Podľa opozície sa premiér Fico pokúša ujsť od zodpovednosti

Podľa opozície sa premiér Fico pokúša ujsť od zodpovednosti

Bratislava 2. decembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Podľa Lipšica chce premiér újsť zodpovednosti, pretože nemá ani vôľu, ale ani silu na to, aby riešil situáciu, do ktorej podľa neho krajinu dostal

Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa pokúša ujsť od zodpovednosti. Takto reaguje opozícia na dnešné vyjadrenie predsedu vlády, z ktorého vyplýva, že súčasná vláda by mohla skončiť svoje pôsobenie aj skôr, ako jej štvorročný mandát.

Reklama
Na snímke vľavo nezaradený poslanec NR SR Daniel Lipšic

“Robert Fico chce ujsť od zodpovednosti, tak ako chcel ujsť od zodpovednosti do prezidentského kresla v tomto roku, len sa mu to nepodarilo,” vyhlásil dnes v pléne Ivan Mikloš (nezaradený). Premiérove údajné úvahy o úteku súvisia podľa neho s verejnými financiami. “Čím dlhšie bude vláda vo funkcii, tým viac budú evidentné prázdne sľuby, keď sa nasľubovalo všetko všetkým a realita je opačná,” uviedol Mikloš.

Tiež to podľa neho súvisí s verejnými financiami v tom zmysle, že v rokoch 2014 sa nekonsolidovalo. “V roku 2016 a 2017, ak budeme chcieť naplniť naše ciele, budeme musieť konsolidovať omnoho viac. Teda vo volebnom roku by sme museli prijímať nepopulárne opatrenia,” poznamenal Mikloš. V roku 2015 to podľa neho nebude ešte až také evidentné. “Takže ujsť od zodpovednosti v roku 2015, mať predčasné voľby v roku 2015 by možno mohlo byť pre Smer a Roberta Fica výhodné,” podotkol.

Reklama

Daniel Lipšic (nezaradený) si myslí, že Fico chce ujsť, lebo nemá vôľu ani silu riešiť situáciu, do ktorej krajinu dostal. “Robert Fico sa pokúša ujsť ako v marci pri prezidentských voľbách. Pokúša sa ujsť preto, že nechal krajinu rozkradnúť oligarchom a teraz nemá vôľu, odvahu ani silu to riešiť,” povedal Lipšic.

 

Podľa Roberta Fica opozícia burcuje ulicu, čo on osobne vníma ako “balkanizáciu” slovenskej politiky

Súčasná vláda by mohla skončiť svoje pôsobenie aj skôr, ako jej štvorročný mandát. Na dnešnom HN Clube to naznačil jej predseda Robert Fico (Smer-SD).

Na snímke premiér SR Robert Fico

Premiér tak reagoval na súčasnú politickú a spoločenskú situáciu, keď podľa neho opozícia burcuje ulicu, čo on osobne vníma ako “balkanizáciu” slovenskej politiky. Ako termín, kedy by jeho kabinet predčasne mohol skončiť, uviedol viackrát jún 2015.

Reklama

Takáto úvaha podľa Fica vyplýva z racionálnych dôvodov. “Naša trpezlivosť už tiež niekde končí. Ja tiež nepotrebujem počúvať ľudí, polobláznov, ktorí mi vykrikujú pod oknom, že poďte von, zastrelíme vás ako Ceaušesca. To nám bežne hovoria. Ja nepotrebujem počúvať v parlamente od ľudí, ktorí nič nedokázali, že sme čvarga,” vysvetlil.

“Nech sa páči, v júni pokojne si viem predstaviť, že podáme pánovi prezidentovi demisiu a ukážte pán prezident a ukážte všetci, čo ste teraz akože alternatíva, ako budete osem mesiacov riadiť túto krajinu. No to by bola teda veľká paráda,” uviedol.

Fico si nevie predstaviť, že by alternatívou k jeho vláde mohla byť koalícia šiestich alebo siedmich opozičných strán, na čo sa tu teraz podľa jeho slov hrá. Premiér vníma posun, ktorý na Slovensku aj v okolitých krajinách nastal, keď sa v politickej súťaži presadili nestraníci. Je však presvedčený, že iba stabilné politické strany a parlamentný systém je schopný posúvať krajinu ďalej.

Na margo demonštrácií v poslednom čase premiér uviedol, že nebude nikdy spochybňovať právo ľudí vyjadriť svoj názor. Tieto zhromaždenia však podľa neho neukazujú, že by jeho vláda mala odísť. Pripomenul, že na akciu jeho strany “MDŽ v Bratislave” dokáže prísť 8000 ľudí.

“Snáď nechcete, aby som na to reagoval ako Viktor Orbán, že keď je nejaká demonštrácia, že my urobíme protidemonštráciu, kde pokojne dovezieme 20.000 ľudí. Toto nie je žiadne riešenie. Vždy je nejaká miera nespokojnosti,” zdôraznil. Fakt, že Smer-SD má aj naďalej podporu rozhodujúcej časti spoločnosti podľa neho ukázali aj nedávne komunálne voľby.

Reklama

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali