Podľa prezidenta Andreja Kisku by sa financovanie školstva malo zmeniť

Podľa prezidenta Andreja Kisku by sa financovanie školstva malo zmeniť

Štrbské Pleso 28. novembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Slovenská spoločnosť stratila úctu a rešpekt k učiteľom a k vzdelávaniu ako takému, myslí si prezident Andrej Kiska

Prezident SR Andrej Kiska dnes počas 7. zjazdu Odborových zväzov pracovníkov školstva a vedy na Štrbskom Plese konštatoval, že školstvo musí byť postavené ako priorita vlády i celej spoločnosti a zmeniť by sa mal systém jeho financovania. „Je úlohou všetkých nás, ale predovšetkým tých, ktorí tvoria rozpočet, to je parlamentu a vlády, aby školstvo bolo financované tak, aby mohlo napĺňať svoje úlohy,“ zdôraznil Kiska.

Reklama
Na snímke prezident SR Andrej Kiska
Na snímke prezident SR Andrej Kiska

Komplexná otázka financovania školstva podľa neho zahŕňa viacero aspektov, od celkovej sumy, ktorá je na naň vyčlenená, až po jeho zjednotenie. „Dnes sú školy financované z rôznych ministerstiev. Ja tomu absolútne nerozumiem, prečo niektoré osemročné gymnáziá spadajú pod ministerstvo vnútra. Treba vyčleniť jasný balík peňazí, treba v tom spraviť poriadok a v neposlednom rade tak často opakované financovanie závislé od počtu študentov, ktoré vytvára veľmi nepriaznivé javy, či na gymnáziách, na stredných, vysokých školách i univerzitách, treba opätovne prehodnotiť,“ upozornil prezident s tým, že v školstve na Slovensku dnes panuje chaos a to treba zmeniť.

V diskusii so školskými odborármi práve téma zákona o financovaní na žiaka veľmi rezonovala. Podľa viacerých by sa toto financovanie malo vrátiť k pôvodnému systému. „Súhlasím s tým, financovanie na hlavu je postavené na hlavu. To je niečo, čo je absolútne postavené proti mnohým základným princípom dobrého školstva. Som na to veľmi kritický, aj s pánom ministrom som o tom diskutoval a viem, že sa pripravuje nový zákon, ktorý by mal byť hlavne o vysokých školách. Ja som presvedčený, že toto musí byť zmenené,“ uviedol v diskusii Kiska.

Reklama

Počas svojho príhovoru k učiteľom konštatoval, že z témy školstva je on osobne veľmi smutný. Dôvodom je predovšetkým to, že slovenská spoločnosť stratila úctu a rešpekt k učiteľom a k vzdelávaniu ako takému. „Tento rešpekt a úcta nám chýba často aj od štátu, od tých, ktorí školstvo ako také formujú a mali by mu dať smer. Veľa zahraničných firiem, ktoré podnikajú na Slovensku, si najviac cenia vzdelanie našich ľudí. To, prečo tu máme tých zamestnávateľov, prečo klesá nezamestnanosť, prečo sa našej ekonomike darí, závisí od kvality našich ľudí. To, akí sú kvalitní ľudia, zase závisí predovšetkým od učiteľov, ale aj od nepedagogických zamestnancov. Oni formujú to, aký bude mať mladý človek vzťah k svojmu povolaniu a aké povolanie si vyberie,“ dodal prezident.

Počas diskusie sa dotkol aj problematiky špeciálneho školstva. Odborári žiadali prezidenta, aby podporil tento druh vzdelávania. „Aby sme nezničili niečo, čo nám závidia vo svete, neurobme niečo, čo sme urobili odbornému školstvu a teraz cez duálne vzdelávanie to chceme napraviť,“ zdôraznila počas diskusie jedna zo školských odborárok.

„Obaja moji rodičia boli učitelia, mama dokonca riaditeľkou špeciálnej školy. Nedávno som bol v Levoči v špeciálnej škole pre nevidiace deti, veľa sme hovorili aj o integrácii. Absolútne som pochopil, že skutočne v normálnej škole sa, žiaľ, nedá dosiahnuť to, čo sa dá dosiahnuť v tej špeciálnej. Čelíme však problému najmä v dedinách, kde sú rómske deti. Je tu taká tendencia veľmi jednoduchým kľúčom žiakov presúvať do špeciálnych škôl. Ja som pochopil, že pokiaľ dieťa raz nastúpi do špeciálnej školy, má veľmi malú pravdepodobnosť dostať sa späť na normálnu. To v praxi potom vedie k tomu, že nemôžu dosiahnuť vyššie vzdelania a ťažšie sa zamestnajú. Špeciálne školy majú nezastupiteľné miesto v našej spoločnosti, dokážu poskytnúť deťom niečo, čo v normálnej škole nejde,“ uzavrel Kiska.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali