PAHREBA. Trestné oznámenie na premiéra, násilnosti migrantov, politické anomálie a iné radosti života

PAHREBA. Trestné oznámenie na premiéra, násilnosti migrantov, politické anomálie a iné radosti života

Bratislava 17. januára 2016 (HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Premiéra by chceli trestne stíhať. Výroky Róberta Fica o tom, že je potrebné zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku, rieši od pondelka 11. januára Generálna prokuratúra SR. Verejnosť je v rozpakoch… 

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

Ahoj, Jožo. To sú novinky. Počul si? Idú nám trestne stíhať premiéra.

Reklama

Zasa? A teraz prečo? Čo opäť vyviedol náš premiér? Hádam nesprivatizoval Gabčíkovo?

Horšie! Nevie si udržať jazyk za zubami. Tresol niečo, čo sa nepáči Bruselu, Berlínu a iným stĺpom demokracie a našim domácim humanóidom a demokratom. Povedal, že chce zabrániť… ako to presne povedal? Aha – zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. A podali naňho trestné oznámenie. Možno ho budú súdiť.

Reklama

Za toto? A prečo? Veď neklamal: potrebujeme tu nejakú väčšiu organizovanú moslimskú komunitu? My sme, samozrejme, demokrati a humanisti, ale odtiaľ potiaľ. Premiér síce nie je môj tip…  no vieš, ako to myslím… nie som zástanca jeho politickej strany a nie som príliš nadšený jeho konaním, ale v tomto s nim súhlasím. Máme málo problémov a ešte si na krk zavesíme moslimskú komunitu? Je to presne to isté, ako odskočiť si s horiacou fakľou do skladu s pušným prachom: ak to nevybuchne hneď, tak to určite vyletí do luftu o pár sekúnd…

No vidíš, ale niektorí naši demokrati si vo výrokoch premiéra vynašli rasovú  neznášanlivosť a popieranie demokratických princípov. Najväčšia sranda je v tom, že trestné oznámenie na premiéra podali … anonymne: poslali ho mailom. Teda v tom maile autor podania sa asi podpísal, ale ani novinárom sa zatiaľ nepodarilo vypátrať, kto konkrétne podal trestné oznámenie na premiéra. Ale veď je to jedno. Pod trestným oznámením na premiéra by sa ochotne podpísali takmer všetci opoziční politici… Síce mali by na to asi odlišné dôvody, ale nie je to jedno? Aspoň je zábava pred voľbami. 

No – zábava. V Nemecku už začínajú chápať, že veľká zábava to asi nebude, ale skôr naopak… Ešteže migranti – aspoň zatiaľ – nemajú záujem o to, aby zostali u nás… Nie som právnik, ale niekde – pri inej príležitosti – čítal som, že za hanobenie rasy, národa a presvedčenia a podnecovanie k rasovej, národnostnej a etnickej nenávisti hrozí trojročné väzenie. Žeby premiéra mohli zabasnúť? Nechce sa mi veriť… Čo konkrétne povedal?

Pozri sa, akurát mám so sebou noviny. Aha, tu o tom píšu. Povedal: „Jediná cesta, ako minimalizovať riziká udalostí ako v Paríži a v Nemecku, je zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku.“ A ešte toto: „Myšlienka multikultúrnej Európy zlyhala a nie je možná prirodzená integrácia ľudí, ktorí majú iný spôsob života, iné myslenie, iné kultúrne zázemie a predovšetkým iné náboženstvo. “ To povedal.

No a? Pod každým týmto slovom sa môžem podpísať. Teda aj mňa by mali zabasnúť? Nakoľko viem, týmito slovami reagoval na násilnosti v Kolíne a iných mestách. Veď tie hrozby, o ktorých sa hovorilo na začiatku utečeneckej krízy, sa napĺňajú – a bohužiaľ, ide to oveľa rýchlejšie a brutálnejšie. Väčšina migrantov sa tu ešte nestihla ani zohriať, ale už robí bordel.  A čo bude ďalej, keď si tu trochu zvyknú a bude ich oveľa viac? Napĺňajú sa všetky najhoršie varovania. Podľa mňa, nie Fica, ale Merkelovú a Hollanda by mali súdiť.

Reklama

No myslím si, že na budúce Nemci Merkelovú už nezvolia. Teta Angela pôjde do politického dôchodku. Takýto chaos jej neodpustia. A čo sa týka nášho premiéra, tak neviem – neviem, či ho dotiahnu do súdnej sieni. Aj samotný policajný prezident pochybuje, že za tieto výroky Róberta Fica treba stíhať. Tu máš, je to písané v novinách: „Tibor Gašpar povedal: „Všetko to treba vnímať v kontexte, ako je to povedané. Takže nemyslím si, že sa naplnila skutková podstata trestného činu.“ Tudom? Nie je to trestný čin – možno priestupok? Navyše nemyslím si, že je ľahko zatiahnuť premiéra na súd.

A načo? Podľa mňa, povedal pravdu – to, čo si myslia viacerí Slováci. Načo sa pretvarovať?

Fíha, ako obhajuješ premiéra!  Ale veď nie si priaznivcom SMERu. Tak čo je?

No a? Čo to s tým má spoločné? Podľa mňa, v tejto otázke je úplne fuk, kto si a čo si – ľavičiar, pravičiar, liberál, národniar alebo niekto iný. Na vlastnom plytkom piesočku politici  sa môžu hrať iba doma. Ale keď ide o všetko, o veľké veci, vlastne ide o krk – v tomto prípade by si politici mali vyzliecť politické tričká. Všetci musia ťahať za jeden povraz.

Nuž, ako vidíme, akosi to nejde. Napríklad, najviac sa čudujem tým Nemcom. Už aj tak šliapli do takej hlbokej kaluže, dostávajú sa do obrovských problémov, ale aj po týchto všetkých udalostiach mnohým to ešte nezaplo. Stále asi polovica nemeckých politikov a polovica obyvateľstva chce sa hrať na diplomatov, demokratov, humanitárne brigády a chcú byť pápežskejší ako samotný pápež. Pomaly tam migranti vyvolajú taký „Majdan“, v porovnaní s ktorým kyjevské udalosti budú detskou hračkou. A vlastne tomu neuniknú. Čo si myslíš, aj keby sa Nemci ozaj spamätali – koľkých migrantov pošlú domov? Prišiel tam už pomaly milión ľudí. Koľkých dokážu vyhodiť späť – sto tisíc, dvesto, tristo? Ale drvivá väčšina aj tak zostane a skôr či neskôr vyvolá v Nemecku veľké nepokoje. O tom ani na sekundu nepochybujem. A koľko stotisíc alebo miliónov príde na budúci rok? Brány sa ešte nezatvárajú… A ty tu niečo šomreš o politických tričkách, ľavici a pravici. Migranti sa nebudú pýtať, či si ľavý alebo pravý…   

Reklama

No veď práve o tom som hovoril. Sú drobné „domáce úlohy“ pre politikov, ale sú aj veci nadrozmerné, veľké, globálne. Práve tam stranícke tričká idú bokom. Čo už dnes znamenajú tie rečičky o politických stranách, smeroch a tradičných pravidlách hry? Aké strany, aké tradície? Áno, predtým bola nejaká tradičná pravica a ľavica. A čo dnes?

A čo dnes? Takisto máš tu pravicu a ľavicu, liberálov a konzervatívcov.  

Lenže všetci sú už niekde inde. Čo bola pred rokmi pravica? Klasicky to bola buržoázia, kapitalisti, lotri – imperialisti. A čo bola ľavica? Boli to socialisti, komunisti, anarchisti a iní žobráci. Dnes sa všetko premiešalo. Pravica sa rozštiepila, rozliezla sa do všetkých strán – od jedného extrému k druhému. Najpravicovejšie – teda ultrapravicové strany hlásajú také hodnoty, ktoré radostne víta ľavica. Tu máš napríklad, Francúzsko a Národný front, Orbana u susedov a pod. A čo je to dnes ľavica? Že by to boli nejakí družstevníci, boľševici, proletári a žobráci, ktorí v súlade s proletárskou hymnou Internacionálom predtým boli spodinou? Kdeže. Tí ani Marxa nečítali… Drvivá väčšina našich ľavičiarov sú podnikatelia, právnici, vysokí štátni úradníci, riaditelia a majitelia podnikov, niektorí z nich sú milionári a pod. Netresnú už ani jedno slovo o vedúcej úlohe proletariátu. Toto je ti tradičná ľavica? Táto súčasná ľavica tak ďaleko odišla od tej starej tradičnej ľavice, že ani nevie, kde sa tá stratila… Takže zabudni na tradičné politické strany a ich tradičné hodnoty a smernice.

Možno v niečom máš pravdu. Ale neviem, prečo si do toho priplietol Národný front a Orbána. A prečo by si ich mala obľúbiť ľavicovo naladená kategória občanov?

A neobľúbila? Koľko sa nájde ľavičiarov, ktorí neobdivujú ultrapravičiarku a nacionalistku Le Penovú a nerozdeľujú jej názory? Okrem splesnivených a dezorientovaných takzvaných ľavičiarov v Europarlamente ostatní ľavičiari vo všetkých krajinách obdivujú Le Penovú. Ale Europarlament je kapitola sama o sebe. Drvivá väčšina politikov, ktorí sa tam dostali, sa úplne zmenili: v Europarlamente sú iné smernice, iné hodnoty, iné platy… Väčšina europoslancov stratila pôdu pod nohami. Keď sa vyššie spomínaný a vrelo nami milovaný premiér Fico pred niekoľkými mesiacmi pokúsil presadzovať doma na Slovensku nejaké ľavicové hodnoty, ako prví ho napadli „kolegovia“ – socialisti z Europarlamentu. Žiadali ho vylúčiť zo svojich radov, nechceli s nim mať nič spoločné. Veď hovorím, tí socialisti a ľavičiari sú dnes už úplne niekde inde ako tí, čo boli. Ani si nepamätajú, aké hodnoty vyznávali tradiční ľavičiari…

Dajme tomu. Aj keď sú to všetko dosť pochybné meditácie, možno aspoň v niečom máš pravdu. Ale nie všetko sa predsa premiešalo. Ešte povedz, že úplne pominuli slovensko-maďarské problémy a slovenskí nacionalisti majú radi maďarských kolegov.

A nie? No povedz, koľko sa nájde slovenských nacionalistov, patriotov, národniarov, matičiarov (nazvi ich ako chceš), ktorí neobdivujú Orbána? Je to tak? A prečo? Orbán  zastavil “pindanie” na Slovákov, nerozohráva slovensko-maďarskú kartu, nerýpe, uprel sa na riešenie domácich problémov, snaží sa robiť všetko v prospech vlastného štátu – aj za cenu hádok s Bruselom, Berlínom, Parížom a pod. A prečo ho obdivujú slovenskí nacionalisti, patrioti, národniari, matičiari a iní? Pretože podobnú politiku by privítali aj v domácich podmienkach. Boli by radi, keby sa takto správali naši politici. Ako hovorím: všetko sa zmenilo a premiešalo. Teraz pochopíš, prečo podporujem Fica v otázke migrantov.

No a stále mi to tak celkom nedochádza. Chýba mi tá hlavná pointa – prečo?

Pozri sa. Sú veci domáce a sú veci globálne. Môžeme sa hádať o maličkostiach na domácej pôde a hrať sa na pravičiarov, ľavičiarov, národniarov, liberálov a pod. Ale vo veciach globálnych sa musíme držať spolu: presadzovať to, čo je výhodné a vhodné pre celú krajinu. V otázke migrantov premiér lobuje naše záujmy. Môžem naňho pindať v iných otázkach: školstvo, zdravotníctvo, korupcia, nezamestnanosť a pod. Ale keď v otázke migrantov zaujal správnu pozíciu, tak sa nebudem hrať na mŕtveho chrobáka a tváriť sa, že ja som nič, ja som muzikant. Ak v tomto prípade robí niečo v prospech štátu, v prospech celého Slovenska, tak ho v tom podporím a otvorene uznám, že má pravdu. A domáce spory si vyriešime aj doma…

Nemôžem sa s tebou vo všetkom súhlasiť, aj keď, priznám, v niečom možno máš pravdu. Určite nastali nejaké politické anomálie a dnešná pravica a ľavica už je trochu iná, ako pred rokmi a obzvlášť pred stáročiami. Život ide ďalej, všetko je vo vývoji.

Reklama

Samozrejme. A čo sa týka témy, o ktorej sa dnes bavíme, poviem ti, že ak nechceme, aby sa u nás zastavil vývoj, tak musíme zastaviť migrantov. Iná alternatíva nie je. Neviem, koľko ešte dôkazov treba: koľko násilností, znásilnení, vrážd a teroristických činov musí zažiť Európa, aby sa naši pani veľkomožní konečne spamätali? Charita-humánnosť a hlúposť-samovražda – to sú odlišné veci. Kedy už to pochopia v Bruselo-berlíne?…

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

07:29

Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali