Preč s krížmi, v Nemecku je doba “zamieňania viery“

Preč s krížmi, v Nemecku je doba “zamieňania viery“

Nemecko 1. októbra 2015 (HSP/Foto: ilfoglio.it)

 

Na veži bývalého evanjelického kostola je nápis “Alah”

Rím. Kríž bývalého Kapernaumkirche, “kostola Kafarnaum“, bol odstránený z kostolnej veže, na ktorej sa týčil od roku 1961. Na miesto, z ktorého sa stal minaret, je umiestnený nápis “Allah“, ktorý je dobre viditeľný aj z diaľky. Nič zvláštne, hovoria tradiční pozorovatelia na miesto evanjelickej zbožnosti, pred troma rokmi predaného islamskému centru Nour, ktorý ho hneď premenil na mešitu.

Reklama
Na snímke budova bývalého evanjelického kostola, z ktorého je v súčasnosti mešita
Na snímke budova bývalého evanjelického kostola, z ktorého je v súčasnosti mešita

Moslimov je tu veľa, kresťanov málo a udržať kostol otvorený stálo príliš veľa (renovačné práce dosahovali výšku 1,5 milióna eur). Príjmy už od veriacich neboli také ako predtým. Rozhodli sa ho teda predať. Pre niektorých, ktorí sa dívajú na túto repliku, je to politicky korektné aj napriek tomu, čo sa stalo v Mosule, dobytom a zničenom hordou džihádistov z kalifátu, s krížom z kláštora sv. Juraja, ktorý bol zhodený po niekoľkých zásahoch krompáča.

Pokojní predstavitelia miestnej evanjelickej cirkvi oznamujú, že zvony boli už dávno premiestnené do kostola sv. Oskara, biskupa z Brém, a že takéto porovnávanie je, skrátka, úplne nevhodné.

Reklama

Miestny imám, Daniel Abdin, vysvetlil denníku Hamburger Abendblatt, že všetko bolo uskutočnené tak, aby neboli zranené city kresťanských spoluobčanov. V každom prípade, poznamenal: „Allah je boh, a to spája najväčšie náboženstvá sveta. Od kresťanstva k judaizmu až k islamu“.

Kúpa starého kostola bola umožnená vďaka daru z Kuvajtu, čo je v praxi stále bežnejšie – zvlášť vo Francúzsku – ale niektoré európske štáty sa ho rozhodli odmietnuť, ako napríklad Rakúsko pred niekoľkými mesiacmi za nespočetných polemík o – „pokuse vytvoriť “islamsko-rakúsky štýl“, ktorý ignoruje nevyhnutnosť podpory rozdielnosti náboženstiev a vzájomnú úctu“, ohlásila turecko-islamská únia so sídlom vo Viedni.

„To Posledné, čo sme chceli, je kostol, pretože má veľmi odlišnú architektúru od tej, ktorú majú mešity“. Návrh na nahradenie kríža polmesiacom bol zamietnutý po protestoch návštevníkov starých kresťanských stavieb a nakoniec bol uprednostnený “neutrálnejší“ nápis “Alah“.

Bývalá pastorka kostola Susanne Juhlová prišla s teóriou o zamieňaní viery: „Pre mňa je to ten istý boh a aj spoločných vecí je viac,“ povedala, aby skrátila diskusiu. Márny pokus, pretože pomocný biskup (katolík) mons. Hans-Jochen Jaschke zdôraznil, že takáto perspektíva nepomôže „dobrému medzináboženskému dialógu“, zatiaľ čo bývalý vodca miestnych kresťanských demokratov, Marcus Weinberg, odsúdil zmätok, ktorý sa šíril medzi obyvateľmi, upozorňujúc, že spolužitie medzi odlišnými náboženstvami sa nezlepší nahradením kríža za nápis Alah.

Odlišný názor má pastor kostola sv. Juraja, ktorý je presvedčený, že “restyling“ starého evanjelického kostola umožní rozvoj jednej z najmultikultúrnejších častí mesta. V Hamburgu je dnes tridsať tri mešít a modlitebných sál pre moslimskú populáciu, ktorá činí asi 130 tisíc ľudí. Až doteraz debata v Európe o konverzii pridelených majetkov pre uctievanie viery sa zakladala najmä na púhych úvahách, a nie priveľmi na zamieňaní viery. Poslednou dobou, po žiadosti rektora veľkej mešity v Paríži Dalila Boubakeura, využiť prázdne kostoly a zapojiť ich do islamského kultu, biskup z Pontoise varoval: „So symbolmi sa nezahráva. Kostoly sú posvätnými miestami, aj keď ich každý deň nenavštevujú veriaci, nemôžu byť používané na iný účel, ktorý nebude vyjadrením kresťanskej viery“. Nákup a predaj kostolov, skrátka musí rešpektovať určité hranice, pokúšal sa vysvetliť prelát, mons. Stanislas Lalanne.

Reklama

Ani nemecká luteránska komunita nie je jednoznačná čo sa týka tejto problematiky: ak bývalý pastor Michel Helge Adophsen hovoril o „hladkom priebehu“ od doby predaja kostolov islamskému centru Nour, pre prezidenta evanjelickej cirkvi Nemecka, Nikolausa Schneidera, by sa mohla celá vec definovať ako „incident“ zapríčinený istou „duchovnou drzosťou“.

Martin Šuly

Článok v plnom znení si môžete prečítať tu.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali