Veľká kamiónová revolúcia za oceánom: predzvesť pádu protiľudových režimov Kanady a USA?

Veľká kamiónová revolúcia za oceánom: predzvesť pádu protiľudových režimov Kanady a USA?

Bratislava 2. februára 2022 (HSP/Foto:Foto:TASR/AP-Jeff McIntosh/The Canadian Press via AP)

 

Za oceánom sa dejú zaujímavé veci – a nielen v Kanade, ale aj v susedných Spojených štátoch. Naše mainstreamové médiá si to príliš nevšímajú, ale tamojšie médiá hovoria o revolúcii, do ktorej sa zapojilo množstvo ľudí

Kanada protest
Na snímke kamión s kanadskými vlajkami stojí v kolóne, ktorá blokuje diaľnicu neďaleko frekventovaného hraničného priechodu s USA v kanadskom meste Coutts v pondelok 31. januára 2022

Totalita má schopnosť protesty potlačiť, demokracia má schopnosť protesty ignorovať – znie pekný citát od neznámeho autora, ktorý dokonale vystihuje dnešné správanie mediálneho mainstreamu. Masmédiá venujú všetku energiu dramatickému faktu, že Rusko má vojakov na ruskom území, a tak už neostal priestor na informovanie o historickej revolúcii, ktorá práve prebieha za oceánom. Pozrime sa na to, čo sa to vlastne v týchto dňoch, uprostred dvadsaťstupňových mrazov na severoamerickom kontinente deje (písali sme o tom aj TU).

Reklama

Kanada je v podstate ekonomickou perifériou Spojených štátov, so svojím susedom silne previazanou, pričom podstatnú časť zásobovania tam zabezpečuje kamiónová doprava. Aj preto mali kamionisti počas roku 2021 výnimku z povinného očkovania proti kovidu. Napriek tomu, že tam od samotného začiatku koronovej kampane zo zákona sú v platnosti tvrdé opatrenia a kto nemá očkovací preukaz, nemôže prakticky nikam chodiť, kamionistov sa to doposiaľ netýkalo. Kanadskí, aj tí z USA doposiaľ mohli slobodne chodiť cez hranice.

To sa však zmenilo. Kanada aj USA zaviedli pre vodičov kamiónov, ktorí prechádzajú cez hranice, povinnosť očkovania proti Covidu-19. V súčasnosti je z približne 150 tisíc kanadských kamionistov asi 26 tisíc nezaočkovaných a ich výpadok by značne narušil zásobovanie krajiny.

Reklama

 

Konvoj slobody

Zavedenie očkovacej povinnosti pre kamionistov pobúrilo nielen ich, ale aj širokú verejnosť. Začali sa protesty proti obmedzovaniu slobody pod zámienkou koronavírusu, avšak postupne už aj za odstúpenie premiéra Justina Trudeaua. V pondelok 24. januára sa z Vancouveru na pacifickom pobreží pohla kolóna kamiónov na 4700 km dlhú cestu na druhý koniec krajiny, aby ich vodiči v hlavnom meste Ottawe predniesli vláde svoju požiadavku na zrušenie povinného očkovania.

Cesta sprievodu, ktorý dostal meno Konvoj slobody (Freedom Convoy alebo Convoi de la liberté), trvala päť dní a päť nocí a za ten čas sa obyčajný protest kamionistov zmenil na naozajstné ľudové povstanie. Asi ani oni sami nečakali, že sa z toho stane taká masová záležitosť: počas cesty ich všade vítali ľudia s vlajkami a transparentmi a konvoj, ktorý bol spočiatku dlhý cca 70 km, neustále rástol, keď sa k nemu pridávalo čoraz viac vozidiel, osobných aj nákladných.

Protest ožil aj na internete. Verejnosť začala kamionistov podporovať aj finančne, v priebehu pár dní ľudia vyzbierali okolo 4,5 milióna kanadských dolárov. Vláda na to zareagovala tým, že im zablokovala účet, ale to na veci nič nezmenilo, zbierka pokračuje, ľudia protestujúcich naďalej podporujú a zásobujú.

 

Reklama
Obliehanie hlavného mesta

Prvé kamióny dorazili do Ottawy v piatok, v sobotu potom zablokovali celé mesto. Napriek extrémnym poveternostným podmienkam, teplote mínus 20 stupňov a silnému vetru, ktorý spôsobil, že pocitová teplota dosahovala neuveriteľných mínus 35 stupňov, ulice boli plné mierovo protestujúcich občanov, ktorí museli od svojich áut kráčať dlhé kilometre, keďže polícia zablokovala v meste všetky mosty.

Fox News udávali, že do protestu sa zapojilo neuveriteľného 1,5 milióna ľudí (!) a aj ďalšie médiá museli konštatovať, že tu už naozaj nie je možné hovoriť len o obyčajnom proteste proti povinnému očkovaniu, ale ide o skutočnú revolúciu ľudí, ktorí chcú slobodu, návrat do normálneho života bez povinného očkovania a nekonečných lockdownov, ktorí chcú naspäť svoju krajinu a svoje životy. V súčasnosti môže byť v proteste zapojených podľa rôznych odhadov až stotisíc kamiónov (!) a sprevádzajú ich obrovské množstvá osobných áut.

Na strechu parlamentu v Ottawe boli na príkaz predsedu vlády Trudeaua umiestnení odstreľovači, jeho samotného aj s rodinou odviezol vrtuľník na neznáme miesto. Kamióny blokujúce Ottawu tam ostávajú, iné smerujú na východ s cieľom zablokovať Quebec, ďalšie smerujú na hranice s USA. Do USA ich nepustili, a preto sa rozhodli zablokovať hranice. Všetkým je jasné, že ak by to trvalo dlhšie, znamenalo by to vážny výpadok zásobovania krajiny, ktorá je na obchode so svojím jediným susedom závislá.

Kanadská verejnosť medzitým zažíva revolučnú eufóriu, podobnú akú sme napríklad my zažili v roku 1989. Všade vejú vlajky, spieva sa hymna, finančná zbierka utešene narastá. V Ottawe cirkvi otvorili kostoly, tam sa protestujúci zohrievajú, obyvatelia im nosia jedlo a dávajú im všemožne najavo, že národ je s nimi.

Na Konvoj slobody zareagoval aj Scott Moe, guvernér Saskatchewanu, jednej z desiatich kanadských provincií. Vyzval federálnu vládu, aby všetky tie šialené opatrenia zrušila, že on už tak vo svojej provincii urobil. Naopak, fašistická vláda provincie Nové Škótsko vydala smernicu, ktorá zakazuje „blokádu diaľnice“ špeciálne pre akciu Konvoj slobody pod hrozbou pokuty 10 000 dolárov pre jednotlivcov a 100 000 dolárov pre korporácie.

Reklama

 

Revolúcia sa šíri aj za hranice Kanady

Samozrejme, systémové masmédiá hneď prišli s podozrením, že za akciou „môžu byť Rusi“. Premiér Trudeau protest označil za teroristický čin a účastníkov protestu za „malú okrajovú menšinu“, čo vyvolalo celosvetovú búrku pohoršenia. „Zdá sa, že takzvaná ‚okrajová menšina‘ je v skutočnosti vláda,“ okomentoval jeho výrok na Twitteri multimiliardár Elon Musk, ktorý tiež poukázal na doslova hrdinstvo protestujúcich, ktorí zotrvávajú vo svojom proteste navzdory hroznej zime. Okrem Muska vyjadrilo protestujúcim podporu aj veľa ďalších známych osobností, vrátane Donalda Trumpa.

Revolúcia kanadských kamionistov nenechala ľahostajnými ani ich kolegov v Spojených štátoch. Tí už majú tiež po krk vakcinačného a antikoronového teroru a rozhodli sa, že aj oni pôjdu zablokovať hlavné mesto. Smerom na Washington DC sa pohli stovky kamiónov z Georgie, Minnesoty, Floridy či Kalifornie.

A solidaritu prejavili aj Európania: na pondelok 7. februára plánujú európski kamionisti blokádu Paríža, Londýna, Ríma, Bernu a ďalších európskych hlavných miest. Austrálski kamionisti sa chystajú tiež blokovať svoje hlavné mesto Canberra.

Občania severoamerických štátov ešte nie sú pripravení na plnohodnotnú revolúciu a zvrhnutie tamojších plutokratických režimov. Napriek ekonomickým, hospodárskym, sociálnym, demografickým problémom, a napriek tomu, že situácia sa z roka na rok zhoršuje, stále ešte nie je kritická, obyvateľstvo zatiaľ nie je dotlačené do krajnosti. Takéto nevídané ľudové povstanie by však mohlo byť predzvesťou budúcich udalostí.

Ivan Lehotský

 

Vzájomne si pomáhame

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám, že ste si prečítali článok a ak si myslíte, že si zaslúži, aby si ho prečítali viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať, ktoré nájdete pod článkom. Pomôžete tak rozšíriť informačné pole o faktoch, ktoré sa z iných médií verejnosť nemá ako dozvedieť.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali