmer toľko obyvateľov ako celé Slovensko (5,07 mil). Súčasný najpočetnejší Prešovský samosprávny kraj, ktorý by návrh delil na ďalšie tri jednotky, nedosahuje ani v súčasnosti (814-tisíc) počtom najmenšie poľské vojvodstvo s 1,02 mil obyvateľmi," počíta predseda SNS.

"Simonovo odvolávanie sa na historický model nielen kríva na obe nohy, ale je aj slepé, pretože územne dvakrát väčšie Maďarsko s 19 župami a priemerom 526 tisíc obyvateľov na jednotku je porovnateľné so slovenským stavom aj pomerom k počtu krajov, aj priemerným počtom obyvateľstva (676 tisíc na Slovensku). Ak by však etnickí Maďari na Slovensku uspeli, územno-administratívna jednotka by sa u nás scvrkla len na približne 300 tisíc ľudí, čo je voči európskemu štandardu už priepastný nepomer," dodáva.

Reklama

"SNS naopak už desaťročie volá po efektívnej reforme a redukcii vyšších územných celkov na optimálny model 3+1. Podpredseda Most-Híd predviedol, ako sa dá zneužiť ústavné petičné právo nie na úžitok občanov, ale na politické a iredentistické ciele. Ak politikom Most-Híd k životu tak veľmi chýbajú historické župy, môžu za nimi vycestovať k nášmu južnému susedovi. Najlepšie s jednosmerným lístkom," uzatvára Rafaj.

Súčasných osem krajov by podľa poslanca Národnej rady (NR) SR a podpredsedu Mostu-Híd Zsolta Simona sa malo zmeniť na 18 samosprávnych celkov. Zmenu územnosprávneho členenia Slovenska chce riešiť prostredníctvom referenda. Petíciu za jeho vypísanie odštartoval 21. januára v Rimavskej Sobote, kde sa v tejto veci zišiel so zástupcami samosprávy spadajúcej do územia historickej Gemerskej župy. Väčšina z približne 60 prítomných starostov avizovala, že sa do zbierania podpisov zapojí.

Simon pre TASR uviedol, že súčasný model s ôsmimi samosprávnymi krajmi sa neosvedčil a zámer premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vytvoriť 3 + 1 kraj je krok nesprávnym smerom. "My navrhujeme model 18 žúp tak, aby sa zefektívnilo riadenie jednotlivých regiónov," povedal Simon. Pri súčasnom delení podľa neho sídla samosprávnych krajov bohatnú, ale zvyšok regiónu zaostáva.

Dôkazom je podľa Simona aj juh banskobystrického kraja, najmä okresy Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca. "Pri modeli 3 + 1 by to bolo ešte horšie. Tí istí ľudia by totiž riešili napríklad regionálny problém Gemera a zároveň aj Kysúc, čo sú však neporovnateľné regionálne rozdiely" vysvetlil poslanec.

Simon predpokladá, že rozdelenie Slovenska podľa jeho návrhu by prinieslo úsporu verejných prostriedkov. "V prvom rade by sa spojili voľby vyššej samosprávy s voľbami starostov. Primátori a starostovia by sa automaticky stali poslancami župy, ich hlas by zodpovedal počtu ľudí, ktorých zastupujú a zostal by im len plat v obci. Zároveň navrhujeme, aby sa zrušili súčasné okresy a cez prenesené kompetencie by úlohy súčasných obvodných úradov vykonávala župa," priblížil iniciátor petičnej akcie Simon.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

13:28

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe. V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

13:12

Cieľom európskych liberálov, ktorí v Európskom parlamente (EP) vystupujú pod značkou Obnovme Európu (RE), je bojovať proti vplyvu krajnej pravice po eurovoľbách a v novom zákonodarnom zbore EÚ upevniť svoju pozíciu “jazýčka na váhach” pri formovaní európskej legislatívy spolu s ľudovcami a socialistami. V rozhovore pre Európsku redakciu (ENR) – projekt, ktorého súčasťou je aj TASR – to uviedla šéfka RE Valérie Hayerová.

Valérie Hayerová
Kandidátka do eurovolieb a šéfka strany Obnovme Európu (RE) Valérie Hayerová počas prejavu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu
13:00

Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok.

Patriarcha Kirill, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podpísal dekrét, ktorým zakázal kňazovi Dmitrijovi Safronovi udeľovať požehnanie, nosiť kríž a rúcho na obdobie nasledujúcich troch rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali