Prezident SR požiadal Ústavný súd o preskúmanie zákona o štátnej službe

Prezident SR požiadal Ústavný súd o preskúmanie zákona o štátnej službe

Bratislava 25. októbra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Zákonom o štátnej službe by sa mal zaoberať Ústavný súd (ÚS) SR. Prezident SR Andrej Kiska v pondelok (23.10.) ÚS SR totiž požiadal, aby zákon preskúmal. Ide o právnu normu, ktorú parlament schválil napriek tomu, že ju Kiska vrátil s pripomienkami na opätovné prerokovanie. Prezident SR namieta, že schválením zákona došlo k narušeniu vyváženosti postavenia niektorých zákonom zriadených kancelárií. Poukazuje na výhodnejšie postavenie Kancelárie Národnej rady (NR) SR.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska

“V ústavných systémoch demokratických krajín slúži systém bŕzd a protiváh okrem iného na znižovanie rizika zneužitia moci. Niet žiadneho ústavne akceptovaného dôvodu na to, aby sa vytvárali nerovnaké podmienky výkonu štátnej služby tak, ako vyplývajú zo zákona o štátnej službe,” napísal prezident.

Reklama

Poukazuje, že doterajšie postavenie kancelárií Národnej rady, prezidenta, Ústavného súdu, verejného ochrancu práv a Najvyššieho kontrolného úradu bolo v otázke kontroly dodržiavania zákona o štátnej službe a odmeňovania štátnych zamestnancov rovnocenné. Zmena zákona však podľa neho narušila doterajšiu rovnováhu medzi kanceláriami. A to tým, že sa podľa Kisku zvýhodnilo vo viacerých aspektoch postavenie Kancelárie NR SR.

Prezident sa nazdáva, že toto zvýhodnenie nie je v súlade s Ústavou SR. Vytvára totiž podľa neho hierarchiu medzi jednotlivými kanceláriami. Navyše ním dochádza k diskriminácii štátnych zamestnancov iných kancelárií, poukazuje hlava štátu. Podľa prezidenta ide konkrétne o odlišné pravidlá pre Kanceláriu NR SR oproti iným kanceláriám pri kontrole dodržiavania zákona o štátnej službe, pri ustanovení podrobností o výberových konaniach a pri platových tarifách štátnych zamestnancov.

Reklama

Tieto ustanovenia zrovnoprávňujú podľa prezidenta kanceláriu parlamentu len s vládou. “Úrad vlády SR tak má napríklad vykonávať kontrolu dodržiavania zákona o štátnej službe a vykonávacích predpisov vo všetkých služobných úradoch okrem Kancelárie NR SR. Rovnako to má platiť aj v prípade ustanovenia podrobností o výberových konaniach, kde jedine Kancelária Národnej rady spomedzi všetkých služobných úradov v SR nemá podliehať ich jednotnej úprave,” pripomína prezident.

Poslanci NR SR schválili zmeny vo februári tohto roka, pričom odmietli Kiskove výhrady, ktorý už vtedy upozorňoval na narúšanie vyváženosti postavenia niektorých zákonom zriadených kancelárií. Základným cieľom právnej normy je zefektívniť fungovanie štátnej služby založenej na odbornosti, nezávislosti a nestrannosti. Zákon z dielne Úradu vlády SR má teda zabezpečiť odpolitizovanú štátnu správu.

V záujme skvalitnenia výkonu štátnej služby sa zriadila Rada pre štátnu službu, ktorá má byť nezávislým koordinačným a monitorovacím orgánom. Jeho základnou úlohou bude ochrana princípov, na ktorých je štátna služba budovaná, a dohľad nad dodržiavaním etického kódexu štátneho zamestnanca. Právna norma nahrádza doterajšiu úpravu štátnozamestnaneckých vzťahov z roku 2009, ktorá bola novelizovaná 21-krát.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:51

Plavidlá ruského vojenského námorníctva v pondelok podľa plánu opustili kubánske hlavné mesto Havana, informovala ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na svojho korešpondenta na Kube.

18:50

Český premiér Petr Fiala sa na neformálnom summite v Bruseli bude usilovať o to, aby ČR získala v budúcej Európskej komisii silné portfólio. Povedal to v pondelok pred odletom do Bruselu. Kandidátov na najvyššie posty v EÚ sa chce pýtať na ich vízie o ďalšom smerovaní Únie.

18:50

Britský herec Theo James sa stal veľvyslancom dobrej vôle Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Oznámilo to v pondelok UNHCR.

18:08

Dánsky priemysel spojený s produkciou bravčového mäsa sa obáva, že ak Čína obmedzí jeho dovoz z Európskej únie (EÚ), tvrdo ho to zasiahne. Uviedla to v pondelok lobistická skupina Dánska rada pre poľnohospodárstvo a potraviny. Vyzvala zároveň na nájdenie riešenia do 4. júla.

18:07

Deväť ľudí zomrelo a 17 je nezvestných v dôsledku prívalových dažďov a zosuvov pôdy v čínskych pobrežných provinciách Kuang-tung a Fu-ťien. V provincii Kuang-tung na juhovýchode Číny prišlo o život 5 ľudí a 15 je nezvestných, uviedli miestne orgány krízového riadenia. V mesto S’-šuej napršalo 369 milimetrov zrážok v priebehu 24 hodín. Záplavy prinútili úradníkov zvýšiť stupeň pohotovosti a vyslať do oblasti helikoptéry, aby evakuovali obyvateľov a doručili zásoby. 

18:06

Aktuálne hodnotenie Slovenska zo strany medzinárodných ratingových agentúr nie je prekvapujúce. Všetky tri najväčšie nechali v poslednom čase rating nezmenený. Vyzerá to tak, že v prípade SR zatiaľ zvolili vyčkávaciu taktiku, zhodnotili ekonomickí analytici oslovení TASR.

17:30

Talianska premiérka Giorgia Meloniová sa stretla v pondelok so svojim maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom. Témou ich rokovaní boli okrem iného aj výsledky nedávnych volieb do Európskeho parlamentu.

17:22

Polícia v Zimbabwe zatkla a obvinila opozičného lídra Jamesona Timbu a ďalších vyše 70 ľudí z výtržníctva počas súkromného stretnutia, ktoré sa konalo počas uplynulého víkendu. V pondelok to uviedol jeho právnik.

17:07

Pri ruskom raketovom útoku na Poltavskú oblasť na strednej Ukrajine bolo v pondelok poškodených niekoľko bytových domov a zranenia utrpelo najmenej deväť ľudí, oznámil tamojší gubernátor Filip Pronin.

16:53

Bulharský tenista Grigor Dimitrov postúpil do 2. kola turnaja ATP v Londýne po víťazstve nad Francúzom Adrianom Mannarinom hladko 6:1 a 6:2. S turnajom sa naopak rozlúčil siedmy nasadený Holger Rune z Dánska po prehre s Austrálčanom Jordanom Thompsonom 6:4, 6:7 a 3:6.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Miroslav Iliaš

Jozef Bugár

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali