Ukrajinské lietadlo podľa všetkého omylom zostrelil Irán. Objavilo sa video zostrelu, signály odpálených rakiet detekovala aj družica

Ukrajinské lietadlo podľa všetkého omylom zostrelil Irán. Objavilo sa video zostrelu, signály odpálených rakiet detekovala aj družica

Washington 9. januára 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky/Oleg Belyakov/Ebrahim Noroozi))

 

Ukrajinské dopravné lietadlo so 176 ľuďmi na palube, ktoré sa v stredu zrútilo neďaleko Teheránu, omylom zostrelil Irán. Informujú o tom viaceré svetové médiá

Na snímke ukrajinskí príbuzní obetí iránskeho leteckého nešťastia zo dňa 8. januára 2019 oplakávajú obete na letisku v Kyjeve

Podľa najnovších zistení bol Boeing 737-800 leteckej spoločnosti Ukrainian International Airlines (UIA) zasiahnutý raketovou strelou. Informuje o tom viacero médií, medzi nimi aj stanica CBS.

Reklama

CBS s odvolaním sa na tajné služby Spojených štátov uviedla, že družica detekovala infračervené signály dvoch odpálení rakiet, po ktorých nasledoval ďalší signál a výbuch.

Týždenník Newsweek medzitým citoval zdroj z Pentagónu a vysokopostavených amerických bezpečnostných predstaviteľov, ako aj jedného činiteľa irackej informačnej služby, podľa ktorých ukrajinské lietadlo bolo zostrelené iránskym raketovým systémom Tor-M1 ruskej výroby.

Reklama

Na internete sa objavilo zrejme kľúčové video…

 

6:30 Irán napokon povolí expertom z americkej spoločnosti Boeing, ako aj expertom z Ukrajiny, Spojených štátov, Francúzska i Kanady, aby s ním spolupracovali pri vyšetrovaní stredajšieho pádu ukrajinského dopravného lietadla. Oznámil to šéf iránskeho úradu pre civilné letectvo Alí Ábedzáde, ktorého v piatok citovala agentúra DPA

 

22:45 K USA sa pridáva Kanada so svojimi spravodajskými informáciami. Kanadský premiér Justin Trudeau s odvolaním sa na kanadské spravodajské služby aj informácie od spojencov taktiež oznámil, že ukrajinské lietadlo zasiahla iránska raketa zem-vzduch.

Reklama

 

22:30Investigatívna skupina Bellingcat zverejnila video, ktoré zachytáva strelný úder do lietadla a dokonca popisuje presne odkiaľ raketa smerovala. Nasledovala malá explózia a lietadlo ešte nevybuchlo, letelo ešte krátkych pár minút pokúšajúc sa vrátiť na letisko. Bellingcat na svojich stránkach zverejnila aj snímky fragmentov rakiet v okolí nešťastia. Pravosť videa už bola potvrdená.

Reklama

V kokpite lietadla pritom sedela skúsená posádka. Kapitán letu Volodymyr Haronenko mal na Boeingu 737 nalietaných 11,6-tisíca hodín, jeho kolega, letový inštruktor Alexej Naumkin 12-tisíc. Druhý pilot Serhij Chomenko mal na boeingu nalietaných 7,6-tisíca hodín.

Viaceré denníky už skôr uviedli, že rakety krátkeho doletu detekovali samotné satelity. Neskôr mali americké spravodajské agentúry zachytiť iránsku komunikáciu, ktorá mala potvrdzovať, že ukrajinské lietadlo zasiahol systém protivzdušnej obrany SA-15.

 

22:00 Irán vo štvrtok odmietol tvrdenia, že príčinou havárie ukrajinského civilného lietadla pri Teheráne bol raketový útok. Podľa Iránu takýto scenár “nedáva zmysel”, informovala tlačová agentúra AFP

“V rovnakom čase sa v iránskom vzdušnom priestore a v rovnakej výške 2440 metrov nachádzalo niekoľko ďalších domácich i medzinárodných letov. Informácia o tom, že lietadlo zasiahla strela, nemôže byť v žiadnom prípade správna,” uviedlo vo vyhlásení ministerstvo dopravy islamskej republiky.

Takéto dohady nedávajú zmysel,” uviedol v danom vyhlásení Alí Ábedzáde, šéf iránskej organizácie pre civilné letectvo a námestník ministra dopravy. Reagoval tak na správy šíriace sa na sociálnych sieťach o tom, že Boeing 737-800 leteckej spoločnosti Ukrainian International Airlines (UIA) zasiahla raketová strela vypálená iránskymi revolučnými gardami.

Na snímke for=nzni technici pracujú na mieste pádu lietadla

Ábedzáde dodal, že Irán a Ukrajina sú v procese “sťahovania údajov” z tzv. čiernych skriniek získaných z miesta havárie. “Ak budú potrebné ďalšie špeciálne úkony a analýza dát, môžeme to spraviť vo Francúzsku alebo inej krajine,” vyhlásil.

Iránska tlačová agentúra Mehr blízka ultrakonzervatívcom v stredu citovala Ábedzádeho, ktorý podľa tohto média povedal, že Irán “neodovzdá čierne skrinky Američanom”. Príslušný vládny rezort však neskôr tieto informácie dementoval.

Irán nie je povinný poskytnúť tieto záznamníky letových údajov na analýzu do USA, avšak Spojené štáty sú jednou z mála krajín – vrátane Francúzska a Nemecka -, ktoré sú schopné vykonať takýto úkon, pripomína AFP.

Iránske úrady tvrdia, že podľa prvotných zistení sa lietadlo po tom, ako posádka zaznamenala problémy, snažilo vrátiť späť na letisko v Teheráne. K iránskemu vyšetrovaciemu tímu sa medzitým vo štvrtok pridali aj ukrajinskí experti.

Reklama

21:30 Lietadlo sa zrútilo v stredu 8. januára krátko po štarte z medzinárodného letiska v iránskom hlavnom meste a jeho destináciou bol Kyjev. Pri havárii zahynulo všetkých 176 osôb na palube. Medzi obeťami je 82 Iráncov, 63 Kanaďanov, 11 Ukrajincov (vrátane 9 členov posádky), desať Švédov, štyria Afganci, traja Nemci a traja Briti.

Americkí činitelia sú podľa vlastných vyjadrení presvedčení, že Boeing 737-800 leteckej spoločnosti Ukrainian International Airlines (UIA) zasiahla raketová strela, informovala stanica CBS.

Ukrajina predtým oznámila, že preveruje, či za katastrofou letu 752 nebol raketový útok. Irán takúto možnosť vtedy vylúčil.

K havárii došlo iba niekoľko hodín po tom, ako Irán uskutočnil raketové útoky na dve letecké základne, ktoré v Iraku poskytujú zázemie americkým silám.

CBS s odvolaním sa na tajné služby Spojených štátov uviedla, že družica detekovala infračervené signály dvoch odpálení rakiet, po ktorých nasledoval ďalší signál a výbuch.

Reklama

Týždenník Newsweek medzitým citoval zdroj z Pentagónu a vysokopostavených amerických bezpečnostných predstaviteľov, ako aj jedného činiteľa irackej informačnej služby, podľa ktorých ukrajinské lietadlo bolo zostrelené iránskym raketovým systémom Tor-M1 ruskej výroby.

Na snímke z mája 2018 ukrajinský Boeing  737-800 UR-PSR, ktorý spadol len 2 minúty po vzlete v Teheráne 8. januára 2019 so 176 ľuďmi na palube, pričom smeroval do Kyjeva. Drvivá väčšina obetí bola iránskeho pôvodu a z nich takmer polovica vlastnila aj kanadské občianstvo

Kyjev vyhlásil, že preveruje viacero scenárov tejto tragédie vrátane kolízie, raketového útoku, technických problémov či výbuchu na palube lietadla.

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že v súvislosti s týmto prípadom má “podozrenia”.

“Niekto mohol spraviť chybu,” povedal šéf Bieleho domu.

V čase napätia, ktoré 3. januára vyvolalo zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního americkým bezpilotným lietadlom v irackom Bagdade, Teherán vyhlásil, že spoločnosti Boeing ani Spojeným štátom nevydá tzv. čierne skrinky zo zrúteného stroja.

Reklama

Na základe celosvetových leteckých nariadení má Irán právo viesť vyšetrovanie nehody, ale výrobcovia inkriminovaného lietadla sa na takýchto procesoch zvyčajne zúčastňujú, vysvetľuje BBC.

Tlačová agentúra AP spresňuje, že o “vysokej pravdepodobnosti” zostrelenia lietadla ukrajinských aerolínií iránskymi protivzdušným systémom hovoria dvaja americkí činitelia. Tragédia si vyžiadala životy všetkých 176 osôb na palube.

Zmienení činitelia, odvolávajúc sa na americké tajné služby, sa k predmetnej záležitosti vyjadrili pod podmienkou zachovania svojej anonymity.

Trump naznačil, že za zostrelenie boeingu je zodpovedný Irán, avšak priamo ho neobvinil. Zároveň zavrhol tvrdenia, že išlo o mechanickú poruchu lietadla, a odmietol zodpovednosť USA.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali