V Soči sa stretla mládež z celého sveta

V Soči sa stretla mládež z celého sveta

Soči 12. marca 2024 (HSP/Foto: Ján Rohár)

 

V ruskom federálnom teritóriu Sírius neďaleko Soči sa 1. až 6. marca uskutočnil Svetový festival mládeže 2024. Neformálne nadväzuje na tradíciu masových mládežníckych a študentských festivalov, ktoré sa v minulom 20. storočí konali vo viacerých európskych metropolách, vrátane Prahy, Viedne či Helsínk

festival otvárací ceremoniál
Na snímke otvárací ceremoniál svetového festivalu mládeže 2024

V tomto roku sa na medzinárodnej akcii zúčastnilo vyše 20-tisíc chlapcov a dievčat zo 190 štátov. Slovensko reprezentovalo viac ako 30 účastníkov. Boli medzi nimi študenti stredných a vysokých škôl, ako aj ďalší mladí ľudia do 35 rokov. Svojich zástupcov vyslali aj niektoré občianske združenia a organizácie.

Reklama

Osobne som na podujatí ako jediný reprezentoval slovenskú novinársku obec. Dejisko som poznal veľmi dobre, nakoľko som sa zúčastnil aj na Svetovom festivale mládeže a študentstva Russia 2017, ktorý sa tiež konal v Soči. Mohol som tak porovnávať, ako toto podujatie ovplyvnila aktuálna medzinárodno-politická situácia.

Rozdiely by sa nepochybne našli, v roku 2017 prišlo o niekoľko tisíc ľudí viac. Účasť na ňom sa v tom čase propagovala i na európskych univerzitách, čo sa dá dnes ťažko predstaviť. Napriek tomu tohtoročný festival neostal tomu minulému takmer nič dlžný, v niektorých ohľadoch bol lepšie organizovaný.

Reklama

Ako mladý aktivista Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov som informáciu o možnosti registrácie na tento festival posunul aj ďalším mladým členom SZPB a som veľmi rád, že to viacerí využili. Na podujatí sme tak spolu s ďalšími Slovákmi šírili myšlienku mierovej spolupráce medzi všetkými národmi. Viackrát nás podporili kolegovia z Českej republiky, pričom jeden sa neváhal pripojiť k našej delegácii a spoločne niesť slovenskú štátnu zástavu.

 

Možnosť spoznať celý svet

Festival bol unikátnou príležitosťou ako nadviazať nové kontakty s mladými ľuďmi z celého sveta. Najväčšiu delegáciu mala India, nasledovali ďalšie štáty BRICS: Čína, Brazília, Juhoafrická republika. Silné zastúpenie mali aj latinskoamerické krajiny – Kuba, Venezuela, Argentína, Mexiko, africké a arabské štáty. Samozrejme, silné miesto mali bývalé krajiny ZSSR, najmä Bielorusko, Arménsko, Azerbajdžan a krajiny strednej Ázie.

festival - vystúpenie tanečníčky z Indie
Na snímke vystúpenie tanečníčky z Indie

Do Soči prišli aj zástupcovia z takmer každej krajiny Európskej únie, ako aj z Veľkej Británie a zo Srbska. Nebolo ich veľa, no boli tam. Slovenská delegácia spolu s maďarskou patrila v rámci EÚ medzi tie väčšie. Organizátori na podujatie využili rozsiahly areál Olympijského parku, kde sa pred desiatimi rokmi konali Zimné olympijské hry.

Denne prebiehali desiatky rôznorodých akcií, koncertov, aktivít pre mládež alebo diskusií. Na svoje si prišiel každý milovník kultúry a umenia, športu, počítačových hier či moderných technológií. Program si každý účastník vytváral sám podľa podrobného rozpisu, ktorý bol denne k dispozícií. Žiadne z podujatí nebolo povinné, každý sa mohol venovať tomu, čo ho zaujímalo.

Reklama
festival večerné koncerty
Na snímke mládež na večernom koncerte

Festival odštartoval slávnostným otváracím ceremoniálom 1. marca. Ten sa kvôli obrovskému záujmu konal dokonca opakovane aj nasledujúci deň. Napriek tomu, že takmer 90 percent podujatí malo silný apolitický rozmer, ponúkala sa i možnosť podieľať sa na diskusiách zameraných na medzinárodnú politiku a aktuálnu situáciu v hostiteľskej krajine. Debaty boli pochopiteľne veľkým lákadlom pre zahraničné delegácie, ktoré sa zaujímali o názory a postoje prominentných predstaviteľov Ruskej federácie.

 

Krátko z najzaujímavejších diskusií

Pre mňa bolo veľmi zaujímavou príležitosťou vypočuť si ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova či bývalej rakúskej ministerky zahraničných vecí Karin Kneisslovej, ktorá tohto času žije v Rusku. Tá vo svojom príspevku, ktorý sa venoval politike sankcií proti Ruskej federácii, vyhlásila, že každý účastník festivalu môže posúdiť, či tieto opatrenia proti Rusku skutočne fungujú.

festival - fotka s Karin Kneisselovou
Na snímke bývalá rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová

Nuž, dopady sankcií, až na nemožnosť platiť bankovou kartou zo Slovenska, nebolo badať… Aj tento problém sa organizátori pokúsili vyriešiť, každý účastník dostal ruskú bankovú kartu, na ktorú si mohol pohodlne vložiť peniaze a potom už platiť bezhotovostne. Ruský platobný systém MIR funguje.

Karin Kneisslová ostro kritizovala tzv. extrateritoriálnu jurisdikciu sankcií, ktorú dlhodobo uplatňuje USA a pridáva sa k nim Európska únia. Vďaka nej sa vyvíja tlak na aktérov, ktorí nepodliehajú právu USA alebo EÚ, no i tak sa dodržiavanie sankcií od nich vyžaduje a to pod hrozbou, že na nich uvalia sankcie. Tým sa zneužíva bankový monopol Spojených štátov a Únie. V minulosti pritom túto extrateritorialitu práva USA Brusel kritizoval a teraz robí to isté, čím podľa Kneisslovej porušuje základné princípy „rule of law“!

Reklama

Dostať sa na diskusiu s ministrom Sergejom Lavrovom bolo pre obrovský záujem účastníkov festivalu náročné. Nakoniec sa mi podarilo dostať do jedného radu s aktívnou mladou skupinkou študentov a študentiek diplomatických škôl z Ruska a Bieloruska. Čochvíľa som vedľa seba zbadal známu tvár – Moniku Sofiyu Soročinovovú.

festial vystúpenie lavrova
Na snímke vľavo minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov

Lavrov povedal viacero zaujímavých myšlienok. Napríklad, že Rusko možno opustí OBSE a začne fungovať v rámci novej koncepcie euroázijskej bezpečnosti. Zmeny čakajú i zoskupenie BRICS, ku ktorému by sa mohlo v novej forme pripojiť ďalších 30 štátov. Ruský minister kritizoval dvojité metre západných štátov (Krym vs Kosovo) a vyhlásil, že západné demokratické krajiny neuznávajú demokraciu na medzinárodnej úrovni vzťahov medzi štátmi. Viackrát sa vo vyjadreniach odvolal na Chartu OSN, ktorá je podľa neho stále aktuálna. Podčiarkol právo na sebaurčenie národov, ktoré sa nachádza na prvej strane Charty a dal ho do kontrastu s právom na územnú celistvosť štátu, ktoré sa tiež nachádza v Charte.

 

Debata s mládežou z Donbasu

Skupina Slovákov dostala možnosť bližšie sa zoznámiť s inými delegáciami z celého sveta i z jednotlivých regiónov Ruska. Na festivale bola prítomná mládež aj zo sporných území Ruska. Rozhovory s mladými z Donbasu boli veľmi zaujímavé, lebo prinášali iný pohľad na súčasný konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Zhodli sme sa, že najlepším riešením celej situácie by bolo zastavenie vojny a mier medzi oboma slovanskými národmi.

Vojna na Donbase rozdelila aj rodiny a počul som o situácii, keď časť príbuzných bojuje v ukrajinskej a časť v ruskej armáde. Áno, i takéto rodinné nešťastia a tragédie vytvára vojna. A preto aj mládež SZPB podporuje myšlienku pápeža Františka, aby sa čo najskôr začali rokovania o prímerí.

 

Stretnutie s Vladimírom Putinom

Hlavným podujatím posledného dňa festivalu bol záverečný ceremoniál. Vo vzduchu sa už niekoľko dní niesla myšlienka, že naň privítajú aj ruského prezidenta Vladimira Putina. N tomto podujatí som sa napokon nebol, pretože som dostal šancu zúčastniť sa ako jediný zástupca zo Slovenska s malou skupinou vybraných delegátov priamo na diskusii s prezidentom RF. Tá nasledovala krátko po jeho vystúpení pred tisíckami účastníkov záverečného ceremoniálu.

Na tejto diskusii Putin v úzkom kruhu odpovedal na mnohé otázky prítomných mladých ľudí. Po prvotnej nervozite som sa i ja rozhodol, že mu poviem, že si neželáme eskaláciu vojny a radi by sme ako Slovensko pomohli mierovému urovnaniu konfliktu. Šanca na položenie otázky nebola veľká, o slovo sa postupne začal hlásiť takmer každý. Z pôvodne plánovanej hodinovej diskusie sa stala takmer dvojhodinová.

Otázku položil aj rodák z Kyjeva, viacerí zástupcovia USA, Latinskej Ameriky, Afriky a Číny. Z hľadiska medzinárodnej politiky boli veľmi zaujímavé Putinove vyhlásenia, že USA po skončení studenej vojny zlyhali v roli jedinej superveľmoci a porušovaním princípov medzinárodného práva v Iraku či Juhoslávii nechali ujsť džina z lampy. Putin tiež vyjadril dôveru v „duchovné zjednotenie“ Rusov a Ukrajincov. Na to je podľa neho potrebné odstrániť „najhnusnejšie prejavy nacionalizmu“, ktoré vraj otravujú mnohých obyvateľov Ukrajiny. Vyjadril nádej, že vzťahy medzi Ukrajincami a Rusmi sa podarí vrátiť na predošlú úroveň.

 

Reklama

Návšteva Soči

Nasledujúci deň sa brány festivalu zatvorili a jednotliví účastníci postupne odlietali domov. Ja som mal let naplánovaný až na ďalší deň. a tak som voľný deň využil na návštevu Soči. Atmosféra v meste deň pred sviatkom MDŽ bola výborná. Takmer každá žena, ktorú som v uliciach stretol, držala v ruke kvietok.

soči múzeum
Na snímke tabuľa pred vstupom do múzea v Soči

MDŽ sa v Rusku oslavuje ako štátny sviatok, a ženy preto v práci dostali kvietok už 7. marca. Po prechádzke mestom a promenáde pri mori som navštívil múzeum venované bývalému Sovietskemu zväzu. Pred vstupom ma upútal nápis „Sankcie – zákaz vstupu prezidentovi USA a hlavám štátov EÚ“. Našťastie mňa sa spomínané opatrenia netýkali, a tak som si mohol prezrieť toto zaujímavé múzeum. Bolo veľmi interaktívne, mohli ste sa dotknúť takmer každého exponátu a zaspomínať si na minulé časy. Po nákupe zopár suvenírov som sa v neskorých večerných hodinách vrátil do hotela. V piatok 8. marca som sa rozlúčil so Soči. Prílet do Viedne s prestupom cez Istanbul prebehol bez problémov.

Autor Ján Rohár je člen Únie slovenských novinárov, člen Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov – mierový aktivista

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:13

Slovenská pošta (SP) rozšírila sieť výdajných miest PoštaPOINT, aktuálne ich je vyše 100. Ide o výdajné miesta v partnerských prevádzkach pošty. Možno ich nájsť v mestách i na vidieku, otvorené bývajú aj cez víkendy či do neskorých popoludňajších hodín. V utorok o tom informoval hovorca SP Martin Guzi.

15:10

Od spustenia Národnej linky na pomoc deťom v ohrození VIAC AKO NI(C)K kontaktovalo konzultantov cez čet vyše 6500 ľudí, spolu viac ako 20.000-krát. Prostredníctvom e-mailu to bolo viac ako 170 ľudí. Okrem iného boli častými témami samota, šikana, vzťahy s rodičmi či depresívne stavy. Informovalo o tom v utorok Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

15:08

Česko od utorka do konca septembra preventívne sprísni bezpečnostné opatrenia. Ide o reakciu na odporúčania odborníkov, pripravované športové či spoločenské akcie, aj na bezpečnostnú situáciu vo svete. V utorok to po rokovaní vlády oznámil český minister vnútra Vít Rakušan.

14:42

Česká vláda v utorok schválila návrh dôchodkovej reformy. Počíta s postupným zvyšovaním veku odchodu do dôchodku podľa veku dožitia, so znižovaním výpočtu nových dôchodkov či minimálnou penziou vo výške 20 percent priemernej mzdy. Zvýhodní pracujúcich dôchodcov a ocení starostlivosť o závislé osoby. V utorok to oznámil český minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka.

14:40

Britský kráľ Karol III. sa v utorok vrátil verejným povinnostiam po tom, ako mu vo februári diagnostikovali rakovinu. So svojou manželkou kráľovnou Kamilou navštívil onkologické centrum v Londýne.

14:35

Dve desaťročia od prvého veľkého rozšírenia Európskej Únie (EÚ) na východ boli pre krajiny strednej a východnej Európy úspešné. Z hľadiska hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa si výrazne polepšili a krajiny ako Česká republika a Slovinsko sú teraz na rovnakej úrovni ako mnohé západoeurópske štáty. Uviedol to v utorok Viedenský inštitút pre medzinárodné ekonomické štúdie (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche, wiiw).

14:22

Desiatky propalestínskych demonštrantov v utorok obsadili budovu Kolumbijskej univerzity v New Yorku. Podobným incidentom čelia aj ďalšie univerzity v USA.

14:21

Šance na vystúpenie Poľska z Európskej únie (tzv. polexit) sú veľmi malé. V utorok to uviedli poľskí odborníci krátko pred oslavami 20. výročia vstupu krajiny do EÚ.

14:20

Maďarský parlament v utorok schválil návrh zákona o spolupráci s vládou Spojených arabských emirátov (SAE). Jej súčasťou je tiež investícia na území čiastočne opustenej železničnej stanice Rákosrendező známa ako Mini-Dubaj.

14:05

Trojica taikonautov sa v utorok úspešne vrátila z čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung (Nebeský palác), kde strávila viac než šesť mesiacov. Ich kozmická loď Šen-čou 17 (Božská loď) pristála v čínskej provincii Vnútorné Mongolsko.

14:04

Medzi najžiadanejšie benefity pre zamestnancov patria finančné odmeny, dovolenka nad rámec zákona a home office. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu personálnej agentúry Grafton Slovakia, ktorý spoločnosť realizovala od 3. januára do 2. februára 2024 na vzorke 798 respondentov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali