Zomrel Soros? Americkými sieťami sa opäť šíri bleskurýchla informácia

Zomrel Soros? Americkými sieťami sa opäť šíri bleskurýchla informácia

Bratislava 15. mája 2023 (HSP/Foto:Twitter)

Aktualizované 15. mája 16:00

Rýchlosťou blesku sa po amerických sociálnych sieťach začala šíriť oficiálne nepotvrdená informácia o smrti finančníka a filantropa Georgea Sorosa. Jedným z prvých, ktorý túto informáciu zverejnil bol bloger Matt Wallace, ktorý sa označuje za poradcu Elona Muska. Soros mal údajne zomrieť na infarkt. Stránky zaoberajúce sa “Fact Check” tvrdia, že správa nie je pravdivá

George Soros
Na snímke George Soros

„Kolujú zvesti, že George Soros práve zomrel na infarkt,” uviedol bloger Matt Wallace na sociálnej sieti. Nič bližšie však k tomu neuviedol. Jeho tweet sa objavil dnes na sociálnej sieti.

Reklama

Sám George Soros neskôr poprel fámy o svojej smrti. “Fámy, že som dostal infarkt, sú úplne nepravdivé. Som živý a zdravý,” napísal 92-ročný finančník na svojej stránke na Twitteri.

 

Reklama

Kto je Soros

Meno Georga Sorosa sa stalo celosvetovo známym súbežne so znehodnotením libry – v noci z 15. na 16. septembra 1992, keď si požičal a okamžite aj predal miliardy libier. Väčšinou za doláre a nemecké marky. Tým, že začal lacno a v masívnych množstvách predávať libru, vedel, že spôsobí pokles jej ceny. Zaplavil ňou trh a neúmerne tak zvýšil ponuku. Soros si požičal libru, ktorá stratila na hodnote a potom ju vrátil. Rozdiel medzi cenou predtým a potom mu zostal vo vrecku. Za jeden deň zarobil 1 miliardu libier. Spojenému kráľovstvu tak vznikla škoda vo výške 3,3 miliardy libier.

Na Slovensku je Georg Soros spájaný s voľbami, ktoré sa uskutočnili v roku 1998. Práve Sorosove peniaze plynúce cez rôzne nadácie a fondy mali stáť za odstavením premiéra Vladimíra Mečiara. George Soros na Slovensku zviedol aj súboj  s ponovembrovými národovcami (november 89 – nežná revolúcia) o terajšiu budovu Národnej rady. Ten chcel budovu NR SR odkúpiť za niekoľko miliónov dolárov a zriadiť tam Stredoeurópsku univerzitu zameranú najmä na politiku, ekonomiku a spoločenské vedy. Sorosova univerzita mala v tej dobe zohrať významnú úlohu v rozvoji občianskej a liberálnej identity v slovenskej spoločnosti.

Americký finančník a filantrop maďarského pôvodu Georg Soros (Schwartz György), krátko po novembri ’89 pricestoval na Slovensko a do oka mu padla ešte nedokončená budova NR SR, ktorú chcel odkúpiť za niekoľko miliónov dolárov a po jej dokončení v nej zriadiť Stredoeurópsku univerzitu zameranú najmä na politiku, ekonomiku a spoločenské vedy.

Po prevalení sa informácie o možnom odkúpení budovy SNR prišli rýchle reakcie a to hlavne od národne orientovanej časti slovenskej verejnosti. Štúrova spoločnosť uverejnila v tlači list, kde podľa nej umiestnenie univerzity do budovy pôvodne koncipovanej ako SNR neprichádza do úvahy: „Vonkoncom neprijateľné je, aby sa takto dialo z nadácie maďarského podnikateľa v USA Georga Sorosa. Predpokladáme, že tento náš postoj nemusíme nijako osobitne rozvádzať.”

K Štúrovej spoločnosti sa pridalo viacero slovenských historikov: „My, slovenskí historici a ostatní vedeckí pracovníci, sme proti akémukoľvek znevažovaniu najvyššieho orgánu štátnej moci na Slovensku – Slovenskej národnej rady. Za takéto znevažovanie pokladáme aj pokusy zbaviť SNR jej účelovej budovy.”

Reklama

Odpor veľkej časti slovenskej spoločnosti i organizovanie národných demonštrácií viedlo k tomu, že celý projekt umiestnenia Stredoeurópskej univerzity na Hradnom vrchu odišiel do stratena. Napovedá tomu aj vtedajší postoj predsedu SNR Schustera, ktorý v danej veci nijako nekonal.

Jedna z verzií však hovorí, že samotný George Soros poľavil v tlaku na slovenských politických predstaviteľov a nakoniec sa sám vzdal myšlienky zriadenia svojej univerzity v Bratislave. Hlavným dôvodom mala byť jeho návšteva na jednej z národných demonštrácii, ktoré organizovali národné sily (SNS, Štúrova spoločnosť, Matica slovenská) a ktoré sa niesli v búrlivej atmosfére a ich cieľom bolo osamostatnenie sa Slovenska. Soros sa zúčastnil na demonštrácii inkognito a po vypočutí si skandovania viacerých „nacionalistických” hesiel radšej vraj „zbalil kufre” a univerzitu napokon založil v Budapešti. To, že sa Soros demonštrácie zúčastnil potvrdzuje aj László Szigeti: „Hovoril mi, že to chce vidieť, že ho tam mám zobrať. Ja hovorím, to ti neprajem. On na tom trval a išli sme. Stáli sme tam asi 20 – 30 minút, chvalabohu ho nikto nespoznal.”

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ

Namiesto slovenského parlamentu Sorosova univerzita? Aj takto to mohlo dopadnúť

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval v stredu večer do Maďarska, ktoré je po Francúzsku a Srbsku poslednou zastávkou na jeho návšteve Európy.

Si začal štátnu návštevu na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána. Očakáva sa, že čínsky líder sa ešte v stredu zúčastní na štátnom bankete s Orbánom. Vo štvrtok bude viesť s predsedom maďarskej vlády rozhovory.

06:30

Na najmenej 100 sa zvýšil počet obetí silných dažďov a záplav, ktoré v posledných dňoch zasiahli juh Brazílie. Oznámila to v stredu miestna civilná ochrana, ktorá eviduje 128 nezvestných.

Včera 20:32

Hádzanárky Iuventy Michalovce zvíťazili v 3. kole nadstavby o majstra SR na palubovke Dusla Šaľa 34:24.

Včera 20:27

Ukrajina v stredu oznámila, že obmedzuje dodávky elektriny po celej krajine, a varovala pred možnými výpadkami po rozsiahlom ruskom raketovom a dronovom útoku na energetický systém krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruské ministerstvo obrany označilo svoje údery za odvetné. “V reakcii na pokus režimu v Kyjeve poškodiť ruské energetické zariadenia dnes ráno ozbrojené sily Ruskej federácie spustili skupinový útok proti energetickým zariadeniam a závodom vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny,” uviedlo ministerstvo.

Včera 20:13

Futbalistky Spartaka Myjava zvíťazili v stredajšom finále Slovenského pohára žien v Nitre nad Košicami vysoko 8:0. Obhájili tak vlaňajší triumf – minulý rok zdolali v rovnakej fáze Spartak Trnava 3:0.

Včera 19:31

Chorvátska vládnuca konzervatívna strana sa po aprílových voľbách dohodla na vytvorení koalície s krajne pravicovou stranou. Oznámil to v stredu premiér a stranícky líder Andrej Plenkovič, informovala agentúra Reuters.

Strana Chorvátskeho demokratické spoločenstvo (HDZ), ktorá získala 61 zo 151 kresiel v parlamente, dosiahla dohodu s Hnutím za vlasť (DP), ktoré sa na základe výsledkov volieb dostalo do rozhodujúcej pozície pri tvorbe vlády.

Plenkovič bude v prípade schválenia novej koalície premiérom tretie funkčné obdobie.

Andrej Plenkovič
Na snímke predseda vlády Chorvátskej reubliky Andrej Plenkovič
Včera 18:25

V noci a vo štvrtok (9. 5.) ráno môže niektoré okresy Slovenska potrápiť prízemný mráz. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od polnoci do 7.00 h.

Včera 18:21

Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu potvrdil, že vláda USA pozastavila jednu dodávku bômb Izraelu. Dôvodom sú obavy, že krajina začne pozemnú ofenzívu v meste Rafah v Pásme Gazy bez dostatočných opatrení na ochranu civilistov, aké žiadajú Spojené štáty. Informovali agentúry AP a Reuters.

Nemenovaný predstaviteľ americkej vlády predtým podľa agentúr AFP a AP povedal, že USA minulý týždeň pozastavili jednu dodávku zbraní, pozostávajúcu z 1800 bômb s hmotnosťou 907 kilogramov a 1700 bômb s hmotnosťou 226 kilogramov.

Včera 17:58

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová dostala v stredu v rodnom Švédsku pokutu za to, že sa neriadila príkazmi polície. Verdikt okresného súdu v Štokholme zaznel po tom, ako v marci blokovala vstup do parlamentu, informuje agentúra Reuters.

Piatich aktivistov vrátane Thunbergovej postavili pred súd po tom, ako ich policajti 12. a 13. marca odviedli z miesta protestu proti nekonaniu politikov v oblasti následkov klimatickej zmeny.

Proces s Thunbergovou vo Švédsku
védska klimatická aktivistka Greta Thunbergová odpovedá na otázky novinárov v budove súdu v Štokholme
Včera 17:21

Ministerstvo obchodu v Spojených štátoch zrušilo licencie, na základe ktorých mohli americké technologické firmy ako Intel a Qualcom dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti Huawei. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Huawei je v centre sporu medzi Pekingom a Washingtonom, ktorý firmu podozrieva, že jej technológie slúžia na špionáž v záujme čínskych tajných služieb. Spoločnosť tieto obvinenia popiera.

Včera 17:20

Nemecký výrobca počítačových čipov Infineon potvrdil, že v rámci ohláseného programu znižovania nákladov prepustí časť svojich zamestnancov. Informuje agentúra DPA.

Spoločnosť zhoršila svoju prognózu na celý finančný rok 2023/2024 už vo februári po neuspokojivých výsledkoch v prvom finančnom štvrťroku.

Včera 17:19

Členské krajiny EÚ sa v stredu “v zásade” dohodli, že výnosy z ruských aktív zmrazených v Európskej únii budú využité na vojenskú pomoc Ukrajine a podporu jej obnovy. Oznámilo to na sociálnej sieti belgické predsedníctvo v Rade EÚ.

Dohoda sa týka využitia úrokov a ďalších ziskov zo zablokovaných ruských aktív, nie však priamo samotných aktív.

Včera 17:15

Nemocniciam na juhu Pásma Gazy ostalo palivo pre elektrické generátory už iba na tri dni a jeho zásoby pre uzavreté hraničné priechody nemôžu doplniť. V stredu to uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie. Informovala agentúra AFP.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že Al-Najjar, jedna z troch nemocníc v Rafahu, už nefunguje v dôsledku pokračujúcich nepriateľských akcií v okolí a vojenskej operácie v Rafahu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali