Brecely: #Sieť je zrelá na krízový manažment, ale môže prekvapiť

Brecely: #Sieť je zrelá na krízový manažment, ale môže prekvapiť

Bratislava 25. októbra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

Strana #Sieť prešla za dva roky svojej existencie mimoriadne turbulentným vývojom a aktuálne je zrelá na krízový manažment. Má však vypracovaný kvalitný program a vybudované regionálne štruktúry. „Dajú sa aplikovať všetky mechanizmy krízového manažmentu a ak to budeme robiť rozumne a pragmaticky, podľa mňa môže prísť iba k príjemnému prekvapeniu,“ povedal v diskusii na Tablet.tv exminister dopravy, predseda #Siete Roman Brecely

Na snímke Roman Brecely
Na snímke Roman Brecely

Strana má v parlamente dvoch svojich zástupcov a podľa Brecelyho bude podporovať vládny program, pôvodné úvahy o možnej integrácii s Mostom–Híd však už nepovažuje za realistické. “#Sieť je strana, bez ktorej by táto vládna koalícia nikdy nevznikla, podieľali sme sa na príprave a následne realizácii programového vyhlásenia vlády. Dobrým príkladom je hlasovanie o protischránkovom zákone, ktorý bol vlajkovou loďou #Siete. Bola to naša podmienka pre to, aby sme išli do tejto vlády. Aj v takejto vláde sa dajú veci realizovať, z opozičných lavíc je to ďaleko komplikovanejšie,” upozornil Brecely. Podpora vládneho programu však podľa neho automaticky neznamená napríklad podporu členom vlády v prípade ich odvolávania v parlamente.

Reklama

„Programové vyhlásenie vlády a veci s ním spojené sú veci, s ktorými sme sa identifikovali a ktoré budeme podporovať. Samozrejme, pokiaľ ide o kauzy alebo vyslovovanie nedôvery ministrom, tam to nechávam na vedomie a svedomie poslancov. Samozrejme, budeme to spolu preberať, ale nemôžem ich nútiť, aby hlasovali proti svojmu svedomiu,“ zdôraznil predseda #Siete. Dodal, že koordinácia s dvojicou poslancov je jednoduchá a nie je problém kedykoľvek sa poradiť.

#Sieť v NR SR zastupuje Alena Bašistová a Radoslav Procházka, ktorý je však zároveň kandidátom na post sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. V prípade, že by tento post obsadil, z Národnej rady odíde. „Pre mňa je to v tejto chvíli hypotetická otázka. Všetky domáce inštancie odobrili kandidatúru Rada Procházku, teraz je to na Luxemburgu, či ho prijmú. Do toho času je to stále poslanec #Siete, ja s ním stále počítam ako s poslancom,“ reaguje Brecely.

Reklama

Náhradníčkou za Procházku je Zuzana Zimenová, ktorá krátko po voľbách avizovala, že nechce v parlamente reprezentovať #Sieť ako vládnu stranu. Ako sa zachová v prípade, že predsa len nastúpi do NR SR, podľa Brecelyho ukáže budúcnosť. „Posledné jej vyjadrenia boli, že chce byť nezávislá. Neviem, či sa medzitým posunula. Dnes pracuje ako poradkyňa pre ministra školstva. Nechajme na ňu, ako sa rozhodne,“ povedal predseda #Siete.

Dodal, že miera sklamania a dezilúzie v #Sieti je pomerne veľká, strana prišla o časť členskej základne a množstvo voličov. „Tiež som bol v situácii, že som rozmýšľal, že to už nechám tak. Ale na sneme som bol zvolený za predsedu #Siete aj s určitým nadšením a elánom, asi by som sklamal všetkých tých ľudí, ktorí mi ako krízovému manažérovi dali svoju dôveru,“ povedal. „A je to naozaj strana, ktorá je dnes zrelá na krízový manažment. Či už z hľadiska finančnej situácie, alebo personálnej stránky,“ dodal.

Jedným z nutných krokov je podľa Brecelyho personálny audit. „Musíte vedieť, kto vám vlastne v #Sieti ostal. Akí sú tam ľudia, či sú ochotní pracovať. Čo ma napĺňa určitou nádejou a dobrým pocitom je, že dostávam množstvo mailov a telefonátov. Znamená to, že sú ľudia vonku, chceli by pracovať,“ poznamenal. „Myslím si, že dvojročné budovanie regionálnych štruktúr môže dnes priniesť svoje ovocie. V priebehu najbližšieho mesiaca si musím spraviť v rámci personálneho auditu „povinnú jazdu“ po Slovensku a stretnúť sa s tými, ktorí sa chcú stretnúť,“ vysvetľuje.

Brecely tvrdí, že má pomerne široké skúsenosti s riešením finančného obrazu firiem, chce ich aplikovať aj v politike. „Pustil som sa aj do zlepšenia finančného obrazu #Siete. Dnes ideme v určitom krízovom režime, cestou škrtania nákladov a hlavne riešenia záväzkov tak, aby sme sa nedajbože nedostali do konkurzu alebo nejako inak neohrozili činnosť strany,“ povedal.

„Aj keď máme iba dvojročnú históriu, máme už určitú tradíciu v tom, že výsledkom volebnej kampane bol veľmi slušný program. Dnes môže byť pre nás veľmi dobrou inšpiráciou a motiváciou pre formulovanie nových vízií. Výsledky našich pracovných skupín máme stále k dispozícii,“ reaguje na otázku ohľadom politickej agendy #Siete. „Nie som netrpezlivý, v tejto chvíli máme relatívne dosť času,“ dodáva.

Reklama

#Sieť sa však podľa Brecelyho bude chcieť znovu zapojiť do politickej súťaže už v budúcoročných voľbách do vyšších územných celkov. „Bolo by chybou nevyužiť regionálne štruktúry, ktoré máme. Podľa toho, ako budú funkčné, ich zapojíme do regionálnych volieb. Nemám veľké ambície, v tejto chvíli sa budeme usilovať o čo najviac župných poslancov, možno postavíme aj jedného–dvoch kandidátov na županov. Nakoniec, nazývali sme sa aj Strana regiónov,“ povedal s tým, že prípadné volebné koalície budú riešiť prípad od prípadu.

Brecely krátko komentoval aj aktuálny začiatok výstavby bratislavského obchvatu, ktorý ako minister sám pripravoval. „Som nesmierne rád, že tento projekt uzrie svetlo sveta. Bola to jedna z prvých výziev, hneď ako som nastúpil na rezort,“ povedal. „Mal som kopu bezsenných nocí. Je to jeden z najväčších infraštrukturálnych európskych projektov financovaných prostredníctvom PPP. Je to projekt, ktorý tu mal byť už dávno. Významnou mierou prispeje k zlepšeniu dopravnej situácie v Bratislave,“ konštatoval. „Samozrejme, je to iba začiatok. My sme mali pripravený aj ďalší koncept, hneď po rozbehnutí realizácie tohto projektu pokračovať výberom poradcu na ďalšiu časť „déštvorky“, tunelom popod Karpaty,“ dodal.

Veľké rozdiely v smerovaní ministerstva dopravy pod svojím vedením a aktuálne pod vedením nominanta Mosta-Híd Árpáda Érseka nevidí. „Nevnímam, že by sa to nejako významne zmenilo, pán Érsek bol súčasťou tímu od začiatku. Nevidím tam nejaké rozdiely, možno trošku váhajú s obchvatom Prešova. Ale to je bežný štandard,“ uzavrel Brecely.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali