Francúzska dráma: Hollande potvrdil štyroch mŕtvych

Francúzska dráma: Hollande potvrdil štyroch mŕtvych

Paríž 9. januára 2015 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Twitter)

 

Požiadavky páchateľov nie sú zatiaľ známe

Bratia Chérif a Said Kouachioví, ktorí sú prenasledovaní kvôli útoku na parížsky satirický týždenník Charlie Habdo, ukradli ďalšie auto a opäť sú na úteku. Podľa zverejnených informácií majú jedného rukojemníka. Operácia sa odohráva severne od Paríža v meste Dammartin-en-Goële, kde bolo počuť streľbu

Reklama

O začatí operácie novinárov informoval minister vnútra Bernard Cazeneuve. Minister povedal, že im polícia odrezala všetky únikové cesty, na mieste je špeciálna jednotka, policajti vyzvali miestnych občanov, aby nevychádzali. 

O požiadavkách útočníkov nie sú bližšie informácie.

Reklama

 

20:11: Prezident Francois Hollande vystúpil v televízii s prejavom. V prejave potvrdil štyri obete dnešných tragických udalostí, zároveň ocenil odvahu policajtov a všetkých, ktorí sa operácie zúčastnili. Incident v židovskej štvrti Porte de Vincennes označil za otrasný prejav antisemitizmu. Prezident v prejave ďalej uviedol, že hrozby pre Francúzsko ešte nepominuli a doplnil, že ochrana verejnosti v krajine bude aj naďalej posilňovaná. 

19:40: Televízia BFMTV zverejnila telefoické interview s Amedym Coulibalym, v ktorom uvádza, že útoky synchronizoval s útočníkmi v redakcii Charlie Hebdo a prihlásil sa k Islamskému štátu.

19:30: Minister vnútra Bernard Cazeneuve v televíznom vystúpení pochválil prácu polície a bezpečnostných zložiek. Polícia stále pátra po Hayat Boumeddieneovej.

19:25: Anonymus vo videu na YouTube uvádza, že sa pomstí vypnutím džihádistických webstránok. Video s odkazom si môžete pozrieť tu:

Reklama

 

19:20:  Sky News informuje, že polícia našla telo, ktoré môže patriť štvrtému útočníkovi.

19:15: V meste Montpeiller v klenotníctve trvá ďalšia rukojemnícka dráma, no média zatiaľ nevedia, či súvisí s dnešnými udalosťami. Prípadne, či nejde o nevydarenú lúpež.

18:55: Minister vnútra Bernard Cazeneuve vyjadril ľútosť nad obeťami tragických udalostí posledných dní odohrávajúcich sa v Paríži.

Reklama

18:50: Televízia Sky News uviedla, že druhým človekom, ktorý zadržiaval rukojemníkov v kóšer obchode bol muž. Vyvrátila tak informáciu, že druhou útočníčkou bola žena.

18:40:  AFP informovala, že počet obetí stúpol na päť.

18:35: Televízia Sky News informovala, že z obchodu ušiel ďalší podozrivý muž a Hayat Boumeddieneová na mieste počas policajného zásahu nebola.

18:25: Televízia CNN priniesla informáciu, že podozrivá Hayat Boumeddieneová polícii unikla počas oslobodzovacej akcie rukojemníkov v obchode. Podľa BBC podozrivú ženu pravdepodobne hľadajú.

18:20: Prezident Francois Hollande dnes večer v súvislosti s rukojemnickými drámami prehovorí k národu.

18:10: Zdroj blízky Le Figaro uviedol, že štyria zranení sú v kritickom stave.

18:00: Česká ČT24 uvádza, že medzi zranenými je aj niekoľko členov komanda.

17:55: Podľa informácii televízie France24, pričom sa odvoláva na policajné zdroje, počas zásahu v supermarkete v židovskej štvrti Porte de Vincennes zomreli najmenej štyria ľudia.

17:50: Zásah protiteroristických jednotiek bol podľa francúzskych médii profesionálny. 

17:45: Podľa spravodajskej stanica BFM TV niekoľko členov zasahujúceho policajného komanda v obchode utrpelo zranenia

Reklama

17:35: Podľa policajného zdroja zomrel aj útočník z obchodu s kóšer potravinami v Paríži, niekoľko rukojemníkov vyšlo z obchodu, nie je však známe, či sú všetci rukojemníci v poriadku 

17:30: Le Monde informuje, že obidvaja islamisti, kterí zadržiavali rukojníkov v tlačiarni sú mŕtvi

17:05: Podľa Le Monde Z okolia tlačiarne v Danmartin-en-Goele je počuť výstrely, nie je však jasné, či výstrely boli iba na jednej strane alebo boli z obidvoch strán

16:55: Podľa najnovších informácií francúzske ministerstvo vnútra vyvrátilo správy o dvoch mŕtvych, ktorých si údajne podľa médií vyžiadala prestrelka a následná rukojemnícka dráma v predajni. Ako informuje ministerstvo v supermarkete bol postrelený len jeden človek, a utrpel pritom vážne zranenia. Túto informáciu potvrdila agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z polície. Presný počet rukojemníkov nie je známy

16:35: Útočník, ktorý prepadol obchod v Paríži, sa vyhrážal, že zabije všetkych rukojemníkov, ak sa polícia odhodlá zaútočiť na dvoch islamistov ktorých obkľúčili v tlačiarni severne od Paríža. Túto informáciu priniesol portál AP

Reklama

15:55: Televízia iTelé priniesla informáciu, že ešte 6. januára varovala Paríž alžírska tajná služba.

15:50: Amedy Coulibaly údajne požaduje, aby francúzska polícia nechala ísť bratov Kouachiovcov

15:45: Polícia informovala, že na Tracadero išlo o falošný poplach.

15:44: Televízia Sky News informovala o zásahu polície na mieste ďalšieho incidentu, neďaleko Eiffelovej veže na Trocadero.

15:40: Podľa médii odkázal útočník z obchodu polícii: “Vy veľmi dobre viete, kto som”.

Reklama

15:22: Podľa francúzskej polície  muž a žena, ktorí útočili v židovskom obchode s kóšer potravinami pravdepodobne tvoria pár.  Ide o 32-ročného Amedyho Coulibalyho a 26-ročná Hayat Boumeddieneová.

15:20: Nemocnica nachádzajúca sa v blízkosti rukojemníckej drámy je pripravená na príliv obetí a na mieste sa nachádza aj viacero sanitiek.

15:13: Spoločnosť MAFRA na svojej budove vyvesila nápis “Je suis Charlie”, čím vyjadrila solidaritu s obeťami stredajšieho útoku.

15:10: Špeciálne zásahové jednotky spolupracujú s miestnou políciou, od ktorej získavajú informácie

15:07: Podľa slovenského policajného vyjednávača, ktorý urobil analýzu súčasnej situácie uviedol, že francúzski policajti sú v extrémne ťažkej situácii, pretože majú dočinenia s fanatikmi

15:05: Podľa informácii Le Pont sú medzi rukojemníkmi dvaja muži, dve ženy a dokonca štvormesačné dieťa.

14:50: V potravinách útočili muž a žena. Polícia zverejnila ich fotky.

Reklama

 

14:40: Rukojemnícka dráma sa podľa informácií televízie RTL dobre nevyvíja. Na portáli Reuters hlásia dvoch mŕtvych. 

14:25: Podľa viacerých informácií na Twitter polícia nariadila evakuáciu blízkeho okolia obsadeného obchodu ako aj uzavrela stanice metra. Na tvar miesta smeruje aj  minister vnútra Bernard Cazeneuve.

13:57: Zverejnené informácie uvádzajú, že medzi rukojemníkmi v Paríži sa nachádzajú ženy aj deti.

13:44: Francúzske média informovali, že v obchode s košér potravinami boli zajatí rukojemníci. Útočník je spájaný s vraždou policajtky z juhoparížskeho predmestia Montrouge.

13:38: Z východnej časti Paríža v obchode s košér potravinami hlásia streľbu.

13:34: Prioritou pre francúzske bezpečnostné zložky nie je útok, ale nadviazanie dialógu s útočníkmi, zverejnil hovorca francúzskeho ministerstva vnútra.

Reklama

13:25: Podľa BBC dorazilo na miesto 12 školských autobusov s cieľom evakuovať deti z budovy materskej a základnej školy, ktorá sa nachádza v blízkosti policajnej akcie proti parížskym útočníkom. 

13:19: V okolí budovy tlačiarne sa nachádzajú skupinky policajtov, ktorí sú vyzbrojení samopalmi.

13:28: Kvôli útočníkom je v pohotovostii 88 000 policajtov a vojakov.

13:10: Francúzsky premiér Manuel Valls vyhlásil, že ide o vojnu proti terorizmu, ale nie proti náboženstvu, ani civilizácii. Zároveň avizoval prijatie nových opatrení, ktoré sú nutné ako reakcia na teroristické hrozby.

12:55: Klerik abú sad al-Ansarz z irackého Mosulu vyhlásil, že za útok na redakciu Charlie Hebdo je zodpovedná teroristická skupina Islamský štát.

12:46: Podľa francúzskych médií strelec z juhoparížskeho predmestia Montrouge, kde po streľbe  zomrela jedna policajtka a jeden policajt bol vážne zranený, bol v kontakte so Chérifom a Saidom Kouachiovcami, ktorí sú podozriví zo stredajšieho útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo.

12:35: Len približne 300 až 500 metrov od tlačiarne, kde sa sú útočníci, sa nachádza budova, kde sídli materská a základná škola, v ktorej je okolo 200 detí. Objekt je uzavretý, strážia ho policajti.

Reklama

12:30: Fotograf britského denníka The Daily Telegraph zverejnil na Twitteri forografiu policajta z miesta rukojemníckej drámy, za ktorého chrbtom sa nachádza na ceste tank.

12:10: Útočníci počas telefonického rozhovoru s políciou uviedli, že chcú zomrieť ako múčeníci.

11:56: Najnovšie informácia tvrdia, že rukojemníkom je 28-ročný muž, pracovník tlačiarne.

11:50: Podľa informácií BBC predavač obchodu vo francúzskom meste, kde sa odohráva rukojemnícka dráma, si s jedným z útočníkov potriasol ruku a ten mu povedal, aby odišiel a zavolal políciu, pretože civilistov nezabije.

11:39: François Hollande na tlačovej konferencii zároveň pripustil, že existovali isté náznaky o možnosti takého útoku. Dodal tiež, že vo Francúzsku je aktuálne najvyšší stupeň bezpečnostných opatrení.

11:34: Podľa niektorých zdrojov prestala v Dammartin-en-Goele fungovať mobilná sieť, zverejnil portál L’Obs.

11:30: Francúzsky prezident François Hollande počas tlačovej konferencie varoval pred stigmatizáciou moslimov.

Reklama

11:25: Polícia opätovne požiadala média, aby prestali vysielať zábery na policajtov, ktorí sa rozmiestňujú na streche budovy.

11:22: Z miesta zásahu boli odvolané vrtuľníky, zverejnila Česká televize.

11:20: Podľa Daily Mirror a iTélé je rukojemníkom žena.

11:19: Francúzska polícia požiadala médiá, aby prestali vysielať zábery z protiteroristickej operácie proti ozbrojencom.

11:15: Francúzsky minister Bernard Cazeneuve počas tlačovej konferencie novinárom uviedol, že teroristov sa budú snažiť zatknúť v čo najbližšej dobe. Opatrenia podľa neho umožňujú konať veľmi rýchlo.

11:10: Francúzska polícia povolala ďalších 1500 príslušníkov policajného zboru ako aj tímy záchranárov.

11:08: Vyjednávanie s útočníkmi prebieha prostredníctvom telefónu. Obaja sú údajne ochotní zomrieť ako múčeníci.

Reklama

11:04: Francúzska prokuratúra zverejnila informáciu, že útočníci zajali jedného rukojemníka. Podľa dohadov ide o majiteľa auta značky Peugeot, ktoré útočníci ukradli.

11:02: Polícia po bratoch Kouachiových pátra severne od Paríža od štvrtka. Jeden z nich prešiel výcvikom al-Káidy v Jemene. Rodičia bratov pochádzajú z Alžírska. Muži vo veku 32 a 34 rokov sú ozbrojení a veľmi nebezpeční.

10:55: Podľa nateraz zverejnených informácií v priľahlých nemocniciach zatiaľ neevidujú žiadne obete.

10:50: Elyzejský palác avizoval tlačovú konferenciu, ktorá by mala začať o 11.00 hodine.

10:40: Nad oblasťou, kde sa uskutočňuje policajná operácia, boli odklonené lety, keďže v blízkosti sa nachádza medzinárodné letisko Charlese de Gaulla (Roissy). Letisko uzatvorilo dve zo štyroch prístavacích plôch. Dôvodom je prelet vrtuľníkov.

Reklama

10:31: Niektoré informácie tvrdia, že boli zajatí až štyria rukojemníci.

10:30: Polícia obkľúčila unikajúcich útočníkov, ktorí sa zabarikádovali v tlačiarni Création Tendance Découverte v meste Dammartin-en-Goele.

10:15: Francúzske médiá zverejnili informácie o dvoch mŕtvych a dvoch zranených v meste Dammartin-en-Goele, ktorých majú mať na svedomí unikajúci páchatelia. Avšak úrad parížskeho prokurátora informácie o mŕtvych poprel.

10:00: Le Figaro zverejnil, že polícia začala s útočníkmi vyjednávať.

“Tri vrtuľníky protiteroristickej jednotky francúzskej Gendarmerie, alebo jednotky špeciálneho určenia francúzskej polície krúžia nado mnou a odlietajú na Dammarten en Goele” – napísal na svojom Twitterovom účte priamo z miesta novinár Roman Tamburrino.

 

ad

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali