Arabský exodus do Európy, odplata a koniec západoeurópskej civilizácie

Arabský exodus do Európy, odplata a koniec západoeurópskej civilizácie

Moskva 29. februára 2016 (HSP/izborsk-club/Foto:Facebook)

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk upozornil na dramatickosť súčasnej európskej situácie a použil dokonca známy biblický výrok Exodus. Tento pojem označoval útek židovského národa z egyptského otroctva: „Terajší príliv utečencov to nie je izolovaný incident. Svedčí o tom, že sa začal exodus“. Na to, čo sa vlastne deje, sa Komsomolská Pravda spýtala Andreja Fursova. Andrej Fursov je známy ruský historik, publicista a sociológ. V Inštitúte dynamického konzervativizmu vedie Centrum metodológie a informácie. Je riaditeľom Centra ruského výskumu Inštitútu základného a aplikovaného výskumu Moskovského humanitárneho inštitútu. Je členom Izborského klubu, akademikom Medzinárodnej akadémie vied (Innsbruck).

Na snímke Andrej Fursov
Na snímke Andrej Fursov

Prečo zrazu a tak neočakávane sa nám ako sneh na hlavu začal sypať do Európy prúd utečencov z Afriky a Blízkeho východu?

Reklama

Prečo zrazu? Ešte v roku 2000 informovaný a bystrý človek z CIA Chalmers Johnson, ktorý je špecialistom na taktiku protipartizánskeho boja a na Japonsko, napísal knihu „Odplata“ („Blowback“). V nej predpovedal, že behom 50 rokov Západ pocíti ekvivalent toho, čo predovšetkým v Afrike a Ázii napáchal počas druhej polovice 20. storočia. Počnúc bombardovaním Hirošimy a Nagasaki. Kniha zostala zo začiatku nepovšimnutou, no po 11. septembri 2001 vyšlo jej druhé vydanie a stala sa populárnou.

Áno, už samotný útok na Dvojičky, symbol Ameriky, sa stal „odplatou“, ako správne predvídal pracovník CIA.

Reklama

Avšak americká vláda a lídri západného sveta nedbali na varovanie Johnsona. Najprv Bush vtrhol do Afganistanu a Iraku. Potom Obama koncom roku 2010 svojou „Arabskou jarou“ podpálil aj Blízky východ. Toto sú príčiny dnešného prudkého toku migrantov. Ten bude ešte narastať.

Ale toky migrantov vedú do Západnej Európy…

Samozrejme! Amerika je ďaleko za oceánom. Tam na nafukovačke nedoplávaš. Ale Európa je blízko, stačí preplávať Stredozemné more. Okrem toho, v 21. storočí na Blízkom východe spolu s Yankees veľmi aktívne asistovali Francúzsko, Taliansko, Veľká Británia. Bokom neostalo ani Nemecko. A teraz do Západnej Európy prichádza odplata, o ktorej písal Johnson. Bumerang sa vracia.

Analytici už porovnávajú túto situáciu s Rímskou ríšou, ktorú zničili barbari. Takzvaní noví barbari – migranti, spôsobia teraz zánik Západnej Európy.

Neskoro sa spamätali! Ešte začiatkom 90-tych rokov vydal francúzsky analytik Jean-Christopher Ryufen prorockú knihu „Impérium a noví barbari“ v ktorej uviedol, že okolo roku 2020 dôjde v Európe k zrážke s vážnym problémom – prílivom migrantov, „nových barbarov“.

Reklama

Nemýlil sa…

Čo je dôležitejšie ako samotné proroctvo, je stratégia, ktorú autor ponúka. Podľa neho Západná Európa by si mala hýčkať a starať sa o štáty Severnej Afriky, modliť sa za nich! Veď sú to štáty „tesnenia“ medzi Európou a Afrikou. Tieto štáty chránia starenku Európu od prílivu migrantov z čierneho kontinentu na juh od Sahary. „Tampónami“ nazval Alžír a Tunisko, kde boli nepokoje. V Líbyi vtedy vládol Kaddáfí, predstavujúci nie tampón, ale skutočnú železnú bariéru, ktorá neprepustila ani myš, nie to ešte hordy utečencov! A čo sa stalo? Obamova „Arabská jar“ sa začala práve štátnym prevratom v Tunisku v decembri 2010. Veľmi nepokojná situácia je v dnešnom Alžírsku. A stabilná Líbya je celkom rozmlátená, do značnej miery rukami Francúzska, Talianska. S pohlavármi týchto štátov sa Kaddáfí, ako si on sám myslel, „priatelil“, prinajmenšom ich aj čiastočne sponzoroval.

Nedá sa, v tejto súvislosti nespomenúť prekliate proroctvo západným „partnerom“ oddaného Kaddáfího: „Bombardujete múr, ktorý neprepúšťa tok afrických migrantov do Európy, múr blokujúci teroristov z Al Káidy. Tým múrom bola Líbya. Vy ste ho zničili. Ste idioti. Za tisícky migrantov z Afriky a za podporu Al Káidy zhoríte v pekle. Toto sa stane“.

Západoeurópania vedení severoatlantickými elitami rozdráždili včelí úľ. A vyplašené včely odleteli priamo k nim. Z africkej Eritrey, Nigérie, Zambie, Mali, Mauretánie, Tuniska, Kamerunu, Gabonu, z Afganistanu, Pakistanu, Iraku, zo samotnej Sýrie… Utečenci utekajú pred hrôzami vojny, devastácie, pred terorom bánd teroristov, práve pred ISIL (v Rusku zákonom zakázaného teroristického hnutia). A všetko toto zorganizoval v predtým pomerne pokojnom regióne kolektívny Západ.

Prečo?

Reklama

To je veľmi zaujímavá otázka. Otázka geopolitická. Spomínaný Chalmers Johnson v „Odplate“ predpovedal, že Amerika sa v 21. storočí bude musieť stiahnuť z Ázie, Afriky. A USA sa naozaj sťahujú. Nie je dosť „strelného prachu“ na to, aby sa silou udržalo ovládanie Afganistanu, Iraku… Nie je náhoda, že v Hollywoode začali natáčať filmy o legionároch opustených na periférii Rímskej ríše. No Yankees takto predsa ustupovať nemôžu. Geopolitika a geoekonomika, rovnako tak aj príroda samotná, nepripúšťajú vznik vákua. Namiesto Američanov vákuum vyplnia konkurenti – napríklad Číňania. Ako to urobiť tak, aby sa Blízky východ nedostal do rúk prekliatym súdruhom? Logika Američanov je veľmi prostá: ak nie si schopný priamo udržať niektoré oblasti a musíš ich opustiť, potom:

1. Je v prvom rade nutné vytvoriť v nich chaos, zlikvidujúc fungujúce veľké celky na čo najmenšie.

2. Destabilizovať situáciu vytvorením „riadeného chaosu“ od Maghrebu po Kirgizsko, teda podbrušie Ruska a Číny!

Sú to ďalekosiahle plány.

V rámci tejto stratégie boli organizované protištátne puče v Tunise, Jemene, masové protesty v Alžírsku, Maroku, Jordánsku, Omane a iných štátoch. Pod značkou „Arabskej jari“ sa čistke nevyhli dokonca vládcovia, ktorí boli viac ako lojálni k Spojeným štátom. Napríklad režim Husního Mubaraka v Egypte. Aj jeho tiež „spláchli“. Kameňmi úrazu na tejto ceste boli Líbya a Sýria. Líbyu zničili. Dnes im ostal ešte jeden „kameň“ – Sýria, spojenec Ruska, Iránu a Číny súčasne. Bašar Asád nechce zdieľať tragický osud Kaddáfího, zúfalo sa bráni. Kto sa najlepšie hodí ako nástroj destabilizácie Blízkeho východu? Samozrejme, islamisti. Za islamistami stojace nadnárodné spoločnosti (NS), klaster ktorých ja v USA a ISIL spája spoločný nepriateľ: národné štáty. NS a islamské teroristické ( v podstate – politicko-ekonomické) korporácie majú nadnárodný charakter, preto spoločne pracujú na svojej „svetlej budúcnosti“. Navyše, tieto teroristické korporácie boli americkými tajnými službami aj založené. Píše sa o tom v mnohých knihách. Napríklad, „Doláre teroru: USA a islamisti“ od P. Labevera, alebo „Islamizmus a USA: spojenectvo proti Európe“ a tak ďalej.

Názov tej druhej knihy je veľmi zaujímavý. Objavuje sa teraz konšpiračná verzia o tom, že jedným z cieľov „riadeného chaosu“ na Blízkom východe je tok utečencov do Západnej Európy kvôli jej oslabeniu. Má to reálny základ?

Toto nie je konšpiračná, ale pliticko-ekonomická verzia. Politicky sú USA a Západná Európa partnermi. No po stránke ekonomickej sú konkurentmi. Ako sa hovorí, „kamaráti buďme, dlhy si plaťme“. Yankees si veľmi dobre uvedomujú, kam sa z Blízkeho východu hrnú tie milióny migrantov následkom „Arabskej jari“. Akákoľvek destabilizácia konkurenta je pre USA dobrá. Tajným snom Yankees je vytvorenie riadeného chaosu na celom svete, čo umožní, aby všetok kapitál tiekol do jedinej pokojnej zóny – za oceán. K požehnaniu Ameriky.

Andrej Iľjič, ešte sa vrátim k svojej prvej otázke. Líbya je dávno zničená. Vojna v Sýrii už trvá viac rokov. No prečo práve teraz sa nastoľuje téma „nových barbarov“?

Ako sa hovorí, kvantita prerástla do kvality. Okrem toho, v poslednom čase sa na Blízkom východe veľmi kruto etabluje nový hráč – ISIL. Ľuďom začína byť jasné, že krvavý teroristický „islamský štát“ je vec vážna a nadlho. Že Američania slovne bojujú s ISIL, no v skutočnosti im pomáhajú zvrhnúť Asada. Tak došlo k masovému exodu národa.

Ale experti amerického televízneho kanálu Fox News hovoria, že tok blízkovýchodných utečencov vedúci k otrasom Európy zavinilo Rusko, ktoré podporuje Asada. Toto naznačil aj britský premiér Cameron.

Reklama

Západniari sa hanbia priznať, že migračná kríza bola spôsobená práve ich akciami na Blízkom východe. Proti tomu aktívne vystupovalo Rusko. Ak by Kremeľ nepodržal Asada a Damask by bol padol, vlna migrantov by sa vrhla na Európu ešte skôr. Teraz hádžu vinu na nepravého. Predpokladám, že Západ už skoro začne obviňovať Rusko za všetky zemetrasenia, pády meteoritov a podobné prírodné kataklizmy.

Ešte je jedna konšpiračná verzia. Že Turecko otvorilo migrantom stavidlá, nový pochod na Európu. Má to byť pomsta za to, že už mnoho rokov čaká na prijatie do EU.

Myslím, že všetko je oveľa prozaickejšie: v samotnom Turecku sa usadilo viac ako 2 milióny blízkovýchodných utečencov. Čo si s nimi počať? Títo ľudia sa pchajú do Európy. Choďte, s Pánombohom! Toto sú opäť následky „Arabskej jari“ a nie zákernosti Ankary.

Analytici už vyrátavajú zisky mafie, ktorá zarába na prevoze migrantov do Európy. Takmer 15 miliárd dolárov za rok! Ziskový podnik…

Samozrejme, niekto využíva situáciu na vlastný bakšiš, vlastný biznis. No nie táto mafia prievozníkov – kontrabandistov vyhnala stovky tisíc ľudí z obývaných miest, ale vojna, bujnenie terorizmu.

Reklama

Kontrabandistov som nespomenul náhodne. Vo februári 2013 USA a EU prijali rozhodnutie o vytvorení TTIP, najsilnejšiu slobodnú trhovú zónu na svete. Samozrejme, že podľa princípov výhodným pre Yankees. Podpísanie dokumentu sa odkladalo pre rozličné príčiny. No začiatkom roku 2016 sa TTIP nakoniec rodí. Existuje názor, že Washington vedome a zámerne vrhá do EU utečencov, aby oslabil ekonomiku EU, zlacnel pracovnú silu, zrušil antimonopolné zákony. Aby mu z TTIP plynuli väčšie výhody. Pravdepodobne iné americké spoločnosti a inštitúty vynakladajú nemalé sumy peňazí na organizáciu tokov migrantov do Európy. Platia rovnako migrantom, tak aj kontrababndistom…

Celkom to pripúšťam. Je to v súlade s duchom Yankees. Hoci je potrebné mať isté dôkazy. Veľmi sa čudujem pozícii Nemecka. 800 tisíc utečencov majú prijať v tomto roku, ako povedala Merkelová. Na jednej strane je 800 tisíc dajme tomu nie tak veľa. No ako povedal Einstein, svet – nie je pojem kvantitatívny, ale kvalitatívny. A dokonca Merkelová priznáva, že následkom toho sa Nemecko zmení. A ono sa už mení. Nemecké vedenie nevidí protirečenie v svojich skutkoch. Na jednej strane zvyšujú pre Nemcov vekovú hranicu odchodu do dôchodku. Na druhej strane prijímajú stovky tisíc mladých mužov, moslimov a Afričanov. Pozornosť všetkých je zameraná na to, že v podstate teraz prichádzajú muži mladší ako 35 rokov.

Veď to je pracovná sila!

Prepáčte, väčšina z nich sa podľa všetkého pracovať nechystá. No túžia po voľnom a pohodlnom živote a vlastných výhodách. Preto títo ľudia odmietajú zostať v Maďarsku, Rumunsku, Grécku, Srbsku, ale náhlivo sa prebíjajú cez policajné kordóny do bohatých štátov ako Nemecko, Rakúsko, Švédsko, Anglicko. Vytvára sa tak situácia, kedy sa v Západnej Európe hromadí vysoké percento mladej, nie veľmi vzdelanej, ba priamo povieme – negramotnej masy z arabského sveta a Afriky, ktorí nemajú čo robiť. To je taký sociálny dynamit, že vybuchnúť každú sekundu. Mimochodom, podľa odposluchu rozhovorov veliteľov ISIL vyšlo najavo, že medzi utečencov do Európy sa zamiešalo niekoľko tisíc bojovníkov.

Píšu o štyroch tisícoch…

Reklama

Presné číslo sa sotva dozvieme, no nie je ich málo. A budú pribúdať. To znamená, že sa očakáva nárast zločinnosti, teroristických aktov, alebo niečo podobné.

A ako bude postupovať Západná Európa?

Predpokladám, že sa pousiluje natlačiť časť migrantov do Východnej Európy. Do Maďarska, Slovenska, Čiech, Poľska, Bulharska, Rumunska, Pobaltských štátov… práve teraz bolo vydané vyhlásenie o navýšení kvót pre prijatie migrantov. A to je iba začiatok. Iróniou osudu sa stalo, že práve v Pobaltských štátoch sa zrodil termín „neger“, to znamená neobčan, Rus. Teraz domýšľaví miestni nacionalisti dostanú podľa prídelu vedenia EU skutočných negrov, arabov. Počkáme si, čo nám teraz zaspievajú horliví pobaltskí mládenci…

A ako ovplyvní tento divoký tok utečencov Rusko?

V blízkej perspektíve nijako. Sami vidíte, že dokonca v Maďarsku zostať nechcú. Tlačia sa tam, kde je hojnosť, teplo a výhody. Do bohatých štátov. Zatiaľ nám vlna migrantov nehrozí. Zaberajú Európu. Rusko pre nich nie je zemou zasľúbenou. Chladno, migračné zákony sú prísne, áno, aj národ u nás nie je v tomto smere tak tolerantný, ako v Európe, aj pracovať treba. No v strednodobom horizonte môže vzniknúť veľká hrozba.

Aká?

Len či sa kolektívnemu Západu nezachce celú tú výbušnú masu vrhnúť na Rusko? Pokus riešiť „ruskú otázku“ pomocou Ukrajiny zlyhal. Dnes je celkom jasné, že Ukrajinci nedokážu bojovať s opolčencami Donbasu dokonca nie preto, že za Donbasom stojí Rusko, ale že sú slabí v kolenách. S Rusmi nedokážu bojovať Poliaci, Rumuni, Maďari, Česi…

Reklama

Nehovoriac už o Pobaltských štátoch

Nuž, títo „horkokrvní chlapci“ sú celkom mimo hry. Európania zo Západu s nami bojovať nepôjdu už vôbec. Ale teraz si predstavte: v Európe sa objavili stovky tisíc, vlastne milióny mladých mužov z Blízkeho východu, Afriky, ktorí nemajú čo robiť, leda tak dať im do ruky zbrane. To je ten najideálnejší variant žoldnierov. Ukážu im obrázky ruských miest. Je tam čisto a svetlo. Veľa priestoru a čo je hlavné, veľa pekných bielych žien. Čo to môže byť iné, ako pozvánka pre expanziu? Problém i hrozba je to veľmi vážna. Ak je tento predpoklad správny, jasným sa stane toto: humanitárna kríza v Európe pomimo vnútroeurópskych cieľov a úloh ( potieranie rasovo-etnickej a náboženskej identity Európanov, položenie základu pre sociálny, etnický a politický konflikt medzi migrantmi a európskymi národmi) má aj iné úlohy a ciele. Úlohy a ciele, ktoré siahajú za hranice Západnej Európy. Konkrétne: vytvorenie masy orokov (orkovia – pozri viac – poznámka prekladateľa) , ktorú bude možné vrhnúť na Rusko. Pravda, ako sa to už v histórii stalo, pes môže zbesnieť a uhryznúť samotného pána. Spomeňme históriu Bin Ladina. Žoldnieri môžu ako prvých začať rezať bohatých obyvateľov Západnej Európy. V každom prípade si severoatlantické verchušky nastavili ďalšiu nebezpečnú pascu. V takýchto prípadoch je naliehavou úlohou – premeniť samotného lovca v lovnú zver.

Aká je vaša prognóza pre osud starej dobrej Európy?

Filozof Oswald Spengler v roku 1918 napísal výbornú prácu „Zánik Západu“. Fašizmus a povojnová amerikanizácia Európu transformovali veľmi silno. Ani fašisti, ani Yankees nespochybnili celý rad európskych hodnôt. Naviac, nebolo také rasovo-etnické miešanie. To, čo sa odohráva teraz, je podľa mňa konečný úpadok Európy do prepadliska histórie. Do prepadliska, ktoré si Západoeurópania sami vykopali. Spoločenstvo, ktoré nedokáže ochrániť svoju kultúru, rasovú, etnickú, náboženskú identitu, je odsúdené k smrti. Osobitne ma udivujú Nemci. Za necelých 70 rokov sa hrdý bojovný národ zmenil na masu bez vlastnej vôle, ktorý je vo svojom vlastnom dome pripravený pokorne položiť hlavu na klát pod sekeru cudzinca. Ukážkový príklad umelého sociálneho inžinierstva. Kedysi som sa nádejal, že nové pokolenie Nemcov vychované na muzike skupiny „Rammstein“ znovuzrodí bývalú nemeckú chrabrosť a ducha. Žiaľ… A pritom, Nemecko je lídrom terajšej Európy. Čo máme potom hovoriť o ostatných. Nuž, čo, ak Európanov ovládla vôľa k smrti, nedá sa nič robiť. Myslím, že už behom polstoročia, počas dvoch generácií príde finále. Konečné odmietnutie pracovnej etiky, iných hodnôt, kresťanstva, ktoré sa už dnes nedostalo do európskej ústavy, rozplynutie a vyhasínanie bielej rasy.

Čo tu bude namiesto toho?

Opäť si pripomeňme poučenie z histórie. Veľké sťahovanie národov na kontinente v 4. -7. storočí. Plemená barbarov sa zmiešali s obyvateľmi presvätej Rímskej ríše. Vznikli nové etniká, iná kultúra. Napríklad, Frankov bolo menej ako Galov. No štát sa dnes volá Francúzsko, nie Galia. Vtedy sa miešali ľudia rovnakej rasy. Bielej rasy. Teraz sa odohráva miešanie rôznych rás, etnických skupín. Nečudoval by som sa, ak sa v polovici 21. storočia na mape dnešnej Európy objaví Mníchovský kalifát, Marseilleský sultanát, kmeňové štruktúry kvaziafrického typu, no nie s čiernymi, ale s čokoládovými ľuďmi. Teraz sa stáva jasnejšou tajomná fráza Obamu, vyslovená v máji 2012 v Londýne. Totiž, v tomto storočí budú sformované nové národy. Už sa dokonca formujú pred našimi očami. Čo je hlavné, Západná Európa prestane existovať. Ak sa nestane zázrak!

Andrej Fursov

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali