Vážna nehoda: Autobus mal zraziť mladých veriacich. Počet obetí stúpol

Vážna nehoda: Autobus mal zraziť mladých veriacich. Počet obetí stúpol

Levoča 6. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR – Adriána Hudecová)

Aktualizované 6. apríla 2024 o 20:19

V Spišskom Podhradí v okrese Levoča mal autobus zraziť niekoľko ľudí. TASR o tom informoval operačný dôstojník Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v Prešove s tým, že evidujú troch zranených a jednu obeť. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR na sociálnej sieti informovalo, že počet zranených zatiaľ nie je upresnený

nehoda
Na snímke príslušníci záchranných zložiek zasahujú po nehode autobusu v Spišskom Podhradí

13:20- Počet mŕtvych po sobotňajšej tragickej nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule, okres Levoča, stúpol na troch. Oznámil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas brífingu v Spišskom Podhradí. Podľa neho išlo o mladé dievčatá. Jedno ďalšie dievča je vo vážnom stave a bojuje o život v košickej nemocnici.

Reklama

 

Polícia eviduje po nehode v Spišskom Podhradí mŕtvych aj zranených

Po nehode autobusu v Spišskom Podhradí v okrese Levoča polícia eviduje mŕtvych aj zranených. Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová pre TASR uviedla, že dve osoby zraneniam podľahli a tri až štyri osoby sú zranené.

Reklama

K nehode sa vyjadril aj minister Matúš Šutaj Eštok: “Veľmi ma zasiahla správa o nešťastnej tragickej udalosti na východe Slovenska. V Spišskom Podhradí autobus zrazil 10 ľudí, ktorí pricestovali na cirkevné stretnutie mladých veriacich. Aktuálne sa presúvam na miesto nehody. Myslím na všetkých študentov a ich rodiny. Úprimnú sústrasť pozostalým.”

“Pán zmenil naše pripravované chvály pri stretnutí mladých na obrovský zármutok a bolesť. Teraz som v kaplnke biskupského úradu a plačem z úmrtia mladých ľudí pri nešťastnej udalosti na parkovisku, uviedol spišský biskup František Trstenský na sociálnych sieťach.

Podujatie, na ktoré bolo prihlásených okolo 1 500 mladých, zrušili.

Podľa informácií JOJ24 vodič pred odchodom nezatiahol ručnú brzdu a autobus sa pohol.

 

Reklama

Dolinková po nehode v Spišskom Podhradí preverovala kapacity v nemocniciach

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) po nehode v Spišskom Podhradí preverovala, či sú nemocnice kapacitne pripravené na záchranu zranených. Vyplýva to z jej vyjadrenia na sociálnej sieti.

“Je mi nesmierne ľúto tragickej udalosti v Spišskom Podhradí. Okamžite som preverovala kapacity v nemocniciach, aby boli pripravené na záchranu tých, ktorí bojujú o život,” poznamenala.

Tlačové oddelenie rezortu zdravotníctva informovalo, že ministerka je v súvislosti s nehodou kontakte so všetkými záchrannými zložkami, ktoré od rána na mieste zasahovali a zabezpečovali ošetrenia zranených aj prevoz pacientov do nemocníc. “Táto tragédia ma zasiahla a vyjadrujem hlbokú sústrasť pozostalým obetí. Od prvých minút som v kontakte so všetkými záchrannými zložkami a chcem všetkým zdravotníkom poďakovať za profesionálny prístup a vysoké nasadenie pri ošetrovaní aj prevoze zranených, ako aj koordináciu Operačnému stredisku záchrannej zdravotnej služby SR,” dodala Dolinková.

 

Prešovský samosprávny kraj vyjadril sústrasť po dopravnej nehode na Spiši

Prešovský samosprávny kraj (PSK) vyjadril sústrasť po dopravnej nehode v Spišskom Podhradí. Vyhasol pri nej život dvoch mladých ľudí a viacerí sa zranili.

Reklama

“Táto udalosť nami hlboko otriasla a je nám to nesmierne ľúto. Pozostalým obetí vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Zraneným prajeme veľa síl a skoré uzdravenie,” uviedol PSK na sociálnej sieti.

 

Mesto Spišské Podhradie vyjadrilo pozostalým po nehode úprimnú sústrasť

V Spišskom Podhradí sa miestni modlia za zranených a obete sobotňajšej dopravnej nehody. Pozostalým vyjadrujú úprimnú sústrasť. Pre TASR to uviedol primátor Spišského Podhradia Milan Kapusta, ktorý bol na mieste nehody.

“Je to veľmi ťažké, pretože mám deti v takom veku. Keď som počul v meste sirény, myslel som si, že prišlo zle niekomu v katedrále. Ani mi nenapadlo, že sa mohla stať takáto tragédia. Podľa prvotných informácií, ktoré máme, ľudia vystúpili z autobusu, dali sa do skupín a išli popred autobus smerom k Spišskej Kapitule. Autobus sa pohol a vtiahol desať ľudí pod seba. S hydraulickým zariadením potom hasiči dvíhali autobus, aby odtiaľ ľudí dostali,” uviedol Kapusta. Doplnil, že pomáhali aj dobrovoľníci.

Nehoda autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča si vyžiadala obete a zranených. Podľa Ministerstva vnútra SR sa nehoda stala na cirkevnom stretnutí mladých veriacich, autobus tam zrazil desať ľudí.

 

Prezidentka vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým obetí nehody

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým obetí v súvislosti s nehodou autobusu v Spišskom Podhradí. Myslí na všetkých, ktorých sa to týka. Uviedla to v sobotu po tom, čo odvolila v druhom kole prezidentských volieb.

“Je mi to nesmierne ľúto. S myšlienkami som s ich rodinami a blízkymi a vyjadrujem im moju úprimnú sústrasť. Myslím aj na zranených, ktorí sú v starostlivosti lekárov a prajem im, aby sa čím skôr zotavili. Veľmi si želám, aby sa počet obetí tejto tragickej nehody už nezvyšoval,” poznamenala na sociálnej sieti.

Nehoda autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča si vyžiadala obete a zranených. Podľa Ministerstva vnútra SR sa nehoda stala na cirkevnom stretnutí mladých veriacich, autobus tam zrazil desať ľudí. Na miesto nehody sa presúva aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

 

Reklama

Počet zranených po nehode v Spišskom Podhradí stúpol na osem ľudí

Počet zranených po nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča stúpol na minimálne osem ľudí. Evidujú aj dvoch mŕtvych. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Petra Klimešová.

“Záchranári na mieste ošetrili osem pacientov a dve ženy vo veku 17 a 18 rokov žiaľ utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom,” uviedla Klimešová. Hovorkyňa priblížila, že záchranári boli vyslaní k nehode, pri ktorej mal autobus zraziť niekoľkých ľudí.

Záchranári do nemocníc v Levoči, Prešove, Krompachoch, Spišskej Novej Vsi a Košiciach transportovali viacerých mladých ľudí vo veku od 14 do 17 rokov s otvorenými ranami či polytraumami a zlomeninou. Na mieste ošetrili aj 60-ročného muža a 24-ročnú ženu v stave emočného stresu.

“Najťažšie zranenia utrpela 17-ročná žena, ktorá bola s polytraumou po resuscitácii transportovaná do nemocnice v Spišskej Novej Vsi, 15-ročná žena, ktorú záchranári previezli do nemocnice v Košiciach s polytraumou a tiež 16-ročný chlapec s poranením hlavy, brucha, drieku a panvy,” dodala Klimešová.

Na miesto boli vyslané aj dva záchranárske vrtuľníky. “Popradská posádka záchranárskeho vrtuľníka, ktorá bola vyslaná na miesto nešťastia ako prvá, si do starostlivosti prevzala 17-ročné dievča, ktoré utrpelo vážne poranenia viacerých častí tela,” uviedla  hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Hopjaková. Dodala, že druhá posádka priletela na pomoc z Košíc a od zasahujúcich záchranárov si prevzala 16-ročné dievča, ktoré utrpelo taktiež vážne poranenia viacerých častí tela.

Reklama

 

Politici vyjadrujú ľútosť nad tragédiou v Spišskom Podhradí

Viacerí politici vyjadrili ľútosť nad tragédiou v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča. Vyplýva to z ich vyjadrení na sociálnej sieti.

Ľútosť nad obeťami nehody vyjadril minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD). Zraneným praje skoré uzdravenie.

Rovnako skoré uzdravenie praje aj minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Vyjadril ľútosť a úprimnú sústrasť rodinám obetí.

Úprimnú sústrasť pozostalým obetí tragédie vyjadril aj šéf agrorezortu Richard Takáč (Smer-SD). Tiež praje zraneným skoré uzdravenie.

Reklama

Smutná správa o tragickom úmrtí mladých ľudí a ohrození ďalších životov pri nehode zasiahla aj ministerku hospodárstva Denisu Sakovú (Hlas-SD). Vyjadrila úprimnú sústrasť a súcití s rodinami a priateľmi všetkých postihnutých.

Na zranených pri nehode myslí aj minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD), prajem im, aby sa čo najskôr zotavili. Správa o nešťastí ho podľa jeho slov nesmierne zasiahla.

Podpredseda parlamentu a líder PS Michal Šimečka verí, že počet obetí tohto nešťastia sa už nebude zvyšovať. Tiež vyjadril úprimnú sústrasť ich rodinám a blízkym.

Veľa síl a skoré uzdravenie praje všetkým zraneným predseda KDH Milan Majerský. Tragédie mu je veľmi ľúto a správa o nej ho zasiahla.

Úprimnú sústrasť vyjadril pozostalým obetí aj kandidát na prezidenta SR a predseda parlamentu Peter Pellegrini. Všetkým, ktorí bojujú o svoj život, zaželal všetko dobré. Verí, že to zvládnu a že sa dajú do poriadku. Vyhasnutých mladých životov je ľúto aj kandidátovi na prezidenta SR Ivanovi Korčokovi. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť a zraneným zaželal skoré uzdravenie.

K dopravnej nehode došlo v sobotu ráno v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča. Podľa polície sa autobus z neznámych príčin pohol a deti, ktoré stáli pred ním a vystupovali, sa dostali podeň. Účastníci nehody smerovali na diecézne stretnutie mládeže v Spišskom Podhradí. Aktuálne po nehode evidujú celkom troch mŕtvych a siedmich zranených, z toho je jedna osoba zranená ťažko.

 

Reklama

Premiér: Tragédia v Sp. Podhradí je dôkazom, čo môže spôsobiť ľudská nedbalosť

mladých ľudí v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča je podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ďalším dôkazom, aké nešťastie môže spôsobiť ľudská nedbalosť. Vyzval, aby boli ľudia v mysli s rodinami mladých dievčat, ktoré nešťastie neprežili a držali palce raneným a lekárom, aby to zvládli. Informuje o tom na sociálnej sieti.

“Hovoril som s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD), ktorý mi poskytol potrebné informácie o nehode, ako aj o priebehu zásahu záchranných jednotiek,” dodal premiér.

Biskup Trstenský po tragickej nehode na Spiši vyjadril blízkosť pozostalým

Spišský diecézny biskup František Trstenský vyzval Slovákov, aby sa zjednotili a mysleli na rodiny pozostalých a zranených po sobotňajšej tragickej nehode autobusu na Spiši. Uviedol, že sa stretol s otcami oboch obetí nehody.

“Ťažko sa mi hľadajú slová. Vyjadrujem blízkosť pozostalým. Cítim veľkú bolesť a smútok, lebo sú to mladí, ktorí sem prišli, aby sa modlili,” dodal Trstenský.

Zároveň poprosil ľudí zo Starej Ľubovne a okolia, aby sa zúčastnili na modlitbovom stretnutí, ktoré bude v sobotu o 20.00 h vo Farskom kostole sv. Mikuláša v Starej Ľubovni.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska, košický arcibiskup metropolita Bernard Bober uviedol, že v tento smutný deň sa spája v modlitbe s rodinami, ktoré v sobotu prišli o svoje deti. “Prosím Všemohúceho Boha za duše mladých ľudí, ako aj za uzdravenie ďalších zranených. Obetujem za všetkých dotknutých svätú omšu. Pozývam veriacich, aby sme spoločne prosili o posilu pre týchto našich blížnych,” povedal Bober a vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým.

“Modlím sa za obete tejto nehody. Prosím o ich večnú spásu. Pamätám v tejto ťažkej chvíli v modlitbe aj na všetkých ich blízkych. Modlím sa aj za ťažko zranených a ich rodiny. Nech je dobrý Boh ku všetkým milosrdným a uteší v žiali rodiny,” uviedol na sociálnej sieti bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

Reklama

Úprimnú sústrasť pozostalým vyjadril i prešovský arcibiskup metropolita Jonáš Maxim. “Nešťastná tragédia na Spiši ma zasiahla. Zjednocujem sa v modlitbe za nesmrteľné duše zosnulých a vyslovujem najúprimnejšiu sústrasť ich príbuzným. Nech vedia, že Všemohúci Boh, ktorý je víťaz nad smrťou, ich objíma a sprevádza v ich nesmiernom žiali. Zraneným vyprosujem skoré uzdravenie. Zároveň prosím aj veriacich našej cirkvi o zjednotenie sa v modlitbe na tento úmysel,” uviedol na sociálnej sieti.

 

Zranené dievča z nehody autobusu operovali a je v stabilizovanom stave

Pätnásťročné dievča vážne zranené pri sobotňajšej nehode autobusu v Spišskom Podhradí je po operácii v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v stabilizovanom stave. TASR to potvrdila vedúca komunikačného odboru nemocnice Ladislava Šustová.

“Je po operačnom zákroku a v stabilizovanom stave,” uviedla. Pacientka je hospitalizovaná na jednotke intenzívnej starostlivosti na klinike úrazovej chirurgie UNLP. Záchranári ju z miesta nehody previezli do nemocnice vrtuľníkom.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:08

Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár.

Africké a blízkovýchodné krajiny začali v posledných mesiacoch repatriovať svoje zlaté rezervy zo Spojených štátov v dôsledku rastúcich obáv o stabilitu americkej ekonomiky. Ide o Nigériu, Južnú Afriku, Ghanu, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saudskú Arábiu.

“Tento trend znamená významnú zmenu v globálnej hospodárskej dynamike a podčiarkuje rastúcu skepsu krajín voči tradičnému statusu bezpečného prístavu amerického dolára a amerických finančných inštitúcií,” píše Houston Post.

Tento krok zároveň znamená globálnu vzburu proti Amerike a jej dominancii, zdôrazňuje publikácia.

17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

14:43

Na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána pricestuje v stredu 8. mája do Budapešti čínsky prezident Si Ťin-pching na oficiálnu dvojdňovú návštevu Maďarska. Pre agentúru MTI to v pondelok uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

14:41

Poľskí poľnohospodári zrušili blokády na hraničných priechodoch s Ukrajinou a ukončili dva mesiace trvajúci protest voči dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. Informovala agentúra AFP.

Podľa poľských farmárov ukrajinské výrobky nespravodlivo konkurovali domácej produkcii a znižovali ceny na poľskom trhu. Poľsko vlani zaviedlo dočasné embargo na ukrajinské obilie.

14:38

Obyvatelia Toga začali v pondelok hlasovať v prvých parlamentných voľbách po ústavnej reforme. Podľa kritikov to umožní prezidentovi Fauremu Gnassingbému zotrvať pri moci. Informovala agentúra AFP.

Faure Gnassingbé (57) je pri moci už takmer 20 rokov. V krajine predtým vládol takmer štyri desaťročia jeho otec Gnassingbé Eyadé, ktorý sa moci ujal po vojenskom prevrate. Faure Gnassingbé sa podľa predchádzajúcej ústavy mohol uchádzať o post prezidenta už len raz – v roku 2025.

Voľby v Togu Faure Gnassingbé
Na snímke prezident Toga Faure Gnassingbé (uprostred) pózuje pred začiatkom summitu lídrov Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) v nigérijskej metropole Abuja
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali