Výber mýta v novembri dosiahol takmer devätnásť miliónov eur

Výber mýta v novembri dosiahol takmer devätnásť miliónov eur

Bratislava 16. decembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR–František Iván)

 

Elektronický výber mýta pre Národnú diaľničnú spoločnosť, a. s. (NDS) v novembri tohto roka dosiahol 18,9 milióna eur. Medziročne je to menej o 0,21 percenta, respektíve zhruba o 40 tisíc eur, a to pre nižší počet pracovných dní. Príjmy z mýta za jedenásť mesiacov 2019 predstavovali 206,15 milióna eur, oproti rovnakému obdobiu vlani vzrástli o 3,4 percenta, alebo o 6,87 milióna eur. Ako v pondelok informovala mýtna spoločnosť SkyToll, a. s. v tlačovej správe, nárok na zľavu z ceny mýta od začiatku roka do konca novembra získalo 35 206 vozidiel nad 3,5 tony, z toho 24 556 je zo Slovenska

Ilustračné foto

Na vymedzených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest v novembri vybrali na mýte 12,95 mil. eur a za jedenásť mesiacov 140,01 mil. eur, čo je medziročne viac o 3,7 %. Uhradené mýto na cestách prvej triedy v jedenástom mesiaci dosiahlo 5,95 mil. eur a od začiatku roka do konca novembra 66,09 mil. eur, medziročne je to viac o takmer 3 %.

Reklama

Na celkovej sume vybraného mýta v novembri mali prevádzkovatelia vozidiel zo zahraničia podiel 47,9 %. “Dňom s najvyšším výberom mýta v mesiaci bol 4. november so sumou 889 271 eur. Vymedzené úseky ciest využívalo v novembri priemerne 39 566 vozidiel s mýtnou povinnosťou denne, čo je o 3 932 vozidiel (o 9 %) menej ako v októbri,” uviedol manažér pre komunikačnú stratégiu a PR SkyToll-u Anton Bódis. V elektronickom mýtnom systéme bolo k 30. novembru zaregistrovaných 276 941 palubných jednotiek. Oproti októbru ich počet vzrástol o 215 kusov, vozidlá zo zahraničia využívali 73,8 % z celkového počtu palubných jednotiek.

“Mobilné jednotky vynucovania v novembri na vymedzených úsekoch ciest riešili 502 prípadov porušenia zákona o výbere mýta. Od vodičov vybrali mýto vo výške 5 196 eur,” priblížil Bódis. Počet prípadov porušenia zákona o výbere mýta za jedenásť mesiacov roka dosiahol 5 882, medziročne klesol o 5 %. Dodatočne vybrané mýto od januára do novembra bolo v objeme 66 857 eur, v porovnaní s vlaňajškom je to menej o 6,3 %.

Reklama

SkyToll prevádzkuje systém elektronického výberu mýta pre motorové vozidlá alebo jazdné súpravy s celkovou hmotnosťou nad 3,5 tony s využitím satelitnej technológie GPS-GSM od začiatku roka 2010. Na základe zmluvy s NDS ako správcom výberu mýta z roku 2009 má SkyToll prevádzkovať systém do roku 2022.

Systém distribúcie príjmov z mýta podľa zistení Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) nedostatočne plní hlavný zmysel mýtneho systému, aby vybrané poplatky od užívateľov diaľnic, rýchlostných ciest a ciest I. triedy významne prispievali na ich výstavbu a údržbu. “Celkový výnos z mýta za roky 2010 až 2018 dosiahol takmer 1,58 mld. eur. Z tejto sumy platby SkyToll-u dosiahli sumu 760 mil. eur (48 %), ďalším dodávateľom bola uhradená suma 108 mil. eur (6,8 %),” uviedol NKÚ v záverečnej správe o kontrole elektronického výberu mýta. Čistý výnos po odpočítaní nákladov na prevádzku mýta bol 709 mil. eur (44,9 %), čo NKÚ považuje za nedostatočné. Úrad tiež poukázal na značnú výšku provízie sprostredkovateľa Paywell, a. s., za platby palivovými kartami, ktoré boli najčastejším spôsobom platby mýta. Za roky 2010 až 2018 tieto provízie dosiahli 76 mil. eur. “Rôzne spôsoby navyšovania ceny za mýtny systém spôsobia, že konečná cena bude v porovnaní s pôvodnou výrazne vyššia. Národná diaľničná spoločnosť do konca roka 2018 zaplatila takmer 870 mil. eur, z toho až 760 mil. eur tvorili platby firme SkyToll, čo bolo o 44 mil. eur viac ako bola predpokladaná cena celého kontraktu, ktorý sa má ukončiť v roku 2022,” upozornil NKÚ. NDS podľa zmluvy so SkyToll-om z roku 2009 mala za mýtny systém do roku 2022 zaplatiť 716 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali