Do hudby vraj prenikajú radikáli. Ochráni nás Žitňanská a Špeciálny súd

Do hudby vraj prenikajú radikáli. Ochráni nás Žitňanská a Špeciálny súd

Bratislava 8. septembra 2016 (HSP/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Dnes už nie je výnimkou, ak má osobnosť slovenskej hudby kontakty na neonacistickú scénu, píše denník SME a pokračuje tvrdeniami, že extrémizmus začína prenikať aj do hlavného prúdu. V Čechách proti arabom spieva Jarek Nohavica a extrémistická skupina Ortel, získala Strieborného slávika

Snímka z inkriminovanej extrémistickej piesne od Jaroslava Nohavicu
Snímka z inkriminovanej extrémistickej piesne od Jaroslava Nohavicu

Za problémovú denník označil, podobne ako tomu bolo za komunizmu, punkovú legendu Zónu A. Na koncertoch hrá pieseň Cigánsky problém a jej frontman sa zúčastňuje pochodov proti islamizácii. Výnimkou vraj nie je ani skupina Elán, ktorá velebí Fidela Castra a konšpiračné teórie, keď spieva “za kormidlo si už sadá totalitná svetovláda“.

Reklama

Proti množiacim sa prejavom extrémizmu (čo v preklade znamená nesúhlas s prílevom imigrantov a odpor voči štandardným politickým stranám a ich politike v prospech zahraničných bánk a korporácií) preto Michal Kaščák zorganizoval koncert proti násiliu, ktorý sa uskutoční v nedeľu vo Vrbovom. Tam sa mal stať 23 ročný Marek obeťou dvojice neonacistov – otca a syna, kde podľa Kasčáka otec hovoril synovi: „poď ukážem ti, ako sme sa učili zabíjať židov“. Kaščák neočakáva, že sa na ňom zúčastnia všetky hudobné hviezdy Slovenska a po jednom sa zastanú menšín, alebo cudzincov. Naopak, myslí si, že hudobníci uverili záplave hlúpostí na internete, čo sa označuje za alternatívny názor. Vidieť to aj na politikoch, ktorých môžeme prirovnať k populárnym hudobníkom, ako Boris Kollár, ktorého statusy na facebooku by ešte pred pár rokmi neprešli a dnes sú tolerované. Tiež spomenul speváčku Kristínu, ktorá zaspievala na akcii BBSK, hoci Kotleba v polovici zrušil divadelné predstavenie Kováči.

Fakt, že divadlo vystúpilo na rovnakej akcii ako Kristína, už Kaščákovi nevadí. Z divadelníkov účelovo vytvára obete Kotlebovho extrémizmu a naopak z Kristíny prívrženkyňu extrémistov. Na otázku denníka SME, či by sa proti extrémistickým textom nemal zaviesť nejaký druh cenzúry Kaščák odpovedá, žeby extrémistom nemalo byť dovolené vystupovať na festivaloch a v podnikoch.

Reklama

Od nebezpečia aj takýchto extrémistických prejavov, nás má už čoskoro ochrániť nový vládny návrh, ktorý predkladá ministerka spravodlivosti Žitňanská a ktorý už prešiel do druhého čítania. Po novom má posudzovanie takejto trestnej činnosti spadať pod Špecializovaný trestný súd. Žitňanská vysvetlila, že tým je zároveň daná aj pôsobnosť Úradu špeciálnej prokuratúry. Predpokladá teda, že v týchto prípadoch bude podávať obžalobu špeciálny prokurátor. Je podľa nej na polícii, aby aj ona zaviedla v tejto oblasti nejakú špecializáciu. Novela spresňuje klasifikáciu rasovo motivovaného trestného činu, kde už nebude nevyhnutná iba skutočná, ale aj domnelá príslušnosť poškodeného k niektorej rase, pôvodu atď. Ministerstvo tým reaguje na súčasnú prax, keď napríklad útočník zaútočí na občana, ktorý je pôvodom Žid alebo Róm, a v priebehu vyšetrovania sa ukáže, že napadnutý tento pôvod nemá. Skutok potom nie je klasifikovaný ako rasovo motivovaný trestný čin, hoci motivácia útočníka taká bola.

Zmena sa ďalej týka aj extrémistického materiálu, kde sa ustupuje od dikcie, podľa ktorej je extrémistický iba vtedy, ak sa dokáže jeho spojitosť s podnecovaním k nenávisti, násiliu a ďalším nežiaducim javom. Trestná bude nielen podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potláčaniu základných práv a slobôd, ale aj založenie takéhoto hnutia.

K špecializovanému súdu sa nám vyjadril sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin ktorý povedal, že Špecializovaný súd je politická inštitúcia, ktorá vznikla, aby politici mohli rozdeliť a ovládnuť súdnictvo. Špeciálne súdy zaviedol Mussolini a neskôr Hitler pod zámienkou boja proti korupcii, avšak slúžili na boj proti ich politickým oponentom. Keďže nevedeli ovládnuť všetkých sudcov v krajine, vytvorili Špeciálny súd v ktorom nimi skorumpovaný sudcovia rozhodovali vybrané kauzy v ich prospech. Tieto súdy napokon miesto korupcie stíhali ľudí za názory. Z tohto dôvodu bol v Taliansku po porážke fašizmu prijatý ústavný zákon ktorý zakazuje vytvorenie Špeciálneho súdu.

Na Slovensku práve začína pokus pomocou Špeciálnej prokuratúry stíhať “nenávistné” prejavy na internete. Tieto prejavy zhromažďujú treťosektoroví udavači. Medzi najaktívnejších patria Ján Benčík a Juraj Smatana. Špecializovaný súd a Špeciálna prokuratúra od svojho vzniku ešte nevyšetrili žiadnu politickú korupčnú kauzu, hoci to malo byť dôvodom ich vzniku. Obe inštitúcie vznikli za ministrovania Daniela Lipšica a ich vznik podporila strana Smer. Občanov Slovenska to stálo pol miliardy bývalých slovenských korún. Namiesto politickej korupcie ma tak špecializovaný súd na svojom konte kauzy ako úplatok pre futbalového rozhodcu a úplatok vo forme dvoch fliaš alkoholu a 4 kg klobás pre skúšajúceho odborného asistenta na Slovenskej poľnohospodárskej fakulte v Nitre. (Viac TU)

Systém je v koncoch, keď stráca už aj zmysel pre humor. Pozrite si inkriminovanú extrémistickú pieseň od Jaroslava Nohavicu:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali