Bratislava 25. augusta 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Aj keď v dnešnej dobe neexistuje žiadny zaručený spôsob, ako zabrániť vzniku rakoviny, isté veci týkajúce sa spôsobu života dokážu zvýšiť ochranu organizmu pred vznikom nádorov. Jednou z nich je napríklad to, že do nášho jedálnička zaradíme pomerne lacný a dosť populárny koreň. Prezradili to odborníci z britskej organizácie Cancer Research UK
“Niektoré potraviny sú, ako dokazujú prieskumy, zvlášť užitočné pre prevenciu rakoviny. Patrí k nim nepochybne chren, aromatická zelenina, ktorá tvorí základ mnohých populárnych korenín a omáčok. Vyznačuje sa obsahom rastlinných zlúčenín, ktoré zvyšujú ochranu organizmu pred zhubnou zmenou buniek,” oznámili experti magazínu Express.
Onkológovia sa nazdávajú, že látky obsiahnuté v chrene, glukozinoláty a isothioncyanáty (horčičné oleje), sú schopné stimulovať apoptózu (zánik) rakovinových buniek potlačením ich rastu. Chren tiež obsahuje sinigrín, ktorý v organizme pôsobí ako antioxidant brániaci poškodeniu buniek spôsobenom voľnými radikálmi. Práve táto látka je v mnohých prípadoch nehostinnou pre rakovinové nádory.
“Testy umožnili urobiť predpoklad, že zlúčeniny chrenu dokážu odvrátiť rast zhubných buniek hrubého čreva, pľúc, žalúdka. Ferment peroxidázy, ktorý v nich objavili, pôsobí ako silná protirakovinová látka na bunky rakoviny pankreasu,” konštatujú experti Cancer Research UK.
Vedci tiež tvrdia, že kombinácia zdravej stravy a telesných aktivít celkovo prispieva k zníženiu rizika vzniku rakoviny, a tiež k nižšiemu riziku vzniku rakoviny prsníka, prostaty, hrubého čreva a konečníka. Princípy tejto stravy zahŕňajú napríklad:
- konzumáciu veľkého množstva rastlinnej stravy a celozrnných výrobkov,
- nízku konzumáciu sladkých nápojov,
- konzumáciu červeného mäsa v menšom množstve,
- kontrolu nad množstvom alkoholických nápojov,
- nízku spotrebu soli,
- minimum konzerv, priemyselne spracovaných potravín, najmä mäsových výrobkov, a pečiva.