“Verejný priestor sa pre mňa stáva neznesiteľným.” Kovačič Hanzelová vysvetlila, prečo dočasne skončí s rozhovormi

❚❚

Bratislava 29. februára 2024 (HSP/Foto:Facebook)

 

Redaktora liberálneho Denníka SME Zuzana Kovačič Hanzelová v najnovšom komentári hovorí o problémoch, ktoré ju trápia v súvislosti s jej prácou. Zopakovala, že na dennej báze musí čeliť útokom ľudí, ktorých nazýva dezinformátormi

na snímke Zuzana Kovačič Hanzelová

V spojitosti s Kovačič Hanzelovou médiami nedávno prebehla nová kauza “Sójový rez”, kde sa sama dostala do konfliktu hneď sa viacerými vládnymi poslancami. Už vtedy tvrdila, že útoky na jej osobu sa v poslednom čase stupňujú.

.

Najnovšie jedna z hlavných tvári mediálneho mainstreamu svojim čitateľom vysvetľuje, prečo na stránkach SME a na kanáli YouTube nepribúdajú jej nové epizódy Rozhovorov ZKH. Zároveň priznáva, že v najbližších týždňoch a mesiacoch ani vychádzať nebudú.

“Útokom čelím ja aj mnohí kolegovia už roky. Niektoré z nich sú predsa len špecifické a cielené na ženy – ich reputáciu, povesť, vzhľad či partnerské vzťahy. Keď som 23. decembra 2021 sedela na NAKA, vypočúvali ma dvaja vyšetrovatelia. Keď som im ukázala niektoré z videí, na základe ktorých sme podali dve trestné oznámenia na výraznú postavu dezinfoscény a pravicového extrémizmu, jeden z nich zdvihol obočie a spýtal sa ma: „A vy ste mu niečo urobili, že vás tak nenávidí?“

.

Vysvetlila s tým, že zvlášť sa jej dotkli videá, ktoré publikoval youtuber Dany Kollár. “Útoky na moju osobu sa zintenzívnili posledné dva roky. Postupne zverejnili moju adresu, telefónne číslo a znásobujú sa ich agresívne útoky. Podnikli sme aj viaceré právne kroky – predbežné opatrenie na odstránenie agresívneho hanlivého videa a dve trestné oznámenia za zverejnenie mojich osobných údajov a ohováranie.”

Kovačič Hanzelová dodáva, že absolvovala niekoľko výsluchov. “Jeden z prípadov má na stole vyšetrovateľ, ktorý sa ku mne správa, ako keby som bola páchateľkou ja, a pred niekoľkými mesiacmi sa skončil jeden z týchto výsluchov krikom,” sťažovala sa novinárka. “Na pokyn prokurátorky však po roku a pol predsa len vyšetrovateľ vzniesol obvinenie. Za celý tento čas sa útoky nezmiernili, naopak, sú oveľa agresívnejšie a vulgárnejšie. V Británii tento človek zároveň obštruuje, požiadal tam o azyl a v jeho streamoch sa začali objavovať vládni politici.

Vo svojej spovedi podotkla, že za takmer 15 rokov novinárskej kariéry sa nenávisť stala každodennou súčasťou jej života. “Postupne som sa sťahovala z niektorých sociálnych sietí, robila opatrenia vo svojom živote, ale nepodarilo sa mi hejtu utiecť. Ak neprídu cez sociálne siete, zaplavujú ma emaily a listy do redakcie. Moja hranica toho, čo je normálne, sa posunula tak, že mi pripadá ako bežný piatok, keď mi ľudia želajú znásilnenie a chceli by ma obesiť. Prestala som tieto správy rátať, prestala sa nad nimi pozastavovať a prijala ich ako súčasť života. Lenže podvedome sa neustále máte na pozore. Je to pomerne osamelá a neprenosná skúsenosť a človek je v záplave hejtu často úplne sám. Nie preto, že by nemal podporu redakcie alebo blízkych, ale preto, že táto skúsenosť sa nedá presne opísať ani vysvetliť, kým ju človek sám nezažije. Špeciálne pre ženy je táto skúsenosť diametrálne odlišná než pre mužov.

“Aj bez prejavov nenávisti sa niektoré ženy boja chodiť po ulici a na verejnosti sa necítia bezpečne. Dnes patrím medzi ne. Dlho som o tejto skúsenosti nehovorila verejne ani svojim blízkym. Mala som pocit, že mi s týmto bojom aj tak nikto nepomôže, a zároveň som nenávisti nechcela dávať kredit.”

Čo už ale nespomína, a zohralo to určite úlohu pri sledovanosti jej rozhovor, že je viac ako zaujatá. Najlepšie to vystihol rozhovor so sudkyňou Marcelou Kosovou, ktorú Hanzelová doslova podkopávala. Na druhej strane, ak tam bol niekto z liberálnych hostí, bola vtieravá a kritické otázky išli bokom.

.

Úlohu mohlo zohrať aj faktor, že vládni politici s médiom ako SME odmieta robiť rozhovory.

 

Vzťahy s politikmi

Kovačič Hanzelová píše, že to, čo posledné dva roky zažívala od dezinformátorov, sa vraj dnes presunulo do politiky. “Vládna moc otvorene hovorí, že hlavným nepriateľom sme my novinári, a neváha na to používať klamstvá a zavádzanie. To všetko po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Po tom, ako nás pred vraždou nezákonne lustrovali počas vedenia Tibora Gašpara v policajných databázach pre potreby Mariána Kočnera. Čo bolo donedávna na okraji spoločnosti, je dnes v jej samom centre.”

“Útoky sa znásobujú po každom mojom rozhovore. Vždy som mala korektné pracovné vzťahy s takmer celým politickým spektrom. Aj s politikmi Smeru. Bola som aj medzi novinármi, ktorých Robert Fico v roku 2015 pozval na neformálnu večeru na Bôriku. S Robertom Kaliňákom sme mali mnohé tvrdé výmeny o vylúčených komunitách aj zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou. S poslancom Smeru Mariánom Kérym sme sa stretli vo volebnej miestnosti pri Kyjeve, s poslancom Dušanom Jarjabkom sme roky riešili RTVS. Nikdy to nebol osobný súboj, vždy sme diskutovali, nesúhlasili a správali sa k sebe s nejakým základným rešpektom.”

Tvrdí, že za posledné mesiace sa tento vzťah zmenil na zápas, ktorý vedie len jedna z dvoch strán. “Útoky na novinárov a mňa osobne sa stali pracovným nástrojom politikov. Navyše to presiahlo hranicu kritiky za moju prácu. Útoky cielia na moju identitu, osobný život a reputáciu. Sú zámerne ponižujúce, klamlivé, nechutné a nedá sa proti nim brániť.

.

Pokračovala príhodou z osobného života: “V tejto atmosfére ma pred mesiacom napadol ráno na ulici neznámy muž. Zozadu ku mne pribehol, zdrapil ma za vlasy a kmásal mi hlavou a potom ušiel. Bol to psychicky chorý človek, ale v kontexte znevažujúcich útokov ma to zasiahlo. Nechcem vyvolať ľútosť, skôr vysvetľujem tým, ktorých to zaujíma, svoje rozhodnutie na čas sa stiahnuť z politických rozhovorov a debát.”

“Verejný priestor sa pre mňa už dlhšie stáva neznesiteľným. Posledné dva roky zo mňa postupne odchádza radosť zo života aj z mojej práce, ktorú milujem. Aby som sa k nej mohla o nejaký čas vrátiť, potrebujem nabrať sily. Viem, že mnohí budú z môjho rozhodnutia sklamaní a niektorí sa, naopak, budú tešiť. Značnej časti to pochopiteľne bude jedno a časť prevráti oči. Ak však chcem v tejto práci ďalej pokračovať, nemôžem žiť v každodennom strese a strachu. V denníku SME ešte absolvujem tri diskusie: v Žiline 6. 3., v Bratislave týždeň nato a našu finálovú diskusiu prezidentských kandidátov v Banskej Bystrici 15. marca. Spravodajsky zostávam len v projekte Dobré ráno Sobota. Zatiaľ chcem pracovať na podcastovej sérii o prezidentoch a o období mečiarizmu a nabrať sily. Uvidíme, ako rýchlo ich zasa načerpám. Môže to byť o mesiac aj o štyri. Ktovie.”

 

Podpora od Havrana

Kovačič Hanzelovú na sociálnej sieti podporil jej dlhoročný kolega zo SME Michal Havran. Uviedol, že “primítívne útoky na ženy novinárky a političky” a na ich súkromný život nie sú nové, no stali sa za veľmi krátky čas pre istú časť spoločnosti prijateľné.

Havran vymenoval Kovačič Hanzelovú, prezidentku Zuzanu Čaputovú, Martu Jančkárovú, Katarínu Vítkovú. “Aa ďalšie sú v ústach deviantných trestancov na úteku, psychorigidných ministrov a predovšetkým Blahu a Fica opakovanými cieľmi hovadizmu.”

“A vždy sa nájde niekto, kto to označí za iba akúsi politickú komunikáciu a že to treba vydržať a verejný priestor je už taký. No nie je. Taký patologický priestor je skôr anomáliou, nikde v Európe neskandujú na prezidentku krv a len málokto si dovolí hovoriť tak ako Blaha. Oni to jednoducho majú z domu, tak boli vychovaní, v primitivizme a neúcte, v neschopnosti hovoriť aj so ženami inak, pretože v ich svete sa so ženami hovorí takto. To ale neznamená, že máme znášať ich traumy z vlastnej nevýchovy.”

Havran na Facebooku dodal, že Blahove výroky na adresu prezidentky a Kovačič Hanzelovej má odložené. “Jeho deti to dostanú raz pekne zviazané, aby videli, ako otecko rozprával a boli na neho hrdé. A teraz jeden špeciálny odkaz pre Bombica. Čakám Ťa,” odkázal na sociálnej sieti Danymu Kollárovi liberálny novinár Havran.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali