Vilniuský summit NATO – katastrofa na obzore?

Vilniuský summit NATO – katastrofa na obzore?

Vilnius 9. júla 2023 (HSP/asiatimes/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Európe došli peniaze a náboje a nechce eskalovať dodávkami vzdušných síl, ktoré Ukrajina podľa svojich slov potrebuje na víťazstvo vo vojne, píše Stephen Bryen pre Asia Times

Lídri Turecka a Švédska budú rokovať o švédskej žiadosti o vstup do NATO
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

Akékoľvek rozhodnutie o členstve v NATO je na 31 spojencoch a kandidátskej krajine. A tak v tomto prípade, pokiaľ ide o Ukrajinu, diskutujeme s našimi spojencami v NATO a Ukrajinou o tom, ako môžeme spoločne podporiť snahu Ukrajiny o euroatlantickú integráciu.

Reklama

Ukrajina by pred vstupom do NATO musela uskutočniť reformy, aby spĺňala rovnaké normy ako ktorákoľvek iná krajina NATO. Prezident Biden si myslí, že Ukrajina to dokáže.

– Karine Jean-Pierre, tlačová tajomníčka Bieleho domu

Reklama

Americký prezident Joe Biden strávi tri dni v Európe na samite NATO vo Vilniuse, ktorý je naplánovaný na 11. a 12. júla. Hlavnou témou bude Ukrajina a ďalší postup.

Ukrajina presadzuje buď okamžité členstvo v NATO, alebo konkrétne bezpečnostné záruky zo strany NATO. Pozíciu Ukrajiny však podkopáva neúspech protiofenzívy proti Rusku a neúspech jej pokusov – prostredníctvom sabotáží, atentátov a smrtiacich dronov namierených na Kremeľ – destabilizovať vládu prezidenta Vladimira Putina. Ukrajina teraz tvrdí, že potrebuje leteckú silu NATO, aby mohla vyhrať svoju vojnu.

Bude veľmi ťažké dosiahnuť konsenzus NATO o ďalšom postupe, bez ohľadu na to, ako veľmi bude Washington krútiť rukami svojich európskych partnerov.

Európa je už teraz v recesii vďaka katastrofe v Covide, sankciám na ruskú energetiku a obrovskej miere nezamestnanosti, ktorá má vplyv na nedávnych prisťahovalcov. Výsledkom toho všetkého sú sociálne nepokoje v celej Európe. Francúzsko už zažíva vážnu vzburu, a hoci sa situácia vo Francúzsku v posledných dňoch zmiernila, vráti sa späť.

Nemecká vládna koalícia medzitým neustále stráca podporu verejnosti a AfD, nemecká pravicová strana, je v súčasnosti druhou najpopulárnejšou stranou v krajine. Kancelár Olaf Scholz a jeho koaliční partneri nevedia, čo majú robiť: Možno sa pokúsia AfD zakázať ako poslednú možnosť.

Reklama

Taliansko tiež zďaleka nie je z tejto šlamastiky vonku. Krajina má konzervatívne vedenie, ale sužujú ju bezprecedentné vlny prisťahovalcov prichádzajúcich z Blízkeho východu.

Európe došli peniaze a náboje. Nemá náladu dať Ukrajine bianko šek alebo riskovať väčšiu vojnu, ktorá by sa mohla rozšíriť do Európy. Prezident Biden sa bude ťažko snažiť vynútiť si od Európanov viac.

Biden vie, že bez leteckých základní a zásobovacích centier v Európe nemôže jednostranne použiť americké sily, najmä letectvo. Momentálne má Washington voľnú ruku, pretože americké vojenské lietadlá nebombardujú ruské pozície na Ukrajine. Ich bombardovanie by si však vynútilo silnú európsku reakciu a rozbilo by NATO.

Ukrajinský líder Volodymyr Zelenskyj tlačí na Washington, aby získal moderné bojové lietadlá, a tvrdí, že letecká sila by umožnila Ukrajine zvíťaziť. Jedinou praktickou možnosťou, ako s tým v budúcom roku pohnúť, je však operovať zo základní mimo Ukrajiny s využitím amerických a prípadne ďalších lietadiel NATO.

To by určite znamenalo vojnu v Európe a v súčasnosti vládnuce vlády v Európe by buď museli povedať nie, alebo by museli byť odstránené silou. Je to teda nepravdepodobný, aj keď veľmi nebezpečný scenár.

Reklama

Washington už signalizoval, že sa mu nepodarilo presvedčiť svojich partnerov o členstve Ukrajiny v NATO. Je pravdepodobné, že v zákulisí sa Washington snaží vytvoriť nejakú bezpečnostnú záruku pre Ukrajinu, ale akákoľvek zmysluplná záruka je pravdepodobne príliš vzdialená.

Rusko je tiež nepokojné po pokuse o štátny prevrat pod vedením Jevgenija Prigožina. Putin si želá skoré vojenské víťazstvo, rovnako ako ruská armáda, ktorú Prigožinove obvinenia veľmi zaťažili.

Udržanie línie proti ukrajinskej protiofenzíve nie je pre Rusov skutočným víťazstvom, keďže ich obraz doma zostáva pošramotený. Dá sa preto očakávať, že keď ukrajinské straty v nasledujúcich týždňoch narastú dostatočne vysoko, ruská armáda podnikne dramatické ofenzívne kroky proti Ukrajine.

Veľkou neznámou je, čo ruská armáda urobí: Začne veľký útok na Kyjev, Charkov alebo Odesu? Ak po Vilniuse Moskva uvidí Zelenského bez očakávania, že ho príde zachrániť NATO, veľmi rýchlo využije situáciu.

Súčasťou západného základu ukrajinskej ofenzívy bolo zavedenie modernej techniky na bojisko, ktorú reprezentuje najmä príchod tanku Leopard. Nanešťastie pre NATO, tanky Leopard Ukrajinu nezachránili.

Doteraz bolo na bojisku vyradených 16 až 20 Leopardov spolu s množstvom ďalších obrnených vozidiel dodávaných NATO vrátane bojových vozidiel pechoty, ako je americký Bradley, a odmínovacích systémov, ako je fínsky Leopard 2R HMBV a nemecký Wisent 1.

Leopard a americký hlavný bojový tank Abrams tvoria pancierovú kostru pozemnej obrany NATO.

USA a ich spojenci síce disponujú vynikajúcou leteckou silou, ale ich protivzdušná obrana je riedka a nedostatočná v porovnaní s tým, čo môže ponúknuť Rusko. To znamená, že pozemná obrana musí okrem delostrelectva čeliť aj ruským útočným vrtuľníkom vyzbrojeným raketami, smrtiacimi dronmi a mínami odpaľovanými zo vzduchu.

Neúspech Leopardu na Ukrajine predstavuje pre NATO obrovskú výzvu a signalizuje, že súčasná stratégia NATO “tripwire” nemusí fungovať.

Podľa paradigmy “tripwire” ide o to, že počiatočný ruský útok (s najväčšou pravdepodobnosťou v pobaltských štátoch, pretože ruské sily sú veľmi blízko Estónska a Lotyšska) možno zadržať na niekoľko dní, kým USA vyšlú do Európy ťažké sily. Ak je však trojitý drôt iluzórny, potom je NATO v prípade útoku vystavené rýchlemu ruskému postupu v Európe.

Reklama

V konečnom dôsledku je potrebné prehodnotiť stratégiu NATO, prípadne je potrebné, aby Európania a Rusi vypracovali vzájomne prijateľnú bezpečnostnú dohodu. Práve takéto usporiadanie navrhlo Rusko NATO v decembri 2021. Bolo odmietnuté bez diskusie.

Teraz je muničná skriňa prázdna, dokonca aj v Spojených štátoch. Rusi sa učia, ako čeliť pokročilým západným systémom, čo je negatívny vývoj pre bezpečnosť NATO. Nemôže byť horší čas riskovať bezpečnosť Európy na základe schopnosti zastaviť ruský útok.

Pre britských politikov môže byť ľahké kričať, že chcú, aby NATO bojovalo na Ukrajine, ale nie Londýn je pravdepodobne prvým cieľom ruských rakiet. Trhliny v aliancii sa objavujú rýchlejšie, ako sa predpokladalo, a slabé európske vlády majú problémy.

Bude zaujímavé sledovať, ako dopadne Vilnius. Určite to bude propagandistická šou, ale je veľká šanca, že Vilnius bude prepadák.

 

Reklama

Viac sa dočítate

Švédsko do NATO: Maďarsko, za určitých podmienok, nebude klásť odpor

Von der Leyenová na čele NATO? Biely dom sa vyjadril

“Nedovoľte Ukrajine vstúpiť do NATO,” píše sa v uznávanej americkej publikácii

Summit NATO a nezáujem prezidentky Čaputovej

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

18:24

Viac než 30.000 ľudí sa od 70. do 90. rokov nakazilo vírusmi ako HIV a hepatitída po transfúzii krvi v Spojenom kráľovstve. Uvádza to správa zverejnená, podľa ktorej sa veľkej časti prípadov nákazy dalo predísť.

18:21

Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov si minútou ticha uctili pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý v nedeľu zahynul pri havárii vrtuľníka.

18:18

V Moskve sa konal súdny proces s dramatičkou Jevgenijou Berkovičovou a divadelnou režisérkou Svetlanou Petrijčukovou, ktoré obvinili z ospravedlňovania terorizmu v ocenenej hre “Finist, statočný sokol”. Tento prípad poukazuje na klesajúcu umeleckú slobodu v Rusku.

18:16

Moskovský súd udelil pokutu 50.000 rubľov (507 eur) za diskreditáciu ruskej armády mužovi, ktorý si nafarbil vlasy farbami ukrajinskej vlajky.

17:21

Najvyšší súd v Juhoafrickej republike rozhodol, že bývalý prezident Jacob Zuma je nespôsobilý kandidovať v parlamentných voľbách 29. mája. Diskvalifikuje ho trest odňatia slobody za pohŕdanie súdom.

17:19

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán spojil sily s Taliankou Giorgiou Meloniovou a Francúzkou Marine Le Penovou, aby v kampani do volieb do Európskeho parlamentu podporili španielsku krajne pravicovú stranu Vox. Upozornil na to server telex.hu, podľa ktorého Orbán Španielov vyzval na “obsadenie Bruselu”, ako to urobil už aj v prejave v Budapešti 15. marca.

17:18

Vrtuľník, ktorý sa zrútil s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na palube, nemal zapnutý signalizačný systém alebo takéto zariadenie nemal. Uviedol to turecký minister dopravy Abdulkadir Uraloglu.

17:01

Česká lekárska komora a odbory nie sú spokojné s tým, ako vláda plní dohodu o podmienkach práce z decembra minulého roka, ktorá prispela k ukončeniu protestu a stiahnutiu výpovedí tisícok lekárov. Hrozia preto razantnejšími protestami. Uviedol prezident ČLK Milan Kubek. Ministerstvo zdravotníctva však oponuje, že dohodu plní.

16:41

Spoločnosť Neuralink získala povolenie na implantáciu svojho mozgového implantátu Telepathy druhému pacientovi, informuje The Wall Street Journal.

Vydal ho Úrad pre kontrolu potravín a liečiv.

Spoločnosť Elona Muska však prisľúbila, že odstráni problémy, ktoré mal prvý pacient.

Po novom chce zaviesť ultratenké drôty ešte hlbšie do mozgu.

16:38

USA sú proti navrhovanej globálnej dani z bohatstva pre miliardárov. Uviedla to americká ministerka financií Janet Yellenová. Odmietla tak návrh Brazílie, Francúzska a ďalších krajín.

16:22

Rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana požiadať o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristov po celom svete. Vyhlásil to izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutie odsúdil i izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali