Referendum o ochrane rodiny. Všeľudové hlasovanie je neplatné. Minúta po minúte

Referendum o ochrane rodiny. Všeľudové hlasovanie je neplatné. Minúta po minúte

Bratislava 7. februára 2015 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:TASR)

 

Aliancia za rodinu iniciovala referendum o ochrane rodiny. Za referendum sa vyslovilo viac ako 400.000 ľudí. Otázkami sa zaoberal Ústavný súd SR. Prezident SR Andrej Kiska určil 7. február na deň plebiscitu.

Ide v poradí o ôsme referendum v ére samostatného Slovenska. Platné bolo jediné z roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.

Reklama
Na snímke volebná miestnosť

 

01:02 Most-Híd: Rešpektuje výsledky referenda, verí vo viac tolerancie v spoločnosti

Reklama

Strana Most-Híd rešpektuje výsledok referenda. Verí, že po sobotňajšom (7.2.) hlasovaní preváži v spoločnosti úsilie o vyššiu mieru tolerancie, väčšieho vzájomného rešpektu a porozumenia medzi občanmi.

Strana vo svojom stanovisku dodáva, že konanie referenda potvrdilo dôležitosť tém, ktoré súvisia s rodinou. “Výsledok referenda ale naznačuje, že skutočné problémy a ohrozenie rodín vidí veľká časť našej spoločnosti inde, než v položených referendových otázkach,” píše sa ďalej v stanovisku Mostu-Híd.

Bugárovci si tiež myslia, že spoločnosť a politické strany dnes stoja pred ťažkou úlohou. “Ako odstrániť polarizáciu spoločnosti, ktorú nešťastne vedená predreferendová diskusia spôsobila,” uvádzajú v stanovisku.

Referendum sa konalo v sobotu 7. februára. Účasť je podľa neoficiálnych výsledkov niečo cez 20 percent. Všeľudové hlasovanie je tak neúspešné. V referende sme odpovedali na tri otázky týkajúce sa manželstva, adopcií detí homosexuálmi a sexuálnej výchovy detí v školách.

 

Reklama

00:29 Aktivistka Hana Fábry si myslí, že referendum bolo mimoriadne úspešné

Z pohľadu človeka, ktorý rovnosť a ľudské práva v spoločnosti hodnotí ako to najdôležitejšie, sa referendum skončilo mimoriadne úspešne. Aktivistka Hana Fábry to uviedla na margo výsledkov sobotňajšieho (7.2.) referenda o rodine.

Pri spočítavaní účasti hlasujúcich Fábry nebola v napätí. “Bola som presvedčená, že polovica Slovenska nepovie v referende, že jedna časť Slovenska je zlá,” povedala aktivistka. Výsledná účasť, ktorá podľa neoficiálnych výsledkov iba tesne prekročila 20 percent, podľa nej nie je náhodná, ale naopak potvrdzuje, že väčšina Slovenska “začala vnímať ľudsky”. Fábry očakáva po referende jasný postoj vlády a parlamentu. “Je potrebné, aby nahlas povedali, že je tu jedna komunita, ktorá nemá rovnaké práva ako ostatní a že je to potrebné riešiť,” povedal Fábry.

Aktivista Richard Fekete si myslí, že po referende nie je ani víťaz, ani porazený. “Je potrebné hlavne deeskalovať napätie, ktoré referendum sprevádzalo,” zdôraznil. “Podstatné však je, že tá hystéria nespôsobila niečo, čo by sme nevedeli riešiť,” dodal.

Zuzana Szatmáry, riaditeľka Nadácie Charta 77, si myslí, že referendum bolo dobré na to, aby sa hovorilo o rodine. “A začalo diskutovať o skutočných potrebách a problémoch slovenských rodín,” uviedla Szatmáry.

Reklama

 

00:25 Aliancia za rodinu: Otázky o založení strany nás dehonestujú, referendum je veľký úspech

Aliancia za rodinu (AZR) vníma otázky o tom, či sa po referende zmení na politickú stranu, za dehonestujúce. “Sme občianski aktivisti a tými chceme aj ostať,” povedal jeden z predstaviteľov aliancie Anton Chromík. Doterajšie výsledky referenda vníma spolu so svojimi kolegami veľmi pozitívne.

Na snímke hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík

“Toto referendum dopadlo tak, že 90 percent zúčastnených ľudí hovorí áno rodine, áno otcovi a mame. Tie pocity sú úžasné, pretože je to veľký úspech,” konštatoval Chromík, ktorého teší aj počet zúčastnených ľudí na referende. Takýto počet podľa jeho slov dáva veľkú nádej, aby sa rodina stala centrom všetkých politík. “Politici sa musia naučiť podporovať rodinu a manželstvo, pretože je to najlepšie prostredie pre deti,” povedal. Tvrdí, že budúcnosť je otvorená, pretože v spoločnosti sa rozprúdila diskusia a vzbudila silná občianska iniciatíva. “Toľko ľudí, koľko sa zobudilo teraz na Slovensku, to sa ešte nestalo za 25 rokov,” uviedol Chromík.

Zoznam darcov, ktorí kampaň AZR pred referendom podporovali, chce aliancia zverejniť v čase, ako jej to ukladá zákon. Zároveň jej členovia tvrdia, že nemajú problém si po referende podať ruky s ľuďmi, ktorí s referendom nesúhlasili alebo majú iný pohľad na rodinu či manželstvo.

Do štábu prišli pred polnocou aj vodný slalomár Matej Beňuš či poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina (nezaradený). Pre TASR uviedol, že prišiel len pozdraviť. Na celom referende ho najviac prekvapilo to, ako niektorí politici vyzývali ľudí, aby hlasovať nešli. „To je podľa mňa absurdné. Ak, tak zmeňme parametre, no nehovorme ‘nechoďte na referendum’,“ povedal Hlina.

 

22:59 Predseda NR SR Peter Pellegrini odmietol špekulovať o neplatnosti referenda

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini, ktorý sa dnes o 15.00 h zúčastnil na referende v Banskej Bystrici, kde má trvalý pobyt, nechcel dopredu špekulovať o platnosti či neplatnosti referenda.

Na otázku TASR, či v prípade neúspechu referenda budú v budúcnosti názory občanov, ktorí sa na ňom zúčastnili, relevantné pre ich ďalšie rozhodnutia, Pellegrini popoludní odpovedal: “Vôbec si nedovolím odhadnúť, aká bude účasť. Budeme sa môcť vyjadriť až potom, ako uvidíme, koľko ľudí sa na ňom zúčastnilo a aký je výsledok ich hlasovania.”

Reklama

 

22:50 Ústredná komisia pre referendum: Referendum prebehlo v poriadku bez mimoriadnych udalostí

V poradí ôsme referendum v ére samostatného Slovenska prebehlo v poriadku bez mimoriadnych udalostí. Krátko po zatvorení všetkých hlasovacích miestností to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová.

“Voľby prebehli v poriadku bez nejakých mimoriadnych udalostí a problémy, ktoré sa vyskytli, alebo podnety, ktoré boli, treba hodnotiť ako bežné, bez nejakých možných dopadov na priebeh alebo aj na výsledky hlasovania v referende,” uviedla Chmelová. Zároveň potvrdila, že nedošlo k žiadnemu problému, pre ktorý by bolo potrebné na niektorých miestach hlasovanie predlžovať.

Podľa prvého podpredsedu Ústrednej komisie pre referendum (UKR) Martina Poliačika (SaS) boli najväčším problémom plagáty alebo pútače, ktoré navádzali ľudí na určitý druh hlasovania v blízkosti okrskových komisií. Opäť pripomenul prípad školy na Karloveskej ulici v Bratislave, kde visela veľká plachta priamo na budove, v ktorej sa hlasovalo. “Myslím si, že samotné referendum prebehlo férovo,” dodal Poliačik.

Reklama

Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán pri hodnotení dnešného referendového dňa zároveň pripustila, že do budúcnosti bude treba venovať väčšiu pozornosť hlasovacím preukazom a ich distribúcii. Tiež bude podľa jej slov potrebné sústrediť sa na lepší prenos informácií do registra obyvateľov, aby sa zvýšila kvalita zoznamu voličov. Počas referenda sa totiž vyskytli prípady, keď v zoznamoch voličov figurovali osoby, ktoré už nežili.

 

22:48 Na rómskom sídlisku v Rimavskej Sobote hlasovali len dvaja občania

Na rómskom sídlisku Dúžavská cesta v Rimavskej Sobote bolo zaregistrovaných 594 oprávnených voličov, hlasovať však prišli iba dvaja z nich.

Predseda okrskovej komisie Jozef Horváth vidí za nízkou účasťou predovšetkým slabú informovanosť. „Tunajším ľuďom nebolo dostatočne vysvetlené, o čo ide. Mnohí ani nechápu, čo to referendum vlastne znamená,“ povedal.

Reklama

Členka okrskovej komisie Mária Mandzáková bola podľa vlastných slov súčasťou volebných komisií na Dúžavskej ceste už približne v piatich rôznych voľbách. Účasť však podľa nej nikdy nebola taká nízka, ako v tomto prípade. „Z približne 600 voličov vždy prišlo aspoň okolo 200 ľudí,“ uviedla.

 

22:44 Aliancia za rodinu už teraz vníma ako úspešné, výsledky očakáva bez veľkých emócií

Zástupcovia Aliancie za rodinu (AZR), ktorá dnešné referendum o ochrane rodiny iniciovala, čakajú na prvé priebežné výsledky v reštaurácii na Námestí SNP v Bratislave. Atmosféra je tu pokojná. Členovia AZR čakajú na prvé výsledky zatiaľ bez veľkých emócií a osláv.

Na snímke vpravo hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík a vľavo Peter Kremský

Podľa hovorcu aliancie Antona Chromíka je už teraz referendum úspešné. “Pretože ľudia mali možnosť vyjadriť svoj názor. Tí, ktorí prišli, tak ho vyjadrili, na tých názor sa prihliada,” povedal. Akú volebnú účasť očakáva, povedať nechcel. V mene všetkých členov aliancie vyjadril vďačnosť tým ľuďom, ktorí prišli vyjadriť svoj názor na rodinu. “Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí prišli a povedali svoj názor na rodinu, manželstvo a deti,” dodal.

 

22:34 Okrskové miestnosti na Spiši sa zavreli načas, priebeh bol pokojný

Reklama

Priebeh referenda o rodine v mestách a obciach na Spiši bol počas dňa bezproblémový, všetky okrskové miestnosti sa zavreli načas. „Referendum u nás bolo bez podnetov a sťažností, neprišla ani jedna. Ťažko odhadovať, aká bola účasť, v každej obci to bolo iné, okolo tých 20 percent to však môže byť, ale ťažko povedať. Všade to bolo v podstate slabé, podľa toho, aké máme informácie,“ uviedol pre TASR člen obvodnej referendovej komisie v Poprade Ladislav Maličký.

Predpokladá, že niektoré obce, kde mali málo hlasujúcich, nebudú mať problém odovzdať hlasovacie lístky v dohľadnom čase. „Počítam, že ak pôjde všetko hladko tak, ako doteraz, do 2. hodiny by sme mohli skončiť, to by sme boli veľmi radi,“ dodal Maličký. Obvodná komisia v Poprade mala na starosti okrsky v okresoch Poprad a Levoča.

Referendum bolo od rána až do 22. hodiny bezproblémové aj v okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica. „Nezaznamenali sme žiadne rušivé momenty, ani podnety k nám neprišli žiadne. Niekde ľudia chodili viac, inde menej, uvidíme, aké bude to výsledné percento,“ priblížil situáciu predseda obvodnej referendovej komisie v Spišskej Novej Vsi Miroslav Bartko. Predpokladá, že hodinu alebo dve po polnoci by už mohli mať k dispozícii všetky hlasovacie lístky.

„Všetko prebehlo bez najmenších problémov, referendum bolo veľmi pokojné, bez nejakých stresov, podnety sme počas celého dňa nedostali žiadne. Komisia je už pripravená, takže čakáme na prvé okrsky s hlasmi,“ doplnila Gabriela Petrušková z Okresného úradu v Kežmarku. Tu mohlo v 62 okrskoch odovzdať hlas v referende o rodine zhruba 52.000 ľudí.

Ako veľmi pokojné označil referendum aj Mikuláš Mayer, zodpovedný za organizačno-technický priebeh referenda v okrese Stará Ľubovňa. „Účasť je veľmi ťažké hodnotiť, pretože sme mali obce, kam prišlo naozaj dosť ľudí, možno aj viac ako 50 percent, potom boli však obce, kde prišlo možno len 20 percent. V Starej Ľubovni to odhadujeme asi na 30-percentnú účasť,“ uviedol Mayer. Prvé okrsky s výslednými hlasmi tu očakávajú už pred 23. hodinou. Hlasovať mohlo v okrese Stará Ľubovňa v 59 okrskoch takmer 39.000 občanov. Ďalší 599 si na referendum vyžiadalo hlasovací preukaz.

 

22:26 V obvodoch Michalovce, Vranov a Humenné prebehlo nerušene

Reklama

Bez akýchkoľvek rušivých momentov prebehlo dnešné referendum na území obvodov Vranov, Humenné a Michalovce. Pre TASR to potvrdili v čase uzatvárania hlasovacích miestností členovia obvodných referendových komisií a vedúci odborov všeobecnej vnútornej správy jednotlivých okresných úradov (OÚ).

V obvode Vranov nad Topľou sa na dnešnom referende mohlo zúčastniť približne 62.000 oprávnených občanov dvoch miest a 66 obcí. K dispozícii mali celkovo 91 hlasovacích miestností. Podľa vedúceho zmieneného odboru vranovského OÚ Dominika Vargu mal dnešný plebiscit hladký priebeh. Obvodná komisia pre referendum nemusela riešiť v teréne žiadne podnety.

Prívlastkom bezproblémový možno označiť aj priebeh referenda na území obvodu Humenné. “Obvodná komisia pre referendum bola dnes na výjazdoch do 18.00 h. Predtým a ani potom sme však žiadne problémy nezaznamenali,” uviedol Ján Sentál z OÚ v Humennom. Na území humenského obvodu sa do dnešného plebiscitu mohlo zapojiť viac ako 91.000 oprávnených občanov, a to konkrétne v mestách Humenné, Snina, Medzilaborce a 115 obciach regiónu.

“Všetko prebehlo normálne. Ťažko odhadnúť účasť, vysoká, ale asi zrejme nebude,” uviedla na margo dnešného hlasovania v obvode Michalovce predsedníčka tamojšej komisie Ľudmila Svobodová. V michalovskom obvode, do ktorého patria mestá Michalovce, Strážske, Veľké Kapušany, Sobrance a ďalších približne 120 obcí regiónu, mohlo dnes hlasovať viac ako 104.000 oprávnených občanov.

 

22:07 Sulík: Verím, že zajtra už bude tento humbug za nami

Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Richard Sulík (SaS) verí, že kvórum pre platnosť referenda nebude naplnené a celý “humbug” okolo referenda sa skončí. Europoslanec to uviedol približne dvadsať minút pred oficiálnym ukončením hlasovania v dnešnom referende o rodine.

Reklama
Na snímke poslanec Európskeho parlamentu a predseda SaS Richard Sulík

Sulík prišiel sledovať priebežné výsledky referenda na stretnutie, ktoré zorganizovala občianska iniciatíva “Povedzme nie nezmyselnému referendu”. Spolu s ním prišiel aj poslanec NR SR Juraj Droba (bývalý člen SaS a NOVA, chce sa vrátiť k SaS, pozn. TASR). Ten pre TASR uviedol, že “zajtra bude snáď deň, keď nás už nikto referendom nebude obťažovať”. V dnešnom hlasovaní tipoval Droba 24-percentnú účasť. “Podľa správ, ktoré zatiaľ mám, bude možno vyššia, ale myslím, že nie o veľa,” povedal.

Jeden zo zakladateľov novovytvoreného politického zoskupenia Slovenskej občianskej koalície (SKOK) Juraj Miškov pre TASR uviedol, že počas dňa priebeh referenda nesledoval, prežil ho s rodinou.” Informácie, ktoré prichádzajú ohľadom účasti, však naznačujú, že účasť nebude veľmi vysoká a to ma napĺňa nádejou, že to so Slovenskom nebude také zlé,” povedal Miškov.

 

22:03 V Turčianskych Tepliciach bolo hlasovanie pokojné, prišiel i primátor

V kúpeľnom meste Turčianske Teplice občania mohli v dnešnom referende hlasovať v siedmich okrskoch. V jednom z nich sa na referende o rodine zúčastnil aj primátor mesta Igor Hus.

“Využil som svoje právo a vyjadril som svoj názor,” reagoval večer pre TASR turčianskoteplický primátor. Ako dodal, obišiel si niektoré okrsky, ľudia chodili priebežne. Dokonca do referendových miestností si odbehli aj hostia z miestnej fašiangovej zábavy, ktorú organizuje dobrovoľný hasičský zbor.

“Účasť bude určite nižšia než vo vlaňajších komunálnych voľbách. Keby však bola okolo 20 percent, bol by som maximálne spokojný,” zdôraznil Hus. Po spočítaní hlasov ich čaká koordinácia odvozu predsedov okrskových komisií so zápisnicami do Martina.

Reklama

Podľa neho počas dnešného referenda sa v Turčianskych Tepliciach nevyskytli žiadne vážne problémy. Tie neboli ani počas kampane pred plebiscitom. Ľudia o téme diskutovali pokojne a bez konfrontácie.

 

22:01 Kaliňák: Všetky informácie napovedajú, že ani toto referendum nebude úspešné

Účasť na referende pravdepodobne nepresiahne 50-percentnú hranicu a referendum nebude úspešné. Myslí si to minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý počas dnešného dňa navštívil niekoľko okrskových komisií v okolí Bratislavy.

Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák

“Zatiaľ všetky informácie nám napovedajú, že ako takmer všetky, až na jedno, ani toto nebude úspešné. Čiže rozhodli sa asi aj občania, že to prejavenie hlasovania, že neprídem, sa ráta za hlasovanie proti otázkam, ktoré sú v referende,” povedal Kaliňák.

Ako ďalej informoval, počas referendového dňa nemusela polícia riešiť žiadne závažné prípady. “Slovensko je naozaj po tých 20 rokoch už pevne stabilizované v oblasti volieb a referend, čiže nebývajú nejaké veľké výkyvy,” dodal šéf rezortu vnútra.

 

Reklama

22:00 Všetky hlasovacie miestnosti sa zatvorili a začínajú sa spočítavať hlasy

V poradí ôsme referendum v ére samostatného Slovenska sa skončilo. Všetky hlasovacie miestnosti sa zatvorili a začínajú sa spočítavať hlasy. Prvé priebežné neoficiálne výsledky všeľudového hlasovania by sa na stránke volbysr.sk mohli objaviť medzi 22.30 až 23.00 h.

Slováci sa dnes v 4942 hlasovacích miestnostiach mohli vyjadriť k trom otázkam, a síce, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou; či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebola umožnená adopcia a následná výchova detí a či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo samotné deti nesúhlasia s obsahom vyučovania.

Aby bolo referendum platné, muselo by sa na ňom zúčastniť viac ako 50 percent oprávnených voličov. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.

Na priebeh hlasovania dnes dohliadala Ústredná komisia pre referendum (UKR). Jej členovia sa zaoberali viacerými podnetmi. Najviac rezonovali podnety, ktoré upozorňovali, že pri hlasovacích miestnostiach boli umiestnené plagáty alebo pútače, ktoré navádzali ľudí na určitý druh hlasovania. Takýto prípad sa vyskytol napríklad na Karloveskej ulici v Bratislave, kde visela veľká plachta priamo na budove, v ktorej sa hlasuje.

Reklama

Ďalšie podnety, ktoré smerovali na UKR, upozorňovali napríklad na zlé informovanie voličov v médiách, na nesprávnu aktualizáciu zoznamu voličov v obciach či delegovanie členov do okrskových komisií.

Celkovo bude na spracovaní výsledkov referenda pracovať približne 660 osôb vrátane servisu a logistiky. K dispozícii budú mať 390 počítačov a 180 tlačiarní a ich rukami prejde približne 350.000 tlačív. Novinkou budú prezentácie priebežných výsledkov vo forme grafov a kartogramov.

Definitívne výsledky budú známe po schválení Ústrednou komisiou pre referendum v nedeľu 8. februára, pravdepodobne okolo 10.00 h.

 

21:47 V okresoch na Šariši a severovýchode Slovenska nezaznamenali problémy

V okresoch Prešov, Bardejov, Stropkov a Svidník prebieha hlasovanie v referende o rodine pokojne, preto všetky okrsky zatvoria o 22.00 h.

V okrese Stropkov a Bardejov bola situácia počas celého dňa pokojná. Podľa vedúcej odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Bardejove Galiny Lacovej Ščerbákovej bola účasť v okrskoch doobeda vyššia ako popoludní a večer, no aká bude celková účasť, ešte povedať nevedela.

V meste Svidník odhadol vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy tamojšieho Okresného úradu Martin Miščík účasť na referende približne na tretinu, no v obciach to podľa neho mohlo byť aj viac. Nič mimoriadne sa dnes neudialo, preto všetky okrsky zatvoria v určenom čase.

V Prešove je podľa odhadov predsedu Obvodnej komisie pre referendum Juraja Hrehu účasť na hlasovaní aj o 20 percent nižšia ako v niektorých okolitých obciach.

„Situácia bola síce počas dňa pokojná, no objavil sa jeden horlivec z cely predbežného zaistenia, ktorý chcel hlasovať, no nakoniec zistil, že si nevybavil hlasovací preukaz,“ uviedol Hreha.

 

21:43 Publicista Andrej Lúčny: Kampaň k referendu odkryla v ľuďoch veľa zlého

Kampaň, ktorá sprevádzala referendum o rodine, odkryla veľa zla v ľuďoch, ktorých sme považovali za svoje autority, na druhej strane poukázala na ľudí, ktorých sme si doteraz veľmi nevšímali a ktorí sa dokázali vzoprieť tlaku okolia a poukázať na nespravodlivosť. Na stretnutí členov a sympatizantov občianskej iniciatívy “Povedzme nie nezmyselnému referendu” to uviedol publicista Andrej Lúčny, ktorý bol jedným z prvých podporovateľov iniciatívy.

Pri očakávaní výsledkov Lúčny povedal, že je zvedavý na prvé čísla. “tie naznačia celkový výsledok, verím však, že referendum nebude platné,” uviedol. Verí, že na referende sa zúčastnili i tí, ktorí tam išli zo strachu pred reakciou okolia. “Tí možno tie krížiky umiestnili prekvapujúco,” poznamenal.

Občianska iniciatíva zorganizovala v centre Bratislavy stretnutie, na ktorom očakáva výsledky dnešného referenda. Svoju účasť na stretnutí prisľúbili aj viacerí politici, už pred pol desiatou prišiel Juraj Miškov, Richard Sulík i Juraj Droba. Prísť má aj poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašiková Beňová.

Reklama

 

21:34 Priebeh referenda v Nitrianskom kraji je pokojný, účasť nie je veľká

Aj krátko pred zatvorením hlasovacích miestností je priebeh referenda v Nitrianskom kraji pokojný. Členovia oslovených okrskových komisií pre TASR potvrdili, že doteraz nemuseli riešiť žiadne problémy či sťažnosti od občanov. Bez incidentov prebieha plebiscit aj v Zlatých Moravciach. Podľa Marka Horváta, ktorý má na starosti organizáciu referenda na mestskom úrade, neboli zaznamenané žiadne incidenty. „Všetko ide ľahko, aj keď účasť sa zdá byť dosť malá,“ skonštatoval.

Slabý záujem voličov o referendum bol podľa vyjadrení z okrskových komisií aj v Levickom okrese. Účasť bola pomerne nízka na vidieku i v Leviciach. „Nemôžeme, samozrejme, hovoriť o nejakých presných číslach, ale účasť asi nebude veľmi veľká. Pokiaľ ide o samotný priebeh referenda, tak je pokojný,“ uviedla Elena Kušteková z Mestského úradu v Leviciach.

Podobne hodnotila dnešné referendum aj Mariana Dobrovická z Mestského úradu v Želiezovciach. Podľa jej slov sa počas dnešného hlasovania nevyskytli žiadne problémy či incidenty. „Ale ľudia skôr nechodia, ako chodia. Máme okrsky, kde účasť zrejme nedosiahne ani dvojciferné číslo,“ povedala.

Aj v Topoľčanoch prebieha dnešné referendum pokojne a bez problémov. „Nedá sa povedať, že by bola účasť veľká, ale ľudia priebežne chodia. Nedá sa povedať, či k urnám prichádzajú skôr starí alebo mladí. Chodia aj jedni, aj druhí,“ skonštatoval Milan Lisý z Mestského úradu v Topoľčanoch.

 

21:14 V Košickom kraji nemuseli komisie riešiť žiadny problém

Za pokojné a bezproblémové označili predsedovia obvodných komisií v Košickom kraji dnešné ľudové hlasovanie. Približne hodinu pred uzatvorením miestností pre hlasovanie v referende tu neriešili žiadny problém.

Na snímke volebná miestnosť v Košiciach (Foto:HSP-Erik Jurko)

„Žiadne zásahy našej komisie neboli potrebné, nedostali sme žiadnu sťažnosť ani podnet,“ uviedol pre TASR predseda Obvodnej komisie pre referendum v Košiciach Viliam Beňo.

Ani v obvode Košice-okolie nemuseli riešiť žiadnu sťažnosť. “Nemáme zatiaľ žiadne informácie, že by dochádzalo k nejakým problémom,” potvrdila predsedníčka obvodnej komisie Anna Draxlerová. Podľa nej komisia v jednom prípade len potvrdila právo zúčastniť sa na referende u občana SR s trvalým pobytom na Slovensku a s maďarskou národnosťou.

Bezproblémový je podľa predsedu Obvodnej komisie pre referendum Juraja Pidu priebeh hlasovania aj v obvode Trebišov.

„Nezaznamenali sme počas celého dňa žiadny problém ani podnet od občanov,“ vyhlásila aj predsedníčka komisie v obvode Rožňava Anna Hlaváčová.

 

20:52 V prievidzkom a bánovskom obvode je plebiscit bezproblémový

Reklama

Dosiaľ bezproblémový priebeh bez vážnejších incidentov má referendum o rodine v obvodoch Bánovce nad Bebravou a Prievidza. Pre TASR to potvrdili podpredsedníčka bánovskej obvodnej komisie Emília Kšiňanová a podpredseda prievidzskej obvodnej komisie Ján Daňo.

“Doteraz sme v Bánovskom okrese nezaznamenali žiadne sťažnosti či podnety. Všetko prebieha v poriadku. Skontrolovali sme aspoň 30 okrskov, dopoludnia to boli tie v dedinách, popoludní v meste,” uviedla Kšiňanová. Podľa vyjadrení členov komisií odhaduje podpredsedníčka účasť za skôr slabú.

V obvode Bánovce nad Bebravou sa na referende môže zúčastniť 30.412 občanov, samosprávy vydali 215 hlasovacích preukazov.

Žiadnu podanú sťažnosť podľa Daňa nezaregistrovala ani prievidzská obvodná komisia, ktorá kontroluje priebeh plebiscitu v okresoch Prievidza a Partizánske. “Skontrolovali sme približne deväť okrskov, boli to najmä obce, tiež niektoré v meste,” priblížil.

Viacero Prievidžanov prišlo cez deň hlasovať do okrskov, pod ktoré nepatrili. “Je to viac-menej problém občanov, keďže si dobre nepozreli oznámenie. Samosprávy mali teraz možnosť redukovať okrsky. Je to len nedôslednosť ľudí,” poznamenal Daňo.

K účasti v Prievidzskom i Partizánskom okrese sa nechcel vyjadriť, keďže okrskové komisie sú viazané mlčanlivosťou.

V obvode Prievidza, ktorý okrem Prievidzského okresu zahŕňa aj okres Partizánske, môže v referende hlasovať celkove 153.029 občanov. Samosprávy z oboch okresov vydali dovedna 873 hlasovacích preukazov.

 

20:45 Šumiačania sú znechutení častým hlasovaním, chodí ich málo

Dnešné referendum o rodine oslovuje len mizivé percento z 1035 voličov zapísaných v zoznamoch v horehronskej obci Šumiac v okrese Brezno. Pre TASR to dnes večer konštatoval starosta obce Marcel Pollák.

Ako poznamenal, ľudia sú už častým hlasovaním znechutení, keďže vlaňajší rok bol “supervolebný”. Nemyslí si, že na účasť v referende má vplyv, či sú obcou s prevahou veriacich. Podľa neho ľudí neoslovili ani “nešťastne” formulované otázky.

“Keby sa však hlasovalo o znížení počtu poslancov v NR SR, myslím, že účasť by bola určite vysoká,” dodal Pollák.

V ostatných komunálnych voľbách, keď si ho Šumiačania už po tretí raz zvolili za starostu, ich prišlo k volebným urnám okolo 70 percent.

 

20:38 Členovia obvodnej komisie v Žiari nad Hronom sú doteraz v teréne

Reklama

V 68 obciach obvodu Žiar nad Hronom prebieha dnešné ľudové hlasovanie o rodine pokojne. Ako uviedla predsedníčka Obvodnej komisie pre referendum v Žiari nad Hronom Mariana Ciglanová, nezaznamenali žiadne problémy ani podnety od občanov.

Priebeh hlasovania kontrolovali v jednotlivých okrskoch aj členovia uvedenej žiarskej obvodnej komisie. “Ešte stále sú v teréne,” podotkla Ciglanová s tým, že sa zamerali na všetky smery regiónu.

Do žiarskeho obvodu, ktorý ma celkove 110 okrskov, patria okresy Žarnovica, Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica.

 

20:37 V Rimavskej Seči zatiaľ prišlo k urnám málo občanov

V obci na juhu rimavskosobotského okresu s 2000 obyvateľmi prebieha hlasovanie v obidvoch tamojších okrskoch pokojne a bez problémov. Ako TASR informovali predsedníčky okrskových komisií Oľga Krnáčová a Andrea Dubovická Šóšiková, účasť na referende je v obci nízka.

„Zatiaľ sme mali len málo voličov. Hlasovať chodia predovšetkým ľudia stredného veku, okolo 40 až 50 rokov,“ uviedla Dubovická Šóšiková. V obci tvoria 70 percent populácie Rómovia, k urnám ich však podľa vyjadrenia predsedníčky prišlo len veľmi málo.

Situácia v druhom okrsku je prakticky totožná a hlasovalo len minimum voličov. Ani v jednom okrsku sa podľa predsedníčok nevyskytli žiadne problémy.

 

20:32 Prezident Andrej Kiska odovzdal svoj hlas až večer

Prezident SR Andrej Kiska sa dnes referenda zúčastnil v rodnom Poprade, čas na odovzdanie hlasu si však našiel až večer krátko po 20. hodine. „Ľudia využili svoje ústavné právo a zorganizovali toto referendum. Ja cítim smútok a rozčarovanie z toho, čo toto referendum pre našu krajinu všetko prinieslo,“ konštatoval Kiska.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska vhadzuje hlasovací lístok do urny v Referende

K samotnému referendu sa dnes viac vyjadrovať nechcel. Ďalšie podrobnejšie informácie, týkajúce sa jeho postoja i výsledkov hlasovania, zverejní podľa jeho slov až v pondelok 9. februára. Ako ďalej dodal, referenda sa zúčastnil až vo večerných hodinách, keďže hostil návštevu z Moravy.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska

„Prišli k nám, mali sme krásny deň, bolo krásne počasie, šli sme sa pozrieť na ľadové sochy na Hrebienku a užili sme si kopec zábavy na sánkarskej dráhe. Teraz pripravujeme večeru a budem sa návšteve venovať aj večer,“ uviedol prezident, ktorý sa referenda zúčastnil sám, bez členov rodiny. Svoj hlas odovzdal v okrskovej miestnosti na Mestskom úrade v Poprade.

 

20:32 Názor v referende vyjadrili aj biskup Judák či kardinál Korec

Možnosť zúčastniť sa na dnešnom referende využili aj nitriansky biskup Viliam Judák či nitriansky emeritný biskup Ján Chryzostom kardinál Korec.

Biskup Judák pristúpil k referendovej urne v príslušnom volebnom okrsku. „Sú chvíle, keď sa treba priznať ku Kristovým a evanjeliovým hodnotám. Účasť na referende chápem nielen ako občiansku, ale aj ako kresťanskú povinnosť,“ vyjadril sa k referendu biskup Judák.

Kardinála Korca navštívili členovia volebnej komisie s prenosnou referendovou urnou priamo v jeho dome pod Nitrianskym hradom, informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.

Prenosnú urnu mali k dispozícii aj kňazi, ktorí žijú v Dome dôchodcov a sociálnych služieb Promeritae Quieti sv. Svorada. Zariadenie na Dolnohorskej ulici na Šindolke zriadilo pred dvoma rokmi Nitrianske biskupstvo pre kňazov a ich rodinných príslušníkov. Kapacita zariadenia je 36 miest, z toho osem je určených pre imobilných klientov.

 

19:31 Vo Zvolene Obvodná komisia nezaznamenala žiadne incidenty ani sťažnosti

Bez incidentov i podnetov od občanov na neregulárny priebeh zatiaľ prebieha dnešné referendum o rodine v okresoch Zvolen, Detva a Krupina. TASR to asi o 19.00 hod. povedala zapisovateľka obvodnej komisie pre referendum Alena Filová.

“Referendum sa doposiaľ koná v úplnej pohode. Neevidujeme žiadne sťažnosti od občanov. Veríme, že to tak zostane až do jeho skončenia,” uviedla. Ako dodala, na priebeh referenda počas dňa dohliadali aj členovia obvodnej komisie. “Aj v týchto chvíľach sú niektorí v teréne,” doplnila.

Hlasovanie v celonárodnom plebiscite o rodine sa koná v 143 okrskoch spomínaných troch okresov. Vyjadriť svoj názor má tam možnosť 100.021 občanov s hlasovacím právom.

 

19:23 Ústredná komisia pre referendum: Podarilo sa zabrániť viacnásobnému hlasovaniu

Počas referenda sa vyskytol prípad, keď chcel občan hlasovať s pasom, aj keď má trvalý pobyt v SR. Okrsková komisia mu však hlasovanie neumožnila. S pasom by mohol hlasovať iba v tom prípade, ak nemá trvalý pobyt na Slovensku. Informoval o tom prvý podpredsedu Ústrednej komisie pre referendum (UKR) Martin Poliačik s tým, že sa tak podarilo zabrániť viacnásobnému hlasovaniu.

“Podarilo sa zabrániť jednému prípadu, kde zrejme nebol úmysel, ale prišiel volič s pasom, pri ktorom sa zistilo, že má trvalé bydlisko, a tým pádom mu nebolo umožnené hlasovanie,” vysvetlil Poliačik. Podľa jeho slov sa tak osvedčil systém, ktorý zabraňuje viacnásobnému hlasovaniu. “Pamätáme si všetci prípad z prezidentských volieb. Vďaka novo nastaveným pravidlám je každý človek, ktorý prišiel hlasovať s pasom, okamžite preverovaný, či nemá náhodou trvalé bydlisko na území SR,” vysvetlil prvý podpredseda UKR.

Podľa predsedu UKR Petra Macha sa počas hlasovania nevyskytol prípad nezákonných pokusov o získavanie hlasov. UKR však opätovne upozornila na plagáty, ktoré nabádajú k určitému spôsobu hlasovania a nachádzajú sa v blízkosti okrskových miestností, čo zákon zakazuje. Jeden prípad sa napríklad vyskytol na Karloveskej ulici v Bratislave, kde visela veľká plachta priamo na budove, v ktorej sa hlasuje. Celkovo sa komisia doteraz zaoberala 11 podnetmi.

Najbližšie zasadnutie UKR je naplánované na 22.00 h.

Reklama

 

18:25 V Banskej Bystrici boli ľudia prekvapení, že hlasujú v inom okrsku

Do zatvorenia referendových miestností zostávajú už len necelé štyri hodiny. V obvode Banská Bystrica, do ktorého patrí 42 obcí okresu a mesto, sa doteraz žiadne vážne problémy nevyskytli. Priebeh dnešného referenda je pokojný.

Ako pre TASR podvečer konštatoval predseda banskobystrickej obvodnej komisie pre referendum Peter Lačný, obrátili sa na nich zväčša ľudia, ktorí boli prekvapení, že nehlasujú v tom istom okrsku ako vlani pri komunálnych voľbách. Pri referende je totiž počet okrskov nižší.

V meste Banská Bystrica je 46 okrskov, čo je skoro o polovicu menej ako pri komunálnych voľbách. V dedinách majú zväčša po jednom okrsku. Zákon pri referende umožňuje vytvárať okrsky, v ktorých sa na hlasovaní zúčastňuje do 2000 voličov zapísaných v zoznamoch.

 

18:22 Do skalickej nemocnice si vypýtal prenosnú urnu len jeden pacient

Iba jeden pacient, ktorý je hospitalizovaný v nemocnici v Skalici, dnes požiadal o prenosnú urnu, aby mohol hlasovať v referende. Nakoniec sa ukázalo, že členovia referendovej komisie išli do nemocnice zbytočne. Muž ležiaci na ortopedickom oddelení nemohol hlasovať, nakoľko si nevybavil hlasovací preukaz.

Podľa Michaely Bílikovej, predsedníčky komisie na okrsku č. 1 na ZŠ Vajanského v Skalici, kam patrí aj nemocnica, je priebeh referendového dňa bezproblémový. Hlasovať chodia podľa jej slov prevažne starší občania, mladší väčšinou spolu ako rodiny a účasť je zatiaľ pomerne nízka. “Prichádzajú počas celého dňa priebežne, nemali sme väčšie prestávky,” dodala Bíliková pre TASR. V okrsku majú zapísaných 2204 občanov.

Na okrsku č. 6 na ZŠ Strážnická je podľa predsedníčky komisie Márie Machlicovej takisto pokojný priebeh referenda. Okrem starších prišli do referendovej miestnosti aj niekoľkí mladí, pre ktorých bolo dnešné hlasovanie prvým po dosiahnutí veku dospelosti. “Do domácností sme išli s urnami sedemkrát,” dodala Machlicová. V zozname oprávnených majú na okrsku 2409 mien.

 

17:47 V obvodoch Vranov, Humenné a Michalovce prebieha pokojne

Priebeh dnešného plebiscitu na území Vranovského, Humenského a Michalovského obvodu zatiaľ nič mimoriadne nenarušilo. TASR o tom informovali členovia obvodných referendových komisií a vedúci odborov všeobecnej vnútornej správy jednotlivých okresných úradov (OÚ).

V obvode Vranov nad Topľou sa na dnešnom referende môže zúčastniť približne 62.000 oprávnených občanov dvoch miest a 66 obcí. K dispozícii majú celkovo 91 hlasovacích miestností. Podľa vedúceho zmieneného odboru vranovského OÚ Dominika Vargu má dnešné referendum zatiaľ hladký priebeh.

Podobne je na tom aj humenský obvod. “Priebeh referenda monitorujeme počas dňa v teréne, ale komisia zatiaľ nezaznamenala žiadne rušivé momenty,” informoval TASR Ján Sental z OÚ v Humennom. Na území humenského obvodu sa môže do dnešného referenda zapojiť viac ako 91.000 oprávnených občanov, a to konkrétne v mestách Humenné, Snina, Medzilaborce a 115 obciach regiónu.

V michalovskom obvode, do ktorého patria mestá Michalovce, Strážske, Veľké Kapušany, Sobrance a ďalších približne 120 obcí, môže hlasovať v dnešnom plebiscite viac ako 104.000 oprávnených občanov. Jeho doterajší hladký priebeh potvrdila pre TASR predsedníčka obvodnej komisie pre referendum v Michalovciach Ľudmila Svobodová.

 

17:43 V okrese Lučenec je priebeh referenda bezproblémový

V okrese Lučenec sa zatiaľ v súvislosti s referendom nevyskytli žiadne problémy. Ako sa pre TASR vyjadril člen obvodnej komisie pre referendum Jaroslav Morháč, všetko prebieha hladko a v zmysle zákona.

„Neevidujeme žiadne sťažnosti alebo podnety od okrskových komisií a ani od občanov,“ uviedol. Obvodná komisia podľa jeho slov nezistila žiadne nedostatky ani počas kontrol priamo v okrskoch.

V okrese Lučenec je v 57 obciach zriadených 76 okrskov. V celom referendovom obvode, ktorý je tvorený okresmi Lučenec a Poltár, sa nachádza spolu 112 okrskov v 79 obciach.

 

17:39 Účasť v Nitre zatiaľ nie je vysoká, chodia najmä starší ľudia

Priebeh referenda v Nitre je zatiaľ pokojný, účasť vo väčšine volebných okrskov nie je vysoká. Právo vyjadriť svoj názor v referende využíva najmä staršia generácia, zhodujú sa členovia referendových komisií. Aj preto je účasť vyššia najmä v tých mestských častiach, kde žijú starší ľudia. Pomerne veľký záujem o referendum majú aj rodiny, ktoré prichádzajú s deťmi, účasť mladých je minimálna.

Možnosť vyjadriť svoj názor v referende využil aj Stanislav Gajdoš so svojou manželkou. Otec šiestich detí považuje za smutné, že si ľudia musia tradičné hodnoty vymáhať referendom. „Manželstvo je tradične celé generácie vzťah medzi mužom a ženou. Ja idem svojim deťom príkladom v mužských prácach, manželka dáva do výchovy ten ženský rozmer. Neviem si predstaviť, ako by toto mohlo fungovať vo vzťahu, ktorý nie je o mužovi a žene,“ vyjadril svoj názor Gajdoš.

Reklama

Nitran Peter Kováč sa zúčastnil na referende napriek tomu, že nemá jasný názor o uzatváraní manželstiev osobami rovnakého pohlavia, ani o výučbe sexuálnej výchovy na školách, jasno má len v otázke adopcií. „Myslím, že spoločnosť má väčšie problémy, ako sú manželstvá medzi ľuďmi rovnakého pohlavia. Je to osobná vec každého, ako a s kým žije, zákon by mal byť rovnaký pre všetkých v prípade rozvodov, dedičských konaní a podobne. V prípade adopcií sa však prikláňam ku klasickému modelu rodiny aj preto, že adoptované deti žijú v kolektíve ďalších detí a ľahko by sa mohli stať terčom posmeškov,“ domnieva sa Kováč. Tvrdí, že nemá problém ani s účasťou detí na výučbe sexuálnej výchovy, pokiaľ by bola primeraná veku dieťaťa. „Z vlastnej rodiny však viem, že v nábožensky založených rodinách je táto téma tabu a mnohí rodičia s ňou môžu mať problém. A zákon by mal ponechať ľuďom právo rozhodnúť sa podľa vlastného uváženia.“

 

17:11 Ústredná komisia pre referendum: Priebeh referenda je pokojný, nevyskytli sa žiadne mimoriadne udalosti

Priebeh referenda je pokojný. Doteraz sa nevyskytli žiadne mimoriadne udalosti, ktoré by hlasovanie narušili. Pre TASR to skonštatovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

Na snímke riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová

Od doobedňajšieho rokovania Ústrednej komisie pre referendum (UKR) pribudlo päť podnetov. Jeden z nich upozorňoval na webstránky dvoch obcí, ktoré tam propagovali alebo presviedčali občanov, akým spôsobom by mali hlasovať. “Toto je otázka, ktorá v zákone riešená nie je. Zákon jediné obmedzenie, ktoré uvádza, je, že najmä v deň konania referenda sa nesmú presviedčať občania o spôsobe hlasovania, a to najmä v okolí miestností na hlasovanie,” vysvetlila Chmelová.

Ďalší podnet žiadal zmenu jednej z referendových otázok. Väčšina podnetov však smeruje na nesprávnu aktualizáciu zoznamu voličov v obciach, či na to, že obce si nesplnili povinnosti a neinformovali občanov o mieste a čase konania referenda. Mnohé z týchto podnetov však boli podľa Chmelovej neopodstatnené.

UKR sa opätovne zišla o 17.00 h, keď sa jej členovia vrátili z terénu, kde boli kontrolovať priebeh hlasovania v jednotlivých okrskoch.

 

17:00 V Senici je priebeh pokojný

Pokojný priebeh má dnešný referendový deň v Senici. Občania, ktorí sa rozhodli odovzdať svoj hlas, chodia do referendových miestností priebežne. Potvrdila to aj zapisovateľka referendového okrsku na Spojenej škole na Brezovej ulici Viera Barošková.

“Prvého hlasujúceho sme privítali okolo pol ôsmej ráno,” povedala pre TASR. V okrsku je zapísaných 1700 obyvateľov mesta, hlasovať chodia priebežne všetky vekové kategórie, účasť však nie je vysoká. V dvoch prípadoch si starší Seničania vyžiadali hlasovaciu urnu priniesť do domácnosti. “Siedmi ľudia k nám na okrsok prišli s hlasovacím preukazom, s pasom, na ktorý sa dá hlasovať takisto, neprišiel nikto,” dodala Barošková.

V Senici je 10 referendových okrskov, čo je o sedem menej, ako zvykne bývať pri voľbách.

 

16:56 V Dunajskej Strede referendové miestnosti v okrese zývajú prázdnotou

V Dunajskostredskom okrese referendum prebieha bez problémov, účasť je však mimoriadne nízka. Je tomu tak aj v okresnom meste, v mestskej časti Malé Blahovo. Potvrdila to predsedníčka referendovej komisie číslo 19 Mária Balogh.

„Prvýkrát som predsedníčkou komisie, doteraz som bola len členkou, ale na takúto nízku účasť sa nepamätám,“ konštatovala. Dodala, že v referendovej miestnosti sa sem-tam objavia ľudia väčšinou zo strednej a staršej generácie. „Komunálne voľby boli pre voličov zaujímavejšie,“ podotkla. Podľa jej slov väčšina ľudí ovláda spôsob hlasovania, ale sú aj takí, ktorým treba vysvetliť pravidlá.

„Zatiaľ je všetko v poriadku, referendum prebieha v pokojnej atmosfére,“ charakterizoval dnešné referendum predseda Obvodnej komisie pre referendum v Dunajskej Strede Róbert Bokros. Ako povedal, ťažko jednoznačne pomenovať dôvody nízkej účasti. „Možno referendum bolo nedostatočne medializované, alebo prístup ľudí k týmto otázkam je ľahostajný a preto nemajú záujem vyjadriť sa k problematike rodiny. Otázky sú pre niektorých občanov veľmi citlivé. Neviem, či je naša spoločnosť v súčasnosti na takej úrovni, aby sa relevantne mohla vyjadriť k danej problematike,“ povedal predseda Bokros.

„V našom Dunajskostredskom okrese, kde nie všetci obyvatelia ovládajú dokonale slovenský jazyk, ľudia oprávnení dôjsť k urnám často nerozumeli otázkam. Podľa pokynov Ústrednej komisie pre referendum ak občan požiada člena referendovej komisie o preklad, treba dbať na to, aby účastníci referenda neboli ovplyvnení,“ doplnila podpredsedníčka obvodnej komisie Andrea Sátorová.

 

16:54 V Hriňovej žije veľa katolíkov, na účasti sa to zatiaľ neodráža

V Hriňovej v okrese Detva ľudia dnes hlasujú v referende o rodine v 11 okrskoch. Najodľahlejším je okrsok číslo 5 v časti Priehalina, ktorý sa nachádza asi sedem kilometrov od centra mesta. Miestnosť pre referendum je v bývalej krčme, za hlavami členov komisie je doteraz funkčný výčap.

Okrsok má viac ako 200 zapísaných voličov. Podľa členky komisie Jany Vajsovej ľudia prichádzajú od rána priebežne. Téma referenda zrejme v tamojších rodinách vyvolávala aj určité emócie. Toto podpolianske mesto je totiž značne nábožensky založené. “Ja sama si myslím, že referenda sa treba zúčastniť, je to moja občianska povinnosť,” povedala TASR Vajsová. “Samotný fakt, že tu žije veľa katolíkov, sa asi odrazí na účasti,” dodala. Iná členka komisie však hovorí, že toto referendum sú zbytočne vyhodené peniaze.

Účasť v priehalinskom okrsku asi o 16.00 hod. však nebola nijako vysoká. Rovnako ako v najväčšom okrsku č. 11, ktorý sídli na mestskom úrade.

Hriňová má jeden z najväčších katastrov v rámci slovenských samospráv. Podľa primátora Stanislava Horníka je piaty najväčší s rozlohou 128 štvorcových kilometrov. Mesto má asi 8000 obyvateľov, čo je porovnateľné s okresným mestom Krupina. V Krupine je však dnes otvorených len šesť okrskov.

 

Reklama

16:53 Robert Fico odovzdal hlas na základnej škole na Majerníkovej ulici

Referenda sa zúčastnil aj premiér Robert Fico. Dnes popoludní odovzdal svoj hlas v referendovej miestnosti na základnej škole na Majerníkovej ulici v Bratislave. “Na otázky odpovedal premiér slobodne,” informovala TASR Ľubica Končalová z tlačového odboru strany Smer-SD.

Na snímke slovenský premiér Robert Fico

 

16:46 V Belže nebola pred plebiscitom napätá atmosféra

V obci Belža v okrese Košice–okolie sa podľa miestnych obyvateľov napätá nálada pred konaním referenda neprejavila. Ako pre TASR uviedol podpredseda okrskovej komisie Jozef Michna, v obci bolo zapísaných 327 oprávnených voličov. Počet obyvateľov Belže je podľa oficiálnych údajov 369.

Michna nechcel konkretizovať, koľko voličov sa už referenda zúčastnilo, počet odhadol v desiatkach. „Ľudia sem priebežne chodia, každý slobodne prejavuje svoj názor, ani neviem, že by sa niekto niekoho snažil ovplyvniť,“ dodal.

 

16:40 V bratislavskom Čunove a Jarovciach nie je o účasť na hlasovaní veľký záujem

V Čunove a Jarovciach, dvoch bratislavských mestských častiach, ktoré v novembrových komunálnych voľbách zaznamenali najväčšiu účasť voličov, referendum ľudí do hlasovacích miestností nepriťahuje. Z oboch miest hlásia zatiaľ vlažný záujem o účasť na referende.

“Ľudia priebežne chodia, no do hlasovacej miestnosti si nenachádza cestu ani zďaleka toľko ľudí, ako vo voľbách,” informovala TASR predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Čunove Mária Brozová. “Priebeh je pokojný a bez problémov,” zreferovala o hlasovaní, ktoré prebieha v sobášnej sieni.

Podobne to vyzerá aj v Jarovciach, kde je hlasovacia miestnosť referendového okrsku zriadená v základnej škole. “Referendum sa odohráva veľmi, veľmi pokojne,” skonštatoval pre TASR vicestarosta Jaroviec Jozef Uhler.

V novembrových komunálnych voľbách zaznamenalo Čunovo 71,65-percentnú účasť, v Jaroviec dosiahla v novembrových voľbách účasť 61,59 percent.

 

16:39 V Prievidzi v jednom z okrskov na Zapotôčkach nie je o referendum veľký záujem

Zatiaľ menší záujem Prievidžanov o referendum iniciované Alianciou za rodinu zaznamenali členovia komisie v okrsku číslo 11. Obyvatelia, ktorých bydlisko spadá pod tento okrsok, môžu svoj hlas odovzdať v priestoroch Základnej školy (ZŠ) na Ulici P. Dobšinského na sídlisku Zapotôčky, ktoré patrí k najmladším sídliskám v Prievidzi.

Na snímke priestor na hlasovanie

Podľa predsedníčky tamojšej okrskovej komisie Heleny Čížikovej chodia obyvatelia svoj hlas odovzdať priebežne. “Či sú skôr starší, je to tak 50 na 50, dá sa povedať, že aj mladší chodia,” spresnila.

Oproti komunálnym voľbám mali samosprávy možnosť znížiť počet okrskov, výnimkou nebola ani Prievidza. “Prídu aj takí, ktorí patria do iného okrsku, no my ich usmerníme, takže v pokoji odchádzajú a idú tam, kde majú hlasovať,” doplnila Čížiková.

“Diskutovali sme o tom aj doma, sme taká usporiadaná rodina, tak preto sme prišli,” zdôvodnil svoju účasť na referende Ľuboš, ktorý prišiel svoj názor vyjadriť spolu so svojou manželkou a synom. Plebiscit podľa neho pomôže rodinám. “Neviem, či referendum zmení zmýšľanie ľudí. Je to už zakotvené nejako v tom prostredí, v akom sa pohybujú tí ľudia v súčasnosti. Slovensko sa hlási k tomu, že je silno kresťanské, ale či je to tak aj v skutočnosti, to ukáže referendum. Je to taká skúška správnosti,” myslí si. Ako však podotkol, nepredpokladá, že bude ľudové hlasovanie z hľadiska účasti platné.

Podľa Ľubošovej manželky Dany má referendum pozitívum v tom, že sa o otázkach týkajúcich sa rodiny aspoň hovorí. “To je vlastne niečo vzácne, čo tu bolo dlhé roky a už to upadá. Takže možno to trošku pomôže, nájsť tú vážnosť tohto inštitútu,” poznamenala.

V 11. okrsku môže svoj hlas odovzdať 1801 obyvateľov. Túto možnosť tam už využilo aj päť občanov s hlasovacími preukazmi.

 

16:31 V Dunajskej Strede referendové miestnosti v okrese zívajú prázdnotou

V dunajskostredskom okrese referendum prebieha bez problémov, účasť je však mimoriadne nízka. Je tomu tak aj V Dunajskej Strede, v mestskej časti Malé Blahovo. Potvrdila to predsedníčka referendovej komisie číslo 19, Mária Balogh.

„Prvýkrát som predsedníčkou komisie, doteraz som bola len členkou, ale na takúto nízku účasť sa nepamätám,“ konštatovala. Dodala, že v referendovej miestnosti sa sem-tam objavia dvaja – traja, väčšinou zo strednej a staršej generácie. „Komunálne voľby boli pre voličov zaujímavejšie,“ podotkla. Podľa jej ďalších slov väčšina ľudí ovláda spôsob hlasovania, ale sú aj takí, ktorým treba vysvetliť pravidlá.

„Zatiaľ je všetko v poriadku, referendum prebieha v pokojnej atmosfére,“ charakterizoval dnešné referendum predseda Obvodnej komisie pre referendum v Dunajskej Strede Róbert Bokros.

Reklama

Ako povedal, ťažko jednoznačne pomenovať dôvody nízkej účasti. „Možno referendum bolo nedostatočne medializované alebo prístup ľudí je negatívny, a preto nemajú záujem vyjadriť sa k otázkam rodiny. Otázky pre niektorých ľudí sú veľmi citlivé. Neviem, či naša spoločnosť je v súčasnosti na takej úrovni, aby sa relevantne mohla vyjadriť k danej problematike,“ povedal predseda Bokros.

„V našom dunajskostredskom okrese, kde nie všetci obyvatelia ovládajú dokonale slovenský jazyk, ľudia oprávnení hlasovať nie vždy rozumeli otázkam. Podľa pokynov Ústrednej komisie pre referendum ak občan požiada člena referendovej komisie o preklad, treba dbať na to, aby obyvatelia neboli ovplyvnení,“ doplnila podpredsedníčka obvodnej komisie Andrea Sátorová.

 

16:29 Pacienti aj zamestnanci UNLP v Košiciach hlasovali do prenosnej urny

V priestoroch Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) na Rastislavovej ulici v Košiciach využilo možnosť zúčastniť sa referenda v čase od 14.00 h do 15.00 h šesť ľudí. Okrem hospitalizovaných pacientov využilo možnosť hlasovania do prenosnej urny aj niekoľko zamestnancov UNLP, ktorí sú v službe.

Ako pre TASR uviedla Martina Matečková z okrskovej komisie na ZŠ Gemerská v Košiciach, ľudia, ktorí mali záujem o tento spôsob účasti na dnešnom referende sa museli preukázať hlasovacím preukazom a občianskym preukazom.

Pre pacientku UNLP Ľudmilu Slivočkovú z Čerhova v okrese Trebišov je účasť v referende povinnosťou. „Zatiaľ mi môj zdravotný stav dovoľuje prísť k urne, ak by som nemohla, vyžiadala by som si prenosnú urnu k lôžku,“ uviedla pre TASR.

Podľa hovorkyne UNLP Ladislavy Šustovej si prenosnú urnu vyžiadal jeden pacient v nemocnici na Triede SNP a dvaja pacienti na pracovisku na Rastislavovej ulici. K nim sa pridali aj dvaja imobilní pacienti z Východoslovenského onkologického ústavu, ktorý je umiestnený v areáli UNLP na Rastislavovej ulici.

 

16:24 Na hlasovaní sa zúčastnili aj rehoľníčky zo zoborských kláštorov

Možnosť zúčastniť sa na dnešnom referende využili aj sestry z Kongregácie služobníc Ducha Svätého ustavičnej poklony, ktoré sú pre farbu svojho rúcha známe aj ako ružové sestry. Práve v ich kláštore v Nitre na Šindolke otvoril nitriansky diecézny biskup Viliam Judák 1. februára nepretržitú adoráciu na úmysel referenda trvajúcu až do dnešného dňa. Na 24-hodinových modlitbách v kláštornej kaplnke sa zúčastňovali veriaci zo všetkých farností v Nitre.

Ružové sestry žijú v kláštore asketicky a odlúčené od okolitého sveta. Kláštor je budovaný tak, aby rehoľníčky neprichádzali do priameho kontaktu s verejnosťou. Sú prísne uzatvorené a mimo kláštorný areál takmer nevychádzajú. Na referende sa však osobne zúčastnili. Ružové sestry hlasovali v okrsku na Základnej škole kráľa Svätopluka spolu s rehoľníčkami z rádu Vincentiek, ktoré majú svoj kláštor takisto na Šindolke pod Zoborom. Oslovené sestry nechceli komentovať dôvody, pre ktoré sa rozhodli zúčastniť sa na referende. Zhodli sa však na tom, že považovali za dôležité vyjadriť svoj názor. „Volili sme rodinu a život,“ povedala jedna z Vincentiek.

 

16:18 V bratislavskej Vrakuni prebieha bez problémov, účasť je vraj slabá

V bratislavskej mestskej časti Vrakuňa prebieha referendum v deviatich okrskoch pokojne. Podľa starostu mestskej časti Martina Kuruca zatiaľ nezaregistrovali žiadnu sťažnosť či narušenie priebehu referenda.

Na snímke volička počas hlasovania v Referende

“Účasť je nízka, okolo desať percent,” uviedol svoj odhad pre TASR starosta. Podľa jeho slov hlasovať chodia prevažne starší ľudia alebo mladí s kočíkmi. Zúčastniť sa referenda v okrsku na ZŠ Rajčianska 3 vo Vrakuni rozhodol aj študent Matej. “Je to moje prvé referendum. Idem naň skôr zo zvedavosti, lebo nemám pocit, že sa ním v našej spoločnosti niečo zásadné vyrieši,” skonštatoval pre TASR.

Dôchodca Juraj si naopak myslí, že na Slovensku veľa ľudí volá po všeľudovom hlasovaní, no keď sa nejaké zrealizuje, Slováci to odignorujú. “Uvidíme, ako to nakoniec dopadne. No ľudia by sa takejto možnosti nemali vzdať, či už s otázkami súhlasia, alebo nie,” povedal pre TASR.

Referenda o ochrane rodiny sa môže dnes zúčastniť celkovo 16.886 Vrakunčanov v deviatich okrskoch do 22.00 h. Miestny úrad vydal 97 hlasovacích preukazov.

 

16:08 V Slanci hlasujú v Infocentre, priebeh je pokojný

V pokojnej atmosfére prebieha referendum od rána v obci Slanec v okrese Košice okolie. V obci je zapísaných zhruba 1100 oprávnených voličov, hlasuje sa v priestoroch miestneho Infocentra a múzea.

Na snímke volič vhadzuje hlasovací lístok v Referende

“Priebeh je veľmi pokojný, bez problémov, čakáme do uzavretia o 22.00 h. Ľudia priebežne chodia hlasovať – pomenej, ale chodia,” uviedla pre TASR predsedníčka okrskovej komisie pre referendum Anna Timková. Medzi účastníkmi referenda sú rôzne vekové kategórie, často chodia hlasovať spolu manželské páry. Záujem je aj o prenosnú urnu na hlasovanie pre imobilných voličov, tak ako aj pri voľbách.

Svoj hlas prišla odovzdať aj 19-ročná Katka, ktorá bola v otázkach rozhodnutá už pri vyhlásení referenda. K jej rozhodnutiu podľa jej slov prispelo aj to, že osobne pozná ľudí vzťahovo orientovaných na osoby rovnakého pohlavia. Výsledok plebiscitu podľa nej však nebude mať záväzný dosah. “Môj osobný názor je, že sa nič nezmení, pretože, aspoň podľa toho, čo viem, poslanci parlamentu budú hlasovať o tom, či to tak bude, alebo nie, čiže je to len taký všeobecný prehľad, čo občania na to,” povedala.

Bezproblémový priebeh referenda je podľa miestnej okrskovej komisie aj v susednej obci Bohdanovce, kde je zapísaných zhruba 820 oprávnených voličov.

 

Reklama

16:09 Predseda NR SR Peter Pellegrini hlasoval v Banskej Bystrici

Právo vyjadriť svoj názor v dnešnom referende využil aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Na referende sa zúčastnil v Banskej Bystrici, kde má trvalý pobyt, v okrskovej miestnosti na Základnej škole Bakossova ulica.

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini vhadzuje hlasovací lístok v Referende

Po príchode do referendovej miestnosti sa zvítal s členmi okrskovej komisie a podal si s nimi ruky. Chvíľu musel počkať, kým dohlasujú občania, ktorí prišli skôr.

Ako na otázku TASR odpovedal, je rád, že referendum je už dnes. Kampaň, ktorá v predchádzajúcich dňoch vrcholila, mu pripadala “nie vždy vkusná a konfrontačná”. Ako hlasoval, médiám neprezradil.

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini sa vyjadruje k médiám po hlasovaní v Referende

“Tak, ako sa zúčastňujem každých volieb, využívam aj možnosť zúčastniť sa na referende ako najvyššej formy demokracie. Dnes som vyjadril svoj názor. Na druhej strane som aj rád, že to referendum je už dnes a že sa končí kampaň, ktorá podľa môjho názoru niekedy bola príliš konfrontačná a niekedy už začínala polarizovať extrémne spoločnosť a nemyslím, že vždy bola aj vkusná a vhodná,” reagoval na otázku TASR, ako vníma názory občanov, ktorí referendum spochybňujú a tvrdia, že sú to vyhodené peniaze.

Ako pokračoval, dúfa, že týmto referendom, keď občania vyjadria svoj názor, sa “opäť vrátime k vážnym problémom, ktoré Slovensko potrebuje riešiť, ako nezamestnanosť, hospodársky rast a konsolidovanie verejných financií”.

 

16:02 Svoj postoj k nemu vyjadrili aj vranovskí seniori

O dôležitosti rodiny, v ktorej sa cítia jej členovia šťastní a bezpečne, sa dnes živo diskutovalo v jedálni vranovského zariadenia pre seniorov. Zhromaždili sa v nej počas hlasovania v referende tamojší dôchodcovia.

“Od malička som bola vedená ku kresťanským hodnotám, aj svoje deti som tak učila,” uviedla pre TASR 82-ročná Jolana Adamová. Slovenská spoločnosť si podľa jej slov nevyžaduje zmeny po vzore niektorých európskych štátov. “Myslím si, že niektoré otázky do referenda vôbec nepatria,” hodnotí dôchodkyňa.

“Som za to, aby zostal súčasný poriadok platný aj naďalej. Tá tradičná rodina je veľká hodnota. Pochádzam zo siedmich detí, ktoré žili neskôr v dospelosti so svojimi partnermi dlhé roky. Ja som žil s manželkou 34, môj brat až úctyhodných 63 rokov. Šťastie, zdravie v rodine je na nezaplatenie,” vysvetľuje dôchodca Milan Topľanský.

Za vranovskými seniormi dnes vyslali na požiadanie z príslušného okrsku prenosnú hlasovaciu urnu. Svoje hlasovacie právo si uplatnilo v priestoroch jedálne, ale aj na izbách spomínaného zariadenia viac ako 40 seniorov.

 

15:53 Na rómskom sídlisku v Rimavskej Sobote je účasť minimálna

Na rómskom sídlisku Dúžavská cesta je účasť voličov úplne minimálna a okrsková komisia nemá veľa práce. Sídlisko tvorí jeden volebný okrsok č. 19, počet oprávnených voličov je 594.

Na snímke hlasovací lístok vo volebnej miestnosti počas hlasovania v Referende

Dôvodom nezáujmu o referendum môže byť podľa vyjadrenia predsedu okrskovej komisie Jozefa Horvátha slabá informovanosť. „Tunajším ľuďom nebolo dostatočne vysvetlené, o čo ide. Mnohí ani nechápu, čo to referendum vlastne znamená,“ uviedol. Pripustil však, že neskôr v podvečerných a večerných hodinách sa účasť môže zvýšiť.

Podľa členov komisie je však dnešok výnimkou, počas rôznych volieb býva záujem miestnych obyvateľov o hlasovanie zvyčajne vysoký.

 

15:47 Na Spiši ľudia hlasujú priebežne, žiadne problémy tu nezaznamenali

Priebeh referenda o rodine je v mestách a obciach na Spiši zatiaľ bezproblémový. „Všetko je v najlepšom poriadku, žiadne problémy hlásené neboli, komisia už bola aj v teréne v jednotlivých obciach levočského okresu, teraz pokračuje aj v popradskom okrese. Podľa našich informácií je zatiaľ tá účasť dosť nízka, optimisticky to nevyzerá, ale je možné, že sa to večer ešte zmení,“ priblížil situáciu v okresoch Poprad a Levoča člen Obvodnej referendovej komisie v Poprade Ladislav Maličký.

Na snímke voliči počas hlasovania v Referende

Veľmi pokojný je zatiaľ priebeh aj v okrese Kežmarok, kde taktiež neboli hlásené žiadne problémy. „Komisia už prešla asi tri štvrtiny celého okresu, do večera by mali prejsť celý, veríme, že to bude takto pokojné až do konca, nie ako pri komunálnych voľbách, keď to bolo veľmi hektické,“ uviedla pre TASR Gabriela Petrušková z Okresného úradu v Kežmarku. V tomto okrese pod Tatrami môže dohromady svoj hlas v referende odovzdať približne 52.000 ľudí v 62 okrskoch.

„U nás je tiež všetko v poriadku, je to veľmi pokojné, žiadne sťažnosti sme zatiaľ nezaznamenali. Dosť veľkú účasť na referende sme mali zatiaľ hlásenú z obce Nová Ľubovňa, v tých dedinkách vo všeobecnosti je zatiaľ väčší záujem ísť hlasov ako napríklad v samotnom meste Stará Ľubovňa,“ priblížil Mikuláš Mayer, zodpovedný za organizačno-technický priebeh referenda v okrese Stará Ľubovňa.

V okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica je občanom k dispozícii celkom 82 okrskov, kde môžu odovzdať svoj hlas v referende o rodine. „Všetko je v poriadku, nemali sme nič zaujímavé hlásené, priebeh referenda je normálny. Ľudia chodia priebežne hlasovať, nejaké návaly sme nezaznamenali,“ dodala Andrea Hlucháňová z Obvodnej referendovej komisie v Spišskej Novej Vsi.

 

15:44 V Novej Bani prilákalo referendum rodiny s deťmi aj starších

Reklama

Svoj názor v referende dnes v Novej Bani prišli vyjadriť rodiny s deťmi, no aj staršia generácia obyvateľov. “Raz je ľudí viac, raz menej. V porovnaní s voľbami však chodí menej ľudí,” hovorí Jana Šeclová z tretieho novobanského okrsku, kde je zapísaných 1536 oprávnených voličov.

Na snímke rodina počas hlasovania v Referende

Ako ďalej uviedla, už tradične sa viac ľudí zastavilo v ranných hodinách, keď išli z kostola či nákupov. V treťom okrsku, ktorý má miestnosť pre hlasovanie situovaný v Kine Vatra, evidujú aj ľudí s hlasovacími preukazmi. Záujem je aj o prenosnú urnu. Podľa Šeclovej ide v tomto prípade o tradičných žiadateľov, väčšinou starších, ktorí sa pravidelne zúčastňujú všetkých volieb.

Svoj názor dnes prišla vyjadriť aj 77-ročná Viola z Novej Bane. “Ja si považujem každé voľby za dôležité. Keď sa to už robí a platí sa toľko výdavkov, tak má každý ísť, či zvolí tak alebo inak. Každému sa patrí, aby išiel,” podotkla krátko po tom, čo vyšla z hlasovacej miestnosti.

Možnosť vyjadriť svoj názor si dnes nenechala ujsť ani 30-ročná Monika z Novej Bane. Účasť v referende považuje nielen za svoje právo, ale aj povinnosť. “Toto referendum je pre mňa dôležité z toho dôvodu, že chcem, aby som ja ako rodič mala výsostné právo hovoriť do výchovy svojich detí v oblasti morálky a sexuálneho správania,” podotkla matka štyroch detí.

Ako ďalej uviedla, nepredpokladá, že bude mať referendum vysokú účasť, no aj napriek tomu hovorí, že má zmysel. “Aj pre mňa to bude zaujímavá skúsenosť spoznať, ako ľudia na Slovensku zmýšľajú. Koľkí sa zaujímajú o veci verejné,” dodala.

 

15:35 Na Šariši a severovýchode Slovenska je plebiscit pokojný

V okresoch Prešov, Bardejov, Stropkov a Svidník prebieha hlasovanie v referende o rodine pokojne. Predstavitelia obvodných komisií sa zhodli na tom, že účasť je zatiaľ pomerne nízka.

Na snímke voliči prišli hlasovať v Referende

V okrese Prešov sa podľa zapisovateľa obvodnej komisie Eugena Longauera hlasuje v 195 okrskoch, no problémy nehlási nikto.

Podľa Zuzany Štefanovičovej, ktorá je poverená zastupovaním vedúcej odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Stropkove, je v celom okrese situácia pokojná. Ľudia priebežne navštevujú 47 miestností na hlasovanie, no problémy sa zatiaľ neobjavili.

Podobne je to aj v okrese Svidník, kde sa členovia obvodnej volebnej komisie popoludní vybrali do terénu skontrolovať situáciu, no problémy hlásené nemajú.

„V okrese Bardejov, kde máme 116 okrskov, je tiež situácia zatiaľ veľmi pokojná a nič mimoriadne sa nedeje,“ uviedla vedúca odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Bardejove Galina Lacová Ščerbáková.

 

15:18 Atmosféru v Kláštore pod Znievom oživili fašiangy i zabíjačka

Referendovú atmosféru v turčianskej obci Kláštor pod Znievom dnes oživila obecná zabíjačka pred hasičskou zbrojnicou a sprievod fašiangových masiek. Veliteľ miestnych hasičov, otec štyroch detí Maroš Halahija, si napriek tomu našiel čas a do referendovej miestnosti prišiel s 10-ročným synom Jakubom.

„Prišli by sme určite celá rodina, ale 21-ročný a 18-ročný syn sú v sprievode a manželka s dvojročnou dcérou majú ‘obednú pauzu’. Všetky informácie ohľadom kampane som vnímal. Ale vôbec som sa nejako extra nemusel rozhodovať, či pôjdem a ako budem voliť. Je to otázka mojej cti a mojej viery. Od začiatku som bol presvedčený, že voliť pôjdem a chcem,“ povedal otec šesťčlennej rodiny.

Podotkol, že referendum by nemalo spoločnosť rozdeľovať, ale naopak stmeliť. „Je to otázka postavená na kvalite rodiny. Priamo na tom, že rodina je základným článkom spoločnosti. Myslím si, že po fašiangovom sprievode a zabíjačke sa bude určite hovoriť o referende a možno aj o tom, ako sa skončilo,“ dodal Halahija, ktorý si vo fašiangovom sprievode zručne počínal ako kočiš a ako veliteľ hasičov si musel poradiť aj so Znievskym potokom v časti obce Železničná stanica.

 

15:15 V bratislavskej Rači prišli hlasovať aj svadobčania z Vranova

Referendum o ochrane rodiny prebieha v bratislavskej mestskej časti Rača pokojne. Do okrsku v Miestnom úrade (MÚ) v Rači prišli hlasovať aj svadobčania z Vranova nad Topľou.

“Priebeh hlasovania je zatiaľ bez väčších problémov. Zaregistrovali sme len jednu sťažnosť, ktorá sa týkala toho, že máme zle označené hlasovacie miestnosti. Ľudia si totiž nečítajú oznámenie o čase a mieste konania referenda a idú hlasovať do miestnosti, ktorá je zrušená,” povedala pre TASR Jarmila Ďuríková z Oddelenia vnútornej správy MÚ Bratislava-Rača. O tom, že sa v Rači oproti komunálnym voľbám zmenili jednotlivé okrsky z pôvodných 18 na desať, informoval podľa jej slov úrad občanov vopred.

Okrsková komisia na miestnom úrade pre TASR uviedla, že sa na hlasovaní zúčastňujú prevažne starší a mladí ľudia. Približne 12 ľudí prišlo na referendum s hlasovacím preukazom. “Išlo napríklad o občana Trstenej, Sobraniec, Nových Zámkov či Kláštora pod Znievom,” povedala pre TASR jedna z členiek komisie.

V Rači sa môže dnešného referenda do 22.00 h zúčastniť celkovo 18 001 občanov v desiatich okrskoch. Hlasuje sa napríklad aj na Základnej škole (ZŠ) Jána Amosa Komenského a ZŠ Tbiliská, kde sa doobeda konal aj zápis detí do prvých ročníkov. MÚ Rača vydal 177 hlasovacích preukazov.

 

15:00 Klientky krízového strediska sú ešte primladé na hlasovanie

Reklama

Témy dnešného referenda o ochrane detí a rodiny rezonovali v krízovom stredisku Spišskej katolíckej charity v Liptovskom Mikuláši pre týrané a zneužívané dievčatá a mladé ženy aj napriek tomu, že ani jedna z terajších klientok sa ho nemohla zúčastniť pre nízky vek.

„Veľmi sa nad takýmito dôležitými témami zamýšľame a každý deň sa modlíme za rodiny týchto detí. Na nich jasne vidieť, že rozvrátené rodiny sú zdrojom veľkých problémov. V skutočne ucelenej a súdržnej rodine nechýba to najpodstatnejšie, láska,“ uviedla pre TASR vedúca krízového strediska sestra Júlia.

Možnosť účasti na referende rada využila v poobedňajších hodinách po splnení svojich bežných pracovných povinností ako slobodné prejavenie osobného názoru. „Sloboda je úžasný dar a každý by ju mal využiť na účasť v prepotrebnej diskusii o takýchto závažných témach, ktoré sa týkajú nás všetkých,“ skonštatovala.

„Treba neustále zdôrazňovať, že skutočná úplná rodina je základom celej spoločnosti. Pochádzam z Oravy, z početnej rodiny 12 detí. Vyrastali sme v skromných pomeroch, v chudobe, ale aj tak mali sme všetko, lebo sme mali obetavých rodičov, ktorí nás zahŕňali ľudskosťou a láskou,“ dodala sestra Júlia.

 

13:43 Z fašiangového sprievodu smerovali mladí do referendovej miestnosti

Svoj názor v referende dnes v obci Horné Hámre v Žarnovickom okrese prišli vyjadriť aj mladí, ktorí od rána chodili po dedine vo fašiangovom sprievode. Počas prestávky, po ktorej sa vybrali aj do dolnej časti obce, sa stihlo niekoľko z nich zúčastniť i ľudového hlasovania.

Na snímke svoj názor v referende v obci Horné Hámre prišli vyjadriť aj mladí, ktorí od rána chodili po dedine vo fašiangovom sprievode

Jedným z nich je 24-ročný Tomáš, ktorý účasť v referende berie ako povinnosť. “Od svojich 18 rokov som bol na každých voľbách. Keby všetci tí, čo hovoria, ako to idú sabotovať, prišli a dali nie, tak by to malo ten istý efekt, len by som to ja viac bral od nich, lebo je to také rozumnejšie ako sedieť doma a nevyjadriť sa,” podotkol s tým, že kampaň pred referendom už miestami pociťoval ako nátlakovú.

Obec Horné Hámre je podľa jeho slov jedna z mála, kde sa ešte tradícia fašiangového sprievodu udržiava. “Ideme v krojoch z domu do domu a na druhý deň ešte po vrchoch,” vysvetlil s tým, že v každom dome zaspievajú a zahrajú. Domáci ich vítajú štedrým pohostením, kde nechýba pálenka, koláče či chlebíčky.

V sprievode, ktorý tvoria približne 15 mladí ľudia, nechýbajú krojovaní mládenci, ktorí tancujú tradičný paličkový tanec a potom vyzvú do tanca aj domácich, či dievčatá v krojoch, ktoré spievajú.

 

14:32 Účasť vo Sverepci bude podstatne vyššia ako v komunálnych voľbách

V obci Sverepec v Považskobystrickom okrese bola účasť v referende už na poludnie takmer dvojnásobne vyššia ako počas celých novembrových volieb do orgánov samospráv. TASR informovala členka tamojšej okrskovej komisie Mária Kulišíková.

„Účasť je dobrá, hlasovanie je pokojné, len do poludnia prišlo k urnám okolo 25 percent oprávnených voličov. Mnohí z nich prišli hneď ráno rovno z kostola,“ skonštatovala Kulišíková s tým, že vo Sverepci majú v zoznamoch zapísaných takmer 980 oprávnených voličov.

Podľa starostu Sverepca Maroša Ondráša sa dala vyššia účasť v referende očakávať. V komunálnych voľbách bol totiž jediný kandidát na starostu a kandidátov na poslancov obecného zastupiteľstva bolo deväť, teda rovnaký počet ako poslaneckých kresiel v zastupiteľstve. Volebná účasť v novembrových komunálnych voľbách bola 15,22 percenta a bola najnižšia na Slovensku.

O väčšom záujme o referendum, ako o komunálne voľby, svedčí aj skutočnosť, že už dopoludnia bola komisia s prenosnou urnou v šiestich rodinách, podvečer v prípade záujmu obyvateľov obce absolvujú aj druhý výjazd do domácností záujemcov o účasť v referende. „Do referendovej miestnosti chodia obyvatelia všetkých vekových kategórií, s prenosnou urnou sme boli u ľudí, ktorým zdravotné dôvody nedovoľujú prísť hlasovať osobne. S urnou sme boli aj u najstaršej obyvateľky obce, 91-ročnej Ireny Púčkovej,“ doplnil starosta.

 

14:28 V Badíne prišli hlasovať aj bohoslovci z kňazského seminára

V obci Badín v okrese Banská Bystrica môže svoj názor v dnešnom referende vyjadriť 1574 voličov zapísaných v zozname. Spomedzi nich už ráno prišli niekoľkí bohoslovci a aj s voličskými preukazmi z Kňazského seminára svätého Františka Xaverského, ktorý sídli v Badíne. Vychováva kňazov pre banskobystrickú diecézu a niektoré rehoľné spoločenstvá.

Na snímke volič hlasuje v Referende

“Pri vlaňajších komunálnych voľbách sme mali účasť okolo 70 percent. Naši občania sú disciplinovaní, využívajú svoje právo vyjadriť názor a plnia si svoju občiansku povinnosť,” uviedol pre TASR starosta Badína Pavol Hric. Obec mala ku koncu januára tohto roka 1925 obyvateľov.

Hric v dedine nezaznamenal pred referendom žiadne problémy s kampaňou. “Plagáty alebo bilbordy v obci neboli. Akurát na katolíckej fare bol vystavený jeden pútač. Zaregistroval som roznášanie letákov do schránok. Iná propagácia referenda u nás nebola,” dodal Hric.

Na snímke starosta obce Badín Pavol Hric

“Referendum má zmysel, aby to bolo správne medzi mužom a ženou, preto sme prišli hlasovať. Ide hlavne o deti, aby sa vychovávali v usporiadaných rodinách,” reagovali tri staršie Badínčanky, ktoré prišli do jedinej okrskovej miestnosti v dedine.

“Referendum pre mňa má určite zmysel, aj keď som možno často počúval, že je to iba o cirkvi a podobne. Aj ľuďom som povedal, mne poslednému ide o to, mne deti nezoberie žiadna sociálka, ani nič. Keď budem trpieť, budem trpieť ja pre svoju vieru, pre svoje presvedčenie, hodnoty, ktoré chcem vyznávať, ale ide o ostatných ľudí a rodiny, ktoré s tým budú konfrontované. Priložil som ruku k dielu a vyjadril som názor, čo je právo občana v demokratickom štáte,” povedal pre TASR rímskokatolícky kňaz, ktorý pôsobí v Kremnici, rodák z Badína, Martin Kňažek.

 

14:27 V okresných mestách Senec a Pezinok nemajú s referendom problémy

Reklama

Celkový počet zapísaných voličov v okresnom meste Senec je 14.404, vydali im 76 hlasovacích preukazov, zo zoznamov vyškrtli 13 nesvojprávnych osôb.

Na snímke volička hlasuje v Referende

Voľby dosiaľ prebiehajú bez problémov. V Senci otvorili 11 hlasovacích miestností, čo je o štyri menej ako pri vlaňajších komunálnych voľbách. V priestoroch, kde bolo viac okrskov, zlúčili miestnosti na hlasovanie. Sú situované v základných a stredných školách, v školskom klube a v škôlkach, všetky sa nachádzajú na prízemí. Počet členov okrskových komisií je 55 z toho 15 sú nezávislí, ktorých musel delegovať primátor mesta. Zastúpenie členov v okrskových komisiách majú len strany Smer-SD, KDH, OĽaNO, Most-Híd, petičný výbor Aliancie za rodinu a nezávislí členovia delegovaní primátorom, informovala Jana Maczeáková z MsÚ v Senci.

Aj v okresnom meste Pezinok má referendové hlasovanie pokojný a bezproblémový priebeh. Vo volebných zoznamoch je zapísaných takmer 20.000 voličov, približne sto občanov požiadalo o hlasovací preukaz. Pezinčania môžu tradične hlasovať v 18 známych, štandardných okrskoch. Ako pre TASR priblížil primátor mesta Oliver Solga, „referendové hlasovanie o rodine nemá v Pezinku doteraz ani ten najmenší konfrontačný tón. Občania však o plebiscit dosiaľ neprejavili dáky vyšší záujem. Volebná účasť je zatiaľ hlboko pod hranicou ostatných minuloročných komunálnych volieb,“ odhadol Solga.

 

14:25 V Detvianskej Hute vidieť ľudí viac, okrem referenda sú tam aj preteky psích záprahov

V podpolianskej obci Detvianska Huta doterajšia účasť na referende približne kopíruje záujem, ktorí občania prejavujú pri prezidentských či parlamentných voľbách. V religióznej obci chodia ľudia odovzdať svoj hlas v referende o rodine do troch okrskov priebežne, pričom do miestností neprichádzajú len starší obyvatelia, ale veľkú časť tvoria aj mladí ľudia.

Na snímke volička hlasuje v Referende

“Dnes je pekné počasie, aj keď je trochu mrazivo. Navyše, v dedine sa dnes konajú preteky psích záprahov, čo môže ľudí primäť vybehnúť von,” povedal na margo možnej účasti predseda okrskovej komisie č. 1 Ondrej Šustek.

Podľa jednej z členiek komisie, na Detvianskej Hute bola pri rôznych hlasovaniach vždy vysoká účasť. “Najviac ľudí však chodí u nás na komunálne voľby, vlani ich prišlo skoro 70 percent,” pripomenula.

Ľudia priebežne chodia aj do ďalšieho z troch hutianskych okrskov, ktorý je už tradične zriadený na autobusovej zastávke v časti Žabica. Aj tam je účasť na pomer starších ľudí a mladých skoro vyrovnaná. Keďže na rozľahlom území sú roztrúsené desiatky malých usadlostí, niektorí, najmä starší ľudia, požiadali aj o prenosnú urnu. Zo 111 tam zapísaných voličov chce túto možnosť využiť osem rodín.

 

14:02 Prvé priebežné výsledky by mohli byť známe po 22.30 h

Prvé priebežné neoficiálne výsledky referenda o ochrane rodiny by sa na stránke volbysr.sk mohli objaviť medzi 22.30 až 23.00 h. Uviedla to predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

Na snímke hlasovací lístok počas hlasovania v Referende

“Spracovanie bude aktualizované každých desať minút a vlastne kto bude mať záujem si môže skontrolovať výsledky hlasovania v ich obci alebo volebnom obvode,” informovala šéfka štatistikov. V priebežných výsledkoch sa bude zverejňovať účasť na referende, celkový počet voličov, celkový počet vydaných hlasovacích lístkov, platných hlasov a taktiež odpovede na referendové otázky. “Každá otázka sa spracováva samostatne,” doplnila Benkovičová.

Konečné neoficiálne výsledky by mohli byť známe po polnoci okolo pol druhej ráno. Všetko však bude podľa Benkovičovej závisieť od toho, ako budú pracovať jednotlivé komisie či aká bude kvalita zápisníc. “Asi ani nie je také dôležité, aby to bolo čo najrýchlejšie, to, čo je kľúčové, je, aby to bolo korektné, presné, transparentné, proste aby nevznikli žiadne pochybnosti o výsledkoch spracovania,” vysvetlila.

Celkovo bude na spracovaní výsledkov referenda pracovať približne 660 osôb vrátane servisu a logistiky. K dispozícii budú mať 390 počítačov a 180 tlačiarní a ich rukami prejde približne 350.000 tlačív. Novinkou budú prezentácie priebežných výsledkov vo forme grafov a kartogramov.

Definitívne výsledky budú známe po schválení Ústrednou komisiou pre referendum v nedeľu 8. februára, pravdepodobne okolo 10.00 h.

 

13:51 Popri referende mali v obci aj fašiangový sprievod a zabíjačku

Referendum o rodine dnes v Hradišti v okrese Partizánske od dopoludnia dopĺňal aj fašiangový sprievod obcou a zabíjačka. “Zabíjačka je už naplánovaná polroka, je teda len náhodou, že na ten istý deň vyhlásili aj referendum,” povedal pre TASR starosta obce Miloš Baránik.

Podujatia, ktoré pripravili dobrovoľníci z miestnej organizácie, sa podľa starostových slov zúčastnilo viac ako 300 ľudí. “Fašiangový sprievod cez obec sprevádzali hudobníci, jeho účastníci zavítali aj do domovov. Momentálne sú zabíjačkové pochúťky zjedené a ľudia sa pomaly rozchádzajú,” priblížil.

Kým dejiskom zabíjačky bolo priestranstvo pred kultúrnym domom, hlasovanie v referende prebieha v jeho zasadacej miestnosti. Ako ozrejmila predsedníčka tamojšej okrskovej komisie Andrea Blažeková, obyvatelia chodia hlasovať počas celého dňa. “Prichádzajú celé rodiny, teraz by mala byť ešte omša, tak predpokladáme, že prídu pred ňou alebo až po nej,” doplnila.

Svoj hlas môže v tomto plebiscite odovzdať celkom 834 Hradišťanov.

 

13:51 V obciach s veľkými rómskymi komunitami je účasť nízka

V Nitrianskom kraji zatiaľ referendum prebieha pokojne a bez problémov. Vo všetkých oslovených okrskoch boli hlasovacie miestnosti otvorené včas a členovia komisií, ani organizačné štáby na mestských a obecných úradoch nemuseli riešiť žiadne incidenty.

Reklama
Na snímke volič hlasuje v Referende

„Hlasovanie je pokojné a bezproblémové,“ uviedla Elena Kušteková z Mestského úradu v Leviciach. Rovnako zhodnotil priebeh referenda aj Marek Horvát, ktorý má na starosti jeho organizáciu na Mestskom úrade v Zlatých Moravciach. „Nemali sme doteraz hlásené žiadne incidenty. Podľa informácií z okrskových referendových komisií je účasť zatiaľ pomerne nízka,“ skonštatoval. Veľký záujem o referendum nejavia ani voliči v Topoľčanoch. „Účasť zatiaľ nie je veľmi veľká, ale ľudia postupne chodia a priebeh je pokojný, takže sme nemuseli riešiť žiadne podnety,“ informoval Milan Lisý z Mestského úradu v Topoľčanoch.

Záujem o dnešné referendum nehlásia ani z menších obcí kraja. V Šalove v okrese Levice je podľa pracovníčky poverenej zabezpečením referenda Alžbety Čerbovej účasť nízka. Nevylepšila ju ani početná rómska komunita, ktorá v obci žije. „Oni veľký záujem o referendá a voľby nemajú. S výnimkou komunálnych volieb, na tých sa zúčastňujú. Ale dnes tu máme nízku účasť,“ povedala.

O veľmi slabej účasti hovorí aj predsedníčka okrskovej referendovej komisie v Šarovciach v okrese Levice Miroslava Bakulová. Aj tu je medzi oprávnenými voličmi veľké percento Rómov, ktorí k voľbám zvyknú chodiť. Dnešné referendum ich však podľa Bakulovej nezaujalo. V Seliciach v Šalianskom okrese prebieha referendum pokojne a bez problémov. Účasť je však i v tejto obci nízka. Aj tu tvorí viac ako polovicu obyvateľov rómska komunita. Podľa slov členky okrskovej referendovej komisie Márie Fülöpovej však dnes k volebným urnám nechodia. „Zdá sa, že nemajú záujem. Referendum je pokojné, ale tá účasť zatiaľ naozaj nie je vysoká,“ skonštatovala.

 

13:45 Záujem odsúdených o hlasovanie bol v Rimavskej Sobote minimálny

Záujem o hlasovanie v referende bol medzi odsúdenými z Otvoreného oddelenia v rimavskosobotskej mestskej časti Sabová iba nepatrný. TASR to potvrdil Gejza Ferenc, podpredseda okrskovej komisie číslo 7 v Základnej škole P. K. Hostinského na Družstevnej ulici. Otvorené oddelenie patrí pod Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Želiezovciach. Má kapacitu 69 odsúdených, ktorí sú zaradení do minimálneho stupňa stráženia.

“Väzenské oddelenie navštívili dvaja členovia komisie s prenosnou urnou. Účasť na hlasovaní však bola len minimálna. Žiadne problémy sa nevyskytli, riaditeľ zariadenia zabezpečil podmienky tak, že všetko prebehlo úplne hladko a v zmysle zákona,” uviedol Ferenc.

Podľa slov predsedu tejto okrskovej komisie Ľudovíta Csanka je záujem o referendum malý nielen vo väznici, ale aj v celom ich okrsku. “Hlasovanie v našom okrsku zatiaľ prebieha pokojne a bez najmenších problémov, ale účasť je veľmi malá,” povedal.

 

13:18 V Košickom kraji hlásia obvodné komisie pokojný priebeh

Referendum v košickom regióne prebieha od rána pokojne a bez problémov, volebné miestnosti boli otvorené načas o 7.00 h. Komisie za obvody Košice a Košice okolie nemuseli dosiaľ riešiť žiadne podnety. Podobná situácia je aj v obvodoch Trebišov a Rožňava.

Na snímke volebná miestnosť v Košiciach (Foto: HSP - Erik Jurko)

“V Košiciach sme už skontrolovali, predpokladám, že možno už polovičku okrskov. Zatiaľ všetko prebieha v pokoji, podnety neboli,” uviedol pre TASR predseda Obvodnej komisie pre referendum v Košiciach Viliam Beňo.

Ani v obvode Košice okolie nemuseli riešiť žiadnu sťažnosť. “Nemáme zatiaľ žiadne informácie, že by dochádzalo k nejakým problémom,” potvrdila predsedníčka obvodnej komisie Anna Draxlerová. Komisia podľa nej v jednom prípade na otázku len potvrdila právo zúčastniť sa na referende u občana SR s trvalým pobytom na Slovensku a s maďarskou národnosťou.

Bezproblémový je priebeh referenda aj v obvode Trebišov. “Referendum u nás prebieha pokojne, zatiaľ nemáme žiadny podnet,” uviedol predseda tamojšej obvodnej komisie Juraj Pida.

Podľa informácie z obvodnej komisie Rožňava ani tu nemuseli riešiť podnety, voľby prebiehajú v poriadku. Aj tu robia členovia kontrolné výjazdy do okrskových komisií.

 

13:13 Ján Figeľ hlasoval spolu so svojou ženou, verí v značnú účasť

Podpredseda Národnej rady SR a predseda Kresťanskodemokratického hnutia Ján Figeľ sa dnes na obed zúčastnil spolu s manželkou referenda na Základnej škole Za kasárňou 2 v Bratislave. Otázky na dnešnom referende sa podľa neho týkajú každého. Dúfa preto, že účasť ľudí bude významná a bude odpoveďou na dôležitosť rodiny.

Na snímke vpravo predseda KDH Ján Figeľ s manželkou Máriou vhadzujú hlasovací lístok do urny v Referende

On sám sa referenda zúčastnil, pretože sa týka dôležitej témy. “Rodina je nielen základom spoločnosti, ale aj prvou civilizačnou inštitúciou. To, ako je definované a chápané nielen manželstvo, ale aj oprávnenia na osvojenia si adopcie a zodpovednosti pri výchove detí, je veľmi dôležité pre súčasnosť aj budúcnosť Slovenska,” skonštatoval pre TASR Figeľ.

Myslí si, že otázky sú nastavené tak, aby definovali názor. “Dúfam ale, že odpovede na ne budú dôležitým odkazom pre politické reprezentácie,” podotkol.

Či referendum o ochrane rodiny prekvapí svojou účasťou, nevie povedať. “Netrúfam si hovoriť čísla, pretože Slovensko je veľmi rozmanité. Účasť bude zrejme slabšia v mestách, ale vyššia na vidieku. Možno nižšia na západe, ale vyššia na východe,” dodal.

 

13:02 S otázkami sa ľudia môžu obrátiť na infolinku

S otázkami, ktoré sa týkajú dnešného referenda o ochrane rodiny, sa môžu občania obrátiť na informačnú linku, ktorú zriadilo Ministerstvo vnútra (MV) SR. Podľa riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy MV SR Evy Chmelovej sa ľudia najčastejšie pýtajú na umiestnenie hlasovacích miestností či na hlasovacie preukazy.

“Občania sa obracajú s tým, že chcú od nás poradiť, kde sa nachádza ich miestnosť na hlasovanie,” priblížila Chmelová. Niektorí sa pýtajú aj na to, čo v prípade, ak si nestihli na pošte prevziať hlasovací preukaz. “Telefonujú nám, či sa to dá nejakým spôsobom zmeniť alebo zrušiť, ale, bohužiaľ, už nie, pretože v obci svojho trvalého pobytu sú zo zoznamu vyškrtnutý a keďže hlasovací preukaz v ruke nemajú, nemajú možnosť hlasovať,” vysvetlila.

Reklama

Linka je aktívna dnes do 22.00 h na telefónnych číslach 02/4859 2313 a 02/4859 2705. “Informačná linka je určená výlučne pre voličov a nebudú na nej poskytované informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam,” spresnila riaditeľka. Zamestnanci ministerstva budú prostredníctvom nej poskytovať informácie týkajúce sa práv a povinností občanov oprávnených hlasovať či organizačného zabezpečenia referenda.

 

12:54 Tuzemskí návštevníci Jasnej uprednostnili lyžovačku

Hoci slnkom zaliate zasnežené svahy najväčšieho slovenského lyžiarskeho strediska Jasná boli dnes od rána zaplnené nielen zahraničnými, ale i tuzemskými turistami, referendová miestnosť v horskom hoteli iba pár desiatok metrov od najbližšej zjazdovky zívala väčšinu času prázdnotou.

Možnosť vyjadriť svoj názor na položené tri otázky v referende o ochrane detí a rodiny využilo dopoludnia popri niekoľkých tamojších obyvateľoch iba zopár návštevníkov Demänovskej Doliny s hlasovacími preukazmi. Členovia miestnej referendovej komisie očakávajú podľa skúseností z volieb značný nárast záujmu v podvečerných hodinách.

„Neprišiel som do Jasnej na referendum, ale za výbornými lyžiarskymi podmienkami. Škoda, necítim potrebu zúčastniť sa tohto referenda, lebo nevidím žiadny praktický dosah tejto iniciatívy,“ skonštatoval otec mladej rodiny zo západného Slovenska. „Hlasovací preukaz som si vybavil, mám ho so sebou a určite ho využijem,“ dodal v opačnom duchu starší pán z Kysúc.

 

12:51 Frešo: Je potrebné začať serióznu diskusiu o registrovaných partnerstvách

Predseda SDKÚ-DS a Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa zúčastnil v Bratislave dnešného referenda o rodine.

Na snímke predseda strany SDKÚ-DS Pavol Frešo vhadzuje hlasovací lístok v Referende

Pre TASR uviedol, že toto je dôležité referendum so zaujímavou témou pre spoločnosť, v ktorej nie sú jednotné názory. Preto treba začať serióznu diskusiu aj o registrovaných partnerstvách, aby sa Slovensko pohlo dopredu podľa príkladu niektorých krajín.

“Ukázalo sa, že sú rozdielne názory v spoločnosti, že je potreba posunúť diskusiu tam, kde je dnes Rakúsko, Nemecko a Česko. Som presvedčený, že treba naštartovať serióznu diskusiu o tom, aby sme u nás zaviedli registrované partnerstvá pre všetkých, aj pre osoby rovnakého pohlavia. Preto, aby deti vyrastajúce v neúplných rodinách alebo iných zväzkoch mali istú právnu ochranu. Tí, ktorí majú privilégium, že žijú v manželstve s deťmi, musia vytvoriť rovnaké podmienky pre tých, ktorí sa narodili mimo manželstva,” zdôvodnil Frešo.

 

12:41 Homosexuáli v Nitre o účasť na referende nemajú záujem

Väčšina nitrianskych homosexuálov sa na referende nezúčastní, tvrdí homosexuál Ľuboš z Nitry. Dôvodom je podľa jeho slov skutočnosť, že nechcú svojou účasťou na hlasovaní prispieť k úspechu referenda, ktoré podľa jeho názoru porušuje ľudské práva.

„Je jasné, že na referende sa zúčastňujú najmä ľudia, ktorí sú jednoznačne za klasický model rodiny. Pôvodne sme aj s partnerom zvažovali, že sa nebudeme skrývať, na referende sa zúčastníme a vyjadríme svoj postoj. No po debatách s ostatnými rovnako orientovanými priateľmi sme zmenili názor,“ potvrdil Ľuboš.

Je presvedčený, že referendové otázky nie sú správne formulované a nabádajú na jednoznačnú odpoveď. „Nikto z nás nemôže za to, aký sa narodil. S partnerom obidvaja pracujeme, plníme si všetky povinnosti, nemáme problémy so zákonom, nikoho neobmedzujeme, ani nikomu nevnucujeme svoj názor na život. Máme rovnaké povinnosti ako heterosexuáli, no nie práva. Nechceme od zákona nič viac, len to, čo majú ľudia okolo nás úplne prirodzene a nepotrebovali k tomu referendum,“ skonštatoval.

Domnieva sa, že názor verejnosti na homosexuálov do značnej miery deformujú podujatia ako napríklad Dúhový pochod. „To je len špička ľadovca, ktorá nie je obrazom života našej komunity. Som presvedčený, že väčšina z nás žije úplne normálne, nemá potrebu sa zviditeľňovať ani vykrikovať do sveta svoju inakosť,“ dodal Ľuboš.

 

12:34 V bratislavskej Petržalke sa hlasovania domáhajú aj cudzinci

Priebeh referenda v bratislavskej mestskej časti Petržalka je zatiaľ pokojný. “Zásadné problémy sme zatiaľ nezaregistrovali. Najčastejšie riešime to, že sa referenda domáhajú zúčastniť ľudia, ktorí nemôžu, lebo nie sú občanmi Slovenskej republiky,” povedala pre TASR Denisa Paulenová z Oddelenia organizačných vecí Miestneho úradu (MÚ) Bratislava-Petržalka.

Zatiaľ pokojnú atmosféru potvrdzujú aj členovia niektorých referendových komisií na Základnej škole Pankúchova 4 v Petržalke. Referenda sa podľa nich doteraz zúčastnili väčšinou starší ľudia, ale prišli aj mladšie ročníky. Dôchodkyňa Eva Chovancová sa hlasovania zúčastnila, aby vyjadrila podporu rodine. “Rodinu predsa tvorí otec, mama a deti,” povedala pre TASR.

Roman, ktorý patrí medzi mladšiu generáciu, nesúhlasí s tým, aby štát zasahoval do výchovy dieťaťa v oblasti sexuálnych a etických otázok. “Je to proti môjmu presvedčeniu. Rodič má predsa výsostné právo rozhodovať o tom, čo sa bude jeho dieťa učiť a čo nie,” podotkol.

Peter, ktorý hlasoval na Základnej škole Holíčska 50 s referendovými otázkami nesúhlasí. “Neriešia problémy tejto spoločnosti a predovšetkým rodiny. Referenda som sa ale zúčastnil, je to predsa len istý prvok demokratickej spoločnosti a každý sa má právo rozhodnúť,” dodal.

V Petržalke sa hlasuje do 22.00 h v 55 okrskoch. Svoj hlas tu môže odovzdať 97.592 občanov. Podľa Paulenovej MÚ Petržalka vydal 834 hlasovacích preukazov.

 

Reklama

12:28 V Univerzitnej nemocnici Bratislava hlasovalo do prenosnej schránky 37 ľudí

V najväčšej slovenskej nemocnici, Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB), dnes hlasovalo do prenosnej schránky 34 pacientov, dve sestry a jeden lekár. Všetci mali hlasovací preukaz.

Referendum podľa hovorkyne UNB Petry Stano Maťašovskej prebehlo bez komplikácií. “Členov okrskovej komisie sprevádzal v každej z nemocníc UNB poverený pracovník. Pacientov navštevovali na izbách podľa nahláseného záujmu,” priblížila.

 

12:13 V okresoch Rimavská Sobota a Revúca prebieha referendum bez problémov

V okresoch Rimavská Sobota a Revúca prebieha hlasovanie zatiaľ pokojne a obvodná komisia pre referendum neeviduje nijaké sťažnosti. TASR to potvrdil jej predseda Ján Caban.

“Doteraz sme nezaznamenali žiadny problém ani negatívne prejavy,” uviedol predseda. Podľa jeho slov komisii neboli nahlásené žiadne podnety a nedostatky nezistili ani traja členovia komisie, ktorí vykonali kontrolu priamo v okrskoch.

Okresy Rimavská Sobota a Revúca tvoria jeden referendový obvod, spolu sa v nich nachádza 208 okrskov v 149 obciach. V Rimavskosobotskom okrese bolo vytvorených 145 okrskov v 107 obciach a v Revúckom 63 okrskov v rámci 42 obcí.

 

12:08 V Trnave ľudia využili cestu z omše na hlasovanie v referende

Okrsok na cirkevnej Základnej škole Angely Merici v Trnave má pre hlasovanie v referende takmer strategický význam. Je umiestnený medzi viacerými kostolmi v centre mesta a tak prvého voliča v ňom uvítali dnes takmer súbežne s otvorením referendovej miestnosti. Dôvodom bolo, že ľudia využili cestu na omšu zároveň na odovzdanie svojho hlasu v plebiscite.

“Chodia hlasovať naprieč vekovými kategóriami, podľa času, kedy prišli, sme vedeli, či idú z omše od jezuitov či františkánov,” povedal predseda komisie Viktor Križan. V zozname občanov má komisia aj cirkevné osoby, ktoré bývajú vo viacerých objektoch rímskokatolíckej cirkvi v okolí. Križan však neposkytol informáciu, či už boli hlasovať v referende. V okrsku je zapísaných viac ako 2000 oprávnených občanov.

 

12:05 Chynorančania majú o plebiscit záujem, hlasujú v Katolíckom dome

Veľký záujem o referendum o rodine, ale i počas iných volieb, majú podľa miestnej okrskovej komisie obyvatelia obce Chynorany v okrese Partizánske. “Ľudia majú záujem od rána, chodia, z kostola, z obchodu, počas dňa,” povedala pre TASR predsedníčka chynorianskej okrskovej komisie Erika Marková.

Na snímke Katolícky dom, v ktorom sídli hlasovacia miestnosť v Referende

Ako doplnila, komisia teraz odhadnúť nevie, aká bude presne účasť. “Predpokladáme, že v našej obci bude lepšia ako v iných. Tu majú záujem aj starší, aj mladší,” poznamenala.

Podľa Markovej sú ľudia z médií informovaní, ako majú hlasovať, no ak sa niekto opýta, členovia v komisii mu postup vysvetlia. V obci nezaznamenali doteraz žiadne narušenie plebiscitu.

Za dôležité považuje svoje vyjadrenie 83-ročná Terézia z Chynorian, ktorá prišla odovzdať svoj hlas spolu so synom. “U nás neboli žiadne rozbroje,” povedala. Informácie o referende dôchodkyňa nepočúvala v rádiu, ani nepozerala v televízii, podľa jej slov sa už len modlí.

O referende diskutovala doma s rodinou Chynorančanka Eva. “Mám ešte 92-ročnú mamu, ktorá si vyslovene želala, aby prišli s urnou domov. Hoci posledné voľby to už odmietala. Ako stará osoba sa na to díva veľmi rozumne,” doplnila.

Jeden z mladších ľudí, ktorí sa v obci zúčastnili referenda, bol aj Ján. “Vôbec sme doma o referende nediskutovali,” zdôraznil. Sám predpokladá veľkú účasť, aj keď sa Slovákom podľa neho veľmi hlasovať nechce a dúfa, že referendum bude platné.

V Chynoranoch je jeden okrsok, obyvatelia môžu dnes svoj hlas odovzdať v Katolíckom dome v strede obce. Plebiscitu sa môže zúčastniť 2226 obyvateľov, obecný úrad vydal 20 hlasovacích preukazov.

 

12:00 Odsúdení záujem o účasť na referende nemajú

Odsúdení, ktorí si odpykávajú tresty vo väzniciach na území Nitrianskeho kraja, o účasť na referende záujem nemajú. Požiadavka na prenosnú urnu doteraz neprišla z Ústavu na výkon väzby v Nitre, ani zo ženskej väznice Nitra-Chrenová. TASR to potvrdila Ivana Buranská poverená zabezpečením referenda na Mestskom úrade v Nitre.

“Doteraz nás o urnu nikto nepožiadal, iba ráno boli členovia okrskovej komisie na polícii na Kalvárii, kde chcel s voličským preukazom hlasovať jeden zo zadržaných,” uviedla Buranská.

Reklama

Záujem o účasť na referende doteraz neprejavili ani odsúdení vo väznici v Želiezovciach. “Mali k nám prísť členovia okrskovej komisie s prenosnou urnou, ale nikto nepožiadal o hlasovací preukaz. My sme opakovane ešte dva dni pred referendom prechádzali zoznamy oprávnených voličov, ale nikto z nich neprejavil záujem,” povedal vedúci organizačného a právneho oddelenia v Ústave na výkon väzby v Želiezovciach Norbert Botka. Jeho slová potvrdila aj Mariana Dobrovická z Mestského úradu v Želiezovciach. “Nemali sme požiadavku na prenosnú urnu. S vedením väznice sme sa dohodli, že ak by v priebehu dňa počas návštev niekto priniesol hlasovací preukaz pre niektorého z odsúdených, tak nás požiadajú a my, samozrejme, urnu zabezpečíme, ale zatiaľ takáto požiadavka nebola,” uviedla Dobrovická.

 

11:53 Na Luniku IX je o hlasovanie tradične nízky záujem

Veľmi malý záujem sprevádza dnes referendum na najväčšom rómskom sídlisku Lunik IX v Košiciach. Volebná miestnosť bola od rána okrem členov okrskových komisií väčšinou prázdna, za prvé štyri hodiny prišlo odvoliť len zopár záujemcov.

Na snímke volička vhadzuje hlasovací lístok v Referende na rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach

V dvoch okrskoch na Luniku IX je zapísaných celkovo 3830 voličov, hlasuje sa v priestore materskej školy. “Referendum prebieha zatiaľ v poriadku, neboli žiadne podnety, sťažnosti či problémy,” uviedol pre TASR predseda okrskovej komisie č. 1 Peter Palla. Podľa doterajšieho priebehu očakáva účasť približne na úrovni referenda z roku 2010, kedy v tejto mestskej časti Košíc prišlo hlasovať 37 záujemcov.

Členovia komisií sa stretli aj s otázkami, o čo vlastne pri dnešnom hlasovaní ide. “Prišli sem dvaja mladí oprávnení voliči spýtať sa, ohľadom čoho sú tieto voľby, čo sa volí. Tak sme ich usmernili, že ide o referendum, a oni reagovali, že o to nemajú záujem a odišli,” poznamenal Palla.

Na Luniku IX vládne od rána za slnečného počasia pokojná atmosféra. Sídlisko je známe rekordne nízkou účasťou voličov na voľbách, výraznejší záujem tu vzbudzujú len voľby starostu a miestnych poslancov.

 

11:51 Seniorov témy referenda zaujali, možnosť hlasovať preto využili

Účasť na dnešnom referende berú ako svoju povinnosť viacerí oslovení dôchodcovia, ktorí prišli odovzdať svoj hlas v Zariadení pre seniorov Zobor. Tunajší obyvatelia majú o účasť na voľbách už tradične veľký záujem. Členovia volebnej komisie z okrsku číslo 28 za nimi preto aj dnes prišli s volebnou urnou.

“Naši klienti sa aktívne zaujímali, o aký druh referenda ide, aké sú jeho témy. V priebehu predchádzajúcich dní boli informovaní zo strany personálu, o čo ide, kde sa budú konať voľby a kedy príde prenosná urna. Z celkového počtu 159 klientov je v našom zariadení oprávnených voliť okolo 40 ľudí,” uviedla pre TASR riaditeľka Správy zariadení sociálnych služieb v Nitre Viera Škablová.

Pracovníci zariadenia vytvorili pre voličov i členov okrskovej komisie volebnú miestnosť s dvoma hlasovacími miestami. “Okrem toho ale máme aj imobilných klientov, z ktorých šesť je oprávnených voliť, takže sa s urnou pôjde aj za nimi, aby sme im umožnili zúčastniť sa,” povedala Škablová. Podľa jej slov majú záujem o účasť na referende predovšetkým mladšie ročníky seniorov. “Tí sa o to aktívne zaujímali, chceli vedieť aký to má význam, čomu to slúži. Majú, samozrejme, informácie z médií, ale často sa pýtali aj nášho personálu,” dodala Škablová.

Seniori, ktorí sa dnes na referende zúčastnili, spomínali ako hlavný dôvod ochranu rodiny a detí. “Chcem, aby to bolo všetko v poriadku, tak ako to má byť. Aby rodiny mohli normálne fungovať,” uviedla jedna z klientok zariadenia. “Deti má vychovávať mama a otec, tak je to dané prírodou, preto som dnes prišiel hlasovať,” zdôvodnil svoje rozhodnutie jeden z voličov krátko po hlasovaní.

 

11:45 Ústredná komisia pre referendum riešila plagáty a pútače pri hlasovacích miestnostiach

Ústredná komisia pre referendum (UKR) sa na svojom dopoludňajšom zasadnutí zaoberala celkovo šiestimi podnetmi. Podľa riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Evy Chmelovej ani jeden z nich nebol závažný.

Na snímke riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová

UKR sa musela zaoberať podnetom, ktorý upozorňoval, že pri hlasovacích miestnostiach boli umiestnené plagáty alebo pútače, ktoré navádzali ľudí na určitý druh hlasovania. “Ústredná komisia skonštatovala, že je zakázané presviedčať za určitý spôsob hlasovania v budovách, kde sídlia okrskové komisie a v ich bezprostrednom okolí,” informovala Chmelová. Komisia zároveň vyzvala okrskové komisie, ak je to možné, aby sa postarali o odstránenie takýchto plagátov.

Ďalšie podnety, ktoré smerovali na UKR, upozorňovali napríklad na zlé informovania voličov v médiách, na nesprávnu aktualizáciu zoznamu voličov v obciach, či delegovanie členov do okrskových komisií.

Členovia UKR sa nateraz rozišli do terénu, aby skontrolovali priebeh hlasovania v jednotlivých okrskoch. Najbližšie sa stretnú o 17.00 h.

 

11:37 Igor Matovič hlasoval v Trnave s manželkou a deťmi

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič bol odovzdať svoj hlas v dnešnom referende v mieste svojho bydliska v Trnave spolu s manželkou Pavlínou a dvoma deťmi.

Na snímke predseda OĽaNO Igor Matovič s rodinou počas hlasovania v Referende v Trnave

Rozhodovanie bolo pre neho jednoznačné. “Ja sa vždy snažím zastávať slabších a v tomto prípade, keď to zúžim na druhú otázku, je to o práve slabších – detí – na mamu a otca,” povedal pre TASR po hlasovaní. Dodal, že ľudia sa snažia iniciátorom referenda podsúvať, že ide o hlasovanie o právach menšín. “Ale v prípade adopcie sa stretávajú dve práva – právo detí na mamu a otca a dospelých na možnosť adoptovať si deti. V tomto prípade musíme uprednostniť slabších, a to sú deti,” dodal Matovič.

Referendum bude podľa neho bez ohľadu na to, aký bude výsledok, úspešné. Matovič sa domnieva, že účasť bude dramaticky vyššia ako mal počet voličov prezident A. Kiska alebo koľko hlasov dostal Smer-SD v posledných parlamentných voľbách. “Ak sa vyjadria 1,5-2 milióny ľudí, tak je obrovský mandát pre politika, ktorý sa bude tejto téme venovať,” dodal predseda OĽaNO.

 

Reklama

11:14 Obyvateľov rázovitej obce Horná Mariková referendum nerozhádalo

Referendum o rodine obyvateľov rázovitej podhorskej obce Horná Mariková pod hrebeňmi Javorníkov v Považskobystrickom okrese nerozhádalo. Podľa starostu obce Miroslava Hamara pred referendom medzi obyvateľmi nezaznamenal ani jediný problém a verí, že ľudia na referendum prídu.

Na snímke členky okrskovej komisie volebná miestnosť obec Horná Mariková

„Jedinú volebnú miestnosť v obci otvorili presne o siedmej ráno. Verím tomu, že ľudia sa referenda zúčastnia, nikoho k účasti nenútime, nikomu nebránime, takže verím, že referendum bude mať nerušený priebeh. Sme prestarnutá obec, väčšina obyvateľov je už po polovičke života, máme tu viac ako 200 dôchodcov, takže určite tam budú skôr také konzervatívne názory,“ skonštatoval Hamar.

Aj vďaka peknému počasiu a bohatej snehovej nádielke sa dnes od rána plní aj tamojšie lyžiarske stredisko Ski Ráztoka. Okrem ideálnej lyžovačky dnes Hornomarikovčanov, ale aj obyvateľov Považskej Bystrice či neďalekého Púchova prilákala do strediska aj tradičná zabíjačka na svahu. „Zabíjačka bola naplánovaná skôr ako referendum, ale ľudia majú možnosť vyjadriť sa v referende celý deň, takže myslím, že mnoho ju využije,“ doplnil Hamar s tým, že v novembrových komunálnych voľbách bola účasť v obci asi 70 percent.

Postoj lyžiarov k referendu je rôzny. Považskobystričana Michala Behra referendum nezaujíma, nezúčastnil by sa ho, ani keby nešiel lyžovať. Ivan Gašparík z Hornej Marikovej svoj hlas v referende odovzdá. „Na referendum pôjdem po lyžovačke. Mám v tom jasno a k otázkam v referende sa chcem vyjadriť. Chodím na všetky voľby a referendá, toto nebude výnimkou,“ zdôraznil Gašparík.

Ideálne počasie využila na lyžovačku aj Púchovčanka Katarína Tomanová. „Referendum sa skončí o desiatej večer, všetko stíhame. Každý si to vo svojom svedomí rozmyslí, či pôjde, alebo nepôjde, ale ja naň pôjdem isto,“ dodala Tomanová.

 

11:11 V Šenkviciach hlasoval iniciátor referenda Anton Chromík

Svoj hlas prišiel dnes predpoludním odovzdať aj jeden z iniciátorov referenda Anton Chromík z Aliancie za rodinu, hlasoval vo volebnej miestnosti v šenkvickej materskej škole.

Na snímke Anton Chromík z Aliancie za rodinu si preberá hlasovací lístok v Referende v obci Šenkvice

Ako sa vyjadril, “referendum je už teraz úspešné. Tešíme sa tomu, že sme na Slovensku mohli rozhodnúť a rozhodujeme my o tom, čo je pre naše deti dôležité. Verím, že ľudia vedia, že toto je veľmi dôležité hlasovanie. Myslím si, že je potrebné mať slušnú férovú diskusiu a dôležité je, aby ľudia sami rozhodovali o veciach, ktoré sa ich týkajú”.

Z iniciatívy Aliancie za rodinu sa vyzbieralo takmer 400.000 podpisov na petičných hárkoch za vypísanie referenda. Do kampane sa zapojilo 10.000 dobrovoľníkov po celom Slovensku, niekoľko tisíc prispievateľov a sympatizantov. Referendum podporilo vyše 140 organizácií na Slovensku a viac ako 50 organizácií tretieho sektora z rôznych krajín Európy a sveta. Celosvetovú podporu slovenskému referendu vyjadrilo viac ako 91.000 občanov, väčšinou Európanov, ktorí sa podpísali pod petíciu prostredníctvom stránky citizengo.org.

 

11:06 Model fungovania rodiny si deti berú na celý život, tvrdí Mikulcová

Právo vyjadriť svoj názor v referende si dnes nenechala ujsť ani Božena Mikulcová zo Semerova v okrese Nové Zámky. Má päť detí, štyri v pestúnskej a jedno v profesionálnej starostlivosti. Spolu s manželom začali fungovať ako pestúnska rodina pred takmer pätnástimi rokmi, profesionálnymi rodičmi boli o polovicu menej.

“Po manželovej nedávnej smrti sme dlho mali problém dostať sa späť do normálneho života. Deti potrebujú v rodine obidva vzory, potrebujú vidieť úlohu otca aj matky v rodine. Model fungovania rodiny, ako ho poznali, si berú so sebou na celý život. Každý z rodičov má svoje úlohy a každý dokáže odovzdať deťom do života niečo iné,” vyjadrila svoj názor Mikulcová.

 

10:32 V obci Lendak pod Tatrami hlasovali ľudia už od skorého rána

V obci Lendak v okrese Kežmarok chodili obyvatelia k urnám od skorého rána. “Už o 7. hodine, keď sme otvorili volebnú miestnosť, prišli prví piati ľudia. Predpokladáme, že prvý väčší nával príde po rannej svätej omši, ktorá sa začala o 6.30 h a potom aj po večernej omši,” uviedla predsedníčka okrskovej komisie číslo 1 v Lendaku Justína Gáliková.

Na snímke žena v lendackom kroji vhadzuje hlasovací lístok v Referende v obci Lendak

Presne tak sa aj stalo a už krátko po 7.30 h sa referendová miestnosť na obecnom úrade zaplnila ľuďmi. Tí čakali jednak v rade na registráciu u členov komisie a potom aj v rade pred plentou. V Lendaku sú dohromady tri okrsky, kde môžu občania vhodiť lístok v referende o rodine. Právo hlasovať má cca 3500 Lendačanov. Ľudia podľa Gálikovej chodievajú k urnám priebežne počas celého dňa, viac je ich však pred rannou a večernou svätou omšou, keď idú z kostola.

O referende sa v Lendaku pod Belianskymi Tatrami dosť veľa hovorilo, dokonca aj miestny starosta spolu s poslancami obecného zastupiteľstva na internete vyzývali ľudí, aby išli hlasovať. “Starší ľudia sa o to veľmi nezaujímali, ale pred referendom boli všelijaké hlášky a informácie o tom, takže ľudia vedia, čo majú robiť a myslím si, že prídu k urnám. Mali sme obecné zastupiteľstvo a tam vzišla taká iniciatíva, aby sme to vyhlásili aj v miestnom rozhlase, pretože je to dôležité. Myslím si, že je to v poriadku, že sa tak udialo, veď je to oznam pre ľudí,” konštatovala Gáliková.

Obec Lendak je známa svojím vysokým zastúpením veriacich. Veľa z nich dnes prišlo k referendovým urnám v krojoch. “Išli sme z kostola, tak sme prišli, a rovno odtiaľ idem dnes ešte na svadbu. Je dobré sa nahodiť do kroja, to je náš typický lendacký kroj, ktorý je veľmi drahý a musím si dávať pozor, aby som ho nezničila,” zdôraznila jedna zo starších Lendačaniek. V kostole sa na omši dokonca modlili za dobrý priebeh referenda. Priamy prenos zo svätej omše mohli v priamom prenose sledovať aj členovia okrskovej volebnej komisie.

“Ja som tiež prišla rovno z kostola a teraz bude môj deň pokračovať ako každý iný, čosi porobím okolo domu, splním si svoju povinnosť,” uzavrela Veronika Gáliková, ktorá má síce trvalý pobyt na Štrbskom Plese, vybavila si však voličský preukaz, keďže je Lendačanka.

 

10:29 V Plaveckom Štvrtku je referendum pokojné

V obci Plavecký Štvrtok má referendum pokojný priebeh. “Prichádzajú ľudia všetkých vekových kategórií, mierne prevažujú starší ľudia,” uviedol pre TASR člen okrskovej referendovej komisie Daniel Petrík.

Reklama

Podľa starostu obce bude účasť nižšia ako pri voľbách. “Dnešné referendum je podľa mňa dôležité, no očakávam predsa len nízku účasť,” uviedol starosta Plaveckého Štvrtka Ivan Slezák.

Tí, ktorí sa rozhodli na referende zúčastniť, pre TASR uviedli, že ich motivuje snaha vyjadriť sa za zachovanie súčasného stavu na Slovensku a podpora tradičnej rodine. “Okrem toho, myslím si, že je to aj moja občianska povinnosť, vyjadriť svoj názor, tak ako pri voľbách,” uviedla pre TASR pani Mária.

V Plaveckom Štvrtku je jeden hlasovací okrsok, právo hlasovať v referende má 1902 obyvateľov obce.

 

10:13 V 110 okrskoch žiarskeho obvodu prebieha referendum bez problémov

Bez problémov a na čas sa začalo hlasovanie v dnešnom referende v obvode Žiar nad Hronom, ktorý má celkom 110 okrskov. Predsedníčka obvodnej komisie pre referendum v Žiari nad Hronom Mariana Ciglanová potvrdila, že dnešné ľudové hlasovanie prebieha pokojne.

V okresoch Žarnovica, Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica, ktoré spadajú do žiarskeho obvodu, je celkom 68 miest a obcí. Miestnosti na hlasovanie v referende sú zriadené väčšinou v kultúrnych domoch, školách, mestských a obecných úradoch, ale aj v požiarnej zbrojnici či v klube dôchodcov.

Členovia Obvodnej komisie pre referendum v Žiari nad Hronom budú podľa slov Ciglanovej chodiť po okrskoch a kontrolovať priebeh hlasovania. Ako vysvetlila, kontrolujú napríklad aj to, či je miestnosť pripravená podľa zákona.

 

10:11 V obvodoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou prebieha plebiscit zatiaľ pokojne

V okresoch Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou prebieha referendum zatiaľ pokojne, komisiám nehlásili žiadne problémy. TASR to potvrdili podpredsedníčka bánovskej obvodnej komisie Emília Kšiňanová a predsedníčka prievidzskej obvodnej komisie Kristína Vozáriková.

Členovia oboch komisií zároveň už absolvovali, respektíve absolvujú aj kontroly viacerých okrskov vo svojich obvodoch.

V obvode Prievidza, ktorý okrem Prievidzského okresu zahŕňa aj okres Partizánske, môže v plebiscite hlasovať celkom 153.029 občanov. Samosprávy z oboch okresov vydali dovedna 873 hlasovacích lístkov.

V obvode Bánovce nad Bebravou sa na referende môže zúčastniť 30.412 občanov, samosprávy vydali 215 hlasovacích lístkov.

 

10:03 V Žiline prišli hlasovať aj školské sestry sv. Františka

Do referendového okrsku číslo 3 v Základnej škole na Hollého ulici v Žiline prišli dnes ráno aj sestry z Kongregácie školských sestier sv. Františka.

Na snímke sestry z Kongregácie školských sestier sv. Františka zo Žiliny hlasujú v Referende

Kongregácia spravuje Gymnázium sv. Františka, ktoré sídli v Katolíckom dome v Žiline. “V našom provinciálnom dome je 20 sestier. Väčšinu sú to tie, ktoré vyučujú na gymnáziu. Aj my sme sa modlili za referendum, aj sme sa postili. Aj sme sa o tom rozprávali,” povedala provinciálna predstavená kongregácie sestra Magdaléna.

Doplnila, že na voľbách aj referendách sa zúčastňujú pravidelne. “Sme občanmi tohto štátu a podieľame sa na tom, čo sa v ňom deje. Je to naša občianska povinnosť a z toho sa nechceme vynímať. Lebo aj toto patrí do nášho spôsobu života a aj do nášho prejavu žitia kresťanstva,” skonštatovala sestra Magdaléna.

Vyjadriť názor v dnešnom referende s ňou prišla aj sestra Alžbeta, ktorá vyučuje na Gymnáziu sv. Františka. “Mladí ľudia vnímali referendum rôzne. Veľa o ňom diskutovali, veľa študovali, čítali a potom sa aj pýtali. A tak sme o tom rozprávali veľmi často. Referendum ich podnietilo k rozmýšľaniu a zamýšľaniu sa nad témami. Hľadajú, rozmýšľajú, čítajú. A vytvárajú si tak názory. Sú vo veku 15 až 18 rokov, takže práve v období hľadania. Veľa čítajú, veľa počúvajú a rozprávajú o tom,” podotkla na margo atmosféry medzi študentmi gymnázia sestra Alžbeta.

 

9:28 Prešovský gréckokatolícky arcibiskup hlasoval medzi prvými

Medzi prvými obyvateľmi, ktorí prišli v dnešnom referende o rodine hlasovať v okrsku číslo 27 na Kúpeľnej ulici v Prešove, bol aj prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak.

Na snímke arcibiskup prešovskej archieparchie a metropolita Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku Ján Babjak počas hlasovania v Referende

Ako povedal, toto je jedna z prvých úloh dnešného dňa nielen pre to, že sa zúčastňuje na všetkých voľbách a hlasovaniach. Prišiel skoro pre to, lebo dopoludnia slúži odpustovú liturgiu pri príležitosti Fatimskej soboty v Ľutine v Sabinovskom okrese.

“Ja si tieto úlohy a občianske povinnosti veľmi rád spĺňam. Nikto neberie práva tým, čo chcú inak žiť, majú rozum a slobodnú vôľu, no zase nech nikto nesiaha na práva rodín. Dnes podľa mňa všetci ľudia vstanú a prídu, aby sa zúčastnili na týchto voľbách, aby v referende dali hlas tomu, čo cítia vo svojom srdci,” povedal tesne po hlasovaní arcibiskup.

Reklama

Volebná miestnosť, v ktorej hlasoval, bola od 7.00 h podľa predsedu okrskovej referendovej komisie Petra Hermanovského navštevovaná priebežne. Ľudia si hlasovanie spájajú s ďalšími svojimi činnosťami, ako sú nákup či prechádzka.

 

9:25 Hlasovať o rodine môžu ľudia v okresoch Zvolen, Detva a Krupina v 143 okrskoch

Hlasovanie v plebiscite o rodine sa dnes o 7.00 h začalo aj v 143 okrskoch v okresoch Zvolen, Detva a Krupina. Vyjadriť svoj názor tam môže celkom 100.021 voličov s hlasovacím právom.

Ako pre TASR uviedla zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie vo Zvolene Alena Filová, keďže zákon pri referende umožňuje vytvárať okrsky s počtom voličov do 2000, počet okrskov v týchto troch okresoch sa v porovnaní parlamentnými či komunálnymi voľbami znížil takmer na polovicu. Napríklad vo Zvolene je dnes otvorených 20 volebných miestností, v Detve 15 a v Krupine šesť.

Čo sa týka hlasovacích preukazov, tých bolo za všetky tri okresy vydaných 924. Aj tento počet je výrazne nižší ako pri voľbách do orgánov štátnej správy či samosprávy.

 

9:20 Béla Bugár opäť hlasoval v sprievode svojej manželky

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár sa zúčastnil na referende o rodine v mieste svojho trvalého bydliska v Šamoríne. Hlasovací lístok vhodil do urny v sprievode svojej manželky krátko po 8. hodine.

Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár vhadzuje hlasovací lístok v Referende

Bugár sa doteraz zúčastnil na všetkých voľbách a nevynechal ani jedno referendum. “Je to určitým spôsobom nástroj priamej demokracie. Vždy treba povedať svoj názor, aj keď človek s niečím nemusí súhlasiť, myslím si, že je to veľmi dôležité,” zdôraznil Bugár. Podľa jeho ďalších slov, ak ľudia chcú povedať, čo žiadajú od politikov a zasiahnuť do politického vývoja spoločnosti, majú túto možnosť, ktorú by mali využiť.

“Otázky nie sú najlepšie položené. Považujem za dôležité, že ak chceme chrániť rodinu, musíme v prvom rade chrániť deti a potom hovorme o tom, ako pomáhať rodine, ako pomáhať deťom,” uviedol.

Podľa jeho ďalších slov sú referendá v niektorých prípadoch zbytočné. “Niekedy to chcú niektorí využiť a zneužiť v prospech svojej politickej kampane. Ako vidíme, avizovali už minimálne z dvoch strán, že budú otázky, bude ďalšie referendum. Podľa mňa je to neprístupné,” podčiarkol Bugár. Dodal, že ak referendum organizuje občianska spoločnosť, je to absolútne v poriadku, ale ak to organizujú politické strany, je za tým vždy politický účel. “V takomto prípade by mali finančne prispieť politické strany na kampaň a výdavky spojené s referendom, ktoré teraz hradia občania,” uzavrel Bugár.

 

9.05 Na referende sa chce zúčastniť 37 hospitalizovaných pacientov Univerzitnej nemocnici Bratislava

Na referende o rodine sa chce v piatich nemocniciach Univerzitnej nemocnici Bratislava, ktorá je najväčšou na Slovensku, zúčastniť 37 ľudí. Podmienkou je platný hlasovací preukaz. Nepotrebujú ho len tí, ktorých trvalý pobyt a sídlo nemocnice patria pod rovnaký okrsok.

“V UNB sa bude môcť hlasovať do prenosnej schránky v čase od 10.00 do 14.00 h. Členovia okrskovej komisie s povereným zamestnancom UNB navštívia pacientov priamo v izbách a zamestnancov na ich pracoviskách podľa predbežného nahláseného záujmu o hlasovanie v referende,” uviedla hovorkyňa zariadenia Petra Stano Maťašovská.

 

8.35 hod. Ústredná komisia pre referendum: Hlasovacie miestnosti sa otvorili načas, komisia má na stole tri podnety

Všetky referendové miestnosti sa na Slovensku otvorili načas o 7.00 h. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. Zároveň začala zasadať Ústredná komisia pre referendum (UKR), ktorá má na stole tri podnety.

Prvý sa týka posudzovania platnosti hlasovacích lístkov. Ďalší je o údajne zlom informovaní voličov v Rádiu Expres, kde mali mylne informovať, že odpovede na hlasovacom lístku sa krúžkujú. Posledný podnet sa týka nesprávneho vyhotovenia zoznamu voličov. “Pri referende zoznam voličov je veľmi dôležitý. Z neho sa potom vypočítava kvórum pre posudzovanie úspešnosti alebo platnosti alebo neplatnosti výsledkov referenda,” vysvetlila Chmelová.

Referendové komisia si po prerokovaní podnetov určí program dňa a pôjde kontrolovať priebeh hlasovania v jednotlivých okrskoch. “Po zatvorení miestností na hlasovanie jej úlohou bude monitorovať priebeh sčítavania a uzatvárania zápisníc a takisto preberanie zápisníc z obvodných volebných komisií,” dodala Chmelová.

 

8.05 hod. Na dnešnom referende sa bude môcť zúčastniť viac ako 8500 väzňov

Právo hlasovať v dnešnom referende o ochrane rodiny má viac ako 8500 väzňov. Na referende sa môžu zúčastniť dnes tak obvinení, ako aj právoplatne odsúdení. Aktuálne sa vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody nachádza 1327 obvinených a 8755 odsúdených.

S vysokou účasťou väzňov na dnešnom referende sa však neráta. Napríklad na referende v roku 2010 sa zúčastnilo len 3,67 percenta väzňov, ktorí mali právo hlasovať. “Právo hlasovať v referende má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň konania referenda sa nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody na území Slovenskej republiky, najneskôr v deň konania referenda dovŕšil 18 rokov veku a nie je u neho prekážka vo výkone hlasovacieho práva v referende. Prekážkou vo výkone hlasovacieho práva v referende je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany zdravia ľudí, výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony,” objasnil nedávno pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Adrián Baláž.

Reklama

Ako ďalej uviedol, každý ústav zabezpečí, aby obvinení a odsúdení boli informovaní o konaní referenda a včas písomne poučení o spôsobe a práve hlasovať v referende. Poučenie obsahuje aj informáciu, že obvinený alebo odsúdený, u ktorého nie je prekážka vo výkone hlasovacieho práva v referende, môže písomne požiadať obec, v ktorej má trvalý pobyt, o vydanie a zaslanie hlasovacieho preukazu. “Tlačivo žiadosti na tento účel zabezpečí ústav. Žiadosť podáva obvinený alebo odsúdený písomne do obce, kde má trvalý pobyt najneskôr desať dní pred konaním referenda. Ústav zabezpečí na vlastné náklady odoslanie žiadosti o vydanie a zaslanie hlasovacieho preukazu pre obvinených alebo odsúdených, ktorí nemajú peňažné prostriedky. V deň konania referenda ústav zabezpečí predvedenie obvinených alebo odsúdených pred okrskovú komisiu pre referendum v ústave. Vo všetkých ústavoch sa hlasovanie bude realizovať do prenosnej hlasovacej urny,” dodal Baláž.

 

7.55 hod. Vo Vajnoroch sa hlasovanie začalo načas a bez problémov

V bratislavskej mestskej časti Vajnory je vo dvoch volebných okrskoch zapísaných 4332 občanov. Prvým voličom bol Jozef. “Myslím si, že referendum určite má svoj zmysel, lebo jednak dáva možnosť ľuďom, aby sa vyjadrili k otázkam, ktoré ich asi aj trápia. Na druhej strane si myslím, že kampaň, ktorá bola, dosť ľudí aktivizovala k tomu, aby sa na referende zúčastnili,” povedal.

Obe volebné miestnosti vo Vajnoroch boli otvorené načas o 7.00 h. Podľa informácií predsedov volebných komisií sa so žiadnym problémom doposiaľ nestretli.

 

7.45 hod. V bratislavskom Lamači hlasovala v referende o rodine ako prvá rodina

Prvými hlasujúcimi v dnešnom referende o rodine v bratislavskom Lamači bola rodina Škovierovcov. Hlasovacie lístky vhodila do urny spoločne osem minút po siedmej hodine.

Na snímka rodina Škovierovcov

“Myslím si, že je dôležité zúčastniť sa na referende, aby bolo zachované ľudstvo a tvár ľudstva,” vyjadrili sa manželia Daniel a Mária Škovierovci. Ich syn Peter dodal, že účasť na referende je dôležitá pre to, aby o otázkach, ktoré sú jeho predmetom, nerozhodovali politici, ale sami občania. “A aby sa vyjadrili, či chcú zachovať súčasný stav, ktorý na Slovensku je,” dodal.

V bratislavskom Lamači sú tri volebné okrsky, hlasovacie miestnosti sa nachádzajú v priestoroch Základnej školy na Malokarpatskom námestí. V mestskej časti (MsČ), ktorá je katastrálne najmenšou MsČ hlavného mesta a v roku 2014 evidovala necelých 7500 obyvateľov, môže svoj hlas v referende odovzdať 6100 občanov. Ako TASR informovala Mária Matiko Štarková z organizačného oddelenia lamačského Miestneho úradu, mestská časť vydala tiež 60 hlasovacích preukazov.

 

7.00 hod. Referendum o ochrane rodiny sa začalo, otvorili sa hlasovacie miestnosti

Na Slovensku sa dnes o 07.00 h otvorili referendové miestnosti. Občania sa môžu v plebiscite vyjadriť k trom otázkam, ktoré súvisia s manželstvom, adopciami detí a sexuálnou výchovou na školách. Hlasovacie miestnosti sa zatvoria o 22.00 h. Priebežné aj definitívne výsledky budú k dispozícii na webovej stránke www.volbysr.sk.

 

Referendum o ochrane rodiny 2015

Hlasovať sa bude v 2926 obciach a zriadených bude 4942 okrskov. Na referendum bude dohliadať Ústredná komisia pre referendum a obvodné a okrskové komisie. Zúčastniť sa referenda môže každý oprávnený občan, ktorý v deň referenda dovŕši 18 rokov. Volič nemusí mať trvalý pobyt na území Slovenska. Ide o viac ako štyri milióny občanov SR. Aby bolo referendum platné, musí sa na ňom zúčastniť viac ako 50% oprávnených voličov.

Na snímke príprava miestnosti na Referendum o ochrane rodiny 2015

Do 5. februára sa dal vybaviť hlasovací preukaz, v prípade, že volič sa bude v deň referenda bude zdržovať mimo obce svojho trvalého bydliska. V prípade, ak vám zdravie bráni ísť hlasovať v referende, môžete okrskovú komisiu požiadať o prenosnú hlasovaciu schránku

 

Informačná linka

Na snímke vzor hlasovacieho lístka

Ministerstvom vnútra bola zriadená informačná linka Tá bola od 2. do 7. februára, a to v pracovných dňoch v čase od 7.00 do 15.30 h a to i v deň konania referenda 7. februára od 7.00 do 22.00 h na telefónnych číslach 02/4859 2313 a 02/4859 2705.

 

Svoju odpoveď na otázku krížikujeme.

Na otázky odpovedáme ÁNO alebo NIE. Hlasovací lístok bude platný aj s jednou odpoveďou.

 

Odpovedáme na otázky

Reklama

– či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy

– či ľudia súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí

– či ľudia súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali