Zdechovský: Ľudia majú právo sa brániť aj so zbraňou v ruke

Zdechovský: Ľudia majú právo sa brániť aj so zbraňou v ruke

Bratislava 8. októbra 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Možnosť brániť sa proti agresorovi je základným princípom právneho štátu. Kto sa nebráni a nebojuje, vždy prehrá. A platí to v práve, politike aj v osobnej sebaobrane. Preto sa český europoslanec Tomáš Zdechovský rozhodol podporiť zmenu českej ústavy na právo brániť sa so zbraňou.

Ilustračné foto

Zdechovský o tomto práve písal ešte v januári v spojitosti s prípadom z Rakúska, kedy žena vrazila mužovi päsťou do nosa, pretože ju sexuálne obťažoval a nestačilo mu povedať nie. Zlomila mu pritom neplánovane nos a polícia ju potom obvinila z ťažkého ublíženia na zdraví. V spomínanom blogu ďalej priblížil aj prípad 17-ročného dievčaťa z Dánska, ktoré dostalo pokutu za to, že proti mužovi, ktorý jej stiahol nohavice a chcel ju znásilniť, použila slzotvorný sprej.

Reklama

Podobných absurdných prípadov sme si mohli v médiách všimnúť mnoho. Zdechovský vo svojom poslednom blogu píše, že toto nie sú jediné príklady absurdít. Taká Británia už má jasnú legislatívu k predávaniu, kupovaniu a noseniu nožov. Momentálne jedna z britských diecéz dokonca žiada vládu o celkovú reguláciu kuchynských nožov a sprísnenie legislatívy, pretože aj napriek doterajším opatreniam, stúpol počet útokov nožmi od roku 2014 o 80%.

“Stále viac sa tak presadzuje utopická ideológia, že ak ľudia nebudú mať žiadne zbrane, nebude násilie. Keď už niekto niekoho napadne, nemala by sa obeť vôbec brániť, pretože to potom vraj len stupňuje agresivitu útočníka, čo dôrazne radia aj niektoré neziskové organizácie,” upozorňuje europoslnec.

Reklama

Zdechovský je ale osobne presvedčený, že základným princípom právneho štátu je možnosť brániť sa proti agresorovi. Pretože ak niekto niekoho napadne, musí počítať s tým, že mu to napadnutý môže vrátiť. A to je aj hlavný dôvod, prečo on sám sa rozhodol podporiť novelu Listiny základných práv a slobôd, kam by sa malo pripísať “právo brániť sa aj so zbraňou”.

Zdechovský ďalej v blogu vypísal ďalších 19 dôvod na zavedenie práva brániť sa aj so zbraňou:

Novela je prirodzeným posilnením základného práva obrany a ochrany seba a svojho života.

Dáva na vyššiu úroveň naše súčasné funkčné zákony a konzervuje súčasný stav pred prípadnými politickými tlakmi a otrasmi, z ktorých niektoré už sú zrejmé.

Takáto úprava nenesie žiadne riziko pre spoločnosť. Naopak, pôsobí preventívne a prispieva k bezpečnosti ako občanov, tak i samotného štátu.

Reklama

Nie je pravdou, že právo na obranu je dnes nejako výraznejšie pre občana ČR zaručené. To môže zaručiť iba ústava.
Táto klauzula nie je zbytočná, aj keď téma momentálne tzv. “ďalej upravuje zákon”. Po novele nebudú môcť byť ani budúce zákony čisto reštriktívne. Ak by boli, umožnilo by to napr. podať ústavnú žalobu.

Nie je to len a len o zbraniach, vzťahuje sa to aj na sebaobranné prostriedky. Takže je vlastne nepresné hovoriť “ústavné právo na zbraň”, čo sa v médiách v rámci rôznych skratiek používa. Ide o možnosť brániť sa prípadne aj so zbraňou.

V Listine je zakotvené právo na život, nie je tam ale nič o práve si ho brániť a najmä, čím si ho brániť, spresnenie so sebou preto prinesie väčšiu právnu istotu. Navyše, nie je totiž úplne pravda, že právo na sebaobranu je dnes zaručené.

Novela Listiny nemení doterajšie zákony – len už tie existujúce, kľúčové a overené funkčné, povyšuje na ústavnú úroveň.

Je to o práve brániť sa, čo by mal každý demokratický štát svojim občanom umožniť. Sú totiž prípady, keď polícia (teda vlastne štát) nemôže byť vždy, všade a za všetkých okolností a bezpečnosť teda nemožno garantovať.

Reklama

Novela Listiny bude slúžiť aj proti prípadným populistickým snahám o zmenu zákona. Teda “hrozba” nemusí prísť len zvonku, ale aj na vnútroštátnej úrovni, ak by sa dostala k moci nejaká politická strana, čo bude mať dostatočnú silu v snemovni a budú jej po vzore štátov na západ od nás vadiť nielen legálne zbrane v rukách bežných občanov, ale aj sebaobranné prostriedky, nosenie nožov a pod.

Novelou Listiny nenastane žiadne  masívne či voľné ozbrojovanie (stále budú platiť súčasné náročné kritériá) – a novelou Listiny nedostanú ľudia ani širšie právomoci zbraň užiť. Jednoducho nenastane žiadne rozvolňovanie, všetko sa ďalej bude riadiť súčasnou a fungujúcou legislatívou k nutnej obrane v krajnej núdzi.

ČR je jednou z najbezpečnejších krajín sveta a má funkčné zbraňové zákony. Zdechovský chce zakonzervovať  tento stav.

Zároveň platí, že tam bol spáchaný najmenší podiel trestných činov u ľudí, ktorí legálne držia zbrane.

O dôležitosti, účelnosti a potrebe novely Listiny svedčí aj to, že jej návrh podpísal rekordný počet senátorov a to naprieč politickým spektrom.

S pribúdajúcimi útokmi v EÚ a so zhoršujúcou sa globálnou situáciou, hrá bezpečnosť pre občanov čoraz dôležitejšiu úlohu. Prežívame dlhú dobu mieru a patríme medzi najbezpečnejšie krajiny sveta, napriek tomu však dochádza aj u nás k individuálnemu násiliu a obetiam musí zostať možnosť brániť sa. Bezpečnosť musíme posilňovať, ako to len ide.

Zakotvenie ústavného práva na zbraň nie je primárne namierené proti EÚ, ale naopak myšlienke EÚ pomôže. Inštitúcie EÚ totiž niekedy svojimi prílišnými regulačnými tendenciami (či ide o už spomínanú nešťastnú zbraňovú smernicu, či list EK agentúre ECHA kvôli príprave plošného zákazu oloveného streliva, či odporúčanie Europarlamentu, aby členské krajiny EÚ zvážili zákaz nosenia nožov “bez zjavného dôvodu”) vyvolávajú pocit , že jediným riešením je odchod z EÚ.

Ústavná poistka nie je ani niečo, čo by ČR poškodilo vo vzťahu k EÚ. Podľa zmlúv EÚ spadá vnútorná bezpečnosť do kompetencie členskej krajiny. Túto kompetenciu by to tak len symbolicky posilnilo.

Zakotvenie ústavného práva by dalo istoty a tým eliminovalo zbytočné antipatie k EÚ a obavy z nadmerných únijných regulácií v oblasti bezpečnosti a zbraní.

Príklad z praxe, ktorý budí euroskeptickej nálady. V súčasnosti prebieha súdne konanie pred Súdnym dvorom EÚ vo veci českej žaloby o neplatnosť EÚ smernice o zbraniach, ktorú podala naša krajina v r. 2017. Predpokladá sa, že súd rozhodne na jeseň 2019. S poistkou všetky podobné konania odpadnú, bude hneď jasno.

Reklama

Zdechovský na záver dodáva, že si uvedomujem, že ústavne zabezpečené právo brániť sa aj so zbraňou neovplyvní napr. plošné obmedzenie olova. “Výška je ale devätnásť a jeden dôvod, prečo by napriek tomu mala byť ústavná poistka prijatá.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali