Homosexuálmi sa nerodíme. Ani sa nimi nestávame

Homosexuálmi sa nerodíme. Ani sa nimi nestávame

Svet 17. decembra (HSP/Zenit/Foto:TASR)

 

Prinášame vám rozhovor o vedeckých a bioetických aspektoch homosexuality s talianskou odborníčkou, profesorkou bioetiky, Giorgiou Brambillovou.

 

Reklama

Spoločnosťou sa postupne pretláča ideológia, ktorá ruší pohlavnú rozdielnosť a presadzuje pohlavný indiferentizmus. Aké sú korene tohto problému? 

Ilustračné foto

Sú ľudia, ktorí síce uznávajú, že telo človeka je pohlavne vymedzené, avšak tvrdia, že neexistuje rozdiel medzi mužmi a ženami, a teda že pohlavnosť nie je determinujúca. Uvádzajú, že dôležité je to, ako sa osoba cíti. Rozdielnosť medzi mužom a ženou je podľa nich čisto kultúrnou záležitosťou, čo znamená, muži a ženy sú takí, akí sú len preto, že ich tak od dieťaťa vychovali. Historicky k takémuto tvrdeniu viedli viaceré prúdy, ako napríklad: hedonistický liberalizmus propagujúci voľný sex; freudovský pansexualizmus, ktorý spájal neurózu a rôzne zranienia osoby s potláčaním sexuálnych pocitov; kontroverzný Kinsey a jeho téza, že sex je len obyčajný mechanizmus spojený so stimulami a že nemá zmysel hovoriť, čo je a čo nie je normálne v sexuálnej oblasti; a samozrejme, sexuálna revolúcia, ktorá sex zredukovala len na inštinktívnosť. Ten hlavný ideologický prúd však spočíva v tom, že nutne treba človeka oslobodiť, a táto sloboda sa prejaví v liberalizácii sexu. 

Reklama

Neomarxizmus, a hlavne autor Marcuse, rozvinul túto liberalizáciu do sféry heterosexuality hovoriac o “slobodnej voľbe pohlavia”. Táto myšlienka spolu s ideologickou tézou feministky Simone de Beauvoir vyústili do takzvaných “piatich rodov”: mužský, ženský, homosexuálny mužský, homosexuálny ženský a transexuál. Feminizmus potom nastolil myšlienku, že za spoločenskou podriadenosťou ženy voči mužov stojí práve rozdielnosť pohlaví a že roly muža a ženy v rámci rodiny, ktoré podľa feminizmu nie sú v žiadnom prípade prirodzené ale len kultúrne vynútené, predstavujú obrovskú nespravodlivosť. Skutočným ideologickým a spoločenským výdobytkom by podľa nich bol prechod od sexu/pohlavia k “unisex” (univerzálnemu pohlaviu). Unisex sa stal emblémom niektorého typu oblečenia, ako džínsy, či pulóvre, ktoré majú “sedieť” všetkým – mužom a ženám. Nejestvujú žiadne  zábrany, žiadne prirodzené fakty, ktoré by mali byť platné všade a v každej dobe. Už postupne však svet prichádza na to, že myšlienka “multigender” je presiaknutá relativizmom.

Ako to teda je? Sme “sexuovaní” (obdarení pohlavím) prirodzene alebo kultúrou?

Od momentu počatia sme muži alebo ženy a od genetického pohlavia sa formuje gonadické, hormonálne a morfologické pohlavie a časom aj psychologické pohlavie, ktoré je koherentné s fyzickým, ak doňho nič nezasiahne a nenaruší tento prirodzený vývoj. Sexualita – to, či sme mužmi alebo ženami, je konštitutívnou súčasťou osoby, je to jej spôsob bytia, prejavov a komunikácie s inými; je to “spôsob”, akým bude osoba cítiť, vyjadrovať a žiť ľudskú lásku. Ak niekto trvá na tom, že telesnosť nemá žiaden význam pri plnej realizácii ľudskej osoby, pričom zachádza až do pohlavnej neutrality človeka, sám upadá do dualistickej a zároveň reduktivistickej vízie o človeku. Pohlavná rozdielnosť je prvotná a hoci výchova má obrovský význam, samotná telesná – pohlavná rozdielnosť predčí výchovu ako aj kultúrny či rodičovský vplyv. Postačí nám len preštudovať si neurofyziologický vývin dieťaťa a uvedomíme si, že rod je jednoducho vrodený a nevychádza z pokusu dať do súladu pohlavie s rodom, ktorý by “nastolila” žene či mužovi kultúra. Ktokoľvek, kto má deti, alebo pracuje s deťmi, vie, že dieťa sa správa ako chlapec alebo ako dievča ešte pred tým, než v sebe “objaví” nejaký rod. Je tomu tak na základe vrodených biologických rozdielov, ktoré určujú hlavnú cestu vo vývoji. Zrušenie týchto rozdielov, ako to chcú gender-ideológovia a iní sexuálni extrémisti urobiť na školách prostredníctvom sexuálnej výchovy, ktorá považuje dieťa len za akýsi druh “tabula rasa” v súvislosti s jeho pohlavnou identitou, spôsobí len ťažké ujmy u dieťaťa. Je to priam ohromujúca manipulácia harmonického vývoja dieťaťa. A to je skutočným porušovaním ľudských práv dieťaťa.

Vo svetle týchto poznatkov, kde a ako teda máme umiestniť homosexualitu v rámci ľudskej sexuality? 

Tvrdenia ako “tento muž je homosexuál” alebo “táto žena je lesbou” nám vnucujú myšlienku, že takáto osoba je akoby iným variantom ľudského druhu – odlišným od variantu heterosexuála. Vedecké poznatky, ktorými disponujeme, nám však hovoria, že osoby s homosexuálnym inklinovaním sa narodili s rovnakými fyzickými a psychologickými danosťami ako ktokoľvek iný. Homosexuálmi sa teda nerodíme. Avšak, ani sa nimi nestávame. Na tomto aspekte trvám. Môžeme hovoriť o osobách, mužoch a ženách, ktoré majú homosexuálne pocity, tendencie alebo správanie (rôznej intenzity), avšak na epistemologickej úrovni nie je možné hovoriť o sexuálnych odlišnostiach, ale len o odlišnosti. Sexuálna odlišnosť je len jediná a je neredukovateľná – je medzi mužom a ženou. Čo sa týka klinickej úrovne, v mnohých denníkoch sa síce objavujú manipulujúce informácie, ktoré hovoria o genetických základoch homosexuality, avšak keď pôjdeme do hĺbky, ľahko pochopíme skutočnosť, že muž a žena, ktoré majú homosexuálne tendencie, sú geneticky vždy len mužom a ženou a homosexuálne tendencie si nadobudli. Van den Aardwg považuje za najdôležitejší faktor vývoja homosexuality popretkávané vzťahy s ľuďmi na začiatku dospievania – vzťahy, ktoré predstavujú rozhodujúci komponent pri vývoji osobnosti a teda aj samotný pohľad dospievajúceho na seba samého – ako na muža či ženu.

Reklama

Ak sa dospievajúci zle integruje v skupine rovesníkov rovnakého pohlavia, hlboký pocit vylúčenia či neprijatia môžu v dospievajúcom dieťati spôsobiť frustráciu a náslende komplex menejcennosti s ohľadom na svoju vlastnú mužskosť či ženskosť. 

Táto skutočnosť sa rodí v hlbokom vnútri osoby a nie zvonku. Diskriminácie v skutočnosti nespôsobujú tento komplex, a je treba si to uvedomiť. Avšak práve toto prináša obrovský zmätok do diskusie, až sme došli do bodu, kedy ktokoľvek sa k tomu “opováži” postaviť a kritizovať slogany o diskriminácii, alebo nezmyselné zákony, didaktické návrhy, je okamžite umlčaný len obyčajnými ideologickými termínmi a niekedy aj prostriedkami “menej intelektuálnymi”. Toto všetko sa deje v rámci neutíchajúceho militantného gay hnutia, ktoré hrajúc rolu obete stalo sa prenasledovateľom. 

Aký vplyv na sexuálnu identitu môže mať vzťah s rodičmi?

Okrem toho, čo som vyššie vysvetlila, dovolím si pridať ešte jeden faktor, akúsi “prehomosexualitu”, ktorá závisí od rodičov, a obzvlášť od rodiča toho istého pohlavia a podľa troch aspektov. Prvý sa týka prítomnosti rozdielnosti. Každý z nás vytvára svoju osobnosť tým, že sa konfrontuje s identitou a rozdielnosťou. Z jednej strany dieťa poznáva seba samého imitujúc rodiča toho istého pohlavia, na druhej strane pozorovaním rodiča opačného pohlavia. Toto sa deje nielen na kognitívnej úrovni ale predovšetkým na emotívnej a afektívnej úrovni. Ako dieťa vidím a cítim, že mama sa mi prihovára, mazná sa so mnou a hrá sa so mnou iným spôsobom ako otec. A vidím, že mama aj otec majú priateľov, ku ktorým sa tiež správajú rozdielne. A nie je to len preto, že majú iné vlastnosti (správanie matky môže byť veľmi podobné správaniu učiteľky a je to určite viac podobné než správanie starého otca alebo strýka). Absencia rodiča alebo rozdielnosti (v prípade “homorodičov”) má isté dôsledky a jestvuje k tomu obrovské množstvo vedeckých publikácií.  

Druhý faktor  sa týka sociálnych zručností. Vedieť sa hrať ako sa hrajú rovesníci toho istého pohlavia, pomáha dieťaťu nadobudnúť vzťahové spôsoby, ktoré sú typické pre toto obdobi a pomáha tiež k uznaniu od ostatných detí toho istého pohlavia. Toto všetko sa deje v úplnej spontánnosti. Je to spoločná skúsenosť prísť do školy a vidieť, ako sa deti hrajú oddelene – dievčatá a chlapci. A je tomu tak nie pre to, že “homofóbna učiteľka” im to tak nariadila, ale jednoducho preto, lebo chlapci a dievčatá majú rozličné postoje a preferujú rozdielne hry. Pripomeniem to fiasko rozličných gender experimentov, kedy dali kamión dievčaťu a bábiky chlapcom. Výsledkom bolo, že dievčatá sa hrali, ako “kamión-mama” mení plienky “kaminónu-dieťaťu” a chlapci bábikou bili ostatných chlapcov. Preto rodič, keď sa hrá s dieťaťom, pomáha jeho nenútenej interakcii s deťmi rovnakého pohlavia, pričom sa to dieťa vyhne komplexu menejcennosti, ktoré sa plodí v dospievajúcom veku. Práve ten sa podľa mnohých vedcov stáva základom neskorších homosexuálnych pocitov. Homosexuálne pocity vychádzajú z idealizácie takých vlastností, ktoré u jedincov rovnakého pohlavia nie sú, až to končí erotickou príťažlivosťou voči nim. 

Reklama

Tretí faktor sa týka rodičov, ktorý sa ako pár miluje a prebýva v pokojnej a rešpektujúcej atmosfére, pričom svoje roly prijímajú s radosťou. Roly, ktoré sú čímkoľvek len nie umelými či ponižujúcimi, či dokonca nariadenými, a ktoré sú prirodzeným prejavom identity muža a ženy vo vzťahu k sebe samým a so svetom a ktorých vykonávanie sa deje prostredníctvom vzájomnej hlbokej lásky a vzájomného prijímania. Rozličné psychoanalytické školy podčiarkujú absenciu otca ako jednu z hlavných príčin homosexulity. “Absencia” v tomto prípade nie len vo fyzickom zmysle, ale skôr vo vytesnenom – keď manželka vytesní manžela v rodinnom živote a z jeho roly otca ako hlavy rodiny. Alebo keď ho manželka sústavne degraduje či slovne ponižuje pred očami detí.  Takáto matka bude tiež veľmi úzkostlivá, bojazlivá, často zároveň dominantná, avšak veľmi neistá práve preto, že sa bráni mužovi, ktorý ju má viesť a podporovať.  

 

mk

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali