Otec zosnulého vojaka Ľudovít Orlický o páde AN-24 pri obci Hejce šokuje. Súvisí pád lietadla s odoberaním orgánov zajatcom kosovskými Albáncami? Vedeli vojaci príliš?

Otec zosnulého vojaka Ľudovít Orlický o páde AN-24 pri obci Hejce šokuje. Súvisí pád lietadla s odoberaním orgánov zajatcom kosovskými Albáncami? Vedeli vojaci príliš?

Slovensko 30. augusta 2017 (HSP/Foto:TASR – František Iván, Milan Kapusta, FB)

 

Pred jedenástimi  rokmi sa 20. januára po 19.30 h zrútilo približne päť kilometrov od slovenských hraníc slovenské vojenské lietadlo AN-24 vracajúce sa z Kosova. Na palube bolo 43 osôb, prežil jediný vojak. Vyšetrovanie pádu lietadla bolo ukončené ešte pred desiatimi rokmi s tým, že technická porucha bola vylúčená. So závermi vyšetrovania však nesúhlasia pozostalí obetí.

Trosky havarovaného vojenského lietadla AN-24 pri obci Hejce

Podľa vyjadrení pozostalých Srbi poukazujú aj na skutočnosť, že pád slovenského lietadla môže súvisieť s objavením masových hrobov v Kosove. O stanovisko k doterajším zisteniam i novým dôkazom sme požiadali Ľudovíta Orlického, ktorému pri havárii lietadla AN-24 zahynul syn Ľudovít.

Reklama

 

Čo bolo podnetom, že pozostalí obetí havárie AN-24 žiadajú zmenu zákona o ochrane utajovaných skutočností?

Reklama

Viacerí sme žiadali ministra obrany Gajdoša, aby odtajnil utajovanú časť vyšetrovacieho spisu, aby sme mali možnosť do nej nahliadnuť. Podľa doposiaľ získaných dôkazov, dôvodom havárie nebola chyba pilota a predpokladáme, že v tejto utajovanej časti by sme mohli získať ďalšie informácie a dôkazy. Minister Gajdoš našej žiadosti o odtajnenie nevyhovel a na vyjadrenie generálneho prokurátora, ktorý nevidí dôvod, aby nebol spis odtajnený len uviedol, že posudzuje možnosť odtajnenia spisu. I keď bol v roku 2006 poverený ministrom obrany dohľadom nad vyšetrovaním a musel teda spis podrobne poznať, v súčasnej dobe už pol roka posudzuje možnosť jeho odtajnenia. Na základe poznatkov, ktoré sme zozbierali predpokladáme, že minister Gajdoš by sa zverejnením spisu mohol vystaviť podozreniu že bol jedným z tých, ktorí sú zodpovední za nesprávne závery vyšetrovania. Preto spis nikdy dobrovoľne neodtajní.

Zmenou zákona chceme odstrániť nedostatok v zákone, 215/2004, ktorý neumožňuje žiadnemu inému orgánu odtajniť utajovanú skutočnosť, ktorú niekto iný utajil a to ani za predpokladu, že utajovaním chráni seba pred podozrením z nekalej činnosti, pred vystavením sa vyšetrovaniu a súdnemu stíhaniu.

 

V lietadle zahynul aj Váš  syn. Odkiaľ  ste získali nové  dôkazy, že nešlo o chybu pilota, ako to prezentuje doterajšie vyšetrovanie?

Vyšetrovací spis má dve časti, utajovanú a neutajovanú. Už i v neutajovanej časti, ktorá je nám dostupná, sú zásadné rozpory, ktoré spochybňujú závery vyšetrovania, že príčinou havárie lietadla bola pravdepodobne chyba pilota. Je zrejmé, že posádka riešila technický problém s nefunkčnosťou pravého motora. Dokazujú to polohy ovládacích prvkov a indikátorov na fotografiách z havárie.

Reklama
Na snímke Ľudovít Orlický

Rozpory sú tiež v hodnotách výšok a rýchlostí lietadla uvedených v spise. Závery vyšetrovania sa opierajú o údaje z čiernej skrinky, ktorej správnu funkčnosť sami vyšetrovatelia vo vyšetrovacom spise spochybnili, a ktorej údaje nie sú v spise úplné. To všetko nám potvrdili tiež odborníci z oblasti letectva, i technického personálu. Že nešlo o chybu pilota potvrdzujú i očití svedkovia, ktorí videli horieť lietadlo pred haváriou i ďalší odborníci z oblasti lekárstva a vyšetrovania leteckých nehôd, podľa ktorých taká rozsiahla devastácia tiel ako v tomto prípade nemohla byť spôsobená len haváriou lietadla.

 

Čo bolo teda podľa vašich informácií dôvodom pádu lietadla AN-24?

Je zrejmé, že piloti riešili problém s poruchou pravého motora. Na základe výpovedí očitých svedkov o požiari alebo výbuchu zrejme práve táto skutočnosť spôsobila poruchu motora.

A prečo nastal výbuch? Možností je viac. Mohlo to byť z dôvodu technickej poruchy, ale i zámerné nastraženie výbušného systému. Skutočnú pravdu sa dozvieme po novom, nezávislom vyšetrení. Svetlo do prípadu by mohli vniesť aj odborníci z výrobného závodu lietadla.

Reklama

 

Je známe, že ste sa stretli s ministrom obrany Srbska. Prisľúbil vám pomoc? V akej forme?

Minister obrany Srbska Aleksander Vulin umožnil svojim spolupracovníkom, političke, novinárke, spisovateľke a bojovníčke proti démonizovaniu Srbska Ljiljane Bulatovića bývalému kosovskému sudcovi, dnes prokurátorovi, ktorý obhajoval niekoľko osôb pred Haagskym súdom Goranovi Petronijevićovi, aby nám pomohli pri našej ceste za pravdou. Chce byť o postupe informovaný a v prípade potreby bude tejto činnosti nápomocný. Goran Petronijević je ochotný zastupovať pozostalých pred medzinárodnými orgánmi, v prípade že budú vyšetrovať túto udalosť.

Srbi vidia i možnú súvislosť medzi haváriou lietadla a masovými hrobmi, o ktorých pravdepodobne získali poznatky naši vojaci počas pobytu v misii. Informácie, ktorými disponovali, im mohli byť osudnými.

 

Stretli ste sa aj so slovenským ministrom obrany?

Nie, so slovenským ministrom obrany sme sa nestretli. Rovnako sme sa nestretli ani s prezidentom republiky, ani s premiérom, ani s generálnym prokurátorom, ktorých sme chceli informovať o našich poznatkoch a chceli sme počuť ich názor. Premiér postúpil našu žiadosť o stretnutie policajnému prezídiu kde nás prijal prvý viceprezident policajného zboru. Prezident postúpil našu žiadosť vojenskej kancelárii, ktorá nám odpovedala, že nemá kompetencie konať. Na generálnej prokuratúre sme sa stretli s jedným z prokurátorov generálnej prokuratúry a bolo nám umožnené nahliadnutie do neutajovanej časti spisu.

Trosky havarovaného slovesnkého vojenského lietadla AN – 24 pri obci Hejce v Maďarsku, ktoré sa zrútilo 19. januára 2006

 

Počas obdobia od pádu lietadla v roku 2006 ste sa o nehode rozprávali s vojakom Martinom Farkašom, ktorý ako jediný nehodu prežil?

S pánom Farkašom sme sa spolu s manželkou stretávali len v dobe pietnych spomienok vždy 19. januára v maďarskej obci Hejce, pričom sme sa rozprávali veľmi málo. Počas prvých rokov po havárii sme mali pocit, že je strážený ľuďmi, ktorí sa okolo neho pohybovali. Predpokladám, že je viazaný mlčanlivosťou. Už po prebudení z umelého spánku v roku 2006 mu prokurátor odporučil nevyjadrovať sa na tlačovej besede k udalostiam v priebehu letu pred haváriou ani k udalostiam po havárii.

Reklama

Tento rok, 19.1.2017, sme sa s p. Farkašom opäť stretli. Keď sme sa ho spýtali, prečo nepovie pravdu a či môže pokojne spávať, odpovedal, že môže, a že všetko podľa pravdy povedal vyšetrovateľovi. Tiež nám potvrdil, že po havárii ešte žilo viacero osôb.

 

Aké konkrétne kroky aktuálne očakávate od príslušných slovenských orgánov?

Celá naša činnosť má jediný cieľ: dosiahnuť nové, nezávislé vyšetrenie havárie lietadla AN-24 a dozvedieť sa skutočnú pravdu o jej príčinách. Snahy o odtajnenie spisu a trestné oznámenia, ktoré boli, poprípade ešte budú podané v súvislosti s haváriou, sledujú tento jediný cieľ. Do súčasnej doby sme však nezaznamenali zo strany zodpovedných orgánov takmer žiadny pokrok a nadobudli sme dojem, že kauzu havárie lietadla AN-24 všetci ignorujú a boja sa do nej pustiť.

V maďarskej obci Hejce 19. mája 2007 odhalili Memoriál obetiam leteckého nešťastia vojenského špeciálu AN-24

Posledný príklad je z pred niekoľkých dní. Zúčastnili  sme sa prerokovania našej petície, ktorou sme žiadali zmeniť zákon o utajovaných skutočnostiach 215/2004 Z.z. vo výbore pre obranu a bezpečnosť NR SR. Toto rokovanie však vyznelo skôr ako fraška, keď predsedajúci PhDr. Anton Hrnko nemal základné informácie o type lietadla, ktoré havarovalo, nevedel v ktorom roku havarovalo ani na akom vrchu, a mal medzery v tom, čo je vlastne obsahom petície. Taktiež oznámil, že petícia je neplatná, pričom kancelária predsedu NR SR potvrdila, že petícia spĺňa všetky náležitosti. Záverom z rokovania bolo prijatie uznesenia, že petíciu berú na vedomie, čím sa nám vlastne vysmiali, pretože takýto záver nepredpokladá žiadnu ďalšiu aktivitu, pokiaľ nevyjde iniciatíva od jednotlivých osôb, alebo politických strán.

Reklama

Dňa 4.9.2017 bude táto petícia prerokovaná aj v ústavno-právnom výbore NR SR. Na toto rokovanie sme, ako jej predkladatelia, spolu s pánom Katrincom, pozvaní.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali