Zatiahne junta záchrannú brzdu v podobe odložených volieb?

Zatiahne junta záchrannú brzdu v podobe odložených volieb?

Bratislava 18. augusta 2023 (HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

Afričania tu ešte nie sú, ale zdá sa, že africké reálie už áno. Najnovšie tu je čosi ako policajný pokus o prevrat. Čo si myslí o najnovších „banánových“ udalostiach, sme sa spýtali člena predsedníctva Smeru-SSD Dušana Jarjabka

Dušan Jarjabek
Na snímke poslanec NR SR Dušan Jarjabek

Hlavné správy: Čo sa to deje v polícii? Je to naozaj policajný puč ako to niektorí interpretujú?

Reklama

Jarjabek: Môžem povedať len môj vlastný názor, keďže my teraz beháme všetci po Slovensku a tieto veci nemáme detailne skonzultované. Podľa môjho názoru tu ide o pokus o isté naivné uchopenie moci. Zdôrazním slovo „naivné“, pretože podľa môjho názoru im to nemôže vyjsť. Svedčia o tom všetky tie zúfalé pokusy, vrátane tlačoviek policajtov, ktorí sú momentálne vo funkciách, a ktorí sa nemajú k určitým veciam vôbec vyjadrovať. Veci môžu komentovať politici, ale nie policajti – tí ak chcú byť korektní, ak chcú dokázať, že sú naozaj nestranní, tak môžu do volieb iba mlčať.

Ja môžem napríklad o policajnom prezidentovi Hamranovi povedať čokoľvek, ale on z hľadiska svojej funkcie musí mlčať, ak chce dokázať svoju nadstraníckosť. Tá funkcia je o tom! Zo svojej pozície policajta musí mlčať, to má povinnosť zo zákona. Ak on komentuje každú politickú, s prepáčením, hlúposť, a potrebuje pri tej príležitosti organizovať tlačovku, tak tým jasne dokazuje, že je politicky zainteresovaný. To je však veľmi naivné.

Reklama

 

Hlavné správy: Ono to celé vyzerá veľmi čudne a nezmyselne. Veď akú logiku títo policajní aktivisti vo svojom politickom boji používajú, keď teraz, pár týždňov pred voľbami zoberú s veľkým humbugom vysoko postaveného kandidáta najsilnejšej opozičnej strany na základe nezmyselnej klebety, potom ho musia pustiť, ešte k tomu neskôr ako by zo zákona mali? A podobne aj ďalších ľudí… Veď aj malému dieťaťu musí byť jasné, že tým si strieľajú do vlastnej nohy a strácajú dôveru aj percentá. Čo tým o sebe prezrádzajú?

Jarjabek: To je len dôkazom toho, že v polícii prebieha politický boj. Aj polícia je zložená z jednotlivých konkrétnych ľudí, ktorí majú svoje ambície a kalkulujú s tým, čo môže nastať o šesť týždňov. Tak či onak, takéto ovplyvňovanie spoločnosti zo všetkých strán, to tu ešte nebolo, a to som v politike už 25 rokov. Za celý ten čas som niečo takéto ešte nezažil, takže asi musí ísť o strašne veľa.

Je to samozrejme do značnej miery o zahraničnopolitickom aspekte, vrátane konfliktu na Ukrajine a ďalších vecí, ktoré súvisia s postupnou zmenou politických elít v Európe. Lebo o to tu ide: o zmenu politických elít. Tie sa budú meniť vo veľkých štátoch a na Slovensku sa menia tiež. Je tu veľká snaha, aby sa to stalo už o šesť týždňov.

 

Reklama

Hlavné správy: Ako to správne čítať? Veď tu predsa bojujú proti sebe ľudia „z jedného politického košiara“, veď napríklad Aláč či Pčolinský, ktorých teraz zobrali, nie sú žiadni proruskí ani prosmerácki ľudia… Tak kto je teda vlastne kto v tejto hre?

Jarjabek: Istotu v tom, ako to čítať, by ste mohli mať jedine vtedy, keby ste boli súčasťou tej hry. To nie je len o polícii: to isté sa deje v prokuratúre, súdnictve. A vlastne vo všetkých oblastiach verejného života, ale polícia, prokuratúra, súdy, to je sféra, ktorá hýbe dianím v spoločnosti, preto je zvlášť dôležité, aby ľudia v týchto funkciách boli nadstranícki, preto o tom hovorí aj Ústava.

 

Hlavné správy: A sú naozaj nadstranícki? Môže človek byť naozaj nestranný?

Jarjabek: Samozrejme, nikto nie je úplne nestranný, každý má právo na svoj názor. Ja napríklad, keď ma pri šoférovaní zastaví policajná hliadka, už na prvý pohľad poznám, ktorý policajt koho volil. Problém sa začne v momente, keď sa do funkcií dostanú ľudia, ktorí nie sú schopní oddeliť výkon svojej funkcie od svojich emócií, zaujatosti a zištnosti.

Reklama

 

Hlavné správy: Kam smeruje tento vývoj? Ako to môže dopadnúť o tých šesť týždňov?

Jarjabek: Na to si samozrejme musíme počkať, rozhodnúť môže všeličo. Napríklad fakt, že okrem voličov, ktorí otvorene proklamujú, koho volia, tu existuje takzvaný skrytý volič. Ten je zatiaľ iba naštvaný, z nejakého dôvodu nechce verejne svoju voľbu deklarovať, ale za plentou zúčtuje so všetkými, ktorí ho štvú.

 

Hlavné správy: Koľko percent podľa vás tvoria takíto skrytí voliči?

Jarjabek: Podľa mňa možno aj 30 percent. Oni sa do značnej miery skrývajú pod nálepkami „nerozhodnutý“, „ešte neviem“ a podobne.

 

Hlavné správy: To by ale mohlo naznačovať, že výsledok volieb by mohol byť aj značne odlišný od toho, čo teraz ukazujú prieskumy…

Jarjabek: Prieskumy si v tejto chvíli dovolím nekomentovať. Dôležité bude, čo sa bude diať posledné dva týždne pred voľbami, či budú pokračovať takéto škandály. Časť voličov sa rozhoduje na poslednú chvíľu. Spomeňte si, ako to bolo v roku 1994, keď drvivo vyhralo HZDS. Mečiar mal oveľa lepší výsledok, než ukazovali predvolebné preferencie, len preto, lebo mu ktosi znemožnil voliť. To tých 30 percent ľudí tak naštvalo, že na druhý deň – voľby vtedy trvali dva dni – všetci volili HZDS.

Všimnite si, ako sa dnes v médiách apeluje na zahraničie, aby títo ľudia preboha nevolili Smer. Tí ľudia na Slovensku neplatia dane, ale majú právo tu voliť – to je tiež vec, o ktorej sa bude musieť hovoriť. Tu totiž nie je možné garantovať tajnosť ich voľby, ani kto vyplnil ten lístok – či to boli naozaj oni, alebo deti, vnúčence či starí rodičia.

Reklama

A tiež je problém, ako zabezpečiť, aby voľby boli naraz. Volič zo zahraničia predsa volí inokedy ako ostatní, to jednoducho je objektívne dané, ak má jeho lístok byť v danom čase sčítateľný. Aj toto bude treba riešiť.

 

Hlavné správy: Myslíte teda, že nás v posledných momentoch pred voľbami ešte čakajú šoky, napríklad ako bola Matovičova akcia „Počiatkova vila“, vďaka ktorej vyhral voľby v roku 2020?

Jarjabek: Myslím si, že niečo podobné sa môže stať.

 

Reklama

Hlavné správy: Zdá sa však, že kone globalistov sú pred voľbami v dosť veľkej hystérii. Vezmite si napríklad zúfalú tlačovku Sasky, ktorú zvolali kvôli úplne nevinnému vyjadreniu maďarského ministra zahraničia Szijjártóa. Iba kvôli jedinej vetičke, v ktorej si dovolil poznamenať, že na celom svete vrátane Slovenska sa uskutočňuje stíhanie politikov, ktorí sú v opozícii voči medzinárodnému liberálnemu mainstreamu a odvážne zastávajú národné záujmy, začali na neho púšťať hromy a blesky, že čo si to dovolil. To bolo také neskutočné zagáganie trafenej husi, taký neuveriteľný dvojaký – už ani nie meter, ale rovno svetelný rok, že to už bolo príliš aj na kocúrkovské pomery, ktoré tu táto junta priniesla. O čom to svedčí?

Jarjabek: Opäť vidíme ten dramatický rozdiel v hodnotení porovnateľných situácií. Nikomu z nich nevadilo, keď pred rôznymi parlamentnými, prezidentskými či komunálnymi voľbami rôzni slovenskí politici, vrátane pani prezidentky, boli v rôznych českých televíziách, ktoré ešte 24 hodín pred voľbami mali s nimi rozhovory, v ktorých úplne jednoznačne ovplyvňovali vývoj na Slovensku. O maďarských televíziách, keď išlo o podporu maďarských strán, ani nehovorím. Vtedy si to nikto nevšímal, zato teraz odrazu je problém, ak maďarský minister povie čosi, podľa môjho názoru úplne nevinné. On predsa nepovedal žiadnu lož, iba skonštatoval určité skutočnosti.

A títo ľudia sa dokážu ešte aj niečoho takéhoto chytiť. Ako prvý, samozrejme, ten protekčný progresívny chlapček, mediálne vytiahnutý a vymyslený na základe obrazu svojho otca, deda a ďalšej rodiny.

 

Hlavné správy: Doteraz každá ideológia mala nejakú nosnú ideu – či už náboženskú, národnú, sociálnu, ekonomickú… Ale progresívna ideológia, ktorú sa snažia na Slovensku určité kruhy zavádzať, to je už iba čistá prázdnota ukrytá za úchylnosti a nezmysly: progresívne, to by malo znamenať po novom, lepšie, inakšie – lenže konkrétne ako? Ako konkrétne chcú títo ľudia, ktorí nikdy nič neriadili a nikdy nepriniesli žiadnu myšlienku, zmeniť celý štát, celý svet? Taká strašná prázdnota, s ktorou prichádzajú, tu ešte nikdy nebola. Cítite to tak aj vy?

Reklama

Jarjabek: O to je to nebezpečnejšie. Ak pani Cigániková od rečníckeho pultu povie, že veď čo je na tom, ak sa niekto cíti byť psom či iným zvieraťom, tak to je v skutočnosti nabádanie k anarchii. Tak potom prečo by nemohol niekto mať právo cítiť sa napríklad vrahom? Ak tu nemajú platiť nejaké pravidlá hry, tak kde bude koniec etických, všeobecne platných spoločenských noriem?

 

Hlavné správy: Čo myslíte, o čo im vlastne ide?

Jarjabek: Ak chcete urobiť nejaké nové štruktúry, najskôr musíte rozbiť tie staré. A o toto sa snažia. To je o snahe zaviesť nový svetový poriadok. O nič menšie tu nejde: o nový svetový poriadok s novými hranicami. A tomu sa musíme brániť, nesmú prestať platiť výsledky druhej svetovej vojny.

 

Hlavné správy: Čo na to hovoria ľudia? Cestujete po Slovensku, rozprávate sa s nimi. Ako to vidia oni?

Jarjabek: Kto počúva, čo ľudia hovoria, čo mnohí nemajú odvahu povedať verejne, tak dostane až strach z toho, akí sú nahnevaní. To hovorím úplne vážne: človek sa až bojí, aby sa nedajbože, nestala nejaká hrozná vec, ktorá by nami všetkými zatriasla, aby prekryla ich prešľapy a neschopnosť a pomohla im dosiahnuť ich cieľ.

Reklama

Starší si ešte pamätajú na rok 1989 a akciu „Študent Šmíd“. To bola vymyslená záležitosť, ktorá mala pomôcť, aby sa dejiny pohli dopredu. A ony sa aj pohli, predtým boli všetky demonštrácie na námestiach nemastné-neslané, ale po správe o tom, že bol zabitý študent, sa výrazne zradikalizovali. Osoba študenta Šmída pritom nikdy neexistovala, aj to bolo po dvoch dňoch dementované, ale džin z fľaše už bol vypustený, proces sa rozbehol. Bojím sa, aby sa nestalo niečo podobné. Myslím, že o toto hrá táto hlúpa koalícia. Hlúpa preto, lebo toto všetko sa otočí proti nej.

 

Hlavné správy: Človek si nevdojak spomenie aj na akciu Kuciak spred piatich rokov. Zdá sa, že finta „Študent Šmíd“ je stará ako ľudstvo samo…

Jarjabek: To možno áno, lenže vidíte, že vždy znovu a znovu zafunguje. Ľudia, ktorí majú povedzme menej informácií a menej skúseností ako ja alebo vy, keď sa dostanú do víru udalostí, tak ich vzniknutá psychóza strhne a čo sa môže diať potom, to vieme z histórie.

 

Hlavné správy: Už dlhšie sa medzi ľuďmi konšpiruje, že keby to vyzeralo, že voľby by nemuseli pre vládnucu juntu dopadnúť dobre, tak by sa mohli pokúsiť ich nejakým spôsobom zrušiť, resp. odložiť. Najnovšie prišla informácia, že prezidentka na základe vzniknutej situácie žiada zvolať Bezpečnostnú radu štátu. Nemohla by to byť predzvesť mimoriadneho stavu a následného zrušenia volieb?

Jarjabek: Obávam sa, že aj takáto možnosť je reálna. Ak by Bezpečnostná rada na svojom zasadnutí vyhlásila mimoriadny stav, tak dôsledkom by mohlo byť, že by sa voľby konať nemohli.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:14

Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska. Na stredajšom stretnutí v Moskve sa na tom dohodli ruský prezident Vladimir Putin a arménsky premiér Nikol Pašinjan. Vo štvrtok to agentúre Interfax potvrdil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Ruská pohraničná stráž však na žiadosť Jerevanu zostane na hraniciach Arménska s Tureckom a Iránom, dodal Peskov.

Summit Euroázijskej hospodárskej únie
Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred), arménsky premiér Nikol Pašinjan (tretí vľavo), bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (druhý vľavo), kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev (vpravo) a kyrgyžský prezident Sadyr Japarov (druhý vpravo) počas summitu Euroázijskej hospodárskej únie (EUEA), ktorá združuje päť postsovietskych republík – Rusko, Bielorusko, Arménsko, Kazachstan a Kirgizsko, v Moskve 8. mája 2024
13:55

Srbský tenista Hamad Medjedovič postúpil do 2. kola na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Ríme. Vo svojom úvodnom vystúpení zvíťazil v pozícii kvalifikanta nad Alexeiom Popyrinom z Austrálie 6:3, 6:2.

13:51

Mimovládna organizácia Globsec vytvorila pre svoju nadchádzajúcu konferenciu Globsec Forum 2024 v Prahe prípravný výbor, ktorého predsedom je poradca českého prezidenta Petra Pavla pre zahraničnú politiku Petr Kolář.

Organizáciu Globsec vo výbore zastupuje člen jej správnej rady Petr Pudil a spolupracovník organizácie a bývalý minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský.

13:45

Čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga privítal vo štvrtok na Budínskom hrade s vojenskými poctami maďarský prezident Tamás Sulyok. Maďarsko je Siho treťou zastávkou na prvom európskom turné po piatich rokoch, informuje TASR.

S premiérom Orbánom by sa mal Si Ťin-pching stretnúť popoludní. Rokovania sa majú týkať okrem iného vojny na Ukrajine či infraštruktúrnych projektov. Vyhlásenie pre médiá je naplánované podvečer.

čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský prezident Tamás Sulyok
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský prezident Tamás Sulyok pózujú počas stretnutia v Budapešti
13:43

Ucelený obraz o stave a trendoch sociálno-ekonomického vývoja na Slovensku má poskytnúť nový dátový online portál Sociálny atlas Slovenska, ktorý spustili v stredu (8. 5.). Zároveň má posliniť rolu dát vo verejnej diskusii o sociálnom systéme v krajine. O jeho spustení informovali Občianske združenie (OZ) Pracujúca chudoba, Inštitút pre výskum sociálnoekonomických rizík a analýz (IVRA) a slovenské zastúpenie nemeckej nadácie Friedrich Ebert Stiftung (FES), ktoré stoja za jeho tvorbou a prevádzkou.

Portál má priniesť kompletné informácie o príjmovej úrovni a sociálnej situácii slovenskej populácie či o oblasti dôchodkov aj inštitútov. Ľudia si budú môcť vyhľadať tiež údaje o parametroch sociálneho štátu a trendoch vývoja trhu práce a základných parametroch ekonomického vývoja na Slovensku.

13:40

Popredný japonský výrobca ocele, Nippon Steel, sa drží svojho plánu uzavrieť do konca roka dohodu o kúpe U.S. Steel, napriek odporu voči transakcii v USA. Oznámila to vo štvrtok japonská oceliareň, informuje Reuters.

Vlani v decembri ponúkla Nippon Steel takmer 15 miliárd USD (13,96 miliardy eur) za prevzatie ikonickej U.S. Steel. To však vyvolalo odmietavú reakciu prezidenta Joa Bidena a Donalda Trumpa, jeho pravdepodobného vyzývateľa vo voľbách 5. novembra, ako aj odborového zväzu United Steelworkers (USW).

13:38

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže.

Väčšina zmien spočíva podľa Ministerstva hospodárstva v úprave takých povinností podnikateľov, ktoré zakladajú neúmerné administratívne či nepriame finančné náklady. Tiež v elektronizácii procesov, ktoré prispievajú k vyššej flexibilite a efektívnosti riešenia situácií, s ktorými sa podnikateľské subjekty stretávajú.

13:32

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o cenných papieroch a investičných službách. Regulácia finančných nástrojov na Slovensku sa tak rozšíri aj na finančné nástroje založené na technológii distribuovanej databázy transakcií (DLT). 

DLT je technológia, ktorá umožňuje evidenciu a zdieľanie záznamov o vlastníckych právach v decentralizovanej počítačovej sieti. Jedným z typov tejto technológie je blockchain, na ktorom sú založené rôzne kryptomeny vrátane bitcoinu. 

13:23

Budúca pracovná agenda inštitúcií EÚ, ktoré vzniknú po júnových voľbách do Európskeho parlamentu, bude vychádzať z priorít súčasnej Európskej komisie. V rozhovore pre TASR to povedal zástupca riaditeľa Inštitútu pre európsku politiku Europeum a vedúci bruselskej kancelárie inštitútu Žiga Faktor.

12:57

Pri stredajších útokoch ruských síl na Ukrajinu boli vážne poškodené dve vodné elektrárne a sú mimo prevádzky. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok uviedla štátna energetická spoločnosť Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o ktoré elektrárne ide.

12:50

Popredný japonský výrobca ocele, Nippon Steel, sa drží svojho plánu uzavrieť do konca roka dohodu o kúpe U.S. Steel, napriek odporu voči transakcii v USA. Oznámila to vo štvrtok japonská oceliareň.

12:37

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) ohlásilo novú výzvu za takmer 200 miliónov eur, ktorá pomôže školám vo všetkých regiónoch Slovenska stať sa modernejšími inštitúciami. Informoval o tom na brífingu minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

12:23

Desiatky centristických, zelených a ľavicových poslancov Európskeho parlamentu (EP) z viacerých členských krajín vyzvali lídrov inštitúcií EÚ, aby zvolali mimoriadny summit EÚ kvôli izraelskej vojenskej kampani v Rafahu a uvalili sankcie EÚ voči Izraelu. Na základe správy týždenníka Politico o tom informuje bruselský spravodajca TASR.

11:59

Ozbrojenci vtrhli v štvrtok skoro ráno do domu, ktorý sa nachádza v blízkosti prístavu v pakistanskom meste Gwádar, a zastrelili sedem spiacich robotníkov, uviedla tamojšia polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali