Čína navrhla Rusku vytvoriť koalíciu proti NATO: “Keď sa medveď s tigrom bijú, múdra opica pozoruje, ako zoslabnú”

Čína navrhla Rusku vytvoriť koalíciu proti NATO: “Keď sa medveď s tigrom bijú, múdra opica pozoruje, ako zoslabnú”

Moskva/Peking 9. júla 2016 (HSP/Foto:TASR-Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Alexander Rostovcev uverejnil včera článok na ruskom serveri politikus.ru, v ktorom analyzuje čínsky návrh na vytvorenie spoločného mocenského bloku Číny a Ruska, ktorý by bol namierený proti NATO a USA

Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching

Čínsky prezident a Generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Číny Si Ťin-pching vo svojom prejave pri príležitosti najväčšieho čínskeho sviatku (Čínska republika, dňa 1.7. 2016 oslávila 95. výročie vzniku Komunistickej strany Číny) doslovne uviedol. “Svet sa nachádza na hrane radikálnych zmien, vidíme, ako sa postupne rozpadá EÚ, ako sa rúca ekonomika USA a to všetko sa skončí vznikom nového svetového poriadku. Tak ako kedysi už nebude nikdy, za 10 rokov nás čaká nový svetový systém, v ktorom budú hrať kľúčovú rolu Čína a Rusko”.

Reklama

Podľa ruského analytika Alexandra Rostovceva čínsky prezident svojím vyhlásením fakticky navrhol Rusku prejsť od ekonomickej a politickej spolupráce k vojensko-politickej aliancii, ktorá by nielen reagovala reagovať na rôzne bezpečnostné výzvy, ale dokázala by prevziať líderstvo v prípade krachu súčasného svetového poriadku.

Alexander Rostovcev upozorňuje na skutočnosť, že pred niekoľkými dňami bol na návšteve Číny prezident Ruska Vladimír Putin. Rusi a Číňania podpísali viacero nových bilaterálnych dohôd, vytvorili sa nové reálne kontrakty. Číňania mohli podľa Rostovceva navrhnúť Vladimírovi Putinovi vytvorenie aliancie už počas Putinovej návštevy v Číne.

Reklama

To že tak neučinili, ale čínsky návrh k Putinovi smeroval až pri oslavách najvýznamnejšieho výročia Čínskej ľudovej republiky svedčí podľa Rostovceva o tom, že Číňania si Rusko nesmierne vážia a nechceli pôsobiť diplomaticky nevychovane a nátlakovo. Chápu, že Rusi si musia čínsky návrh podrobne premyslieť, k čomu potrebujú čas.  Spojenie návrhu na vznik čínsko-ruskej aliancie s najväčším výročím Čínskej republiky svedčí o nesmiernom význame a dôležitosti, ktorý Číňania tomuto návrhu prikladajú.

Čínsky prezident a Generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Číny Si Ťin-pching vo svojom návrhu doslovne uviedol: “Dnes  pozorujeme agresívne akcie zo strany USA voči Rusku a Číne. Myslím si, že Rusko a Čína môžu vytvoriť alianciu, pred ktorou bude NATO bezmocné a táto aliancia ukončí imperialistické snahy a tlak Západu”

Podľa Rostovceva v tomto prípade ide o jednoznačnú výzvu, ktorá smeruje  k Rusku. Rostovcev podčiarkuje, že nevie, ako bude Putin na čínsky návrh reagovať, on sám je však prekvapený čínskou jednoznačnosťou a otvorenosťou. Prekvapený je aj z toho dôvodu, že ešte pred niekoľkými týždňami sa vrcholní čínski a ruskí predstavitelia vyjadrili, že nechcú vytvárať nejaké vojenské bloky, namierené proti ďalším krajinám.

A krátko na to prišla čínska výzva smerom k Rusku, ktorá naznačuje, že sa kardinálne mení architektúra svetového poriadku, pričom iniciatíva vychádza z čínskej strany. Podľa Rostovceva vo vzťahoch medzi Ruskom a Čínou aj dnes existujú rôzne nevyriešené a odložené problémy, Čína však svojím návrhom ukazuje, že je ochotná existujúce problémy vyriešiť a odstrániť šmahom ruky.

Rostovcev sa potom vo svojom článku pomerne podrobne venoval čínskej politike v čase Studenej vojny, kedy súperili medzi sebou ZSSR a USA. V článku použil aj čínske príslovie, ktoré hovorí: “pokiaľ sa bijú medveď a tiger, rozumná opica na strome pozoruje, ako obaja zoslabnú”. Poukázal pritom na skutočnosť, ako na začiatku 70. rokov minulého storočia prišiel do Číny s tajnou misiou Henry Kissinger a rozohral politickú partiu, ktorá nakoniec priviedla ku konfliktu čínskych maoistov a ruských komunistov. Konflikt vyvrcholil potom vojenskými akciami na ostrove Damanskij a pri jazere Žalanaškol. Rusko-čínsky konflikt  a rast napätia nakoniec viedol k vytvoreniu ruskej vojenskej skupiny v Zabajkalsku a na Ďalekom východe, čo vtedy ZSSR finančne dosť zaťažilo (Podľa Rostonceva cca 24% ruského HDP v dvoch rokoch šlo do vytvorenia vojenskej skupiny v Zabajkalsku).

Reklama

Oteplenie rusko-čínskych vzťahov sa začalo v roku 1985, keďže však v jeho čele stál Gorbačov, Rusi  ťahali za kratší koniec, pretože Gorbačov nesledoval dôrazne záujmy Ruska. Zbližovanie Ruska a Číny potom pokračovalo až po zvolení Vladimíra Putina za prezidenta RF. Rusko spočiatku len reagovalo na politické machinácie USA a NATO, ktoré sa rozširovali smerom na východ a ktoré ohrozovali jeho stabilitu. Rusko a Čínu zblížili najmä arogantné zásahy USA v Ázii, ktoré ohrozujú suverenitu oboch krajín, rozmach militantného islamu v strednej Ázii, (podporovaného nemenovanou veľmocou)  i udalosti na Ukrajine a v Sýrii, ktoré si z geopolitického hľadiska kladú za cieľ minimálne spomaliť projekt Hodvábnej cesty, spájajúcej Čínu a Rusko s Európskou Úniou.

Rostovcev potom v článku rozvíja tézu o tom, že čínske vedenie sa nehanbí priznať že Čína momentálne nemá dostatok kapacít najmä vo vojenskej oblasti, aby osamotená čelila USA a NATO. Napriek významným ekonomických úspechom a technologickým objavom, vo viacerých oblastiach života čínskej spoločnosti, mnoho oblastí ostáva zatiaľ bez modernizácie a to sa môže negatívne premietať aj v obrannej doktríne a stave čínskeho štátu.

Čínsky líder Si Ťin-pching vo svojom prejave doslovne uviedol: “Vytvorenie armády, ktorá bude zodpovedať významu našej krajiny – to je dôležitá strategická úloha. Musíme spojiť ekonomický rozvoj s rozvíjaním obrany, modernizovať našu armádu a štandardizovať jej charakter. Musíme zvýšiť reformy vo vojenskej sfére a vytvoriť armádu, ktorá by bola disciplinovaná a dokázala by víťaziť”

Rostovcev si potom dovolil vyjadriť svoj názor, v ktorom naznačil, že najvyšší čínsky predstaviteľ Si Ťin-Pching svoje slová predniesol na základe porovnávania kapacít ruskej a čínskej armády na vzájomných rusko-čínskych cvičeniach, ako i výsledkoch “tankového biatlonu”, v ktorom dosiahli ruské tanky vynikajúce výsledky.

Tu si dovolím Rostovcevove slová doplniť. Číňania majú možnosť porovnávať svoje vojenské kapacity s ruskými vojenskými kapacitami. Ruské vojenské kapacity sú samozrejme na vyššej úrovni, čínske však až tak výrazne za ruskými nezaostávajú. Čínsky ekonomický potenciál a početný stav armády je natoľko mohutný, že o niečo nižšiu kvalitu čínskej armády určite dokážu Číňania nahradiť kvantitou.

Reklama

Kde Čína naozaj zaostáva za Rusmi je letectvo, protilietadlová obrana a najmä ponorkové ľodstvo. Ruské ponorky patria k svetovej špičke, Čína zatiaľ nedokázala vyvinúť ponorku s takými vlastnosťami, aké majú ruské stroje a musí sa spoliehať na ruské dodávky. Najmä vo vývoji diesel-elektrických ponoriek predstavujú Rusi svetovú špičku, spoločne s Nemcami. USA, hrajú prím vo vývoji veľkých atómových ponoriek, momentálne im však chýba dostatok financií na úplnú modernizáciu vlastného ponorkového ľodstva. Veľká Británia a Francúzsko v porovnaní s obdobím Studenej vojny začali kvalitatívne zaostávať.

K vytvoreniu čínsko-ruskej aliancie nepríde samozrejme v najbližších dňoch. Číňania korektne naznačili že nechcú na Rusov tlačiť, ruská a čínska komisia ale určite nájde spoločnú reč. Najmä keď existuje už teraz plnohodnotný dialóg medzi Čínou a Ruskom, ktorý vychádza z princípov korektnosti, rovnosti a vzájomnej úcty i  výhodnosti a nie z princípov nadradenosti a násilného presadzovania vlastných záujmov (často aj na úkor spojencov), ktoré tak obľubujú politické elity USA.

Navyše, nervózne a nátlakové aktivity USA a ich spojencov na medzinárodnej politickej šachovnici v posledných týždňoch k vytvoreniu takejto aliancie priamo nabádajú.

Branislav Krasnovský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:17

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas odišla z rokovaní o dočasnom prímerí v Pásme Gazy, ktorá sa koná v egyptskom hlavnom meste Káhira, ale vráti sa na ďalšie rozhovory v utorok.

Včera 19:13

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas. To medzičasom oznámilo, že jeho delegácia odchádza z rokovaní o prímerí, ktoré sa konali v Káhire.

Včera 17:44

Európska centrálna banka zrejme začne uvoľňovať menovú politiku skôr ako americká centrálna banka. To by podľa niektorých ekonómov mohlo mať “negatívny vplyv” na eurozónu.

Včera 17:24

Si Ťin-pching pricestoval na štátnu návštevu Francúzska, informovala čínska televízia.

Podľa európskych masmédií Macron očakáva, že počas rozhovorov bude s čínskym lídrom diskutovať o ukrajinskom konflikte.

Si Ťin-pching uviedol, že počas svojej návštevy Francúzska bude s Macronom diskutovať o vzťahoch medzi oboma krajinami, ako aj o dôležitých regionálnych a medzinárodných otázkach.

Čínsky prezident vo Francúzsku
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly
Včera 17:20

 Tisíce ľudí prišli v Budapešti na Pochod života (Élet menete), ktorým si Maďari pripomínajú obete holokaustu. Podľa servera ma.hu v poradí už 20. pochod sa začal odhalením pamätnej tabule pri príležitosti 80. výročia holokaustu umiestnenej pred synagógou na ulici Dohány, ktorá je najväčšou synagógou v Európe.

Protivládna demonštrácia v Debrecíne
Na snímke ľudia mávajú maďarskými vlajkami na protivládnej demonštrácii, ktorú zorganizoval Orbánov kritik Péter Magyar vo východomaďarskom Debrecíne
Včera 16:56

Európska centrálna banka má obmedzené možnosti, čo sa týka podpory pri transformácii na zelené energie. Povedal to v týchto dňoch guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

Včera 16:51

Viac ako milión ľudí sa zišlo na brazílskej pláži Copacabana v Riu de Janeiro, kde sa konal bezplatný koncert americkej popovej speváčky Madonny. Išlo o poslednú zastávku jej svetového turné “The Celebration Tour”.

Koncert Madonny na pláži Copacabana
Na snímke americká speváčka Madonna (uprostred) vystupuje počas bezplatného koncertu na pláži Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro
Včera 16:45

Vo veku 59 rokov zomrela uznávaná česká herečka Simona Postlerová. Podľa denníka Blesk ju našli v bezvedomí v jej pražskom byte. Diváci si herečku pamätajú z filmov Tancuj, Matyldo, Probudím se včera, Jedna kočka za druhou alebo zo seriálov Docent, Krejzovi či Vyprávěj a poznajú ju aj vďaka dabingu.

česká herecká hviezda Simona Postlerová
Na snímke česká herecká hviezda Simona Postlerová
Včera 16:19

Oceliarne U. S. Steel Košice s dcérskymi spoločnosťami za 1. štvrťrok tohto roku zaznamenali zisk pred úrokmi a zdanením vo výške 16 miliónov dolárov (14,89 milióna eur). Pre porovnanie, za 1. kvartál minulého roku vykázali stratu 34 miliónov USD. O bilancii informovala americká korporácia U. S. Steel, na svojom webe ju zverejnila košická hutnícka spoločnosť.

Včera 16:17

Nedávne ruské rozsiahle raketové a dronové útoky na energetické systémy na Ukrajine spôsobili škody v hodnote vyše jednej miliardy dolárov. Oznámil to ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Včera 16:16

Britský odevný reťazec Next oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb nad očakávania a v ich prípade, ako aj v prípade zisku pred zdanením potvrdil výhľad na celý rok.

Včera 15:08

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Včera 15:06

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol požiadavku palestínskeho militantného hnutia Hamas na ukončenie vojny v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov. Znamenalo by to totiž podľa neho, že Hamas zostane pri moci a bude ďalej ohrozovať Izrael. Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja pritom Netanjahua obvinil zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Izraelská vláda oznámila opatrenia na odobratie práv rodín teroristov
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali