PAHREBA. Slovxit – je tak reálny ako Grexit? Môže Slovensko dopadnúť ako Grécko?

PAHREBA. Slovxit – je tak reálny ako Grexit? Môže Slovensko dopadnúť ako Grécko?

Bratislava, 30. augusta 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Ng Han Guan)

 

A zasa sme tam, kde sme boli pred rokmi. To sa nemení. Vláda nás presviedča, že sme na vrchole hospodárskeho rastu a opozícia tvrdí, že tak zle tu ešte nebolo. Kto z nich klame? Sú aj iné závažnejšie – otázky. Napríklad? Môže Slovensko dopadnúť tak, ako Grécko?..

Ahoj, Jožo. Pane bože, zasa čítaš o tom nešťastnom Grécku? Že ťa to ešte baví.

Reklama

Vôbec ma to nebaví. A vôbec mi nejde o Grécko. Pozorujem zhody a odlišnosti, zákonitosti a náhody, logické vysvetlenia a sprosté výhovorky. Je to mimoriadne zaujímavé.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Ale čoho všetkého sa to týka? Vidím, že máš pred sebou článok o Grécku, ale tvrdíš, že vôbec nejde o Grécko. Tak potom nechápem, nad čím vlastne medituješ?

Reklama

No predsa nad našou súčasnosťou. Vieš, dnes ráno som sa zobudil a zalial ma studený pot. Snívalo sa mi niečo strašné: že sme dopadli ako Gréci – ba ešte horšie! Vieš si predstaviť tú nočnú moru? Normálne sa mi snívalo, že sa Slovensko ocitlo na gréckej ceste a rúti sa ku katastrofe. Takmer som zošalel: prečo, načo, začo? Nemôžeme opakovať také hrubé chyby!

Samozrejme, že nemôžeme. Určite sa poučíme z gréckych chýb a nezopakujeme ich. 

To sa ľahko hovorí. Ale veď sme ich už začali opakovať. To znamená, že už sme vstúpili na tú pochybnú grécku cestu. Ak si včas nevezmeme rozum do hrsti, dopadneme ako Gréci.

Somarina. Kde si to vzal? Gréci zbankrotovali, ale nás chváli celá Európa, vraj sme ten… ako to hovoria? Európsky ekonomický tiger. A ty hovoríš, že sme na gréckej ceste.   

Aha, tiger… Ktorého bolia zuby a preto nemôže hrýzť a preto zasa bude hladný…

Reklama

Nepreháňaj. Samozrejme, že máme problémy, ale kto ich nemá? Ekonómovia hovoria, že sa rozvíjame najrýchlejšie zo všetkých európskych štátov. Tak čo by si chcel? Postupne dobehneme aj Nemcov, aj Francúzov, aj Švajčiarov.

O, ako vysoko si vyskočil! Budem spokojný aj s tým, keď sa budeme vláčiť tesne za nimi – aj to by nám v súčasnej situácii postačilo, lebo sme veľmi ďaleko vzadu.

Zasa preháňaš. Naša ekonomika je oveľa zdravšia ako grécka. A nemáme siestu. Ale hlavné je, že nie sme tak zadlžení až po uši ako Gréci – to je ich hlavný problém.

Ale aj náš! Veď sa stačí pozrieť, kam sme sa dostali. Že nemáme také dlhy ako Gréci? Pán Boh zaplať! Ale žeby sme boli na tom oveľa lepšie? Kdeže. Nehovorím, že sme klesli tak hlboko, ako Gréci, ale tiež sme sa poriadne zamotali. A tiež máme vysokánsky dlh – preto hovorím, že sme na gréckej ceste. Nie sme ešte tam, kde sú Gréci, ale už tam smerujeme.

To sú iba reči. Nežijeme iba z turizmu a nie sme takí leniví ako Gréci. A neporovnávaj naše dlhy a grécke. Ako hovorí môj kamarát Arpád, to sú dva obrovské rozdiely…  

Reklama

To by som nepovedal. Vyhlasovať môžeme hocičo, ale čísla nepustia. A tie hovoria, že máme hrôzostrašný dlh. Pozri sa. V súčasnosti sa naša zadlženosť dostala na úroveň viac ako 50 percent HDP. Registruješ? Vlani výška nášho hrubého domáceho produktu – slávne HDP – dosiahla 74,655 miliardy eur a v tomto roku už 76,521 miliardy eur. A výška štátneho dlhu k 1. januáru tohto roka dosiahla až 53,6 % HDP! Chápeš? Štátny dlh tvorí vyše polovice HDP – je to takmer 40 miliárd eur! A teraz mi hovor, že nie sme na gréckej ceste s takýmto dlhom!

No a čo? Niektoré najsilnejšie štáty majú výšku štátneho dlhu ešte vyššiu ako HDP a nič si z toho nerobia, nie je to žiadna katastrofa. Američania majú výšku štátneho dlhu 88 percent HDP, Francúzsko 93,5 %, Nemecko 78,4, Portugalsko 129, Írsko 123, Belgicko 101, Taliansko 132,6 % – no a čo? Žijú, pracujú, nekrachujú. Tvoje milované Grécko to pomaly dotiahlo takmer na 200 percent a preto má problémy. A my máme iba trochu nad 50 percent a neklesáme nižšie. Tak kde sú problémy?

Veď nehovorím, že sme na tom najhoršie, ale opakujem, že sme na zlej ceste. Kde sme boli a kam sme sa dostali? Spomeň si, tesne pred nežnou revolúciou, v roku 1989 zadlženosť celého Československého štátu bola okolo 7-8 miliárd korún. Registruješ? Korún!! Bolo 7 – 8 miliárd a v súčasnosti je 40 miliárd. Akože 5-násobok, však? Ale kurz koruny ku euru bol 30-násobne nižší. Čo to znamená? Tridsať krát päť – koľko to je? A máme tu 150-násobný nárast štátneho dlhu. Tak toto je gól! Nie je to obrovská kríza, nie je to grécka cesta?

Počúvaj. Neporovnávaj neporovnateľné. Súčasná ekonomická situácia je úplne iná a svet žije podľa iných ekonomických zákonov. Vtedy sa nedalo žiť na dlh a teraz – koľko len chceš. Kapitalizmus, bratu! Čo to porovnávaš s časmi „svetlej budúcnosti“? Vtedy bolo všetko úplne inak. Takže tá na prvý pohľad hrozivá výška štátneho dlhu nie je žiadna katastrofa. Veď je tu trend zníženia výšky tohto dlhu.  

Aha, a ako sa to väčšinou rieši? Ako sa mnohé vlády v EÚ snažia „oklamať“ zadlženosť? Veľmi jednoducho. Berú si pôžičky. Je to dnes moderné. Sám si hovoril – kapitalizmus! Všetci si berú pôžičky – ľudia, podnikatelia, firmy, ale aj štáty. A iba si zvyšujú dlhy.

Prečo? Je to bežné. Ako stavebné sporenie. Potrebuješ si niečo vybaviť, vybudovať, vezmeš si pôžičku, potom trochu šetríš a splácaš pôžičku. Je to úplne bežná prax.

Aha, a stále žijeme za požičané. Zadlžovať sa nie je ťažké. Ale každý dlh je nutné skôr alebo neskôr vrátiť. A nielen tak – ale s percentami „za požičané“. To znamená, že vrátiš viac ako si požičiaš. A kde si vezmeš prachy navyše? Kde zoženieš prostriedky, ktoré okrem požičaných peňazí uhradia ešte aj úrok? A vlády si berú a berú pôžičky aj naďalej.

Ale veď ich neberú len tak, pre seba. Potrebujú financie, aby mohli investovať a urobiť niečo užitočné pre tento štát a pre ľudí. A samozrejme, tieto finančné prostriedky musia rozumne investovať, aby priniesli štátu zisk na uhradenie pôžičky, vlastne nielen pôžičky, ale aj dodatočnej sumy – navýšenia o percenta za pôžičku, teda treba splatiť úroky. Ale veď je to bežná prax. Tak to robia vlády po celom svete. Nie sme unikát.

Fajn. A teraz mi pripomeň, ktorá naša vláda za ostatné štvrťstoročie rozumne investovala do rozvoja slovenského hospodárstva – či už do priemyslu alebo pôdohospodárstva? Mali sme tu veľa géniov, ktorí vedeli narábať s pôžičkami v prospech štátu? Stále prerábali a štátny dlh rástol. Ako to riešili? Brali ďalšie pôžičky. A sme tam, kde sme: výška štátneho dlhu už prekročila polovicu HDP. Gratulujem! Vítaj na gréckej ceste.

Nedramatizuj. Nie je všetko také čierne, ako to maľuješ. Veď vieš, že financií je vždy nedostatok a treba investovať do rozvoja podnikov, pomáhať zdravotníctvu a školstvu, pomaly dvíhať platy zamestnancom a pod. Na všetko potrebuješ peniaze. Takže požičiavanie a trochu vyšší štátny dlh je v súčasnosti bežná prax vo svete.

Reklama

Preboha, ty si taký chladnokrvný ako ľadovec. Tomu hovorím – svätý pokoj. Ale veď požičiavané vždy treba vrátiť! V tom je problém. A navyše. Ako aj Gréci a iní mudrci sme porozdávali všetko, čo sme len mali. Máme prázdnu špajzu. Všetky podniky sprivatizovali, štát nemá takmer nič a môže si pískať. A potom sa čudujeme, že nie sú financie, veď celý zisk ide do vrecka súkromníkov a štát, ako hovoria bratia Česi „má holé ruce“. A potom nech na ministerstvách plánujú rozvoj priemyslu a pôdohospodárstva alebo príjem do štátnej pokladnice, keď všetko závisí od iných, ale nie od štátu. Všetko je fuč.

Rozprávaš ako starý komunista. Ale akurát teraz by si sa mal tešiť – súčasná vláda by všetko zasa znárodnila a vytvorila iba štátne podniky. 

A čo z toho? Vyprávať môže koľko len chce. A ako vráti tie sprivatizované podniky späť – silou?! Znárodní ich? To jej nedovolí ani Brusel, ani Berlín, ani Paríž. Snívajte s nami! A čo mi nadávaš do komunistov? Za to, že chcem, aby sme mali silný štát a ten štát bol bohatý? Nie som komunista a nikdy som nebol. Som realista a ak chceš – patriot. To je niečo iné. A súčasná akože socialistická vláda robí iba kozmetické opatrenia – akože je sociálna. Zaoberá sa populizmom, aby si udržala priazeň občanov. Ako inak? Blížia sa voľby! Ha-ha.  Bezplatné cestovanie pre dôchodcov a študentov, príspevky na lieky, príspevky na detské tábory, príspevky na dovolenky a rekreácie, zvyšovanie dôchodkov – fajn, ale to sú maličkosti a nič kardinálne neriešia. Ľudia by sa mali dávno spamätať. Časy, keď existovali ľavičiari a pravičiari, sú dávno preč. V súčasnosti existuje nejaká čudná zmeska strán, ktoré sa odlišujú iba tým, že majú rôzne odtiene – tie sú trochu ľavicovejšie, iní sú trochu pravicovejšie, ale inak – je to jedno. Ale mali by sa deliť na tých rozumných a tých ešte viac rozumnejších…

Ale-ale, konečne ti to došlo. Fakt, ten rozdiel medzi stranami je čisto kozmetický. Viacerí akože socialisti sú podnikatelia – čistí kapitalisti. Koľko kapitalistov máme v súčasnej socialistickej vláde či vo vládnej strane? Habadej. Preto už aj zmýšľajú inak… Veľa vecí akože ľavičiari a akože pravičiari robia rovnako. Aj prví, aj druhí sú ochotní platiť  zbytočné vysoké školy a univerzity, ktoré vypľúvajú stovky nikomu nepotrebných absolventov – nemajú kam ísť, nie je pre nich zamestnanie, ktoré vyštudovali. Celý školský systém treba meniť, ale nerobí to ani pravica, ani ľavica.

No a to presne je tá grécka cesta. Sami plodíme nezamestnaných a onedlho ich budeme mať toľko ako v Grécku. A nemáme aj tu, ako v Grécku, kopu predražených projektov, ktoré na objednávku štátu uskutočňujú súkromné spoločnosti? A berú za to nekresťanské peniaze. A je to jedno, či sú vo vláde pravičiari alebo ľavičiari. Korupcia je za každej vlády. Ako v Grécku.

Reklama

Všetko je to tak, ale zasa – ešte sme tak hlboko neklesli, ako Gréci.  

No presne tak – ešte sme neklesli. Ale už sme na ceste – na tej gréckej. Krajina sa zadlžuje viac a viac. Hrozí nám závislosť, poníženie, podriadenie sa, katastrofa. Strácame samostatnosť. Vlastne, o akej samostatnosti môžeme hovoriť, keď sme v EÚ? Za nás rozmýšľajú a rozhodujú iní a pekne nám rozkazujú – ako Grékom. A vidíš, kam tých Grékov dotiahli? Na pokraj priepasti. Môžu sa im poďakovať. Ešte nám chýbajú zahraniční ministri ako na Ukrajine a bude všetko tip top. A ak sa nespamätáme a včas neodbočíme z tej gréckej cesty, skončíme presne tak, ako potomkovia slávneho Odysea. Jaj-jaj, len nech naša Odysea bude odlišná. Nech nedoplávame až tak ďaleko, ako Gréci…

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali