Vašečka naznačil, že interrupčný zákon sa má meniť aj preto, aby ho po voľbách KDH nemohlo vykšeftovať za registrované partnerstvá. Chmelár zmeny v potratoch odmieta, podľa neho ide o “kravinu”

Vašečka naznačil, že interrupčný zákon sa má meniť aj preto, aby ho po voľbách KDH nemohlo vykšeftovať za registrované partnerstvá. Chmelár zmeny v potratoch odmieta, podľa neho ide o “kravinu”

Bratislava 26. júla 2019 (HSP/Foto:SITA-Diana Černáková)

 

Nezaradený poslanec Národnej Rady Richard Vašečka z Kresťanskej únie (KU) vidí veľkú šancu na posun v legislatíve upravujúcej potraty. Podobný názor zdieľa aj strana Kresťanská demokracia – Život a prosperita. Podľa Eduarda Chmelára z hnutia Socialisti.sk by politici naopak mali riešiť iné, podľa neho závažnejšie problémy obyvateľstva.

Na snímke Richard Vašečka

Tento týždeň sa začalo v politických kruhoch hovoriť o tom, že na jeseň bude parlament rokovať o novele zákona o interupciách s tým, že údajne vládne strany plánujú zákon sprísniť.

Reklama

Poslanec Richard Vašečka v tejto súvislosti napísal, že “je tu veľká šanca, že by na jeseň mohol parlamentom prejsť zákon, ktorý by zásadným spôsobom zlepšil ochranu života nenarodených detí a obmedzil potraty,” pričom poznamenal, že významnú úlohu v tom v tom podľa neho zohráva Národný pochod za život, ktorý sa tento rok uskutoční 22. septembra 2019.

“Jednou z jeho požiadaviek je zrušiť tie najškandalóznejšie potraty, teda potraty na žiadosť. Takýto zákon som predložil do parlamentu už dvakrát a vo februári ho podporilo 48 poslancov, pričom viacerí z tých, čo vtedy ešte nehlasovali, sú už nalomení. Som preto pripravený opakovane podať návrh zákona, ktorý rieši túto bolestnú skutočnosť. Komunikujem o tom aj s ďalšími kolegami a určite sa konštruktívne dohodneme,” deklaruje Vašečka.

Reklama

Na Facebooku napísal, že urobí všetko preto, aby parlament ešte v tomto volebnom období dosiahol zásadnú zmenu v prospech ochrany života. “Na prvom mieste kvôli životu samotnému, ale tiež preto aby niekto/nikto nemohol po voľbách vykšeftovať zlepšenie ochrany života za registrované partnerstvá (a teda v konečnom dôsledku aj za adopcie detí homosexuálmi). Aby sme zachránili nenarodené deti, nemusíme ohrozovať výchovu tých narodených.”

“Verím, že sa podarí v parlamente nájsť dostatok hlasov aj na prelomenie pravdepodobného veta prezidentky Čaputovej (Progresívne Slovensko), ktorá je za potraty aj za adopciu detí homosexuálnymi pármi. Stačí, aby politici, ktorým leží na srdci život, rodina a Slovensko, zaujali rozhodný postoj.49.”

 

 

KDŽP: Nikdy nie je neskoro byť prolife

Reklama

Názor podobný tomu Vašečkovmu nedávno prezentovalo hnutie Kresťanská demokracia – Život a prosperita (KDŽP) , ktorého predsedom je konzervatívny politik Štefan Kuffa. “Áno, Slovensko sa konečne po 30 rokoch môže vydať viac na cestu života. Už pri rokovaní o vypovedaní Istanbulského dohovoru bolo prijaté, že kresťania v politike musia Slovensko ochrániť od nástupu kultúry smrti a to v čase, keď ovládli aj stranu, ktorá ten život hlásala.”

“Sme radi, že aj predseda SNS Danko, aj Róbert Fico si toto uvedomili. Nikdy nie je neskoro a nikdy nikto nie je vyčlenený z toho, urobiť dobro. Bude to veľká satisfakcia aj pre tých radových členov kresťanských strán, ktorí nikdy nemali funkcie a angažovali sa len pre hodnotu života. Títo radoví členovia nikdy nemohli za to, že ich nadriadení túto agendu 30 rokov zrádzali a vymieňali za funkcie. 450 000 detí zostane obrovskou škvrnou na duši národa,” uvádzajú vo svojom vyhlásení “kuffovci”.

Hnutie KDŽP navyše pripravuje aj projekty pre integráciu tých žien, ktoré tejto traume boli vystavené. “Zaslúžia si našu podporu, pretože oni sú rovnakou obeťou abortívneho biznisu. Ďakujeme aj za povzbudivé slová otca Mariana Kuffu, ktorý na pochode Hrdí na rodinu povedal: Žiaden politik nie je pronárodný, ktorý nechráni život detí vlastného národa a život sa začína počatím.”

 

Reklama
Chmelár: Je to “kravina”

Ku téme sa vo štvrtok vyjadril aj politický analytik Eduard Chmelár, ktorý nedávno oznámil založenie ľavicovej  politickej strany Socialisti.sk. Chmelár nevidí až takú nutnosť úpravy potratových  pravidiel.

“Už mám toho naozaj dosť. Táto vláda už nemá žiadne nápady prospešné pre ľud, je vyčerpaná, a tak si zmyslela, že sprísni zákon o interrupciách… Keď neviete, ako zlepšiť život bežných ľudí, zamestnáte ich nejakou témou, ktorá vzbudí vášne, národ rozoštve a odvedie pozornosť od neriešených problémov,” odkazuje Chmelár vládnym politikom.

Paradoxne, o ochrane nenarodených detí – tých najutláčanejších a najchudobnejších z chudobných hovorí ako o zastupnol probléme a buzerácii:

Súčasná právna úprava je podľa neho “úplne v poriadku”. “Ženám treba pomôcť zlepšením ich sociálnych podmienok, zrovnoprávnením ich platov, ochranou pred domácim násilím, nie buzeráciou zo strany konzervatívnych fundamentalistov.”

“Všetky strany hovoria o riešení chudoby. Ale napokon si vždy vyberú nejaké zástupné témy. Všimli ste si, že agendu vo vládnej koalícii dlhodobo neurčuje Smer, ale maličká SNS? Socialisti nebudú hrať túto hru tieňov. Pre nás je a bude na prvom mieste riešenie chudoby, postavenie dôchodcov, mladých rodín s deťmi, robotníkov a ľudí so zdravotným postihnutím, nie takéto kraviny! Zmeníme to!”

 

Jaroslav Zajac

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali