Historické stretnutie na exotickom mieste: Pápež František sa na Kube stretne s moskovským patriarchom celého Ruska Kirillom

Historické stretnutie na exotickom mieste: Pápež František sa na Kube stretne s moskovským patriarchom celého Ruska Kirillom

Vatikán, Moskva, 6. februára 2016 (HSP/Foto: Vesti)

 

Onedlho dôjde k historickému stretnutiu hlavy Katolíckej cirkvi pápeža Františka a patriarchu Moskvy a celej Rusi Kirilla. Takmer v rovnakom čase to potvrdila  Svätá stolica a Moskovský patriarchát

Stretnu sa pravoslavny a katoôlicky papez

Reklama

Tlačové služby Svätej stolice a Moskovského patriarchátu oznámili, že tento piatok, 12. februára dôjde na Kube k stretnutiu pápeža Františka s patriarchom Kirillom. Celému svetu prezentovali text spoločného vyhlásenia Svätej stolice a Moskovského patriarchátu, v ktorom sa oznamuje o termíne historického stretnutia.

Pre miesto stretnutia si obidve strany zvolili letisko v hlavnom meste, Havane. Pápežský špeciál tam urobí medzipristátie počas letu do Mexika. Ruský patriarcha bude v tom čase na oficiálnej návšteve Kuby. Práve preto pápež a patriarcha sa prekvapivo nestretnú v Európe, ale na americkom kontinente – stretnutie na Kube vyhovuje obidvom stranám.

Reklama

Ako informovali tlačové služby obidvoch strán a je to uvedené aj v spoločnom vyhlásení, stretnutie bude pozostávať z osobného rozhovoru v priestoroch medzinárodného letiska José Martího v Havane. V závere obidve strany podpíšu spoločné vyhlásenie. Potom sa cesty dvoch najvyšších cirkevných činiteľov zasa rozídu: pápež František bude pokračovať vo svojej ceste do Mexika, kde 12. – 18. februára absolvuje apoštolskú cestu. Patriarcha Kirill bude pokračovať vo svojej návšteve Kuby.

Text spoločného vyhlásenia bol pripravený v 5 svetových rečiach – angličtine, francúzštine, ruštine, taliančine a španielčine. Vo Vatikáne tento dokument novinárom prezentoval hovorca Svätej stolice Federico Lombardi.

V dokumente sa zvýrazňuje význam tohto historického stretnutia: „Toto stretnutie prímasov Katolíckej cirkvi a Ruskej pravoslávnej cirkvi, pripravované po dlhú dobu, bude prvým v dejinách a vyznačí dôležitú etapu vo vzťahoch oboch Cirkví. Svätá stolica a Moskovský patriarchát vyjadrujú prianie, aby bolo aj znamením nádeje pre všetkých ľudí dobrej vôle. Pozývajú všetkých kresťanov k vrúcnej modlitbe, aby Boh požehnal toto stretnutie, aby mohlo priniesť dobré ovocie,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení Svätej stolice a Moskovského patriarchátu.

Stretnutie je pripravené do najmenších detailov. Hovorca Svätej stolice Federico Lombardi prezradil, že stretnutie pápeža a patriarchu bude trvať približne dve hodiny. Pápež František kvôli nemu odletí z Vatikánu už o 7.45, teda o niekoľko hodín skôr, ako bolo pôvodne v pláne. Po takmer 13-hodinovom lete by mal v Havane pristáť o 14. hodine miestneho času. Na kubánskej pôde hlavu Katolíckej cirkvi privíta prezident Raúl Castro a odprevadí ho do budovy letiska, kde v jednom zo salónov prebehne stretnutie s patriarchom.

Pápeža Františka bude sprevádzať kardinál Kurt Koch, predseda Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov, Kirillovi bude sekundovať metropolita Hilarion, ktorý je v rámci patriarchátu zodpovedný za vonkajšie vzťahy. Prítomní budú aj dvaja tlmočníci, pretože je dohodnuté, že rokovania budú prebiehať v španielčine a ruštine. Vo vedľajšom salóne v rovnakom čase prebehne stretnutie členov oboch delegácií. Po skončení súkromného stretnutia sa pripoja k pápežovi a patriarchovi, aby boli svedkami podpisu historického a mimoriadne dôležitého spoločného vyhlásenia.

Reklama

Toto stretnutie sa pripravovalo takmer 20 rokov, niekoľkokrát bolo preložené. Hlavnou príčinou, ktorá nedovoľovala začať dialóg, bola protiruská politika ukrajinskej uniatskej cirkvi. Pozície katolíckej a pravoslávnej cirkvi sa napriek všetkému postupne zbližovali a stretnutie urýchlili nové hrozby vo svete: udalosti na Ukrajine, vojna v Sýrii, utečenecká kríza v EÚ a iné dramatické udalosti.

 

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali