Realita EÚ: Som kresťanský demokrat, ale podporujem potraty, eutanáziu a manželstvá homosexuálov

Realita EÚ: Som kresťanský demokrat, ale podporujem potraty, eutanáziu a manželstvá homosexuálov

Európa 4. júna (HSP/Postoy/Foto:TASR)

 

Je Juncker najvhodnejší kandidát na post predsedu Európskej komisie?

Na pôde Európskej únie a v značnej miere aj v médiách prebiehajú diskusie o tom, kto sa stane predsedom Európskej komisie. Podľa výsledkov eurovolieb by to mal byť člen Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá združuje kresťanskodemokratické a konzervatívne strany EÚ Jean Claude Juncker.

Reklama
Na snímke Vladimír Palko

Avšak podľa komentára Vladimíra Palka, bývalého ministra vnútra a predsedu KDS, zverejnenom na portáli Postoy by mal na čele komisie stáť človek, ktorý prispieva k presadeniu eutanázie, potratov a manželstiev osôb rovnakého pohlavia.

Juncker bol predsedom Kresťanskej sociálnej ľudovej strany, najsilnejšej politickej strany v Luxembursku. Devätnásť rokov bol luxemburským premiérom, predtým desať rokov ministrom financií. Toto je podľa Palka jeho štatistika v otázkach ochrany života a rodiny:

Reklama

V roku 2008 luxemburský parlament odsúhlasil zákon o eutanázii, načo luxemburský veľkovojvoda Henri odmietol zákon odsúhlasiť. Junckerova strana síce za zákon nehlasovala, ale vôľa parlamentu bola pre Junckera prednejšia ako nedotknuteľnosť ľudského života. A tak Juncker a jeho strana spolu s ostatnými stranami zmenili luxemburskú ústavu, aby veľkovojvoda už nemal právo schvaľovať či neschvaľovať zákony. A tak veľkovojvoda už to právo nemá a Luxembursko má eutanáziu.

V roku 2012 Junckerova strana podporila zákon o uľahčení prístupu k umelému potratu tak, aby potrat bol de facto na požiadanie, a o zrušení informovanosti rodičov o tom, že ich neplnoletá dcéra podstúpi potrat.

Manželstvá osôb rovnakého pohlavia v Luxembursku ešte neplatia, ale zákon o nich schválila Junckerova vláda už v roku 2010 a predložila ho do parlamentu.

Nie že by si Jean Claude Juncker všetky tieto veci želal. Ale keď tlačia socialisti, liberáli, médiá, doba, prispôsobí sa. Nepoznám liberálneho či socialistického premiéra, ktorému by sa podarilo aktívne podporiť protikresťanské stanovisko vo všetkých troch etických kauzách, ktorými sú potraty, eutanázia a redefinícia manželstva. To sa v histórii podarilo len kresťanskému demokratovi Junckerovi, píše Palko.

 

Reklama

Jeden z nás

Po aktuálnych eurovoľbách získalo Slovensko 6 kresiel v EPP. Avšak nie všetci predstavitelia, ktorí sa hlásia k tejto frakcii hlasujú za jej hodnoty. Príkladom je aj petícia Jeden z nás, ktorú podporilo takmer dva milióny Európanov a Európska komisia ju zmietla zo stola. Presne polovica členov komisie, spolu s predsedom Barossom, pochádza zo strán EPP.

 

Členstvo v EPP ako výhoda i okovy

Členstvo v EPP predstavuje podľa Palka výhody, avšak prináša aj okovy. Pre členskú stranu EPP, ktorá sa ešte neodkresťančila, uveďme ako príklad KDH, predstavuje členstvo v EPP výhodu, ale čoraz viac i bremeno. Výhodou je vyšší politický status poslancov, ktorí hlásajú za pro-life princípy v Európskom parlamente. Keďže sú členmi najpočetnejšieho zoskupenia v europarlamente, nemožno ich len tak ľahko označiť za okrajových extrémistov. Môžu tak efektívnejšie mobilizovať proti prijatiu správ typu Estrela a Lunacek.

Reklama

Taká strana však mnohé veci už nemôže. Nemôže už nahlas pomenovať dechristianizáciu EPP. Nemôže už povedať, že často sú jej odporcami v zápase za rodinu a život práve politici EPP. Dokonca musí týchto podporovať v rôznych voľbách. Preto KDH v Dubline podporilo Junckerovu kandidatúru, za čo Juncker Jánovi Figeľovi poďakoval. (Námietky nie sú možné aj preto, lebo by tu bol risk protiotázky, či prezidentskou kandidátkou KDH nebola Iveta Radičová.)

Kresťanská strana v EPP už nemôže predstaviť kandidáta na predsedu Európskej komisie podľa svojich predstáv. Mnohé iné politické zoskupenia tak urobili, aj keď vedia, že ich kandidát nemá šancu.

 

Kartel EPP a PES

Kresťanská strana v EPP musí podľa Palka tiež rešpektovať, že moc v Európskom parlamente si roky delí kartel EPP a Strana európskych socialistov PES. Súčasťou kartelovej dohody je, že polovicu volebného obdobia je predsedom parlamentu člen EPP a polovicu člen PES. V druhej polovicu končiaceho obdobia tak došiel rad na predsedu socialistickej frakcie Martina Schulza. Martin Schulz v čele socialistických poslancov bol v roku 2004 hlavným katom Rocca Buttiglioneho, ktorého kandidatúra na eurokomisára bola zamietnutá len preto, lebo Buttiglione odpovedal na otázky parlamentného výboru v súlade s katechizmom Katolíckej cirkvi. Pre ľudí ako Schulz nie je poriadny katolík osobou, ktorá môže zastávať úrad eurokomisára. Ale keďže kartel je kartel, Schulz bol v roku 2012 bez akéhokoľvek pripomenutia jeho úlohy v roku 2004 zvolený za predsedu europarlamentu. Kresťania z EPP ho voľky-nevoľky volili alebo aspoň k jeho voľbe mlčali.

Poslanec z kresťanskej strany z EPP môže hlasno bojovať v europarlamente za život a rodinu, ale ak sa člen takej strany stane eurokomisárom, musí k týmto témam päť rokov mlčať, píše ďalej Palko. Treba takýto prístup skritizovať a odmietnuť? Kritika nemá zmysel bez ukázania nejakého alternatívneho prístupu.

 

Eurokandidátky a post predsedu komisie

Pred eurovoľbami boli zostavené kandidačné listiny niektorých strán spôsobom, pri ktorom na prvom mieste boli umiestnení liberálni polici a za nimi na ďalších miestach boli konzervatívni kandidáti. Vznikala preto obava, že na úkor hlasov konzervatívnych voličov sa do parlamentu EÚ dostanú liberálni predstavitelia. Našťastie sa uvedená alternatíva nepotvrdila. Avšak na pôde Európskeho parlamentu to už také jednoznačné nie je. Hoci frakcia kresťanských demokratov má najvyšší počet členov, predsedom Európskej komisie sa môže stať liberál. Paradoxom je skutočnosť, že na základe jeho príslušnosti k EPP by mal zastupovať kresťanské a konzervatívne hodnoty.

Preto si Palko myslí, že nie je možné, aby KDH servírovalo týmto ľuďom na Slovensku emotívnu kampaň za rodinu, a súčasne na európskej úrovni v tej istej volebnej kampani podporilo do najvýznamnejšej pozície v EÚ politika, ktorý bol vždy ochotný vzdať sa hodnôt života a rodiny v prospech zachovania politickej moci.

Reklama

 

Palko hľadá alternatívy

Prvým predpokladom nájdenia alternatívy je hovoriť celú pravdu. Mnohí slovenskí kresťania, ak by im boli povedané všetky informácie, by si asi začali klásť otázky. Napríklad, či sa dobré veci nedajú z poslaneckých lavíc europarlamentu obhajovať aj bez toho, aby bolo treba poslušne voliť do najvýznamnejších funkcií v Európskej komisii i v parlamente práve tých ľudí, ktorí sú proti tým dobrým veciam.

Potom si treba položiť otázku, či si ešte kresťania v EPP môžu povedať, že v personálnych otázkach nebudú podpisovať bianko šek. A ak nie, či je reálne sformovať kresťanskú skupinu mimo EPP. Alebo či je otváranie týchto problémov iba úlohou osamelých kresťanských bežcov.

Tieto otázky sú na stole a zatiaľ nie sú na ne odpovede. Ďalej si treba povedať, že pri hľadaní odpovedí by nemali jedni kresťania druhých kresťanov vylučovať z diskusie, uvádza na záver Vladimír Palko.

Reklama

ru

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali