Lajčák v Oslo: “Je dôležité, aby sme kultúru reakcie nahradili kultúrou prevencie”

Lajčák v Oslo: “Je dôležité, aby sme kultúru reakcie nahradili kultúrou prevencie”

Bratislava 13. júna 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Mediácia a mierové riešenie sporov sú kľúčovými nástrojmi diplomacie pri zabezpečovaní udržateľného mieru. Odznelo to dnes (13. júna) v hlavnom meste Nórska na medzinárodnej konferencii Oslo Fórum, prestížnom podujatí s účasťou mediátorov, politikov, expertov a medzinárodne uznávaných osobností. Na pozvanie nórskeho rezortného partnera B orge Brendeho na konferencii vystúpil aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák v paneli o bezpečnosti v juhovýchodnej Európe.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskach záležitostí SR Miroslav Lajčák

“Západný Balkán si zasluhuje našu pozornosť. Oslo Forum je zamerané na prevenciu a riešenie konfliktov, a našťastie tak zle na tom na západnom Balkáne zatiaľ nie sme. Ale máme tu iné, nemenej nebezpečné výzvy: regionálne napätia, politickú nestabilitu, a tou najväčšou výzvou je chýbajúca perspektíva. Takéto ovzdušie je živnou pôdou pre frustráciu, pre odklon od európskych hodnôt, pre pôsobenie tretích aktérov. Proces rozširovania EÚ je najlepší prostriedok, ktorý máme k dispozícii na odvrátenie tohto trendu, netreba vymýšľať nič nové, len ho oživiť, a vrátiť nádej občanom kandidátskych krajín západného Balkánu,” zhodnotil M. Lajčák svoje vystúpenie v panelovej diskusii, v ktorej mu partnermi boli minister zahraničných vecí Bosny a Hercegoviny Igor Crnadak, a Davor Ivo Stier, ktorý bol ešte do pondelka šéfom chorvátskej diplomacie.

Reklama

Oslo Forum, ktoré sa koná každý rok v júni, je tvorené viacerými regionálnymi fórami. Ústrednou témou ročníka 2017 je udržiavanie mieru a vytváranie priestoru pre mediáciu konfliktov, čo sa odrazilo aj v témach jednotlivých diskusií – popri západnom Balkáne diskutujú panelisti aj o Somálsku, Nigérii, Iraku, Sýrii, Cypre a Kolumbii.

“Je dôležité, aby sme kultúru reakcie nahradili kultúrou prevencie. Je vyrátané, že každé euro či dolár investované do toho, aby sa predišlo konfliktom, sú 60-krát efektívnejšie vynaložené, než na zastavenie krviprelievania po tom, čo prepukne. Ale v skutočnosti robíme presný opak: na každý dolár čo dáme na prevenciu, pripadá viac ako 1 800 dolárov vo výdavkoch na zbrojenie. Toto sa musí zmeniť,” povedal na margo diskusie M. Lajčák – udržateľný mier a prevencia pred konfliktmi je jednou z priorít, ktorým sa bude venovať počas predsedníctva 72. Valného zhromaždenia OSN.

Reklama

Podujatie Oslo Forum organizuje Centrum pre humanitárny dialóg s podporou Ministerstva zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva a silných regionálnych partnerov. Pozvanie naň prijali desiatky ministrov zahraničných vecí a ďalších vysokých predstaviteľov štátov z celého sveta, ako aj zástupcov medzinárodných organizácií a think-tankov. M. Lajčák využil podujatie aj na bilaterálne stretnutie s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Javadom Zarífom, s ktorým hovorili o situácii v regióne Blízkeho východu s dôrazom na Sýriu, Jemen, ale aj súčasnú krízu vo vzťahoch medzi Katarom na jednej strane a skupinou arabských štátov na strane druhej.
Ministri sa zhodli, že je potrebné vyvinúť maximálne úsilie na urovnanie sporov a zabránenie ich eskalácii, ktorá by viedla k ďalšej destabilizácii regiónu. V otázke jadrovej dohody, ktorú Irán uzavrel v roku 2015 so západnými mocnosťami, sa M. Lajčák vyslovil za jej pokračovanie. Vyslovil presvedčenie, že Európska únia bude túto dohodu rešpektovať, kým ju bude dodržiavať aj Irán. S ministrom Zarífom tiež posúdili stav bilaterálnych iránsko-slovenských vzťahov, ktoré v ostatnom období zaznamenali oživenie.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:15

Viac ako tri štvrtiny cestujúcich volia na cestovanie v mestskej a regionálnej doprave autobus. Za najlepšiu voľbu považuje autobusovú dopravu 78 % cestujúcich. Pri rozhodovaní o tom, či využijú služby verejnej dopravy, je pre cestujúcich dôležitá predovšetkým spoľahlivosť (63 %), krátka čakacia doba (46 %), čistota a pohodlie (43 %) či cena (41 %). Vyplýva to z prieskumu spokojnosti cestujúcich spoločnosti Arriva.

10:04

Spojené štáty v piatkovej správe upozornili na možné porušenie humanitárneho práva zo strany Izraela pri používaní amerických zbraní v Pásme Gazy. Dodávky zbraní však nepozastavili.

10:04

Predbežné výsledky súdnej pitvy vylúčili cudzie zavinenie smrti muža, ktorého telo našli v piatok (10. 5.) v derivačnom kanáli v katastri Bytče. Polícia v súčasnej dobe vykonáva potrebné úkony s cieľom zistenia totožnosti muža, doplnila Kremeňová.

09:48

Najmenej 200 osôb prišlo o život počas záplav na severe Afganistanu, uviedla v sobotu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

09:27

Stovky ľudí boli evakuované z oblastí neďaleko hraníc s Ruskom v ukrajinskej Charkovskej oblasti, oznámil v sobotu regionálny gubernátor Oleh Synehubov. Moskva v piatok v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu.

08:57

Parahokejisti zámorských veľmocí Kanady a USA sa stretnú v nedeľnom finále elitnej kategórie MS v Calgary. Domáci Kanaďania si v semifinále poradili s Čínou 2:1, Američania zdolali Česko 3:1. Slovenskí reprezentanti sa v súboji o konečnú piatu priečku stretnú s Kórejskou republikou, ktorú už v základnej skupine zdolali 4:2.

08:10

Vedci na Edinburskej univerzite (University of Edinburgh) objavili pečeňové bunky, ktoré tomuto orgánu pomáhajú pri regenerácii. Objav môže podľa nich viesť k vývoju nových liečebných metód poškodenej pečene.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke samozber jahôd v Návojovciach

Autor: TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali