EURO 2016: Francúzsko – Rumunsko 2:1, Payet: “Máme to úspešne za sebou”

EURO 2016: Francúzsko – Rumunsko 2:1, Payet: “Máme to úspešne za sebou”

Saint-Denis 10. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Martin Meissner)

 

Francúzska futbalová reprezentácia otvorila v piatok domáce majstrovstvá Európy víťazstvom 2:1 nad Rumunskom

Na snímke vpravo francúzsky hráè Dimitri Payet oslavuje víazný gól, v¾avo jeho spoluhráè Olivier Giroud v zápase A-skupiny ME vo futbale Francúzsko - Rumunsko v Saint Denis 10. júna 2016
Na snímke vpravo francúzsky hráè Dimitri Payet oslavuje víazný gól, v¾avo jeho spoluhráè Olivier Giroud v zápase A-skupiny ME vo futbale Francúzsko – Rumunsko v Saint Denis 10. júna 2016

Úvodný zápas turnaja sa hral na parížskom predmestí Saint-Denis a priniesol zaujímavý futbal s vynikajúcim individuálnym výkonom Dimitri Payeta, autora víťazného gólu i prihrávky na prvý zásah šampionátu.

Reklama

Druhý zápas A-skupiny odohrajú Albánci so Švajčiarmi v sobotu o 15.00 v Lens. Francúzi sa v druhom kole základných skupín stretnú v stredu o 21.00 v Marseille s Albánskom, o tri hodiny skôr sa v Paríži odohrá duel Rumunsko – Švajčiarsko.

A-skupina – 1. kolo:
Francúzsko – Rumunsko 2:1 (0:0)
Góly: 57. Giroud, 89. Payet – 65. Stancu (11m), rozhodovali: Kassai – Ring, Tóth (všetci Maď), ŽK: Giroud – Chiriches, Rat, Popa, 80.100 divákov (vypredané).
Francúzsko: Lloris – Sagna, Koscielny, Rami, Evra – Pogba (77. Martial), Kante, Matuidi – Griezmann (66. Coman), Giroud, Payet (90.+1 Sissoko)
Rumunsko: Tatarusanu – Sapunaru, Grigore, Chiriches, Rat – Stanciu (72. Chipciu), Hoban, Pintilii – Popa (82. Torje), Stancu – Andone (61. Albec)

Reklama

Úvodné sekundy šampionátu priniesli nečakane dramatické momenty pred bránkou favorita. Rumuni na neho vytiahli mimoriadne aktívny pressing a v 5. minúte sa po rohu zrodila prvá situácia turnaja, ktorú zaznamenajú širšie anály – Lloris zlikvidoval obrovskú šancu Stancua z pár krokov. Až ďalšie schémy a pohyby hráčov dešifrovali priority oboch tímov. Domáci vo veľkolepej atmosfére dostali v 9. minúte budíček v podobe piskotu obecenstva pri zdĺhavej rozohrávke a vzápätí mal hlavičkovú príležitosť Giroud. Ani potom nenastal uragán kombinácií a technických fintičiek, čo Francúzom neumožnil trojvrstvový val Rumunov, pripomínajúci účinné pohyblivé hradby z dobyvateľských čias. Rumuni sa postupne úplne stiahli a Payet s Pogbom sa pri nečakanom vypojení Matuidiho pokúšali svojej hroty nachádzať pri prelínaní strán, pričom Pogba často operoval aj ako stredový špílmacher. Giroud s Griezmannom si často akoby prekážali, no aj tak mali v prvom polčase každý dve nebezpečné zakončenia. V 14. minúte Pogba skvele našiel na rohu päťky Griezmanna a ten na dvakrát trafil žrď. Zakončil tak pomerne zaujímavú prvú štvrťhodinu ouvertúry ME. Francúzsky útočník potom po 20 minútach všeobecných rozpakov takmer premenil výbornú prudkú prihrávku Payeta a po góle volal aj nadstavený čas, v ktorom nekrytý v strede vápna neotvoril hlavičkou skóre Giroud.

Po obrátke sa udiali podobné veci ako na začiatku prvého polčasu. V 47. minúte mal obrovskú šancu Stancu a onedlho sa v dobrej pozícii opäť nepresadil Giroud. v 57. minúte najtvorivejšie duo zápasu predviedlo dovtedy najkrajšiu akciu – Payet parádne našiel na šestnástke Pogbu a jeho volejovú delovku parádne vyrazil Tatarusanu. Rumunský brankár však vzápätí zaváhal. Payet si prebehol na opačnú stranu, aj odtiaľ poslal výborný center a Giroud na hranici faulu vo výskoku hlavou zaznamenal prvý gól šampionátu. Francúzi pokračovali v snažení, ale Rumuni podchvíľou kontrovali a vďaka nezodpovednému zákroku Evru sa dostali z ničoho nič k jedenástke. Stancu svoju tretiu veľkú šancu zápasu využil a vyrovnal na 1:1. Tréner Deschamps potom postupným vystriedaním svojich hviezd mladíkmi zdynamizoval priestory viac do krídiel, lenže Rumuni vycítili šancu na prieniky a defenzívne rady súpera nechávali v strehu. Stedopoliari Kante a Matuidi sa ešte viac vytratili a nechali všetko na kvarteto vpredu. A jeden z nich, príznačne najinšpiratívnejší hráč zápasu previedol víťaznú akciu – Payet spoza šestnástky zavesil technickou strelou nechytateľný vinkel a vzápätí sa aj on posadil na lavičku k už skôr vystriedaným Griezmannovi a Pogbovi. V závere mal ešte šancu Sissoko a Francúzi si plný bodový zásah odkontrolovali.

Hlasy (dpa, ap, apa):
Didier Deschamps, tréner Francúzska: “Mali sme problém zbaviť sa jarma očakávania verejnosti. Nervozita bola veľká a proti Rumunom sa hrá ťažko, navyše prvý zápas je vždy zložitá situácia. Ale snažili sme sa a prišla odmena.”
Dimitri Payet, útočník Francúzska: “Bol tam kopec stresu a tlaku. Keby by niekto takto predpovedal priebeh zápasu, neuveril by som mu. Na začiatku sme boli trochu neistí a trvalo to, kým sme sa dostali do hry, ale chvalabohu to máme úspešne za sebou.”
Anghel Iordanescu, tréner Rumunska: “Odohrali sme dobrý zápas, lebo nám vyšiel štart. Škoda, že sme to nevyužili aj na úvodný gól, to by úplne zmenilo charakter zápasu. V našom výkone boli pozitívne momenty, ale aj ťažšie chvíle.”
Vlad Chiriches, obranca Rumunska: “Chýbal nám kúsok šťastia. Neboli sme ďaleko od výsledku 1:1. Treba však uznať, že Francúzi majú silný tím a napokon nás zdolali.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali