Zs.Simon: Na potraviny sa urodilo až-až. Za vyššie ceny môže Jahnátek

Zs.Simon: Na potraviny sa urodilo až-až. Za vyššie ceny môže Jahnátek
Bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon
Bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon

Bratislava 30. augusta (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Na ministrovanie nestačí mať doma záhradku 

Opäť sa ukazuje, že na to, aby bol niekto odborníkom v oblasti poľnohospodárstva, nestačí mať podľa exministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (Most-Híd) doma záhradku alebo vinohrad.

Reklama

“Jasným príkladom je minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD), ktorý to dokazuje tak svojimi rozhodnutiami, ako aj vyjadreniami. Neustále tvrdí, že za zdražovanie potravín môže zlá úroda, čo ale nie je celkom pravda. Nielen úroda, ale hlavne neodbornosť pána Jahnátka a celej Ficovej vlády stojí za vyššími cenami potravín,” uviedol dnes Simon.

Zároveň konštatoval, že na Slovensku sa urodilo v roku 2012 1,314 milióna ton pšenice, čo je pokles o 15,5 % oproti roku 2011, pričom ročná potreba na potravinárske účely je 0,5 milióna ton. Odhad úrody v rámci celej EÚ avizuje pokles o 1,5 %.

Reklama

 

Nie potravinári, ale obchodné reťazce majú neskutočné marže 

Podľa Simona je evidentná tiež skutočnosť, že obchodné reťazce pri potravinách pracujú s maržou 70 až 150 %. “Prečo vláda nehľadá riešenie práve tu, kde sa nárast cien môže eliminovať,” pýta sa exminister.

Cena pšenice podľa neho už v minulosti mala úroveň vyššiu ako 200 eur za tonu, čomu sa prispôsobili spotrebiteľské ceny. Už aj v minulosti sa potvrdilo, že pokles ceny pšenice neznamenal pokles ceny chleba. “Prečo vláda neobmedzuje využívanie úrodných pozemkov na produkciu energie?”

“Dnes sa už vďaka Ficovej politike na 20.000 ha pôdy neurodí pšenica, ale elektrina. Úroda z tejto výmery na úrovni 66.000 ton by postačovala pre obyvateľov mesta Trenčín na ročnú potrebu chleba, rožkov a všetkého pečiva. Z elektriny sa nenajeme,” zdôraznil.

Reklama

Podľa Simona je teda otázne, prečo Ficova vláda istôt hovorí o potrebe zvyšovania cien potravín. “Je to preto, že chce prevádzkovateľov týchto zariadení – sponzorov strany – vysoko dotovať aj pri cene elektriny, pričom jej neprekáža ani nárast cien potravín,” myslí si Simon.

“Zdá sa, že minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, napriek svojej záhradke, a predseda vlády SR Robert Fico, napriek svojmu vinohradu, sú viac doma v elektrotechnike a aktivitách sponzorov ako v obilí,” dodal.

 

Jahnátek odborne reagovať nevedel 

“Minister Ľubomír Jahnátek nebude reagovať na nezmysly pána Simona. Minister rieši akútne problémy poľnohospodárov, o čom svedčí aj mimoriadne rokovanie vlády SR k problematike sucha 22. augusta 2012. Nebudeme reagovať na politika, ktorý v roku 2010 pripínal čiernu stuhu na dožinkový veniec, čím symbolicky pochoval slovenské poľnohospodárstvo,” uviedla pre TASR v reakcii na Simonove vyjadrenia tlačová tajomníčka rezortu pôdohospodárstva Zuzana Gulová.

Reklama

“Nebudeme taktiež reagovať na človeka, ktorý dokázal vytunelovať potravinovú pomoc určenú občanom SR. Pripravil ich o 3500 ton potravín, ktoré mohli dostať zadarmo. Nebudeme reagovať na človeka, ktorý okradol Slovensko o 500 hektárov tokajských viníc a odovzdal ich Maďarom,” dodala.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali