XI. stretnutie Vlasteneckého inštitútu Petra Šveca

XI. stretnutie Vlasteneckého inštitútu Petra Šveca

Košice 18. marca 2024 (HSP/Foto:Facebook/Vlastenecký Inštitút Petra Šveca-VIPŠ)

 

V sobotu 16.3. 2024 sa uskutočnilo XI. stretnutie špičkových slovenských intelektuálov združených vo Vlasteneckom inštitúte Petra Šveca. Premiérovo sa uskutočnilo na východe Slovenska, v Košiciach. V hoteli Centrum sa zišlo 36 účastníkov, medzi nimi mnoho akademikov z Košíc a Prešova. Prítomní boli aj dvaja emeritní predsedovia SNS Jozef Prokeš a Víťazoslav Móric

VIPŠ
Na snímke XI. stretnutie slovenských intelektuálov združených vo Vlasteneckom inštitúte Petra Šveca v Košiciach

Hlavnou témou boli dvoje voľby, ktoré máme pred dverami: Dve kolá prezidentských volieb a voľby do Európskeho parlamentu. Stretnutia sa zúčastnil aj Miroslav Jureňa, manažer prezidentskej volebnej kampane Štefana Harabina. Od neho sa účastníci dozvedeli aj niektoré diskrétne informácie zo zákulisia volebnej kampane. Veľmi zaujímavá bola časť analýzy, podľa ktorej sa nám opakovane a cielene podsúva „Systém dvoch koňov“: Fico-Kiska, Ševčovič-Čaputová a teraz do tretice Pellegrini-Korčok. Zámerne sa tým vytvára ilúzia bezvýznamnosti ostatných kandidátov.

Reklama

Jozef Prokeš vyslovil myšlienku, že volič za plentou by sa nemal rozhodovať podľa toho, čo ktorý kandidát povedal, alebo akým imidžovým prvkom sa prezentuje, ale mal by si položiť otázku: „Čo od prezidenta očakávam?“ A vyberať kandidáta podľa odpovede na túto otázku. Pozoruhodná bola právna analýza JUDr. Adriany Krajníkovej, podľa ktorej platná legislatíva nedovoľuje predsedovi parlamentu kandidovať na post hlavy štátu. Chystá sa 18.3. podať podnet na generálnu prokuratúru v tomto duchu.

V diskusii zaznel zaujímavý postreh o imidžových okuliaroch Ivana Korčoka: Sú identické, aké nosí český premiér Peter Fiala. Korčok tým demonštruje svoj čechoslovakizmus, taký typický pre bratislavskú „kaviareň“. V súvislosti s vyjadreniami ako bulvár a tzv. mainstream ovplyvňujú nadchádzajúce voľby, bola pozoruhodná myšlienka V. Morica, že „moc médií je nemoc občana“. Práve týmto je možné vysvetliť vysoký stupeň rezistencie našich občanov na manipulatívne masmediálne techniky. Naši občania ešte nie sú tak veľmi nemocní.

Reklama

V diskusii k voľbám do Europarlamentu vystúpil známy košický lekár MUDr. Andrej Janco, ktorý figuruje na kandidátke Republiky. Doteraz naši občania tieto voľby brali na ľahkú váhu a masívne ich ignorovali. Teraz je však potrebné, aby sa ich ľudia zúčastnili, musíme ich presvedčiť o potrebe ísť k volebným urnám, pretože v bruselskej centrále EÚ sa rodí veľa kontraverzných a diskutabilných rozhodnutí. Viacerí vyzdvihli možný vplyv konfliktu Ukrajina-Rusko. Jeho vývoj môže dramaticky zasiahnuť do eurovolieb, pretože má oveľa rozsiahlejšie pozadie, ako sa zdá na prvý pohľad. Večný rebel V. Moric diskusiu o eurovoľbách zakončil bonmotom: „Z Európskej únie bude potrebné odísť, aby Európa mohla zostať krásna.“

Vo všeobecnej diskusii viacerí prítomní s uspokojením konštatovali, že legislatívny návrh Ministerstva kultúry o transformácii RTVS na Slovenskú televíziu a rozhlas so skratkou STAR, je principálne identický s návrhom, ktorý vzišiel na pôde Vlasteneckého inštitútu a  bol široko publikovaný v slovenskej aj českej alternatíve, ktorú tiež zaujal. VIPŠ tak preukazuje a dokazuje svoju intelektuálnu silu a vplyv na formátovanie myšlienkového prostredia v Slovensku aj v Česku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:27

Poslanci maďarského parlamentu rokujú o sprísnení zákonov na ochranu detí a o ďalšom sprísnení postihov páchateľov pedofilných deliktov. 

12:25

Muž zaútočil s mečom na ľudí na severovýchodnom predmestí Londýna. Uviedla to miestna polícia, ktorá podozrivého zadržala. So zraneniami bolo hospitalizovaných päť osôb.

12:24

Ekvádor na pôde Medzinárodného súdneho dvora v Haagu podal právnu sťažnosť voči Mexiku za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí. Ide o prípad poskytnutia politického azylu pre bývalého ekvádorského viceprezidenta Jorgeho Glasa, ktorého vyšetrujú pre podozrenia z korupcie.

12:22

Členstvo v EÚ a NATO je nespochybniteľným základom slobody, prosperity a bezpečnosti ČR. Jeho najväčším prínosom je, že krajina výzvam nečelí sama. Na konferencii “20 rokov Česka v EÚ” na Pražskom hrade to povedal český prezident Petr Pavel. Opäť vyzdvihol dôležitosť eura.

Petr Pavel
Na snímke český prezident Petr Pavel
11:33

Deväťdesiatosemročná Ukrajinka z obce Očeretyne v Doneckej oblasti v čase ťažkých bojov a ostreľovania prešla za pomoci drevených palíc desať kilometrov do bezpečia. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:31

Influenceri by si mali byť vedomí, že za propagáciu nelegálnych webových stránok týkajúcich sa nelegálnych hazardných hier im hrozí pokuta. A to aj pri reklame vo forme bonusových kódov, odkazov na nelegálne online kasína alebo živého streamovania priebehu hry. V prípade fyzickej osoby ide o pokutu do výšky 50.000 eur, pri právnickej osobe do 250.000 eur.

11:30

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnutá bude prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý Národná rada SR definitívne schválila. Poslanci o právnej norme rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

11:29

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 %. Stále tak prekračuje cieľ Európskej centrálnej banky na úrovni 2 %.

11:28

Zástupcovia konkurenčných palestínskych skupín Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o podpore “vnútropalestínskeho zmierenia”. Uviedol to hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien.

11:27

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier označil rozšírenie Európskej únie o desať štátov pred 20 rokmi za “moment európskeho šťastia”. 

11:26

Predseda Európskej rady Charles Michel nemá obavy z nadchádzajúceho polročného predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie. Podľa servera index.hu to vyplýva z Michelovho rozhovoru, ktorý poskytol v Bruseli európskym médiám.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali