Erdogan: “Náš vzdušný priestor narušili dve lietadlá, len jedno bolo zostrelené”

Erdogan: “Náš vzdušný priestor narušili dve lietadlá, len jedno bolo zostrelené”

Ankara/Brusel 24. novembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/Presidential Press Service)

 

Erdogan hovoril o zostrelení počas recepcie pri príležitosti Dňa učiteľov v Ankare. Zožal potlesk  

Právo Turecka bezducho brániť svoje štátne hranice zdôraznil v reakcii na dnešné zostrelenie ruského lietadla typu Su-24 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa jeho slov turecký vzdušný priestor narušili dve ruské lietadlá, pričom jedno z nich bolo zostrelené. Na Erdoganove slová, ktoré odzneli počas recepcie pri príležitosti Dňa učiteľov v Ankare, reagovali prítomní potleskom, informovala agentúra DPA.

Reklama
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident kritizoval nálety ruských vzdušných síl na severozápade Sýrie, pričom však Ruskú federáciu konkrétne nemenoval. Konštatoval však, že pod zámienkou bombardovania postavení tzv. Islamského štátu dochádza k útokom na Turkménov v regióne. Agentúra DPA pripomenula, že vláda v Ankare podporuje turkménskych povstalcov v Sýrii, bojujúcich proti tamojšiemu režimu prezidenta Bašára Asada.

 

Reklama

Warren: Turci desaťkrát slovne varovali ruskú posádku. Odborník, ktorého cituje Reuters však hovorí len o niekoľkých sekundách, počas ktorých lietadlo vykonávalo prelet. Moskva si zasa stojí za tým, že lietadlo nebolo v tureckom vzdušnom priestore

Spojené štáty počuli komunikáciu medzi tureckými a ruskými pilotmi pred dnešným zostrelením ruského stroja, informoval hovorca americkej armády Steve Warren.
Podľa agentúry AP Warren novinárom v Pentagóne povedal, že americká armáda bola “schopná počuť všetko, čo sa dialo”.

Na otázku, či USA môžu určiť z radarových snímok prípadný prienik ruského stroja do tureckého vzdušného priestoru, Warren uviedol, že o tom ešte stále zbierajú informácie.
Avšak na otázku, či môže potvrdiť, že turecká posádka desaťkrát slovne varovala ruskú posádku, ale tá nereagovala, Warren odpovedal: “Áno.”

Avšak, podľa nemenovaného amerického predstaviteľa, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters, sa Spojené štáty domnievajú, že ruské bojové lietadlo Su-24 vletelo do tureckého vzdušného priestoru pravdepodobne len na niekoľko sekúnd predtým, než ho zostrelila turecká stíhačka F-16. Podľa neho je hodnotenie incidentu založené na predbežných údajoch. Spojené štáty, incident stále ešte vyšetrujú, dodal.

Moskva zasa uviedla, že stroj sa v čase tureckého útoku nachádzal v sýrskom vzdušnom priestore a po zostrelení dopadol na sýrske územie. Ankara ale tvrdí, že ruské lietadlo ignorovalo výstrahy a vletelo do tureckého vzdušného priestoru.

Reklama

 

NATO vyzvalo Turecko, aby zachovalo rozvahu

NATO vyzvalo Turecko, aby zachovalo rozvahu po dnešnom incidente. Diplomati po mimoriadnej schôdzke v Bruseli pre agentúru Reuters uviedli, že zatiaľ čo nikto zo zástupcov 28 členských štátov NATO neobhajoval ruskú akciu, mnohí vyjadrili obavy z toho, že Turecko nevyprevadilo ruský stroj zo svojho vzdušného priestoru.

“Existujú aj iné spôsoby, ako zvládnuť takéto incidenty,” povedal jeden z diplomatov. Šéf NATO Jens Stoltenberg po schôdzke vyzval na zachovanie pokoja a vzájomnú komunikáciu medzi Moskvou a Ankarou, informovala agentúra DPA. Stoltenberg uviedol, že je potrebné pracovať na vývoji a posilnení mechanizmu, ktorý by zabránil takýmto incidentom v budúcnosti. Dodal, že NATO stojí pri Turecku a podporuje jeho územnú celistvosť.

 

Reklama

Obama a Hollande vyzvali Rusko a Turecko, aby sa vyhli eskalácii napätia

Šéf Bieleho domu Barack Obama a francúzsky prezident Francois Hollande vyzvali Rusko a Turecko, aby sa vyhli eskalácii napätia. “Turecko ako každá iná krajina má právo brániť svoje územie a svoj vzdušný priestor,” povedal Obama na spoločnej tlačovej konferencii s Hollandom v Bielom dome.

“Práve teraz je pre nás veľmi dôležité ubezpečiť sa, že Rusi a Turci navzájom komunikujú, aby zistili, čo sa stalo, a prijali opatrenia na odvrátenie akéhokoľvek druhu eskalácie,” citovala Obamu agentúra Reuters. Hollande vyhlásil, že “musíme zabrániť eskalácii. Bolo by to mimoriadne škodlivé”.

 

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva: Ruský vrtuľník musel po zásahu raketou pristáť v sýrsko-tureckom pohraničí

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne prinieslo informáciu, že neďaleko sýrsko-tureckých hraníc núdzovo pristál ruský vrtuľník  po tom, čo ho zasiahla raketa vystrelená sýrskymi rebelmi.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odkázal médiá v tejto veci na rezort obrany. Ruské ministerstvo obrany sa však zatiaľ k tomuto incidentu nevyjadrilo. Zasiahnutý stroj mal podľa spomínanej exilovej organizácie, ktorej šéfom je človek, ktorý už viac ako desať rokov nebol v Sýrii, pristáť na území kontrolovanom sýrskymi vládnymi silami v provincii Lázikíjá.

Sýrski teroristi zverejnili na webe videozáznam zachytávajúci tento incident. Vedenie SOHR s odvolaním sa na informácie svojich zdrojov v Sýrii ďalej uviedlo, že na palube vrtuľníka sa v inkriminovanom čase nachádzalo najmenej desať osôb, ktoré však stihli evakuovať do bezpečia ešte pred druhým zásahom, ktorý stroj na zemi zničil.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali