Zomrel Soros? Americkými sieťami sa opäť šíri bleskurýchla informácia

❚❚

Bratislava 15. mája 2023 (HSP/Foto:Twitter)

Aktualizované 15. mája 16:00

Rýchlosťou blesku sa po amerických sociálnych sieťach začala šíriť oficiálne nepotvrdená informácia o smrti finančníka a filantropa Georgea Sorosa. Jedným z prvých, ktorý túto informáciu zverejnil bol bloger Matt Wallace, ktorý sa označuje za poradcu Elona Muska. Soros mal údajne zomrieť na infarkt. Stránky zaoberajúce sa “Fact Check” tvrdia, že správa nie je pravdivá

George Soros
Na snímke George Soros

„Kolujú zvesti, že George Soros práve zomrel na infarkt,” uviedol bloger Matt Wallace na sociálnej sieti. Nič bližšie však k tomu neuviedol. Jeho tweet sa objavil dnes na sociálnej sieti.

.

Sám George Soros neskôr poprel fámy o svojej smrti. “Fámy, že som dostal infarkt, sú úplne nepravdivé. Som živý a zdravý,” napísal 92-ročný finančník na svojej stránke na Twitteri.

 

.

Kto je Soros

Meno Georga Sorosa sa stalo celosvetovo známym súbežne so znehodnotením libry – v noci z 15. na 16. septembra 1992, keď si požičal a okamžite aj predal miliardy libier. Väčšinou za doláre a nemecké marky. Tým, že začal lacno a v masívnych množstvách predávať libru, vedel, že spôsobí pokles jej ceny. Zaplavil ňou trh a neúmerne tak zvýšil ponuku. Soros si požičal libru, ktorá stratila na hodnote a potom ju vrátil. Rozdiel medzi cenou predtým a potom mu zostal vo vrecku. Za jeden deň zarobil 1 miliardu libier. Spojenému kráľovstvu tak vznikla škoda vo výške 3,3 miliardy libier.

Na Slovensku je Georg Soros spájaný s voľbami, ktoré sa uskutočnili v roku 1998. Práve Sorosove peniaze plynúce cez rôzne nadácie a fondy mali stáť za odstavením premiéra Vladimíra Mečiara. George Soros na Slovensku zviedol aj súboj  s ponovembrovými národovcami (november 89 – nežná revolúcia) o terajšiu budovu Národnej rady. Ten chcel budovu NR SR odkúpiť za niekoľko miliónov dolárov a zriadiť tam Stredoeurópsku univerzitu zameranú najmä na politiku, ekonomiku a spoločenské vedy. Sorosova univerzita mala v tej dobe zohrať významnú úlohu v rozvoji občianskej a liberálnej identity v slovenskej spoločnosti.

Americký finančník a filantrop maďarského pôvodu Georg Soros (Schwartz György), krátko po novembri ’89 pricestoval na Slovensko a do oka mu padla ešte nedokončená budova NR SR, ktorú chcel odkúpiť za niekoľko miliónov dolárov a po jej dokončení v nej zriadiť Stredoeurópsku univerzitu zameranú najmä na politiku, ekonomiku a spoločenské vedy.

Po prevalení sa informácie o možnom odkúpení budovy SNR prišli rýchle reakcie a to hlavne od národne orientovanej časti slovenskej verejnosti. Štúrova spoločnosť uverejnila v tlači list, kde podľa nej umiestnenie univerzity do budovy pôvodne koncipovanej ako SNR neprichádza do úvahy: „Vonkoncom neprijateľné je, aby sa takto dialo z nadácie maďarského podnikateľa v USA Georga Sorosa. Predpokladáme, že tento náš postoj nemusíme nijako osobitne rozvádzať.”

K Štúrovej spoločnosti sa pridalo viacero slovenských historikov: „My, slovenskí historici a ostatní vedeckí pracovníci, sme proti akémukoľvek znevažovaniu najvyššieho orgánu štátnej moci na Slovensku – Slovenskej národnej rady. Za takéto znevažovanie pokladáme aj pokusy zbaviť SNR jej účelovej budovy.”

.

Odpor veľkej časti slovenskej spoločnosti i organizovanie národných demonštrácií viedlo k tomu, že celý projekt umiestnenia Stredoeurópskej univerzity na Hradnom vrchu odišiel do stratena. Napovedá tomu aj vtedajší postoj predsedu SNR Schustera, ktorý v danej veci nijako nekonal.

Jedna z verzií však hovorí, že samotný George Soros poľavil v tlaku na slovenských politických predstaviteľov a nakoniec sa sám vzdal myšlienky zriadenia svojej univerzity v Bratislave. Hlavným dôvodom mala byť jeho návšteva na jednej z národných demonštrácii, ktoré organizovali národné sily (SNS, Štúrova spoločnosť, Matica slovenská) a ktoré sa niesli v búrlivej atmosfére a ich cieľom bolo osamostatnenie sa Slovenska. Soros sa zúčastnil na demonštrácii inkognito a po vypočutí si skandovania viacerých „nacionalistických” hesiel radšej vraj „zbalil kufre” a univerzitu napokon založil v Budapešti. To, že sa Soros demonštrácie zúčastnil potvrdzuje aj László Szigeti: „Hovoril mi, že to chce vidieť, že ho tam mám zobrať. Ja hovorím, to ti neprajem. On na tom trval a išli sme. Stáli sme tam asi 20 – 30 minút, chvalabohu ho nikto nespoznal.”

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ

Namiesto slovenského parlamentu Sorosova univerzita? Aj takto to mohlo dopadnúť

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:58

Talianska premiérka Giorgia Meloniová pricestovala v sobotu do Pekingu na svoju prvú návštevu Číny od nástupu do úradu v októbri 2022.

12:51

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v sobotu uviedla, že zmarila sériu plánovaných útokov ozbrojencov v Dagestane. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

12:42

Líder nemeckej konzervatívnej opozície vidí potenciál získať podporu “35 percent alebo viac” voličov v budúcoročných parlamentných voľbách. Šéf Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz v rozhovore pre denník Welt am Sonntag povedal, že jedným z cieľov je “stať sa zďaleka najsilnejším poslaneckým klubom. Ak to bude možné, mali by sme potrebovať (na zostavenie vlády) iba jedného koaličného partnera.”

12:42

Podiel tovarov v akcii v ponuke obchodov v Česku prestal v 2. štvrťroku po mnohých rokoch rásť. Česi pritom zľavy vyhľadávajú. Uviedol to analytik z výskumnej agentúry NielsenIQ Karel Týra.

12:26

Ekonomika KĽDR zaznamenala v minulom roku výrazný rast, pričom k rastu sa vrátila po predchádzajúcich troch rokoch poklesu. K zotaveniu hospodárstva prispelo najmä oživenie obchodu s Čínou po skončení protipandemických opatrení.

12:19

V sobotu bude vo Francúzsku v prevádzke väčšina vysokorýchlostných vlakov na troch dôležitých trasách, ktoré v piatok zasiahli podpaľačské útoky. Výpadky postihli aj pasažierov spoločnosti Eurostar.

12:18

Globálnych milovníkov kávy, ktorí dúfali, že cena ich obľúbeného nápoja čoskoro prestane rásť, čaká nepríjemný budíček: bude ešte horšie. Uviedla to agentúra Bloomberg, od ktorej správu prevzala TASR.

12:08

Izraelská armáda v sobotu nariadila evakuáciu husto zaľudnenej oblasti pri meste Chán Júnis, keďže tam plánuje podniknúť operáciu proti militantom hnutia Hamas. Oblasť, ktorej sa nariadenie týka, je súčasťou humanitárnej zóny, ktorá bola vytvorená na udržanie civilného obyvateľstva mimo oblastí bojov.

12:07

Treba sa pripraviť na to, že Ukrajina sa nestane členským štátom Európskej únie, ale ani členom NATO, pretože k tomu chýba dostatok finančných zdrojov. Ukrajina sa vráti do úlohy nárazníkového štátu, povedal v sobotu na 33. letnej univerzite Maďarov v rumunskom Baile Tušnade predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

12:06

Štvordňový pracovný týždeň by pre zamestnávateľov bol problémom, pretože by prehĺbil súčasný nedostatok pracovnej sily. Kratší pracovný čas by sa podľa nich mal riešiť formou kolektívneho vyjednávania. Odborári naopak v znížení počtu pracovných hodín vidia riešenie nedostatku pracovníkov. Vyplýva to z reakcií zamestnávateľských organizácií a komôr, ako aj odborárov, ktorých TASR oslovila.

12:06

Spotreba energie bola v minulom roku na rekordne najvyššej úrovni, v porovnaní s predchádzajúcim rokom celosvetovo vzrástla o dve percentá. Historicky najvyššiu úroveň dosiahli aj obnoviteľné zdroje energie (OZE), ktoré medziročne rástli o 13 %. Nárast v prípade OZE bol takmer výlučne spôsobený využívaním veternej a slnečnej energie, informovala poradenská spoločnosť KPMG Slovensko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turista na mobile pri Vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali