Prepustený učiteľ z Košíc a jeho kolegovia bojujú za odvolanie riaditeľa

Prepustený učiteľ z Košíc a jeho kolegovia bojujú za odvolanie riaditeľa

Bratislava 30. augusta (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Riaditeľ núti učiteľov, aby zadarmo zastupovali na predmetoch, na ktoré nemajú kvalifikáciu

Učiteľ Oto Žarnay, ktorého prepustili z košickej Obchodnej akadémie (OA) Polárna po tom, ako sa zaujímal, prečo škola platí externé právne služby, sa spolu s piatimi kolegami usiluje o odvolanie riaditeľa školy Petra Ivana. Tvrdia, že učiteľov núti zadarmo zastupovať predmety, na ktoré nemajú kvalifikáciu.

Reklama
Na snímke vpravo v tmavých nohaviciach učiteľ Oto Žarnay

Žarnay učil v škole 17 rokov, výpoveď dostal po tohtoročných maturitách. Škola prepustila aj jediného kolegu, ktorý sa ho zastal, Milana Matejovského. Riaditeľ prepustenie odôvodnil organizačnými dôvodmi. Matejovský je tiež jedným zo signatárov výzvy na odvolanie riaditeľa.

Žiadosť o odvolanie učitelia adresujú vedúcemu odboru školstva Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK) Štefanovi Kandráčovi. Dôvod, pre ktorý by mal byť riaditeľ OA podľa učiteľov odvolaný, je interný predpis o pracovnom režime pedagogických zamestnancov. Riaditeľ ho vydal v marci tohto roka. Na základe predpisu musia učitelia zastupovať neprítomného kolegu, ale keď zastupujú v predmete, na ktorý nemajú kvalifikáciu, táto hodina sa im neráta ako práca nadčas, ale ako pedagogický dozor nad žiakmi. V žiadosti učitelia uvádzajú, že pedagogickí zamestnanci by podľa zákona mali za hodinu práce nadčas dostať k platu 30 percent hodinovej sadzby funkčného platu alebo náhradné voľno. “Interný predpis, ktorý vydal riaditeľ školy PaedDr. P. Ivan, je v rozpore s touto vyhláškou, Zákonníkom práce a hrubým porušením práv pedagogických zamestnancov na odmenu za ich prácu nadčas. Zákon jasne hovorí, že každý, kto supluje, má nárok na odmenu,” konštatujú učitelia v žiadosti. Žarnay hovorí, že si tieto záležitosti overoval u zodpovednej pracovníčky ministerstva, ktorá sa podľa neho jednoznačne vyjadrila, že tým riaditeľ núti učiteľov suplovať zadarmo.

Reklama

 

Riaditeľ školy Peter Ivan nechcel komentovať ani žiadosť o jeho odvolanie a ani plánované podanie žaloby pre jeho výroky

Porušením Zákonníka práce, zákona a vyhlášky riaditeľ podľa učiteľov nielen porušil práva učiteľov, ale aj ohrozil rozpočet školy. “Nakoľko učitelia, ktorí nedostali zaplatené za zastupované hodiny, majú právo žiadať nevyplatené peniaze (premlčacia doba sú dva roky) a škola by tak naraz musela vyplatiť vysokú čiastku,” vysvetlili v žiadosti.

Prepustený učiteľ Žarnay chystá v súvislosti so svojou výpoveďou právne kroky. “Pripravujeme podanie žalobného návrhu na súd v súlade so Zákonníkom práce teda po skončení pracovného pomeru. Teraz je dôležité zozbierať potrebné dôkazy na preukázanie porušenia zákona,” povedala pre TASR Žarnayova právnička Mária Ritomská, ktorá je poslankyňa NR SR za OĽANO. Výpovedná lehota učiteľovi uplynie 31. augusta.

Okrem toho chce Žarnay pre výroky riaditeľa Ivana na jeho adresu podať žalobu na ochranu osobnosti. Riaditeľ totiž pre TASR vyhlásil, že Žarnaya prepustil z organizačných dôvodov, ale aj preto, že dlhodobo porušoval pracovnú disciplínu a nebol spokojný s jeho pracovnými výsledkami. Učiteľ tvrdí, že za 17 rokov svojho pôsobenia v OA Polárna nedostal upozornenie o porušení pracovnej disciplíny s možnosťou výpovede. “Výpoveď, a tak je to v nej aj uvedené, som dostal z organizačných dôvodov a nie je v nej ani zmienka o tom, že by som ju mal dostať pre nejaké zápisy o porušení pracovnej disciplíny alebo nespokojnosti s vykonávaním mojej pedagogickej práce,” reagoval Žarnay. Rovnako tvrdí, že počas celého pôsobenia v škole ho ani raz neupozornili na nespokojnosť s výsledkami jeho práce alebo na sťažnosti zo strany žiakov. “Naopak, za posledné štyri roky pôsobenia v škole, mi bola dvakrát na hospitácii zástupkyňa školy Mgr. E. Poláková, ktorá kladne hodnotila prevedenie mojich hodín. Trieda, ktorú som viedol naposledy počas štvorročného obdobia, sa stala dvakrát po sebe najlepšou triedou školy,” doplnil Žarnay.

Reklama

Riaditeľ školy Peter Ivan nechcel komentovať ani žiadosť o jeho odvolanie a ani plánované podanie žaloby pre jeho výroky. “Konanie a výroky Mgr. Žarnaya nebudem komentovať. Všetky jeho podnety budú podľa uznesenia Zastupiteľstva KSK preverené odbornou komisiou zriadenou predsedom KSK,” napísal vo svojom stanovisku.

Učiteľa sa zastali aj niektorí poslanci NRSR. Ján Mičovský (OĽaNO) sa s prípadom Ota Žarnaya obrátil otvoreným listom aj na najvyšších predstaviteľov štátu – prezidenta SR, predsedu parlamentu a predsedu vlády.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali