Kotlebovci tvrdo o islame a mimovládkach. Nicholsonová kontrovala: Radšej budem z prostredia mimovládok, ako fašistov

Kotlebovci tvrdo o islame a mimovládkach. Nicholsonová kontrovala: Radšej budem z prostredia mimovládok, ako fašistov

Bratislava 28. októbra 2016 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Stredajšia schôdza parlamentu bola mimoriadne vyhrotená. V debate o výraznom navýšení potrebných členov na registráciu cirkvi sa do seba pustili poslanci za stranu Kotleba – ĽSNS a liberáli z SaS. Z úst Kotlebovcov odzneli na adresu islamu aj také výrazy ako “satansko-pedofilné náboženstvo”, ako aj výčitky na stranu SaS kvôli ich prepojeniam na mimovládky. Liberálka Nicholsonová zareagovala tiež z ostra a Kotlebovcom odkázala, že radšej bude z prostredia mimovládok než z prostredia “fašistov”.

Na snímke podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová
Na snímke podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová

V stredu bolo v parlamente poriadne rušno. Schvaľoval sa totiž zákon o zvýšení potrebného počtu členov a podpisov na registráciu cirkví zo súčasných 20 000 na 50 000. Návrh predložili poslanci za vládnu stranu SNS. Paradoxne sa ale do seba pustili opozičné strany. Liberálna SaS a Matovičove OĽANO tento návrh odmieta, Kotlebovci ho naopak podporujú, dokonca chcú počet potrebných podpisov na založenie cirkvi navýšiť ešte viac než je uvedené v predloženom návrhu zákona.

Reklama

Prvá väčšia slovná “prestrelka” sa začala po vystúpení Jozefa Viskupiča za stranu OĽANO. Matovičov poslanec vo svojej rozprave tento návrh zákona z dielne Slovenskej národnej strany (SNS) razantne odmietol a skritizoval. Podľa neho to nie je zákon namierený proti vzniku špekulatívných siekt, pretože od roku 2007 žiadna sekta ani cirkev nevznikla, ale je výhradne zameraný proti islamu:

“Chcete postaviť nejakú hrádzu proti možnej islamizácii spoločnosti. Veď to tam uveďte, vystrašte celú spoločnosť a neklamte nám tu do rukáva, že chcete eliminovať špekulatívne registrácie cirkví, aby niekto si mohol osobovať nárok na čerpanie príspevku zo štátneho rozpočtu na financovanie cirkvi. Ale to nie. To sa v dôvodoch neuzná,” povedal Viskupič.

Reklama

Na Viskupičovu rozpravu zareagoval vo faktickej poznámke poslanec za stranu Kotleba – ĽSNS, Milan Mazurek. Kotlebov poslanec všetkým ozrejmil, čo podľa neho islam v skutočnosti je:

“Islam je viac než náboženstvo, je to krutý, odporný a neľudský politický systém, je to systém stínania končatín, stínania, hláv, je to systém mrzačenia a bičovania žien, znásilňovania malých detí, je to systém, otrocký, neľudský a s Európou, s demokraciou nemá absolútne nič spoločné, do našich štátov a na náš kontinent jednoducho nepatrí,” tvrdí Mazurek .

Poslanec za Kotlebovu stranu Stanislav Mizík bol k islamu ešte tvrdší a v snahe zabrániť islamu vystupovať na Slovensku ako náboženstvo by počet potrebných členov navýšil aj na niekoľko miliónov:

“Každý normálny Európan, kresťan či ateista musí mať strach pred satansko-pedofilným dielom diabla, to je islamským náboženstvom. V prípade tohto satansko-pedofilného náboženstva by som hranicu zvýšil ja osobne na jeden milión, alebo dva milióny, lebo vieme, že moslimáci sa množia omnoho výkonnejšie ako naši asociálni cigáni,” zakončil Mizík svoju faktickú poznámku.

Tvrdé slová poslanca Mizíka sa ale nepáčili predsedajúcej poslankyni za SaS Lucii Nicholsonovej, ktorá Kotlebovho poslanca upozornila:

Reklama

“Pán poslanec ja vás chcem upozorniť , aby ste vážili vaše slová a to, ako sa vyjadrujete o menšinách.”

V rozprave vystúpil aj poslanec za stranu SaS, Ondrej Dostál, ktorý sa preslávil tým, že v prvý deň nástupu do parlamentu prišiel so židovskou hviezdou pripnutou na svojej košeli, a taktiež tým, že ako svoju národnosť uviedol Rómsku, napriek tomu, že v skutočnosti Rómom nie je.

“Predložený návrh zákona považujem za zlý a nesprávny a to z troch dôvodov. Po prvé. Tento zákon je namierený proti moslimom. Po druhé. Tento zákon je namierený proti náboženskej slobode a po tretie, tento návrh zákona je zle naformulovaný,” povedal Dostál v úvode svojej rozpravy.

Ako vo svojom prejave ďalej uvádza: “Nemožno všetkých moslimov hádzať do jedného vreca.”

Na Dostálove vystúpenie zareagovali opäť Kotlebovci. Prvý z nich, Stanislav Mizík obvinil poslanca za SaS zo schizofrénie:

Reklama

“Bojujete za náboženskú slobodu, ktorú islam neuznáva, vraždí totižto, kresťanov a aj Jezídov, aj vy ste ich nepriateľ, vy ste neveriaci pes pre nich a keďže sa vaša strana zastáva homosexuálov, letel by ste z najvyššej budovy v meste.”

S faktickou poznámkou vystúpila aj Natália Grausová, ktorá sa odvolávala na generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, ktorý vyhlásil, že je potrebné presídliť až 75 miliónov moslimov do Európy:

“Islam nepatrí do Európy, islam nepatrí na Slovensko,” dodala Grausová na záver.

Zareagoval tiež Milan Mazurek, ktorý sa okrem islamu pustil aj do mimovládok:

“Pán Dostál, my aj na Slovensku máme jednu takú veľmi peknú sektu, o ktorej sa  často nehovorí. Tá sekta, to sú mimovládne organizácie, ktoré ovplyvňujú politické dianie na Slovensku.”

Mazurek taktiež poukázal na blízkosť strany SaS k týmto mimovládkam:

“Mnoho ľudí z vášho poslaneckého klubu pochádza práve z prostredia týchto zhubných a odporných mimovládnych organizácií. ”

Kotlebov poslanec preto ironicky vyzval Dostála a jeho kolegov, aby svoju mimovládnu činnosť išli šíriť napríklad do Saudskej Arábie, pretože tam to je viac potrebné než na Slovensku.

“Choďte tam, najlepšie jednosmernou letenkou, prezentujte tam svoje mimovládkarske názory, založte tam svoje organizácie, hovorte tam o liberálnych myšlienkach, o občianskych slobodách, právach na vierovyznanie atď. A potom nám zreferujte najlepšie na videozáznam, ako ste dopadli, či vám odsekli len ruku, či vám odsekli hlavu, či vás obesili, zhodili z budovy, upálili, jednoducho chceme to vidieť,” ukončil sarkasticky svoj prejav Milan Mazurek.

Kvôli tvrdým reakciám Kotlebovcov sa preto rozhodla vystúpiť predsedajúca parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS).

Reklama

“Chcem povedať jednu vec. Vy ste veľmi útočili na poslancov za SaS, pretože pochádzame z prostredia mimovládok, ktoré sú financované zahraničnými agentmi.”

Nicholsonová sa mimovládkarov zastala a tvrdila, že práve oni pomohli Slovensku v časoch “mečiarizmu”:

“Taký pán poslanec Mazurek má tak zopár rokov, že si to nemôže pamätať, ale my sme tu mali také obdobie v 90. rokoch, a to bolo obdobie mečiarizmu, kedy sme boli viacerými zahraničnými agentmi označovaní, že sme čiernou dierou na mape Európy. A takí sme aj boli. Tu vybuchovali autá novinárom. Tu sa šliapalo po slobode prejavu. Tu sa unášali prezidentovi synovia, tu sa vraždili Remiášovia. Také to bolo obdobie, pán poslanec Mazurek. A predstavte si, že to boli práve mimovládky platené zahraničnými agentmi, ktoré nám pomohli dostať sa z tohto bahna mečiarizmu. Dostali Slovensko z toho, aby už nebolo čiernou dierou na mape Európy.”

Na záver svojho vystúpenia poslala Kotlebovcom tvrdý odkaz:

“Tak vám chcem povedať toto, vážení občania a občianky, že ja budem radšej z prostredia mimovládok a som na to hrdá, ako z prostredia fašistov.”

Reklama

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

Včera 20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

Včera 20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

Včera 20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

Včera 20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Včera 19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

Včera 19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Včera 19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Včera 19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

Včera 18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

Včera 18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali