Vietnam stavil na víťaza. Japonsko žiarli

Vietnam stavil na víťaza. Japonsko žiarli

Bratislava 25. mája 2024 (HSP/Vz/Foto:TASR/AP/Nghia Duc/National Assembly)

 

Japonsko je nespokojné s prípravou návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina vo Vietname, a predpovedá Vietnamcom hádku s Washingtonom a ďalšie problémy. Táto cesta ruského lídra bude skutočne komplikovaná a kvôli konfliktu medzi Hanojom a Pekingom nesie so sebou riziko, ale voľba Vietnamcov je jasná – stavili na víťaza, a tým je Rusko, uvádza Dmitrij Bavyrin v novinách Vzgljad

To Lam
Na snímke vietnamský prezident To Lam

Japonská publikácia Japan Business Press (JBP) sa rozohnila nad tým, že vietnamské vedenie pozvalo ruského prezidenta Vladimira Putina na štátnu návštevu svojej krajiny. Podľa Japoncov to znamená, že Vietnam si v konflikte “konečne vybral stranu”, pričom na jednej strane stojí Rusko a na druhej Ukrajina a Západ (a aj Japonsko).

Reklama

Hanoj údajne upustil od neutrality kvôli tomu, že si spočítal výsledok bojov na Ukrajine, keďže má vlastné skúsenosti z konfrontácie s americkou aj Američanmi vycvičenou armádou: o všetkom nakoniec rozhoduje počet živej sily a morálka.

JBP nie je “bulvárna” publikácia, ale analytická, s dôrazom na odborné hodnotenia. Je však akosi príliš mäkká – až tak, že dôkazová základňa začína vyvolávať pochybnosti. Japonci by chceli, aby sme uverili, že sa dostali do hlavy vietnamského vedenia a vyťažili odtiaľ metódu porovnávania súčasného vojenského konfliktu s tým, ktorý sa skončil pred polstoročím.

Reklama

Samozrejme, že Rusko konflikt vyhrá, v Rusku sa berie ako úplne jasné, že tento konflikt Rusko vyhrá. Hanoj pravdepodobne tiež predpokladá, že Rusko vyhrá. Zatiaľ čo Ukrajinou si vôbec nie je istý. Záujem Vietnamu na tom, čo sa deje v Rusku, je však iný.

Vietnam možno v súčasnosti označiť za priateľa Ruska, tak ako to bolo pred desiatimi a dvadsiatimi rokmi. Priateľa, ale nie spojenca. Spojenec je status, ktorý predpokladá politicko-vojenské spojenectvo a zodpovedajúce záväzky. Inými slovami, Brazília, India, Čína alebo Srbsko nie sú pre Rusko spojencami, ale priateľmi, čo znamená širokú škálu spolupráce vrátane spolupráce v oblasti obrany.

Za ZSSR bol Vietnam oficiálne ruským spojencom, ale vtedy to bol kufor bez rúčky – pomerne nákladný podnik na oslabenie vplyvu Západu v juhovýchodnej Ázii, ktorý Rusom prinášal najmä morálne uspokojenie. Teraz to tak nie je.

Súčasný Vietnam je dynamicky sa rozvíjajúca 100-miliónová krajina s vynikajúcimi vyhliadkami. Pred piatimi rokmi bol v predstihu zaradený medzi “ázijských tigrov druhej vlny” (“prvou vlnou” sú vysoko rozvinuté Hongkong, Kórea, Taiwan a Singapur) – ako zaostávajúci za už etablovanou novou “štvorkou” Indonéziou, Malajziou, Thajskom a Filipínami. Odvtedy Vietnam predbehol Filipíny v životnej úrovni a priblížil sa Indonézii.

Ruské priateľstvo s Vietnamom je sovietske, založené na nostalgii za spoločným bojom proti spoločnému nepriateľovi a vďačnosti za ruský prínos pre Vietnam plus obchod podľa moderných kapitalistických pravidiel. To nie je málo – a Vietnamci to oceňujú -, ale ich politika je definovaná tým, že žijú obklopení dvoma smrteľnými nepriateľmi: Čínou a Kambodžou.

Reklama

“Smrteľný nepriateľ” je silná, zaväzujúca definícia, ale v tomto prípade o preháňaní nemôže byť ani reči. Etnoimperiálny nacionalizmus charakteristický pre Kmérov (hlavné obyvateľstvo Kambodže) je namierený najmä proti Vietnamcom. A za vlády Pol Pota, keď sa stali samozrejmosťou tie najmyzantropickejšie projekty, Kambodža-Kampučia nielenže nastolila otázku hitlerovským spôsobom – rozhodli o úplnom vyhladení všetkých Vietnamcov, ale začala svoje “konečné riešenie” aj nájazdmi na vietnamské dediny a ostrovy v blízkosti hraníc a vyhladzovaním ich obyvateľstva.

Preto Vietnamci zaviedli vojská do Kampučie, obsadili Phnompenh a zvrhli Pol Pota, nie preto, že ich o to požiadal ZSSR alebo že by im bolo ľúto sebazničujúcich sa Kmérov.

Potom zasiahla Čína a bezdôvodne obsadila ďaleký sever Vietnamu. Historici sa dnes zhodujú, že Mao chcel týmto spôsobom oslabiť Vietnam ako nepriateľa svojho spojenca (t. j. Pol Pota) a spojenca svojho nepriateľa (t. j. ZSSR), ale pohotovo zostavená domobrana zastavila ofenzívu, takže vietnamskej armáde sa takmer nič nestalo, a o mesiac neskôr sa Číňania stiahli.

O tom, že by sa takýto bezdôvodný útok mohol v súčasnom Vietname zopakovať, sa veľmi nepochybuje. Okrem minulých krivd a súčasných sporov medzi oboma štátmi existuje územný spor o Paracelské ostrovy a Spratlyho súostrovie. ČĽR vedie nejaký územný spor takmer so všetkými svojimi susedmi v Juhočínskom mori, ale v prípade Vietnamu vášne vrú obzvlášť silno. Eskalácia sporov raz za čas vyúsťuje do skutočných pogromov, pri ktorých to odnáša čínska diaspóra vo Vietname.

Vo všeobecnosti je tam nepriateľstvo veľmi reálne, a nenávistné.

Reklama

Kambodža je v Hanoji vnímaná ako čínsky zástupca a akýsi anti-Vietnam, t. j. rovnako, ako Rusko vníma Ukrajinu pod vedením “banderovcov” a poradcov NATO.

A treba si uvedomiť, že Peking skutočne uskutočňuje politickú expanziu v regióne a Kambodža sa stala miestom, kde umiestnil svoju druhú zahraničnú vojenskú základňu (prvá je v Džibutsku).

Vlastne preto je Vietnam priateľom Ruska, nie jeho spojencom – bolo by to spojenectvo proti Číne. Iné štáty nie sú pre Hanoj tak dôležité a Moskva nemá záujem hádať sa s Pekingom o Damanský ostrov, o ktorý prebehla bitva po rozpadne Svietskeho zväzu, a o ďalšie extrémne incidenty.

Túto situáciu aktívne využíva ďalší historický nepriateľ Vietnamcov, ktorý sa za nových historických okolností prezlieka za priateľa – Spojené štáty. Washington už dlho láka Hanoj do svojho protičínskeho spojenectva z Japonskom, Kóreou, Filipínami, Brunejom a niekoľkými ďalšími krajinami. Barack Obama na konci svojho prezidentovania dokonca zrušil niekoľkoročné zbrojné embargo voči Vietnamu, pričom dobre vedel, proti komu budú namierené novo nakúpené zbrane.

Odvtedy sa konfrontácia medzi Washingtonom a Pekingom stala oveľa viacrozmernejšou a agresívnejšou, čo výrazne zvyšuje geopolitický význam Vietnamu v regióne, ale komplikuje jeho postavenie.

Za posledných desať rokov sa Američanom podarilo výrazne rozšíriť svoj vplyv na Vietnam. Nejde o podriadené postavenie ako v prípade Japonska, ale o vytvorenie hospodárskej, výrobnej a obrannej závislosti Vietnamu od Ameriky, ktorej Vietnam nič neodpustil, ale ktorej sa nebojí. V skutočnosti sa však bojí Číny.

Táto spolupráca násilníka a obete proti Pekingu zatiaľ neovplyvnila rusko-vietnamské vzťahy tak, ako by si to USA želali. Navyše, ak sa dá veriť japonským analytikom, Vietnam sa teraz stavia na stranu Ruska, čo by však nemala potvrdiť japonská tlač, ale to, ako bude prebiehať návšteva Vladimíra Putina v Hanoji. Pre ruského lídra to nebude jednoduchá diplomacia, keďže Vietnam sa nachádza medzi ČĽR a USA a pre Rusko je dôležité udržať si oboch partnerov – obrovskú Čínu aj spoľahlivý Vietnam.

Hanoj teraz robí to, čo by malo robiť Japonsko: usiluje sa o prijateľnú rovnováhu síl v regióne, do ktorej je zapojené Rusko ako veľmoc s vplyvom na Čínu. Tokio presadzovalo rovnakú “viacvektorovú” a diplomaticky komplikovanú politiku za neskôr zavraždeného premiéra Šinzóa Abeho, vo Vietname – odvtedy, ako Čína začala svoju expanziu v Juhočínskom mori.

Japonsko je však nútené hrať za tím Washingtonu a jednoducho si nemôže dovoliť politickú nezávislosť, preto sa zapojilo do zámerne škodlivého projektu “zadržiavania Ruska”, čím sa zbavilo manévrovacej slobody. Vietnam, ktorý si zvykol na existenčný konflikt s Čínou aj Západom, sa rozhodol ešte viac oprieť o Rusko ako starého priateľa, hoci pre Moskvu je netriviálnou úlohou spojiť svoje vlastné a čínske záujmy do jedného zväzku.

Keď teraz Japonci presviedčajú Vietnamcov, aby sa spamätali (ten istý JBP prorokuje “vážne poškodenie záujmov krajiny” v dôsledku zhoršenia vzťahov s Washingtonom), akoby im vnucovali svoju vlastnú neúspešnú voľbu, aby sa sami necítili tak mizerne. Zabúdajú však na to najdôležitejšie – na čo Vietnamci nikdy nezabudnú.

Reklama

Oni totiž svoje vojny proti USA aj Číne vyhrali. A Japonci svoje prehrali, a to až tak, že stratili svoju suverenitu. Ich rady v oblasti zahraničnej politiky a vojenských spojenectiev sú radami porazených a neúspešných, usilovať sa o vstup do klubu, ktorý je normou pre Ukrajinu, preto pre Vietnam nemá význam.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:13

Summit o mieri na Ukrajine, ktorý sa tento víkend konal vo Švajčiarsku, naplnil očakávania aspoň nejakého pokroku. Po návrate z dvojdňového podujatia to v nedeľu podľa svojej kancelárie uviedol český prezident Petr Pavel, informuje TASR.

Petr Pavel
Český prezident Petr Pavel prichádza na mierový summit o Ukrajine, ktorý sa koná v horskom stredisku Bürgenstock pri meste Luzern vo Švajčiarsku v sobotu 15. júna 2024
Včera 19:37

Ďalší summit o Ukrajine, ktorý by nadviazal na rozhovory vo Švajčiarsku z tohto víkendu, by sa mohol uskutočniť ešte pred novembrovými prezidentskými voľbami v Spojených štátoch. Uviedol to v nedeľu švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazio Cassis, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Včera 19:35

Najmenej 19 Jordáncov a Iráncov už zomrelo počas púte hadždž do Mekky v Saudskej Arábii, ktorá sa koná v čase extrémnych horúčav. Oznámili to v nedeľu jordánske a iránske úrady, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

hadždž
Pútnici odchádzajú po modlitbách pred Veľkou mešitou počas každoročnej púte hadždž v Mekke v Saudskej Arábii vo štvrtok 13. júna 2024
Včera 19:35

Približne 500 ľudí sa zúčastnilo v nedeľu za prísnych bezpečnostných opatrení pochodu za práva homosexuálnych, bisexuálnych a transrodových ľudí v Kyjeve. Išlo o prvý pochod Pride, ktorý sa konal v ukrajinskej metropole od začiatku invázie Ruska.

Včera 18:42

Neďaleko gréckeho ostrova Korfu našli v nedeľu telo mŕtveho Američana, informovali grécka televízia ERT a tlačová agentúra ANA. Deň predtým objavili na ostrove Symi telo Holanďana. Ďalší traja turisti sú nezvestní. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Telo nezvestného 55-ročného muža našiel iný turista v mori neďaleko prístavu Mathraki. Muž bol v Grécku na dovolenke a naposledy ho videli živého v utorok. Jeho telo majú previezť do nemocnice na Korfu, kde vykonajú pitvu.

Včera 18:41

Organizácia Spojených národov privítala v nedeľu rozhodnutie Izraela pozastaviť každý deň boje v oblasti na juhu Pásma Gazy, aby uľahčil dodávky pomoci. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Včera 18:12

Európska centrálna banka (ECB) by mohla pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb podľa predstáv trhov, podmienkou však je, že zmierňovanie inflácie bude v súlade s očakávaniami finančníkov. Povedal to koncom tohto týždňa člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks.

Včera 18:10

Nórsko poskytne Ukrajine 1,1 miliardy nórskych korún (96 miliónov eur) určených na pomoc pri oprave energetickej infraštruktúry a zabezpečení dodávok elektrickej energie do krajiny pred budúcou zimou, uviedol v nedeľu nórsky premiér Jonas Gahr Störe.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia
Na snímke, ktorú poskytla tlačová služba 24. mechanizovanej brigády, miestni obyvatelia opúšťajú svoje rodné mesto Toreck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vo štvrtok 13. júna 2024
Včera 18:07

Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom a trvalom mieri, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na tlačovej konferencii vo Švajčiarsku, kde sa konal dvojdňový mierový summit o Ukrajine. Zároveň dodal, že ak by Rusko stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny, bol by otvorený každým mierovým rokovaniam.

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Včera 18:04

Víkendový summit vo Švajčiarsku priblížil Ukrajinu k mieru, skutočný mier sa však nedosiahne jedným krokom a cesta k nemu si bude vyžadovať trpezlivosť a odhodlanie. Uviedla to v nedeľu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá z detského folklórneho súboru Čerešenka počas podujatia Kapušianske folklórne slávnosti

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali