Prečo má Izrael záujem na predlžovaní vojny v Sýrii?

Prečo má Izrael záujem na predlžovaní vojny v Sýrii?

Damask 23. marca 2017 (HSP/rusvesna/Foto:TASR/AP)

 

Na portáli rusvesna vyšiel článok Nadeždy Alexejevny, v ktorom ruská žurnalistka uviedla dôvody ruských odborníkov, prečo je Izrael zainteresovaný na predlžovaní vojny v Sýrii

Izraelské letectvo útočí podľa posledných informácií aj na ciele sýrskych vládnych vojsk, hoci oficiálne Izrael tvrdí, že útočí len na ciele Hizballáhu.

Reklama
Ilustračné foto Foto: -Lefteris Pitarakis

Vojenské aktivity Jeruzalema už vyvolali znepokojenie Ruska, izraelský veľvyslanec bol pozvaný na ruské ministerstvo zahraničných vecí, aby vysvetlil, prečo izraelské letectvo zaútočilo na ciele v oblasti Palmýry a prečo Izrael narušuje suverenitu cudzieho štátu. Ďalšie vysvetlenie izraelských krokov objasnili ruskí experti pre Blízky východ.

Včera izraelské lietadlá znova zaútočili na sýrske územie. Informovali o tom izraelské médiá s odvolaním sa na sýrsku opozíciu. Izraelci útočili na Djebel Kasijún, juhovýchodne od Damasku. Na tomto území sa nachádzajú bojové batérie sýrskej armády, ako aj radar a antény, pomocou ktorých sa vedie štátne vysielanie sýrskej vládnej televízie. Takže sa ukazuje, že slová izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý tvrdil, že Izrael bude útočiť len na ciele Hizballáhu, sa rozchádzajú s realitou.

Reklama
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) víta podaním ruky izraelského prezidenta Benjamina Netanjahua pred stretnutím v Moskve Foto: Pavel Golovkin

Útoky izraelských lietadiel na pozície iránskych a libanonských jednotiek v Sýrii nie sú novým javom. Izrael útočí v Sýrii na pozície Hizballáhu a Iránskych revolučných gárd od roku 2013, v máji 2016 Izrael zlikvidoval pri leteckom útoku šéfa tajných služieb Hizballáhu Mustafu Badr al-Dina. Oficiálne zdroje Hizballáhu konkrétne Izrael ako vraha neoznačili, je však zrejmé, že členovia Hizballáhu vedia, odkiaľ úder prišiel a v príhodnej chvíli sa za smrť Mustafu Badr al-Dina pomstia.

Niekoľko dní po pohrebe Mustafu Badr al-Dina sa Hizballáh stiahol z oblasti Aleppa, a sústredil sa v blízkosti Damaska. S prítomnosťou Hizballáhu v Sýrii vyjadruje okrem Izraela nespokojnosť aj Turecko. Na rokovaniach v Astane bolo jednou zo základných podmienok pre uzavretie prímeria stiahnutie Hizballáhu zo sýrskeho územia. Dňa 16.3.2017 Rusi, Irán a Turci rokovali aj o postupnom stiahnutí iránskych a libanonských jednotiek zo Sýrie.

Benjamin Netanjahu pri svojej návšteve v Moskve dňa 9.3.2017 takisto rokoval s ruským prezidentom pomerne podrobne o problematike Hizballáhu a jeho nasadení v sýrskom konflikte. Hizballáh súhlasil s odchodom z územia Sýrie, vyšiel tak Rusku v ústrety a krok Hizballáhu mal upokojiť Jeruzalem.
Ukázalo sa však, že Izraelci si s plnením dohôd nerobia ťažkú hlavu, dňa 17.3.2017 podnikli nový letecký útok v Sýrii. Sýrčania tvrdia, že pri tomto útoku zostrelili jedno z izraelských lietadiel pomocou svojho protilietadlového systému S-200, čo však Izrael kategoricky odmieta. Sýria tvrdila, že jedno z izraelských lietadiel zostrelila aj v septembri 2016 v provincii Kunejtra, aj tieto informácie však Izrael poprel.

Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman pritvrdil svoju rétoriku a začal sa vyhrážať, že v prípade, ak začne Sýria strieľať na izraelské lietadlá narušujúce sýrsky vzdušný priestor, Izrael zničí sýrske protilietadlové systémy, aby izraelské stroje neohrozovali. Podľa Avigdora Liebermana izraelský úder bude nekompromisný.

Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman Foto: Screenshot youtube

Irina Zvjagelskaja z Centra arabských a islamských štúdií Ruskej akadémie vied tvrdí, že blízke kontakty sýrskej armády a Hizballáhu Izraelcov znervózňujú a Izrael sa obáva posilňovania šiítskeho vplyvu a spolupráce. Od začiatku vojny, aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, sa podarilo Hizballáhu nesmierne zvýšiť svoj rating a vedenie Hizballáhu prinútilo Izrael vážne sa Hizballáhom zaoberať. Izraelci utrpeli v bojoch s Hizballáhom niekoľko porážok (Hizballáh zlikvidoval mnohých členov izraelskej zástupnej armády – členovia sýrskej opozície) a straty, ktoré Izraelci utrpeli, ich nepríjemne prekvapili. Izrael sa obáva najmä nárastu vplyvu Hizballáhu v oblasti Golanských výšin, ktoré Izrael okupuje od roku 1967 (po Šesťdňovej vojne). Damask považuje Golanské výšiny za svoje neprávom anektované územie a nikdy sa nevzdal plánov na ich oslobodenie.

Reklama

Aktivizácia ozbrojených síl Izraela podľa slov Seyeda Hashema Músavího, tlačového sekretára irackej šiítskej skupiny Hizballáh Harakat al-Nudzhaba, (iracká organizácia takisto úzko spolupracuje s Iránom) súvisí s informáciami, ktoré Izraelci vypustili. Podľa týchto informácií totiž Irán pripravuje operáciu s cieľom zaútočiť na Golanských výšinách a vyrvať ich z izraelského područia.

Podľa izraelských informácií sa bojov o Golanské nížiny okrem príslušníkov Iránskych revolučných gárd majú zúčastniť aj libanonský Hizballáh, iracký Hizballáh Harakat al-Nudzhaba a šiítski dobrovoľníci z Afganistanu. Denník The Independent už bije na poplach, podľa neho šiítske zoskupenia zaujali pozície v blízkosti sporných Golanských výšin. Ak by boli tieto informácie reálne a nešlo by len o izraelskú spravodajskú hru, ktorej cieľom je odôvodniť izraelské letecké zásahy na sýrskom území, tak by bol na spadnutie nový konflikt na mape Blízkeho východu.

Podľa Iriny Zvjagelskej však ide s najväčšou pravdepodobnosťou o spravodajskú hru Izraela. Sýria nie je momentálne v stave, aby sa rozpútal nový konflikt, do ktorého by s určitosťou vstúpili aj USA, ktoré majú tradične k Izraelu veľmi blízko. Otázka riešenia problematiky Golanských výšin nie je momentálne aktuálna a pravdepodobne nebude aktuálna ani v strednodobom horizonte. Izrael však má čoraz viac reálnych ťažkostí udržať situáciu pod kontrolou, počet moslimského obyvateľstva sa zvyšuje a financovanie súčasného status quo je pre Izrael nesmierne náročné.

Na archívnej snímke izraelské lietadlo Foto: Screenshot youtube

Podľa Sergeja Balmasova Izrael reálne uvažuje, že pred Golanskými výšinami vytvorí nárazníkové pásmo, v ktorom poskytne pomoc Drúzom,  tí tradične vyjadruju loajalitu Izraelu, pretože sa obávajú šiítov i sunnitov. Moskva podporuje oficiálny Damask a žiada bezpečnostné záruky pre sýrsky režim.
Zahraniční aktéri sýrskej vládnej vojny si momentálne lížu rany, ktoré utrpeli, USA a Západ majú takisto problémy a Izrael apriori nenástojí na zvrhnutí Asada, vojenské aktivity Izraelcov však vedú k destabilizácii celého regiónu.

Sergej Balmasov sa potom venoval predvolaniu izraelského veľvyslanca na ruské ministerstvo zahraničia. Informácie, ktoré Rusko a Izrael poskytli, sú strohé. To svedčí o tom, že Rusko a Izrael sa najpravdepodobnejšie vo väčšine otázok nezhodli a ich postoje sú rozdielne. Balmasov však upozornil na jeden dôležitý aspekt – izraelské nálety sa uskutočnili v oblasti Palmýry, v blízkosti miest, kde sú nasadení ruskí ženisti a príslušníci špeciálnych jednotiek, oficiálnym dôvodom predvolania izraelského veľvyslanca bol aj tento fakt, takže Izraelci by si mali dávať veľký pozor pred “chybným útokom”, ktorý by zasiahol ruské pozície (to znamená že na ruských pozíciach by mali byť členovia Hizballáhu v bezpečí).

Reklama

Podľa Balmasova Izraelci nebudú výraznejšie meniť svoju taktiku, tak ako ju nikdy v minulosti nemenili. Sýrska vojna Izraelu vyhovuje a Izrael sa bude snažiť, aby táto vojna trvala čo najdlhšie. Izraelcov nezaujíma Bašar Asad, ich zaujíma, aby sa konflikt medzi šiítmi a sunnitmi v Sýrii udržiaval čo najdlhšie, pretože kým Sýrčania bojujú voči sebe, sú izraelské severné hranice pomerne bezpečné a Izraelu nehrozí vážnejšie nebezpečenstvo. Momentálne je pozícia opozície v Sýrii katastrofálna, tak sa Izrael snaží leteckými údermi oslabiť pozície sýrskych vládnych vojsk, Hizballáhu a Iránu.

Hizballáh chápe izraelské ciele a pohnútky. Preto v poslednej dobe vodca Hizballáhu, šejk Nasrallah otvorene vyzval členov protivládnych sýrskych zoskupení, aby zvážili možnosť ukončiť konflikt, zachrániť si životy a nájsť s Hizballáhom spoločnú reč na základe negatívneho postoja k Izraelu. Výzva Nasrallaha Izrael znepokojila, pretože Hizballáh má možnosti ako ochrániť sunnitských bojovníkov pred likvidáciou a využiť ich kapacity na boj proti Izraelu.

Nadežda Alexejeva

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali