Rusko: Američania zhadzujú bomby na civilistov v meste Aleppo

Rusko: Američania zhadzujú bomby na civilistov v meste Aleppo

Moskva 15. februára 2016 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service Photo via AP)

 

Moskva obvinila Spojené štáty, že vykonala nálet v Aleppo. Okrem toho Moskva varuje pred inváziou pozemných síl do Sýrie pod vedením Spojených štátov. To by mohlo vyvolať novú svetovú vojnu. Pentagon obvinenia popiera

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Podľa ruského ministerstva obrany bolo sýrske mesto Aleppo v stredu bombardované dvoma americkými bojovými lietadlami. Ruské lietadlá – na rozdiel od správ zo Spojených štátov – neuskutočnili žiadne letecké operácie v Aleppe vo štvrtok.

Reklama

“O 13:55 moskovského času prenikli dve americké vojenské lietadlá triedy A-10 do sýrskeho vzdušného priestoru z tureckého vzdušného priestoru. Došli do Aleppa najpriamejšou cestou a viedli letecké údery proti objektom v meste,” citovala agentúra Reuters hovorcu ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova. Ruské letecké údery boli od Aleppa vzdialené minimálne 20 kilometrov.

Pentagon popiera ruské obvinenia. Hovorkyňa Pentagonu Elissa Smithová uviedla: “10. februára nedošlo ani v Aleppe ani v jeho blízkosti k žiadnym leteckým úderom koalície. Akékoľvek tvrdenie, že lietadlá koalície operovali v tejto oblasti, sú nepravdivé.” Predtým hovorkyňa Pentagonu obvinila z bombardovania dvoch nemocníc v Aleppe Rusov.

Reklama

Počas posledných týždňov sa sýrskej armáde (SAA) s podporou ruských leteckých síl čiastočne podarilo vyhnať povstalecké skupiny z mesta Aleppo. Boj však pokračujú a obyvatelia do značnej miery opúšťajú mesto.

Rusko tiež varovalo Američanmi vedenú koalíciu pred vyslaním pozemných jednotiek do Sýrie. Všetky strany by boli “nútené zasadnúť k rokovaciemu stolu, aby zabránili vyvolaniu novej svetovej vojny,” povedal premiér Dmitrij Medvedev pre denník Handelsblatt v piatok. “Američania a ich arabskí partneri musia rozmýšľať: Chcú permanentnú vojnu?”

Rýchle víťazstvo nie je možné, “najmä v arabskom svete – kde všetci bojujú proti všetkým,” citovali Medvedeva noviny. Namiesto toho by mali Spojené štáty a Rusko vyvinúť tlak na bojujúce strany, aby sa dosiahlo diplomatické riešenie v Sýrii.

USA a Rusko sa nedávno dohodli na prímerí v Sýrii. Výnimky sa vzťahujú na bojovníkov, ktorí sú klasifikovaní ako teroristi podľa Bezpečnostnej rady OSN. Tí môžu byť aj naďalej bombardovaní. Saudovia, ktorí sú v Sýrii pod obrovským tlakom, sa prímerie snažili bojkotovať.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:08

Bezpečnostné opatrenia v Českej republike sú po atentáte na premiéra SR Roberta Fica podľa českého prezidenta Petra Pavla dočasne zvýšené. Nedokáže si však predstaviť, že by pre riziko útoku nechodil na verejnosť. Uviedol to v utorok počas návštevy Pardubického kraja.

15:07

Španielsko definitívne sťahuje svoju veľvyslankyňu v Argentíne. V utorok to vyhlásil šéf španielskej diplomacie José Manuel Albares v reakcii na nedávne výroky argentínskeho prezidenta Javiera Mileia o manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza.

15:06

Mestský súd v Moskve v utorok zamietol odvolanie opozičného politika a novinára Vladimira Kara-Murzu proti nečinnosti Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom). Sťažnosť bola podaná v súvislosti s dvomi pokusmi o otravu, ktoré Kara-Murza prežil v rokoch 2015 a 2017.

14:57

Sudkyňa v Grécku v utorok pozastavila trestné stíhanie deviatich Egypťanov obvinených zo smrti stoviek utečencov a migrantov v Stredozemnom mori v júni 2023. Stotožnila sa s argumentáciou obhajoby, podľa ktorej keďže k tragédii došlo v medzinárodných vodách, grécky súd nemá právomoc rozhodnúť v tomto prípade.

14:49

V Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, kde Rusi nedávno spustili novú pozemnú ofenzívu, bolo v posledných dňoch vysídlených viac než 14.000 ľudí, oznámila v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

14:48

Kanadský kardinál Gérald Lacroix bol zbavený podozrení zo sexuálneho útoku voči maloletej osobe. Vyšetrovaním, ktoré nariadil pápež František, sa totiž nezistili žiadne dôkazy o jeho previnení.

14:47

Na juhozápade Česka v utorok hrozia silné búrky s prívalovými zrážkami a krupobitím. Výstrahu pred nimi vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podľa ktorého budú priaznivé podmienky aj pre vznik tornáda. Meteorológovia to uviedli na sociálnej sieti X.

14:13

Maďarsko a Japonsko uzatvorili dohodu o spolupráci v nukleárnej oblasti, na základe ktorej budú spolupracovať okrem iného pri technologickom rozvoji malých jadrových reaktorov. Podľa agentúry MTI to oznámil v utorok v Tokiu minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

13:57

Francúzska pošta (La Poste) vydala poštovú známku na oslavu svetoznámej bagety, ktorú kedysi prezident Emmanuel Macron opísal ako “250 gramov mágie a dokonalosti”, informoval spravodajský web France 24. Bageta, jeden zo symbolov Francúzska, bol v roku 2022 zapísaná na zoznam nehmotného dedičstva UNESCO.

13:56

Štát by mal viac komunikovať so súkromným sektorom o rozvoji siete nabíjacích staníc pre elektrické kamióny a na Slovensku by sme sa mali začať vážne zaoberať stratégiou budovania tejto kritickej infraštruktúry. Nie je to len preto, aby sme splnili požiadavky EÚ. Dôležité je, aby boli rýchlonabíjacie stanice v blízkosti diaľnic dostupné pre slovenských dopravcov, ktorí v najbližších rokoch zaradia nákladné vozidlá s elektrickým pohonom do svojich vozových parkov, upozornila v utorok Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali